ABORTUSZ UTÁN NEM ESEK TEHERBE.......

 

Tisztelt Doktor Úr!

T. vagyok (23 éves) Erdélyből és van egy kis problémám...

Már volt 2 megszakításom és a második után nem maradok terhes!

A menstruációm rendszeresen jár, a nemi életem is az, voltam már dokinál, de semmi! Ajánlotta az orvos, hogy peteérés alatt szexeljünk a legtöbbet (:) ez is meg volt, de semmi! Még mit lehet tenni?

 

Válasz:

Valószínűleg az abortuszok miatt (és ezt a fogamzásgátló tabletta ellenzői közül sokan nem hiszik el) kürtelzáródás okán meddőség alakult ki. Kivizsgálást kellene végezni, s ennek kapcsán kürt átjárhatóság vizsgálatot. Ha valóban ez az ok, akkor lombik klinikán tudnak segíteni, de sajnos nem minden esetben.
Üdvözlettel:
Dr. Petróczi István

 

 

AZ ELSŐ ÉS UTOLSÓ ABORTUSZ…

 

1999.május 20-án volt életem első abortusza és az utolsó is. Ki kellett venni a méhemet. Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent az, hogy Uterus laesio?

 

Válasz:

Uterus laesio= méhsérülés

Nagyon sajnálom Önt és azokat a nőket, akik, noha 1956-ban feltalálták a tablettás fogamzásgátlást (hazánkban a 60-as évek eleje óta kaphatók) nem élnek ezzel a lehetőséggel és abortuszhoz folyamodnak. Sajnos ennek nemritkán ez a következménye.

Ez egy nagyon veszélyes és orvosilag teljesen indokolatlan műtét. Az anya megöleti a gyermekét vállalva a műtét nagyon magas kockázatát. A műtét elvégzésére törvény kényszeríti az orvosokat.

Ezzel az erővel arra is kényszeríthetnék az orvosokat, hogy kívánságra, orvosi ok nélkül bármilyen csonkítást elvégezzenek.

Ezzel nem Önt akarom bántani, nagyon sajnálom, mint embert, hogy nem lehet saját babája, nem adhat életet egy kis emberkének.

De remélem, más nők tanulnak az esetből.

Önnek talán egy örökbefogadás segítene, meghozná a lelki békét.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

IGAZSÁGTALAN, HOGY A NŐKNEK KELL VÉDEKEZNIÜK?

 

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, hogy
fogamzásgátló tabletta szedése mellett normális-e a vérzés mennyiségének jelentős csökkenése? (harmadára)

A másik kérdésem, olvasva válaszait, legtöbbször szinte ledorongolja a nőket, hogy mit képzelnek, hogy nem védekeznek, és az ő méhüket kaparják ki. Nézze el nekem, de nem tudom szó nélkül hagyni. Véleményem szerint egy nemi aktus, szeretkezés két félnek szerez örömet, akkor miért is a nőé minden felelősség? A felelősségvállalásból hol marad a férfi?
Köszönettel,
Sz.

 

Válasz:

Csodálkozom levelén! Értse meg, hogy az öröm közös, de ha baj van, azt a nő viszi el. (Ha tetszik, ha nem.) Ez nem igazságos, de ez van, a nőnek legyen esze.

Mellesleg: a férfi nem is tud hatásosan védekezni, ezt is tudomásul kell venni. Ez a biológia. A FÉRFI ÉREZHET FELELŐSSÉGET, DE ATTÓL MÉG A NŐT FOGJÁK KAPARNI, S VESZIK KI A MÉHÉT SZÖVŐDMÉNY MIATT!

VISZONT: CSAK A NŐ SZÜLHET GYEREKET, CSAK Ő LEHET ÉDESANYA. Ezt is tudomásul kell venni, (ha tetszik-ha nem.) Ez szintén nagy igazságtalanság! A nő emiatt érezhet felelősséget, de attól még a férfi nem fog teherbe esni.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

U.i. A vérzés kevesbedése élettani jelenség, sok nő azért szed fogamzásgátló tablettát, hogy a görcsei és a vérszegénységet okozó vérzése megszűnjön. (Erről később, a fogamzásgátló tabletta hatásmechanizmusának ismertetésekor részletesen írok.

 

 

A TETTTES: A TELIHOLD

 

Üdvözlöm Dr.Úr!

A menstruációmnak a mai napon kellett volna megjönnie, de eddig semmi olyan jelzés nem utal arra, hogy megjönne.
A párommal rendszeresen vigyázunk.

Mi okozhatja azt, hogy nem jött meg időben? A napokban megjelent telihold befolyásolhatja ezt a folyamatot? (Általában minden hónapban teliholdkor szokott meglenni a vérzésem)?
Kérem, válaszoljon.
Tisztelettel
V.

 

Válasz:

3 ok lehet. (Hormonzavar, méhen belüli- és méhen kivüli terhesség.)

Ha akaratán kívül terhes lett, annak nem a telihold az oka, hanem, hogy nem fogamzásgátló tablettával, vagy spirállal védekezik.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

SZEDJEK-E FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁT?

 

Első levél:

 Az ügyben kérném ki a véleményét, hogy ma voltam egy tini ambulancián, és kértem, hogy adjanak valami tanácsot, hogy ajánlatos-e ilyen korban (17) szedni antibébi tablettát, és ha igen, akkor melyiket?

Még sosem szedtem fogamzásgátló tablettát, és most, ahogy szétnéztem a neten a fogamzásgátló tabletta iránt érdeklődve, hát rengeteg negatívumot olvastam róla. Most nem merem kiváltani, mert félek, hogy nem megfelelő a szervezetemnek.

A menstruációm a leges-legelső óta mindig ugyan olyan időszakonként jön meg, már 4 éve semmi bajom nincs vele, mert szinte órára pontosan ki tudom számolni a következőt.

Igazából ezt a "jó" tulajdonságot sem szeretném felrúgni a fogamzásgátló tablettával.

Válaszát várom, és előre is köszönöm!

 

Válasz:

NÉZZE, HÁROM VÁLASZTÁSA VAN MINDEN NŐNEK:

 1./ nem él nemi életet. Ez veszélytelen, de esetleg nem tetszik ☺

 2./ Él nemi életet, s hatásosan védekezik, fogamzásgátló tablettával, vagy spirállal.  (Én 41 év alatt nem találkoztam a védekezés komoly, maradandó hátrányával)

 3./ Él nemi életet, s nem védekezik, vagy csak gumival, illetve számolással. A folytatás az abortusz a maga 20 % komoly szövődményével, a meddőséggel, vetéléssel. (Ennek viszont láttam hátrányát: három 15 éves lány méheltávolítását néztem végig életveszélyes vérzés miatt. Hál' Istennek egyiknél se én végeztem a megszakítást, de végezhettem volna.)

 Ön dönt!  (De jól gondolja meg, mert hiába a búbánat!)

A fogamzásgátló tablettáról lejjebb „Terhesség alatt kell-e védekezni” címen bővebben olvashat.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István 

 

 

Második levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Egy nő, aki hormon érzékeny, és emiatt fogamzásgátló tablettát sem szedhet, szedhet fitoösztrogén tartalmú mellnövelő, étrend kiegészítő tablettát?

Tehát a fitoösztrogén növényi hormon ártalmatlan számomra, vagy ugyanolyan ártalmas, mint a másik, és trombózis, valamint egyéb kockázatokkal jár?

 

Válasz:

Az emberi szervezetet 2 rendszer vezérli: (távközlési hasonlattal) 1./ vezetékes („telefon”) és 2./ vezeték nélküli („mobiltelefon”).

Nevén nevezve:

1./ az idegrendszer (mozgások, érzékszervek működése, stb.)

2./ a hormonrendszer (vércukorszint szabályzás, vizelettermelés, pajzsmirigy müködés, stb.)

A kettő egyforma fontos, s az ember életéhez nélkülözhetetlen!

OLYAN, HOGY "HORMONÉRZÉKENY" NEM LÉTEZIK! A szervezetünket irányító hormonok nélkül az ember meghal. Csak a női müködéseket nézve, a peteérés, megtermékenyülés, várandósság, szülés, tejelválasztás mind hormonvezérelt folyamat, hormonok nélkül egyik se megy. Ezért nincs „hormonérzékenység” se.  Amíg ezt olvassa, azalatt is számtalan hormon termelődik az Ön szervezetében.

A fogamzásgátló tablettás védekezés a hormonális ismereteinken alapszik. Aki nem szedhet fogamzásgátló tablettát annak gyereke se lehet, mert ott jóval magasabb hormonszintek alakulnak ki. Tehát még nagyobb a veszély!

Ön nem növény, hanem ember, mit akar a növény hormonjaitól?  Mellnövekedést leghatásosabban szüléssel érhet el. A tejelválasztás nagyon megnagyobbítja a nők kebleit. A fogamzásgátló tabletta a második legjobb növesztő szer.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

FOGAMZÁSGÁTLÓ HELYETT………

 

Tisztelt Főorvos Úr!

 31 éves egyedülálló nő vagyok. Másfél éve neurológiai tünetek miatt eltanácsolt az orvosom a fogamzásgátló szedésétől, helyette Pharmatexet ajánlott. Maga nem ajánlja, és a gumit sem. De mit használjak helyette?
Kipróbálnám a belső fogamzásgátlókat is, de 17 éves korom óta problémám van, hüvelyi váladék gyakran előfordul, kétszer volt méhszájsebem is. Félek, hogy ezt a módszert sem kedvelné a szervezetem, arról nem beszélve, hogy azt úgy tudom, minimum 5 évre érdemes. És ha időközben babát szeretnék?

 

Válasz:


A tabletták

1./    –a tankönyv szerint- nem befolyásolják a neurológiai tüneteket,
2./    igen nagy biztonsággal
megakadályozzák a nem kívánt várandósságot  (közel 100% Pearl index, szemben az említett  múlt századi eszközök 20%-os védelmével),

3./     veszélytelenül szedhetők akár 15 évig folyamatosan.

4./     számtalan nő szed tablettát  „feleslegesen” bő vérzés, PCOS, endometriózis, ciklusbeállítás, görcsök megelőzése, stb miatt.  A tabletta sok esetben jobb a rosszul müködő petefészeknél, s az által biztosított egyenletes hormonszint nagyon sok női panaszt megold.
5./
abbahagyása után simán szülhet
Ön is nyugodtan szedje, nem okoz kárt! A kolléga nagyon téved, ez egy biovédekezés

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

 

 

TERHESSÉG ALATT KELL-E VÉDEKEZNI? 

MI A LEGTERMÉSZETESEBB VÉDEKEZÉS?

ÍGY HAT A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA! (ÉS A HÜVELYGYŰRŰ.)

A HATÁSMECHANIZMUS ISMERTETÉSE.

 

Első levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

Van peteérés akkor, ha valaki fogamzásgátló tablettát szed, vagy hüvelygyűrűt használ?

 

Második levél:

 

20 hetes terhes vagyok, s a férjem csak gumival mer közeledni hozzám. Szeretném kérdezni, hogy szükséges-e védekeznünk?....

 

 

Válasz:

 

A HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÁS MÜKÖDÉSE

 

Sokan félnek a hormonális fogamzásgátlástól, úgy gondolják a tabletta veszedelmesebb, mint a nem kívánt terhességet követő művi abortusz.

Mindenki tudja, hogy egy terhes nő a terhessége alatt még egyszer nem eshet teherbe, tehát a terhesség „a legbiztosabb fogamzásgátló.”

Egy Haberlandt nevű biokémikus 1919-ben arra volt kíváncsi, hogy miért van így? Terhes nyúl petefészkét beültette egy másik nem terhes nyúlba, s csodák csodája, a nyúl nem lett terhes. Miért?

Nos, azért mert a terhes petefészek hormonok útján jelzi az agyalapi mirigynek, hogy ne termelje a peteérést serkentő hormonokat, mert már létrejött a terhesség.

Pontosan: a sárgatesthormon emelkedett és egyenletes szintje a jelzés, amire az agyalapi mirigy beszünteti az LH nevű ovulációt (=peteérést) kiváltó hormonjának a termelését. Nem csak a peteérés áll le, de egyben kimarad a havi vérzés is. (A havibaj késése miatt a nőknek elsőre a várandósság jut eszébe. Igaz?)

Embernél ugyanez a helyzet. Ha igazi terhesség nélkül csak a sárgatesthormon-szerű anyagot (úgynevezett gesztagént) visszük be a véráramba (álterhességet hozunk létre), ugyanígy leáll a petesejtérés, tehát nem jön létre igazi terhesség, és kimarad a havi vérzés.

Nos, erre szolgál a fogamzásgátló tabletta. Ma nem petefészket ültetünk be, hanem tablettát vagy fogamzásgátló injekciót adunk a nőknek.

Igen, de így a nőknek nem lenne vérzésük, viszont ezt nagyon szeretik!

Kívánságuk teljesítésére a fogamzásgátló tablettába egy másik hormonhatású anyagot, etinilösztradiolt is tesznek, ami megvastagítja a méhnyálkahártyát, így megvonásakor (21 naponta) megvonásos vérzés lép fel, s a hölgyeket boldogítja. (?)

A minipillekben 20, a többi fogamzásgátló tablettában 30, sőt 35 mikrogramm etinilösztradiol van.

Egyébként emiatt nem adhatók a tabletták visszér, stb. betegeknek…….

Az injekció nem tartalmaz etinilösztadiolt, így ezek a korlátok ledőlnek, s 47-48 éves korig is veszély nélkül adható. Nem véletlen, hogy az Észak-Amerikában élő nők főleg ezt a havi vérzés nélküli védekező módszert választják…..

A mai készítményeket 10-15 évig is szedhetik folyamatosan, az esetleges problémákat meg tudjuk oldani, de egy abortusz miatt megsérült és eltávolított méhet nem tudnak pótolni, tehát a hormonális fogamzásgátlással a nők jobban járnak.

  

A FOGAMZÁSGÁTLÓ INJEKCIÓRÓL

 

Tisztelt Doktor Úr!

 A fogamzásgátló injekció érdekelne. Hallottam, hogy ez sokkal jobb és biztonságosabb, mint a fogamzásgátló tabletta. Az lenne a kérdésem, hogy ezt hova adják, és hogy 3 hónapon át teljes védelmet nyújt? És úgy tudom, hogy ezalatt a menstruáció is kimarad, és ez nem gond?

Köszönöm válaszát!

 

Válasz:

 Az egykomponensű (etenilösztradiolt nem tartalmazó) fogamzásgátló injekciót 3 havonta farizomba adják.
Maximális biztonságot nyújt, emellett kényelmes (nem kell minden este figyelni a bevételre), és olcsóbb.
Előnye még, hogy nem bántja a visszereket és dohányosok is használhatják, továbbá 40 felett is bátran adható.
Viszont: félév után, (a harmadik injekciótól) kimarad a havi vérzés, s szünetel az egész kúra alatt. Az utolsó injekció után 8 hónap múlva tér vissza a havi vérzés és a fogamzó képesség. Az első félévben pedig esetleg nem időre jön meg a vérzés.
A vérzés szüneteltetése egészségre ártalmatlan, és megszünteti a nők életének havi vérzés függőségét. (Nyaralás, aktuális randi ☺, stb.)
Betegeimnek nagyon jók a tapasztalatai ezzel a védekezési móddal.

A Hársfa utcai rendelőnkbe a környező irodákból számos amerikai beteg jár. Nekik ez a bevett védekezési módjuk. 16 éves kortól (!) használják az injekciót. Szerintük a havi vérzés megszűntetése javít a nők hátrányos helyzetén, szabad életet ad, s hozzájárul a nők önmegvalósításához. Nem alakul ki vérszegénység, nincsenek kínzó hasgörcsök.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

ESEMÉNY UTÁNI TABLETTA

 

Egymás után kétszer esemény utáni tabletta?

 

A párommal, amikor szeretkeztünk, kiszakadt az óvszer. Vettünk esemény utáni tablettát. Utána rendesen megjött, nem volt semmi probléma, viszont utána rá 2,5 hétre újra elszakadt az óvszer. Lehet bevenni egy hónapban kétszer esemény utáni tablettát? Rengeteg rosszat hallottam erről. Kérném a segítségét!

Mit lehet ilyenkor tenni? Ha lehet venni esemény utáni tablettát, akkor is használ, ha a második tablettánál már letelik a 72 óra?

Nagyon félek!

 

Válasz:

Az alkalmi tabletta nagyon nagy dózis hormont tartalmaz, s ez a hormonlökés 30-50 %-ban meggátolja a megtermékenyült pete beágyazódását. (Tehát nem olyan megbízható, mint a gyakorlatilag 100 %-os megbízhatóságú hagyományos fogamzásgátló tabletta, ami magát a megtermékenyülést akadályozza meg. Emellett gyakori utána a rendellenes vérzés.

Bevenni be lehet többször is a hatalmas hormonlökést adó alkalmi tablettát, de miért nem a normál tablettát szedi? Igy egy erős rendellenes vérzés kockáztat! Most szedje, de sürgősen térjen át a 21 naposra, az sokkal jobb, veszélytelenebb.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

SZEDJEM  FELESLEGESEN A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁT?

 

Tisztelt Petróczi dr.!


23 éves egyetemista lány vagyok, közel 6 éve szedek fogamzásgátló tablettát. Fél éve nincs komoly kapcsolatom, és emiatt gondolkodom, hogy abbahagyjam-e. Kicsit fölöslegesnek érzem a szedését. Ön mit javasolna?

Köszönettel: Eszter

 

A fogamzásgátló tablettának a védekezésen kívül is számos előnyös tulajdonsága van:

 

1./ lecsökkenti a vérzés erősségét és nagyon sok nőt megóv a súlyos vérszegénység kialakulásától, ami egyébként nők között elég gyakori. (Ugyanis korrigálja a nem megfelelő petefészek hormonszinteket.)

2./ megakadályozza a petefészekciszta kialakulását,

3./ megállítja a petefészek roncsszervé alakulását a PCOS-ben szenvedő nőkön

4./ nagyban lassítja egy endometriózis nevű betegség súlyosbodását

5./ a peteérés leállítása miatt a megmaradnak a nő petesejtjei. (Régen a nők folyton babát vártak, vagy szoptattak- a fogamzásgátló tablettaszedés valamennyire ezt imitálja, hisz hatásának sarkköve, hogy álterhességet hozunk létre vele.)

6./ sok adat szerint a fogamzásgátló tablettaszedők között a későbbiekben jóval ritkább az emlőrák.

A mai tabletták 10-15 évig szedhetők folyamatosan, tehát nincs ártalma, ha szex nélkül szedi, de biztos lesz hamarosan partnere!

Kérem, gondolkozzon el, és úgy döntsön.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

TABLETTA UTÁN MENNYIT KELL VÁRNI A BABÁRA?

 

Üdvözlöm!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a fogamzásgátló abbahagyása után még meddig van hatása?

Mikor ürül ki teljesen?

Sok butaságot hallottam, hogy eddig, meg addig hat. Hallottam olyat is hogy 1 évig ne essek teherbe, mert nem lenne egészséges a baba, igaz ez?

 

Válasz:

 

Csak akkor foganhat meg, ha újra van peteérése. Ez egyéni, 2-3 hét és 3 hó között várható.

Peteérése akkor áll helyre, ha a tabletta már nem hat. Ekkor viszont már nincs, ami a babának ártson.
Tehát: akkor sincs baj, ha rögtön jön a baba. (Hisz ez a biztos jele a tabletta teljes kiürülésének.)

A 3 hónap szünetet inkább a sárgatestfunkció teljessé válásához javaslunk.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

HORMONMENTES FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁT SZERETNÉK!

 

23 éves vagyok, már többféle hormonális fogamzásgátlót szedtem, kezdetben a rendszertelen menstruációm miatt. Most már rendben van a menstruációm, és nem szeretnék hormontartalmú tablettát szedni, mert rosszul vagyok tőle. Úgy hallottam, hogy van hormonmentes fogamzásgátló tabletta.

Mi róla a véleménye? Mennyire biztonságos? Mik a mellékhatásai?

Köszönöm a válaszát!

 

Válasz:

Egy viccel válaszolok, úgy látszik azt Ön még nem hallotta: „hogy hívják  a biztonságos, teljesen veszélytelen fogamzásgátló tablettát?”

Nos, nagyon megbízható, abszolút biztonságos, nincsenek mellékhatásai! Nincs hormon benne!

Hogy mi a neve, s hogyan kell alkalmazni? Nos, a neve Kalmopyrin és szorosan a térd közé kell szorítani……

 

GONDOK A HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÓKKAL

 

TABLETTA ÉS A MIGRÉNES FEJFÁJÁS

 

Kedves Doktor Úr,

2 éve szedem lassan a Yasminelle fogamzásgátlót, és azóta elég gyakran van fejfájásom a szünetben, mielőtt megjön a menzeszem. Váltanom kéne? Vagy lehet, hogy nem a tabletta okozza?

Észrevettem, hogy mindig menzesz előtt fáj, a görcseim enyhültek, de ez a migrénes fejfájás szörnyű, van mikor felkelni nem tudok tőle az ágyból.

Váltanom kellene?

Előre is köszönöm a válaszát

 

Válasz:

A szünetben ritkán előfordulhat fejfájás, a 7 napos hormonszünet egyeseknél kiválthat ilyet. Térjen át a fogamzásgátló injekcióra, amellett nincs a vérzés körül hormoningadozás, és így fejfájás sem. (Nincs kihagyás, éveken át egyenletes a hormonszint.)
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

VISSZERESSÉG ÉS A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA

 

Tisztelt Doktor Úr!

24 éves nő vagyok. 5 évig a Meliane fogamzásgátló tablettát szedtem, időközben orvost váltottam és Ő a Cerazette fogamzásgátló tablettát ajánlotta, ugyanis a családomban több személynek visszeres a lába ( édesanyám, édesapám, nagymamám) illetve előfordult már trombózis is, és elvileg ezen fogamzásgátló tabletta szedése mellett kisebb az esélye a trombózis kialakulásának.

Viszont az interneten sok rossz dolgot hallottam ezzel a tablettával kapcsolatban. Pl.: sokan teherbe estek tőle, mert mégsem véd úgy, mint egy kombinált gyógyszer.

Nálam is kijöttek mellékhatások. Rendszertelen vérzés, vagyis nem mondhatnám rendszertelennek, csak furcsának, ugyanis minden hónapban volt, csak nem vér, hanem barnás, és 5-7 napig tartott. Pattanásos lett a hátam, és néha az arcomon is megjelentek.

Visszamentem az orvosomhoz, Ő azt mondta, hogy, ezek normálisak és próbáljunk meg még egy 3 havi adagot.

Így már 6 hónapja szedem, a pattanások kicsit javultak, a vérzésem viszont ugyanolyan maradt.

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy tényleg olyan biztonságos-e, mint egy kombinált gyógyszer?

Illetve Ön szerint is megfelelő e számomra ez a fogamzásgátló tabletta?  Ha nem akkor tudna e nekem ajánlani másik fogamzásgátló tablettát vagy módszert.

Válaszát köszönöm!

 

Válasz:

A csak egykomponensű (csak gesztagént tartalmazó) fogamzásgátló tabletták és az ilyen injekció nem zavarják a szoptatást, dohányzás, visszeresség, életkor nem akadály.

Viszont, mivel az Ön lába nem visszeres, nyugodtan szedje a kombinált tablettát. A fogamzásgátló tabletta álterhességet hoz létre, a nő azért nem lesz terhes. Tehát aki nem szedhet tablettát, annál az igazi terhesség is meggondolandó! (Erről a fogamzásgátló tabletta hatásmechanizmusának ismertetésénél olvashat.)

Pedig ugye, azt nem mondták, hogy nem szülhet a rokonság visszerei miatt?

Ne az internetes fórumokról szedje ismereteit, ott sok tudálékos laikus bődületes csacskaságokat ír, szülész-nőgyógyász szakembert kérdezzen.

Mellesleg a kombinált tablettáknál 3 szigorú ellenjavallat van:

1./ 35 felett dohányzó vagy 40 felett bárki 

2./ 1 éven belül hepatitis 

3./ előzményben mélyvénás trombózis.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

AZ ÉLETKOR ÉS A KOMBINÁLT TABLETTA

 

42 éves, három gyermekes anya vagyok. A harmadik gyermekem születése óta, 7 éve szedem a Lyndinette 20 tablettát.

Az utóbbi két hónapban nem volt vérzésem csak barna, sűrű váladék 3-4 napig.  Mi lehet az oka? Kell vele foglalkozni? Nem történt semmi rendkívüli, megrázó esemény. Görcseim soha nem voltak.

Soha nem volt gondom a fogamzásgátló tablettákkal, rákszűrésen voltam márciusban, minden rendben volt.
Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz:

Ez nem gond,, a tablettát sok nő épp  a minimális vérzés miatt szedi, pedig nincs is partnere. Az injekció pedig pont a vérzés teljes hiánya miatt kedvelik.

DE: 40 felett tilos a kombinált  tabletták szedése!

Váltania kellene, én a fogamzásgátló injekciót javaslom, azt 50 éves korig használhatja.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

LEIDEN MUTÁCIÓ, TERHESSÉG

 

Kedves Doktor Úr!

A problémám a következő lenne, szeretnék valami hatásos fogamzásgátlást, azonban mikor először fordultam ezzel orvoshoz a tesztek Leiden mutációt mutattak ki, az a típus, ahova nem kell véralvadásgátlót szedni. csak szimplán 7x esélyesebb vagyok trombózisra. ami ha minden igaz, egyik nagymamámnak volt is

Emiatt nagyjából egy orvos se ad nekem fogamzásgátló gyógyszert mostanában. Régebben szedtem Cerazettet (ettől sosem jött meg ezért leállított az orvos) utána Yasminellet.

Akkor volt egy rohamom is (epilepsziás, amire a neurológus azt mondta, érzelmi stressz válthatta ki- szakításban voltam akkor). Jelenleg 26 vagyok, azóta minden teszt negatív lett neurológiai szempontból. De legutóbb pont az epilepsziás roham esélye miatt. tanácsoltak el a fogamzásgátló gyógyszertől,

Nem igazán tudom, mit tegyek. Már azt is közölték velem, hogy veszélyeztetett terhes leszek. Őn mit tudna tanácsolni?

Köszönettel:

Zs.

 

Válasz:

 

1./ A Cerazette mellett nincs vérzés (akár az injekció mellett). Ez közismert!

Hozzám sok nő jár, pont ezért. Megússzák a többi tabletta melletti művérzést.

2./ A heterozigóta leideneseknek én az injekciót ajánlom, eddig soha sem volt gond. (Egyébként kiváló védelmet nyújt.)

3./ Epilepszia nem akadálya sem a hormonális védekezésnek, sem a gyerekszülésnek.

4./ A várandóssága alatt viszont tényleg heparint kell kapnia, de ettől még egy egész focicsapatot szülhet.

Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

MÁS GYÓGYSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYKÉSZÍTMÉNYEK MENNYIRE ZAVARJÁK A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA HATÁSÁT?

 

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon tetszett az Ön oldala, sok hasznos információt olvastam a fogamzásgátlással kapcsolatban.

Nekem is lenne néhány kérdésem. Én nemrég kezdtem el a fogamzásgátló tabletta szedését (Laurina tablettát kaptam), 20 éves vagyok. Többször is elolvastam a betegtájékoztató azon részét, amely arról szól, hogy milyen készítmények léphetnek vele kölcsönhatásba. Benne vannak bizonyos gyógynövényes készítmények és egyéb gyógyszerek, de a lista nem tartalmazza a fájdalomcsillapítókat. Én azt hallottam, hogy azokkal is vigyázni kell. Ez igaz? Szerencsére nem kell ilyeneket állandóan szednem, de ha egyszer-egyszer bevennék egy tablettát pl. fejfájásra vagy fogfájásra, akkor az mennyiben befolyásolná a fogamzásgátló hatását?

A gyógynövényekre visszatérve pedig, akkor ezek szerint bizonyos teák fogyasztása is ellenjavallt? (pl. a borsmentáról hallottam ilyesmit)

Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy mennyi ideig tart, mire a fogamzásgátló tabletta felszívódik a szervezetben? Sajnos elég gyors az emésztésem, és a székletem gyakran hígabb, de szerencsére csak napi egyszer fordul elő, és kb. fél nappal a tabletta bevétele után. Így nem távozik a szervezetemből a tabletta, illetve akadályozza ez a felszívódást?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

További jó munkát!

Tisztelettel:

Orsolya

 

Válasz:

A gyógyszer használati utasításokba -előzetes mosakodásként- a gyógyszergyárak tücsköt-bogarat beleírnak. Sokszor csodálkozom, hogy a hatóságok hogy engedélyezhetnek ennyi veszélyes mellékhatással rendelkező vegyi anyagot gyógyszerként árulni. Olvassa el az Aszpirin (80 éve használjuk, egyre több kedvező hatását ismerjük meg) leírását. A cián tablettának nincs ennyi veszélye!

Ráadásul szinte még a levegővétel is zavarja hatásukat. ☺

A valóságban egy később gyógyszerként forgalomba hozandó készítményt 4-5 évig tesztelnek előbb emberhez hasonló anyagcseréjű állatokon, majd önkénteseken, végül kis szériában forgalmazzak erős orvosi felügyelet mellett, s csak legvégül kerül a patikába -általában az USA-ban, vagy Nyugat-Európában.- Onnan még 2-3 év, mire -esetleg- eljut hozzánk az új vegyület.

Látja, nincs elkapkodva, s mire Magyarországra eljut, addigra annyian szedik, hogy kiderül, ha valami rejtett hibája van, vagy valamilyen másik vegyi anyaggal könnyen felfüggeszthető a hatása. Tehát eléggé túlzás a riogatás.

A fogamzásgátló tablettát nem zavarják az egyéb, nem hormonális készítmények, teák, s a tabletta hatása a 7 napos szünet alatt is fennáll.

Ezért 1-2 fogamzásgátló tabletta kihagyása is csak vérzést okoz, s ettől még nem áll helyre a peteérés.

A fogamzásgátló tablettát este, lefekvés előtt kell bevenni, s gyors a felszívódása.

Ha rendszeresen hasmenése van a fogamzásgátló tabletta bevételekor, akkor vagy át kell tenni az étkezést, vagy -ez az igazi- injekcióval kell védekezni, amellett nem érvényesülnek az emésztési panaszok. Honlapomon előrébb erről is olvashat. A betegeim nagyon szeretik, megbízható és olcsó is.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

TABLETTASZEDÉS EMELI A KOLESZTERIN SZINTET?

 

Jó napot Doktor Úr!

 

Már 2 éve szedek fogamzásgátlót, és most voltam vérvételen. A koleszterin szintem 6.4 volt. Ez előtt sose volt gond vele. Okozhatja ezt a fogamzásgátló? Én Novynette-t szedek. A háziorvos azt mondta: elég, ha abba hagyom 2-3 hónapra. Mit tanácsol? Utána kezdjem újra vagy másikat kezdjek el?

Köszönettel:D

 

Válasz:

A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁK NEM BEFOLYÁSOLJÁK A KOLESZTERIN SZINTET! Mint tudja, a fogamzásgátló tabletták álterhességet okoznak. A kismamáknak pedig a babavárástól köztudottan nem emelkedik meg a koleszterin szintje.

Egyébként nem az összkoleszterin, hanem az LDL koleszterin értéke számít.

A fogamzásgátló tablettát nyugodtan folytassa, (mert különben esetleg mehet meddőséget okozó abortuszra), viszont tartson szigorú diétát: húsféléből csak csirkét, pulykát és halat egyen. (Felvágottra is vonatkozik!) Zsír, tejszín, vaj szigorúan tilos.

Sok zöldség, gyümölcs.

3 hónap múlva meg kell ismételni a vizsgálatot, de a diéta marad! A család más tagjainak milyen az LDL koleszterin szintje? (Fiataloknál az öröklődés szokott szerepet játszani.)

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

FOGAMZÁSGÁTLÓ - LAKTÓZ-ÉRZÉKENYSÉG MELLETT

 

Lányom 19 éves, laktóz érzékeny.

Stodette fogamzásgátlót írtak fel számára, de a tájékoztatójában olvastuk, hogy laktózt tartalmaz. Mivel helyettesíthető, amiben nincs laktóz? Egyáltalán nem tud beszedni semmit, amiben van, mert rögtön hasmenése lesz.

Kérem szíves tájékoztatását!

 

Válasz:

Ennyi laktóz nem okoz hasmenést!

A fogamzásgátló tabletták hatóanyaga nagyon pici (gombostűfejnyi). Ekkora mennyiséget nem lehet tablettázni, ezért tesznek hozzá valami térfogatnövelő anyagot, leggyakrabban laktózt.

Szedje a lánya nyugodtan, ennyitől nem lesz baj!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

VÉRZÉSZAVAR ESETÉN MIÉRT ÍRNAK FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁT?

 

Kedves Doktor Úr!

Már 1 éve nincs menstruációm, 20 éves vagyok. Eddig 3 orvosnál voltam, mind csinált megvonásos vérzést, majd miután megint nem jött meg, fogamzásgátlót akartak felírni. Igazából úgy érzem, hogy nem foglalkoznak velem, tényleg ennyi lenne a "megoldás", hogy szedjek fogamzásgátlót?

Nem értem, hogy mire lenne jó, mit oldana meg, hiszen attól nem fog visszajönni a peteérésem. Mi lesz, ha majd gyereket akarok? Nem zavarna csak még jobban be az, ha most fogamzásgátló tablettát szednék 5-8 évig? Hiszen amúgy is azt olvasni, hogy sokaknak tabletta abbahagyása után nem áll be a ciklusuk. Nem lenne csak olaj a tűzre, ha elkezdenék szedni fogamzásgátlót?

Vagy nekem már úgyis mindegy, mert úgyis a closti vár majd rám?

Köszönöm segítségét, Tünde

 

Válasz:

Önnek nagy valószínűséggel most sincs peteérése, s ebben az állapotban kezelés nélkül nem lehet babája. (=Tehát lehet, hogy nem kellene védekeznie.)

Csak ha most akar gyereket, akkor célszerű a peteérést visszaállítani, mert ha várandós lesz, de elveteti a nem kívánt gyereket, abból nagyon nagy baj lehet.

DE: ha most még nem akar babát, akkor legjobban fogamzásgátló tablettával pótolhatja a kiesett petefészek működést (=időnyerés), s sokkal nagyobb az esélye, hogy szervezete a petefészekhormonok hiánya miatt nem szenved súlyos károsodást (például nem lesz csontritkulása).

Ez ebben a korban egyfajta hormonpótlásként is felfogható. Ha tartósan nincs partnere, akkor nem fogamzásgátló tablettát, hanem igazi, (menopauzában használatos) hormonpótló gyógyszereket szoktunk felírni.

A nőknek a nemi hormonok adják a fiatalságot, szépséget, megpróbáltatásokkal szembeni ellenálló képességet. Ne akarja ezt a védőernyőt eldobni!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

EMLŐ FIBROADENÓMA ÉS A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA

 

Tisztelt Doktor Úr!
Nekem egy olyan problémám van, hogy tavaly augusztusban észrevettem egy körömnyi csomót a mellemben, szeptemberben elmentem egy onkológushoz, aki azt mondta, hogy: „egy nyirokcsomó lehet, de azért uh-val nézzük meg..”

Közben messze mentem dolgozni és az uh elmaradt.

Időközben elkezdtem szedni fogamzásgátló tablettát.

Februárban jutottam el uh-ra, ott azt mondták, hogy egy fibroadenoma, de addigra már 3 cm nagyságú volt. A sebészem azt ajánlotta, hogy hagyjam abba 1 hónapra a gyógyszer szedését és nézzük meg hogy vajon a gyógyszertől nőtt e meg ilyen gyorsan vagy nem, (mert, hogy állítólag akkor kisebb lesz, összébb megy...)  Kivártuk az 1 hónapot hát nem ment összébb, így áprilisban kiműtötték. Azt mondták, hogy nem szedhetek fogamzásgátlót a hormontartalma miatt, mert hogy újra lehetne még egy csomóm.

Csak ezt igazából azért nem értem, mert az a csomó már előbb ott volt, mint hogy én elkezdtem szedni a gyógyszert, így nem attól alakult ki, és nem tudta senki biztosan megmondani, hogy mi miatt nőtt meg!

Senki nem ajánlja a fogamzásgátló tabletta szedését, pedig én úgy érzem magam a legnagyobb biztonságban. A párom nem bízik a helyileg alkalmazható készítményekben pharmatex stb. óvszert sem akar használni. Így igazából nekem kellene kitalálnom, hogy mi legyen.

Ajánlottak pesszáriumot,de én azt túl macerásnak tartom. Néztem hüvelygyűrűt, bár abban is van némi hormon,olvastam az Azalia nevű fogamzásgátlóról, tudom hogy azt általában szoptatós kismamáknak írják fel.

Én most 25 éves vagyok és még nem szültem, spirált meg elkötést még nem szeretnék. Szeretném kikérni önnek is a véleményét, hogy mit javasolna!
Köszönettel
Ildikó

 

Válasz:

A kollégák emeletes csacskaságot mondtak, a fibroadenoma NEM HORMONFÜGGŐ! (Mellesleg egy jóindulatú, gyakori elváltozás.) Az egy hónap kihagyástól nem tudom, mit vártak.

Az emlőráknak jellegzetes a képe, és annál az eltávolítás után a hormon függőség miatt gyógyszerrel tartósan meg kellene bénítani a petefészkek müködését. (Mintha eltávolítanák a petefészkeit, hisz azok is a fogamzásgátló tablettához hasonló hormonokat termelnek). Emlőrák esetén nem lehetne babája sem, (mert a várandós mamák vérében nagyon magas női hormonszintek vannak.)

A fibroadnománál viszont nincs semmi korlátozás!

Öntől viszont az uh vizsgálat elmulasztása nagyon merész, kockázatos lépés volt! Ha nem ez a betegsége, áttétek keletkezhettek volna.

Szedje nyugodtan a fogamzásgátló tablettát! Ez a legbiztosabb, legkényelmesebb védekezés. Nagyon ritka kivétellel gyakorlatilag minden nő szedheti. Felírásának vannak szabályai, ebben a cikkben olvashat róluk. Az injekció még kényelmesebb, még kevesebb odafigyelést igényel.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

MÁJELÉGTELENSÉG (?) ÉS A HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÁS

 

Előző levelemben a gyűrű miatti vérzésre panaszkodtam. Sajnos az a vérzés még mindig tart.
Ön
fogamzásgátló tablettát illetve injekciót javasolt.

Viszont: tablettát nem szedhetek, mert tavaly nyáron kórházba kerültem májelégtelenség miatt, akkor fogamzásgátló tablettát szedtem két éven keresztül. Családorvosom szerint Sajnos az okozta.
Tavaly nyár óta nem is használtam semmilyen fogamzásgátlót.
Mostanra a labor eredményeim teljesen normalizálódtak, de a nőgyógyászom javaslatára nem szedek többet fogamzásgátló tablettát. Megkérdeztem tőle az injekciót, mert az olcsóbb lenne és jobb is mint a gyűrű, de azt mondta, hogy 20 éveseknek (mint én) nem szívesen írja fel.
Most a Nuvaringgel próbálkozok, csak zavaró az állandó vérzés, ami már július harmadikától tart.
20.-ára kaptam időpontot az orvosomhoz, remélem tud majd valami tanácsot adni, mert ez a helyzet így nagyon nem jó. Önnek azért is írtam , mert tetszett a honlapján olvasott sok tanács a fogamzásgátlással kapcsolatban. És persze kicsit meg is ijedtemben emiatt a vérzés miatt. Nem szeretnék újra kórházba kerülni...
Viszont meg kellene találni a megfelelő fogamzásgátlót, csak már kezdek tanácstalanná válni.
Üdvözlettel:
Anna

 

Válasz:

Én kötve hiszem, hogy „májeleégtelenséget” okozott volna a fogamzásgátló tabletta! (Egyébként nem májenzim emelkedésről volt szó?)

Sajnos sok orvos, ha nem tudja mitől van valami baja egy nőnek, (és ezt szégyenli betegének megvallani), akkor valami női bajra hivatkozik, s azt a nők biztosan elhiszik.

Már láttam olyat, hogy a sebészek a vakbélgyulladás helyett mindenáron petefészekgyulladást akartak kórismézni, de a nőgyógyászoknak lett igaza. Azért mert valaki nőnek születik, nem feltétlenül női betegség miatt fáj a hasa….

Az irodalomban sem olvastam ilyenről.

A NuvaRing nem kiméletesebb, mint a többi hormonális fogamzásgátló!

A NuvaRingben ugyanaz a hormonkombináció van, mint a fogamzásgátló tablettákban!!!  (Csak a hormonok nem a gyomron át, hanem a hüvelyből szívódnak fel!)

AKINEK BETEG A MÁJA AZ NEM HASZNÁLHAT NUVARINGET SE! (DE GYEREKE SE LEHET, MERT OTT MÉG SOKKAL MAGASABB HORMONSZINTEK ALAKULNAK KI, S A MÁJ SOKKAL JOBBAN MEG VAN TERHELVE!)

Tehát menjen el egy májspecialistához, hogy most beteg a mája (aminek akár transzplantáció lehet a folytatása), vagy se. Ha nem beteg, akkor viszont lehet gyereke, s nyugodtan szedheti a jóval kisebb megterhelést jelentő fogamzásgátló tablettát is!

Én erre a válaszra tippelek!

Az injekció mellett nincs vérzés (szünetel, mint az igazi várandósságnál), amellett még ártalmatlanabb, mert nincs benne etenil ösztradiol. Emiatt dohányosok is kaphatják, s 40 felett is korlátlanul használható, akár 49 éves korig.

 

PAJZSMIRIGY TÚLMÜKÖDÉS ÉS A HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÁS

 

Tisztelt Doktor Úr!

 20 éves vagyok, másfél éve pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg, majd megcsonkították mindkét pajzsmirigyemet göbök miatt. Azóta kisebb kihagyással szednem kell a Letrox nevű gyógyszert. Az orvosom azt mondta, hogy így nem szedhetek fogamzásgátlót, mert felborulna az így sem stabil hormonműködésem. Valamint fél éve PCOS-t állapítottak meg, aminek kezelésére pedig a fogamzásgátló tabletta szedése lenne az ideális. A kérdésem az, hogy akkor mit tegyek a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében? 

 Köszönettel: Dóra

 

Válasz:

A TABLETTÁK NEM ZAVARJÁK A PAJZSMIRIGYET!

Ha a női hormon zavarná a pajzsmirigy működést, akkor nem is szülhetne, hisz a várandósság alatt az egekbe megy a női hormonok szintje. Sőt,  mindkét petefészkét ki kellene venni. De ilyet ugye nem mondtak?

A PCOS-t csak a tablettaszedés állítja meg. Különben mire szülni akarna, tönkre mennek a petefészkei. (Mellesleg: ha nem holnap akar babát, akkor a bekövetkező néhány abortusz következtében meddővé is fog válni.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

VAN MIKOR VISZONT AZ A BAJ, HOGY NINCS BAJ

 

Tisztelt Doktor úr!

18 éves vagyok, és kb. fél éve szedek fogamzásgátlót (Tri-regol). Amióta szedem semmi változás nem történt velem, mint a többi nővel: nem híztam, nem is fogytam, nem múltak el a pattanásaim, nem rövidült le a menstruációm, a görcsök sem múltak el, nem kívánom kevésbé a szexet, de jobban sem, nem lettem szőrösebb sehol, nem volt köztivérzésem, nem volt hányingerem a gyógyszertől. Egyszóval SEMMI nem változott.

Ennek alapján szeretném megkérdezni, hogy elõfordulhat-e, hogy a gyógyszer rám hatástalan?

 

Válasz:

A fogamzásgátló tablettát nem arra találták ki, hogy a nők szőrösek és kövérek legyenek, ha ezt várja, sajnos csalódnia kell!

Egy hatásuk van, s a nők milliárdjai ezért szedik: megakadályozzák a peteérést, s így a nem kívánt terhességet. Ezt a hatást nem lehet közvetlenül érezni, de a gyakorlatban észreveszi.

Ha szőrös és kövér akar lenni, arra más tablettát szedjen! ☺

A megmaradó pattanások és görcsök miatt nem ártana egy ultrahangvizsgálat és a PCOS kizárása.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA MELLETT KIMARAD A HAVIVÉRZÉS

 

Tisztelt Doktor Úr!


25 éves vagyok, van egy kislányom és azt szeretném kérdezni, hogy szedem a gyógyszert, az a neve, hogy Mercilon, szedem már 8 hónapja, és még kétszer jött meg tőle, az elején, azóta semmi.

Voltam vizsgálaton nem vagyok terhes. Mit csináljak, hogy egy kicsit rendszeresebb legyen a menstruációm, nekem mindig is ennyire rendszertelen volt a vérzésem?
Válaszát előre is köszönöm!
Márti

 

Válasz:

Mint feljebb olvashatja, a kétfajta hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettáknál csak műtermék a vérzés, elmaradása nem jár hátránnyal.

Ha ragaszkodik a vérzéshez, akkor egy több hormont tartalmazó készítményt kell szednie, esetleg egy háromfázisú tablettát.

Amellett lesz megvonásos vérzése. De hiányzik ez? Orvosilag teljesen felesleges.....

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

TABLETTA MELLETT NEM JÖN MEG A VÉRZÉS, S EPEKÖVEIM VANNAK…..

 

Tisztelet Doktor Úr!

 

Kérdésem a következő, az orvosom a Zoely tablettát javasolta, hogy szedjem, miután beszedtem az első levéllel, a vérzésem nem jelentkezett, de tovább folytattam a következő levél tabletta szedését is. Megnézett UH-on a terhességet kizárta, és azt mondta, hogy ezzel a gyógyszerrel lehet, hogy nem is jön meg, de szedjem tovább.

A másik problémám, hogy az egy hónap alatt kiderül, hogy epeköveim vannak, de mivel nem görcsölök az háziorvosom azt mondta nem bolygatjuk.

A nőgyógyászomat kérdeztem, mivel rá van írva a betegtájékoztatóra, hogy májbetegség és epekövesség esetén hagyja abba a fogamzásgátló szedését!

Ezért lennék kíváncsi az Ön véleményére, hogy tovább szedhetem-e vagy sem!

Előre is köszönöm.

Évi

 

 

Válasz:

A tabletták alapból csökkentik a vérzést, sok nő pont ezért szedi őket, noha nincs is partnere.

Ez egyébként nem havi vérzés, hanem egy műtermék, amit a hatóanyag elmaradása, hiánya okoz. Igazi vérzés csak majd a tabletta abbahagyása után tér vissza. Az injekciót pont azért szeretik az én betegeim, mert nem kell folyton betétet cipelniük. (Amellett egyáltalán nincs vérzés.)

Tehát: ne foglalkozzon a kimaradással, szedje nyugodtan tovább.
Ami az epeköveit illeti, azok miatt a világon sehol se tilos a tablettaszedés. Sajnos itt Magyarországon mindent bele lehet írni a tájékoztatókba, a hatóságok becsukják a szemüket, ahelyett, hogy betiltanák a "kockázatos gyógyszerek" szedését. Az első pár eset után pillanat alatt eltűnne ez a sok szövődmény lehetőség. Nyilván oka van ennek a szemhunyásnak.....
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

 

EL LEHET-E HÍZNI A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁTÓL?

 

Első levél

 

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem az lenne, hogy el lehet-e hízni a fogamzásgátló tablettától? 2002-ben, akkor 20 évesen kezdtem el szedni a Meliane tablettát, amit 2 év folyamatos szedés után szüneteltettem fél évig. Az újrakezdés után folyamatosan jöttek rám a kilók. Eleinte nem foglalkoztam vele, de most már plusz 20 kiló van rajtam. 165 cm magas és 70 kg vagyok (50-55 kg voltam.)

Nem eszem zsíros ételeket, hatalmas adagokat sem. Sportolni szoktam, és rendszeresen étkezem. Ezért nem értem, mitől lehet ez.

Vashiányos vérszegény vagyok, és kontaktlencsét viselek. Azt olvastam, ezek mellett nem ajánlott ennek a fogamzásgátló tablettának a szedése. Ön mit gondol? Elhízhattam a Meliane-tól?

 

Második levél

 

Több mint nyolc éven keresztül szedtem fogamzásgátló tablettát megszakítás nélkül. Amint abbahagytam a szedését, pár hónap elteltével egy hét leforgása alatt híztam 5 kilót, majd ismét pár hét után megint 5-6 kilót. Ami a legszörnyűbb. hogy egy hónapja depressziós tünetek is jelentkeztek, ami már pánikrohamokkal is társult. Szeretném megtudni, hogy lehetséges-e, hogy valamilyen hormonális változásnak köszönhetem-e ezt az állapotot. Mit lehet ez ellen tenni? Már mindent megpróbáltam! Testmozgás, diéta,,,,, semmi eredmény.

 

Válasz a levelekre:

AZ ANTIBÉBI PIRULA NEM OKOZ HÍZÁST!

 

Nem okoz hízást a fogamzásgátló tabletta szedése, ezt mutatta ki Laureen Lopez, a Nemzetközi Család-egészségügyi Csoport kutatója.

A családtervezéssel foglalkozó non-profit kutatócsoport a hormonális fogamzásgátlókkal végzett 44 vizsgálatot tekintett át, amelyek mindegyike nyomon követte a testsúly alakulását is.

A hatóanyagtól mentes tablettát szedő kontrollcsoportokkal folytatott vizsgálatok egyike sem talált statisztikailag kimutatható testsúlygyarapodás-eltérést a csoportok között.

A fogamzásgátló tabletták tehát nem hizlalnak, viszont a hölgyekre a fiatal felnőtt kor elején rakódnak rá elől-hátul női mivoltukat hangsúlyozó zsírpárnácskák. (Ez független a tablettától).

Ha ez nem történik meg, akkor az „elöl semmi, hátul semmi” a gondjuk, azzal sincsenek megelégedve…

 

Egy másik cikk ugyanerről a témáról, a világ vezető, fogamzásgátlással foglalkozó szaklapjából (kattintás)

 

(A konkrét levélre válaszolva, hozzá kell még tenni még egy információt: a vashiány és a kontaktlencse mellett nyugodtan lehet fogamzásgátló tablettát szedni!)

 

 

EGY HARMADIK CIKK A HÖLGYEKRŐL ÉS AZ Ő TESTSÚLYUKRÓL

Hogyan változik a nők testsúlya egy kapcsolatban?

 

A hölgyek súlya öt jelentős változási fázison megy keresztül egy hosszútávú kapcsolat alatt, állapította meg egy új brit felmérés. A súlygyarapodás illetve -csökkenés elsősorban a boldogság függvénye, derült ki egy fogyasztószer gyártó cég által finanszírozott kutatásból, amelyet a Telegraph és a Daily Mail című konzervatív brit lapok internetes oldala hozott nyilvánosságra.

A korai udvarlási időszakban a hölgy fogyni kezd, körülbelül 3 kilót veszíthet súlyából, mert próbál csábítóbbnak tűnni új partnere előtt. Ahogy a nő egyre biztosabb lesz a dolgában, felszed néhány kilót (átlagban 5 kilóig), elsősorban a vacsorázással vagy otthon töltött nyugalmas esték hatására.
A
házasságkötés előtt újabb jelentős fogyás várható, 4 kiló körül, mert a menyasszony igyekszik csúcsformában lenni a nagy napra. Ezt követi a gyerekvállalás és a szülés fázisa az elengedhetetlen pluszkilókkal.
Végül
a felnövekvő gyerekek mellett a nők kerítenek időt és energiát, hogy „újra feltalálják magukat” és képesek ismét súlycsoportot váltani.
A közvélemény-kutatásban 3000 brit nő vett részt, és 70 százalékuk állította, hogy kapcsolata a legjelentősebb tényező, amely befolyásolja közérzetét. A hölgyek több mint egynegyede vallotta be: tart attól, hogy partnere elfordulna tőle, ha felszedne 6-10 kilót.
A nők csaknem háromnegyede ugyanakkor elmondta azt is, hogy nem aggódik nagyon a súlya miatt, amikor elégedett egy kapcsolatban.  
FH

 

A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁK FOKOZZÁK A LIBIDÓT!

 

Első levél:

 

Sokan mondják, hogy a fogamzásgátló szedése a libidó csökkenését okozhatja... Lehetséges, hogy másokra pont ellenkezőleg hat és jobban kívánják a testi együttlétet?

N.

 

Második levél:

 

Lindynette tablettát szedek lassan egy hónapja, normális az, hogy a mellékhatások pozitívan jelentkeznek, mint pl. fogytam pár kilós, és a libidóm igen csak megnőtt? Ettől még ugyanolyan hatásos lesz a védelem a 2. levél megkezdésekor?

Válaszát előre köszönöm!

 

Válasz a levelekre:

Én is pont ezt hallom betegeimtől! A szakirodalom felmérést is közölt arról, hogy a fogamzásgátló tabletták fokozzák a libidót, a tablettaszedő nők sokkal jobban élvezik a szexet!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

HOGYAN KELL SZEDNI A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁT, ÉS MIKORTÓL VÉD?

 

Tisztelt  dr. Petróczi István!

 

23 éves vagyok és a fogamzásgátló tablettákról szeretnék érdeklődni. Az érdekelne, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése mellett kizárt, hogy az ember teherbe essen? És ha elkezdem, akkor kb. 1 hónap után alakul ki a védőrendszer? És melyik az, amelyiket Ön ajánlaná egy fiatal lánynak, aminek nincs sok mellékhatása és nem lehet tőle elhízni sem?

 

Válasz:

 1./ A fogamzásgátló tabletta elkezdése: legelőször a vérzés első napján kell kezdeni a szedést

2./ A fogamzásgátló tabletta rögtön véd, biztos lehet, nem lesz terhes fogamzásgátló tabletta mellett. (Persze csak ha rendesen szedi! A nők a mobiljukon szokták a bevétel időpontját beállítani, s akkor nem felejtik el.)

3./ A védelem a 7 napos szünetre is kiterjed. (DE: vérző nőnek súlyos gyulladás veszélye miatt szigorúan tilos a szex!!! Ez már a Bibliában is benne van! A férfi pedig prosztatagyulladást kaphat.)

4./ Mindenképpen kis hormontartalmú készítményt szedjen.

De remélem, megörvendezteti szüleit unokával 3-4 éven belül!

 

 

HA A VÉRZÉS PONT A SZABADSÁG IDEJÉRE ESIK……

 

Kedves Doktor úr!

Következő hónapban nyaralni megyek, és mivel kempingezni fogunk (ahol nem mindig megfelelőek a higiénés körülmények), ha lehetséges, szeretném eltolni néhány nappal a menzeszem. Lyndinettet szedek. Csak 3-4 nappal kellene eltolni, mert utána már itthon leszek. Mi ennek a módja? Úgy tudom, tovább kell szedni...

De akkor, ha hazajöttem, csak úgy hagyjam abba? És akkor hány nap után kezdjem újra szedni, és meddig?

Tudom, hogy ez drasztikus beavatkozás, de egész évben ezt a pár napot vártam, nem szeretném, ha a menzeszem miatt még csak nem is élvezhetném a szabadságomat.
Köszönöm a válaszát.

 

Válasz:

Észak-Amerikában ezért védekezik a nők nagy része fogamzásgátló injekcióval. Amellett nincs vérzés, s csak abbahagyása után áll vissza. (L. előrébb).

Két csomag gyógyszert folyamatosan szedni TILOS! A szünetet meg kell tartani! Különben erősebb vérzés kezdődhet.

Két lehetőség van: vagy továbbszedi az aktuális csomagot (max 7-10 nappal), s utána tartja meg a szokott 7 napos szünetet, vagy előbb abbahagyja, (előrehozza a szünetet), s a szünet után új csomaggal folytatja. Ez a simább út. Önnek is ezt javaslom.

Aki két-, vagy háromszínű fogamzásgátló tablettát szed, az orvosát kérdezze meg élőszóval, hogy mit tegyen.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

MIÉRT AJÁNLGATJA MINDENKINEK A TABLETTÁT?

 

Csak ez az egyetlen és hatásos módszer? Az óvszer is elég jó és biztonságos a terhesség megelőzésében, sőt még a betegségektől is óv. Én örülök, hogy olyan fiút találtam, aki hajlandó felvenni az óvszert, mert 27 éves létemre régóta kell 2 gyógyszert szednem naponta, és nem venném szívesen, ha ezek mellett még kellene.

De lényeg a lényeg, biztosan nagyon jó a gyógyszer is, de az óvszer sem káros!

  

Válasz:

 Ön téved, s ezt félek, hogy az abortusznál fogja belátni!

A gumi a nemi betegség ellen véd, terhesség ellen nem megbízható. (Ha annyira jó lenne, nem fejlesztik ki a tablettát!)

Azért ajánlom a tablettát a babona szintű védekezés helyett, mert már nagyon sok Önhöz hasonló hölgyet láttam, aki egy abortusz után soha többet nem esett teherbe, s emiatt sírt.

Ma -a késői gyerekvállalás miatt is- nagyon sok a meddő pár. A lombik módszerrel pedig (5 kisérlet, havi 500-900 ezer forintos gyógyszerszámla mellett 100 nőből 30 lesz terhes, s 10 tud -mindvégig rettegve- gyereket szülni.)

Ön is jól gondolja meg, érdemes-e egyéni utat választani, s nem a bevált úton haladni!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

A DIANE 35 KIS HORMONTARTALMÚ KÉSZÍTMÉNY, ÉS EGYÉBKÉNT IS JOBB, HA A FÉRFIAK VÉDEKEZNEK…

Tisztelt dr. Petróczi István!
 
Nemrég Diane 35 fogamzásgátlót írtak fel (hamarosan 29 éves leszek, sajnos viszonylag sok pattanás jött ki az arcomon, nagyon zsírosodik a hajam, ill. hajhullás is jelentkezett).  A betegtájékoztatóban az áll:"Hatóanyagainak csekély mennyisége miatt a Diane 35 az alacsony dózisú fogamzásgátló tablettákhoz hasonló készítmény".
Ezek után meglepődve tapasztaltam, hogy interneten sokan azt mondják rá, hogy erős gyógyszer, korszerűtlen...stb. Nem lehet, hogy ezeket a "mende-mondákat" csak a "tudatlanság" szüli? Arra gondolok, hogy állítólag évtizedekkel ezelőtt is ilyen néven forgalomban volt gyógyszer, és akkor még esetleg erősebb dózisú volt, de netán a "rémhírek terjesztői" nincsenek tisztában vele, hogy a most forgalomban lévő Diane 35 csekély hatóanyagú?
Két és fél éve nem szedek fogamzásgátlót, mert nem bírta megszokni a szervezetem.

Korábbi negatív tapasztalataim miatt csak arra az időre szándékozom a Diane 35-öt szedni, amíg bőr és haj problémáim megoldódnak. Amennyiben a gyógyszer betegtájékoztatójában az alacsony dózis szerepel, akkor ugye nyugodt szívvel beszedhető?
 Egyéb: meglepődve olvastam a honlapján, hogy az óvszert nem tartja biztonságos védekezésnek, valami olyasmit írt valakinek válaszként, hogy
ha biztonságos lenne, akkor nem találták volna ki a fogamzásgátlót. Nekem onkológus doktornő korábban pont az ellenkezőjét mondta. Szerinte hosszú távon nem jó fogamzásgátlót szedni.

Az onkológus doktornő véleménye az volt, hogy a nők által szedett fogamzásgátló szerek a férfiak kényelmét szolgálják hosszú távon, de semmiképp sincsenek jó hatással a női szervezetre. Rövidtávon igen, ha bőrproblémák, rendszertelen menstruáció van.

2,5 éve óvszerrel vagy gyógyszertárban vény nélkül kapható helyi hatású hormonmentes készítménnyel pl. Pharmatex krémmel védekeztünk (mind az óvszernél, mind a Pharmatex-nél ügyelve a megfelelő használatra) és szerencsére a nem kívánt terhesség elkerült.

Ha már Ön a honlapján a fogamzásgátló szerek mellett van, érdekelne, hogy miért? Elnézést, csak ha két szakembernek ugyanarról a témáról más véleménye van, akkor én most eléggé tanácstalanul "vakarom a kobakom".
Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel:
 A., K.D.

 

Válasz:

1./ A Diane nagyon magas hormontartalmú készítmény! A minipillekben 0,020, míg a Diane-ban 0,035 mg etenilösztradiol van. (Közel a duplája).
2./ A Diane gesztagén komponensét eredetileg férfiak hererákjának kezelésére fejlesztették ki.
3./ A Dianet max. 6 hónapig szabad használni, de csak gyógykezelésre és nem fogamzásgátlóként.
4./ A bőr és hajproblémái ettől nem fognak meggyógyulni, csak kevésbé láthatók a szedés alatt. Utána minden visszajön. (Ettől nem gyógyul meg.) Az okot kellene megkeresni és kezelni.
5./ Az onkológus kolléganő nem ért a nőgyógyászati endokrinológiához. Ez külön szakterület. Ezen nem csodálkozom, de ezzel az erővel a sarki fűszerest is megkérdezhette volna. A kolléganő emeletes csacskaságot mondott a védekezésről is. Kérdem, kit fognak kaparni, ki lesz meddő, kinek veszik ki a méhét a csúnya nőgyógyászok?  A férfinak? Ki van veszélyben? Akkor kinek kell védekeznie?
Mellesleg az óvszer biztonsága kritikán alul, s a férfiak nem is tudnak megbízhatóan védekezni.
De még egyszer leírom: csak a nő viszi vásárra a bőrét, itt nincs egyenjogúság.
6./ Ha Önnek 2,5 évig óvszerrel+Pharmatex-szel sikerül védekeznie, akkor két lehetőség van:

a./ csoda történt vagy:

b./ valami baj van az Ön (és esetleg a párja) fogamzó képességével. Utóbbi lehetőség miatt nagyon javaslom, ha szülni akar, ne halassza!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

BELARA - MI A GOND VELE?

 

Olvastam más nőknek írt válaszaiban, hogy a Belara nevű tablettával nagyon komoly fenntartásai vannak, mivelhogy elsősorban nem fogamzásgátló, hanem ez csak a mellékhatása, ezen kívül hererákos férfiakat kezeltek vele.

Remélem, nem veszi rossz néven a kérdésemet, de mivel Google magyar nevű találatai között sehol nem találtam ezekről információt (leszámítva az Ön által adott válaszokat), afelől szeretnék érdeklődni, hogy hol kaphatok ezekről a dolgokról bővebb információt? Nekem is ezt a tablettát írta fel az orvosom, és amikor elmondtam neki ezeket a furcsa dolgot, amiket írt, azt felelte, hogy még soha nem hallott ezekről. A gyógyszertárban is csak a hererákos vonatkozásra tudtak reagálni, mégpedig, hogy valószínűleg azok a férfiak is kaptak ösztrogént, de ezen felül semmi több.

Kérem, írjon egy kicsivel többet erről a témáról, vagy adjon egy linket, mert nagyon érdekelnének a részletek.

Köszönettel!

 

Válasz:

Ez egyetemi tananyag! Csodálom, hogy nem ismerik.

Férfiakon a hererákot a tesztoszteron (= a him nemihormon)  receptorokat blokkoló anyaggal kezelik kemoterápiaként. Ezzel akadályozzák meg az áttétképződést.

A chlormadinon és a cyproteronacetát is ilyen. (Utóbbit a Diane és a Cypromix tartalmazza).

Nőknél a magas tesztoszeronszint/vagy a receptorok túlérzékenysége szőrösödést okoz. (Férfiaknál az élettani  magas szint miatt  a szőrösség természetes). Ezt a nőkön a tesztoszeron kiszorításával meg lehet szüntetni. Melléje sok ösztrogént adnak, ami szintén gátolja a szőrösödést.

Ezért a Belarát és társait szőrös nőknek szokás adni.(Például egy PCOS nevű betegség gyakori tűnete a fokozott szőrösödés. Honlapomon arról is olvashat.)

Normál fogamzásgátlóként való használatát semmi sem indokolja, de tilos is. Ráadásul kiugróan sok hormont tartalmaz.

Van még egy ellenérv: a tesztoszeron okozza mindkét nemben a libidót. (Nőknél a tesztoszteron szint jóval alacsonyabb, így a férfiak a „fickósabbak”. ☺) A libidó visszaszorítása nem biztos, hogy tetszik a hölgyeknek…

Remélem elég érthető voltam. (Laikusoknak ez bizony nagyon bonyolult).

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István 

 

 

 A VALLÁS CSAK AZ ÖNMEGTARTÓZTATÁST FOGADJA EL VÉDEKEZÉSKÉNT...

 

Tisztelt Doktor Úr!

Egyre inkább úgy érzem, hogy az orvostudomány szinte kizárólag a hormonális fogamzásgátlást fogadja el, mint terhesség-megelőzési módszert. Vallási okból (is) ez nem járható út számomra.

Kérdésem, természetes fogamzásgátlásra (hőmérő, naptár, Billings-módszer) hol találok segítséget, vagy szakirodalmat.

Segítségét köszönöm.

Mária (30 éves)

 

Válasz:

A kereszténység az abortuszt is tiltja, kivéve, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti!

Tehát ha terhes lesz, minden terhességet meg kell szülnie.

Ezzel én is egyetértek, de fogja bírni anyagilag?

Márpedig, ha babona jellegű védekezést választ, a biztonságos helyett, hamarosan szembekerül azzal a dilemmával, mi a nagyobb bűn, a hatásos védekezés, vagy a magzatgyilkosság.

Melyiket fogja választani?

Jól gondolja meg a választ, mert már egy abortusz után is meddővé válhat!!!

Nem véletlen, hogy ma a fenti módszereket hatástalan voltuk miatt nem javasoljuk.

Még egy: Ön 30 éves, kezd kiesni az első szülésre kedvező életkorból, ha sokáig vár, úgy járhat, mint számos társnője, hogy nem lesz babája!

Egyébként Pesten, az Eklézsiánál, a Ferenciek tere mellett, kapható volt egy "A természetes családtervezés művészete” című könyv, de csacskaságokat javasol, és ha követi, a fenti döntés elé fog kerülni!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

A TABLETTA ELHAGYÁSA UTÁN NEHEZEN TÉR VISSZA A FOGAMZÓKÉSZSÉG?

 

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem az lenne, hogy mért nem esnek terherbe könnyen azok a nők, akik fogamzásgátló tablettát szednek. Olvastam, hogy az is nehezen lesz terhes, aki csak 4-5 évig szedte, pedig Ön azt írta, hogy a mai korszerű készítmények 10-15 évig is szedhetőek! Én 20 éves vagyok 3 éve szedem a Lindynette 20-at,  petefészek ciszta miatt írta fel az orvosom, de a későbbiekben partnerem miatt is folytattam!

Kérdésem, hogy ha abba hagyom 4 éven belül nekem is lehetnek ilyesfajta gondjaim!

Válaszát előre is köszönöm.

Mély tisztelettel: M.

 

Válasz:

 A tabletta álterhességet okoz, így véd az abortusz következményei ellen.

Az igazi terhesség, szülés után is embere válogatja, mennyi idő után áll vissza a fogamzó képesség! Ha 6 hó után (a labor eredmények, és nem megérzés szerint) nem áll vissza a peteérés, akkor gyógyszerrel könnyen orvosolható, akár az igazi szülés után.

Sok nőnek ma alapból fogantatást nehezítő betegsége van, ennek súlyosbodását a tabletta megakadályozza, de nem mulasztja el magát a betegséget.

Végül: ma a nők 30 felett akarnak gyereket, amikor már élettanilag sokat csökken a fogamzóképességük, nehezen esnek teherbe. Az első szülés a 20 éveseknek megy könnyen!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Tablettaszedés és sclerosis multiplex

 

T.Doktor Úr!

Kérdésem az lenne, 37 éves vagyok kétszer szültem. Eddig Yadine fogamzásgátlót szedtem,1 hónapja sclerosis multiplex betegséget állapítottak meg. Elkezdtem kapni a Copaxone injekciót naponta szúrom magam. Nőgyógyászom azt mondta, hogy a tablettát hagyjam abba, mit javasol helyette? Spirált nem szeretnék, félek tőle!:)

Köszönettel: Horváth Ivett

 

Válasz:

Régen a sclerosis multiplexben szenvedőket eltiltották a várandósságtól. (A kolléga ezért mondja ezt.)

Mai álláspont: a várandósság alatti hormonok panaszmentessé teszik a kismamát, sőt szerencsés esetben akár teljes remisszó (=visszafejlődés) következik be a betegnél.

Nos, a tabletta álterhességet okoz, (ezzel véd a nem kívánt terhesség ellen), tehát Ön is bátran szedheti tovább. Nem kell abbahagynia.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

ANGLIÁBAN HOGY HÍVJÁK A TABLETTÁMAT?

 

Szeptembertől Angliában fogok élni. Úgy tudom ott ingyenes a fogamzásgátló tabletta. Szeretném megtudni, hogy milyet vegyek ott? Most a Yasminelle-t szedem (3 hónapja). Korábban a Meliane-t szedtem (kb. 6 évig). Van esetlen ezeknek angol megfelelőjük?

Köszönettel,
K. A.

 

Válasz:

Irigyelheti az angol nőket! (Egyébként betegeimtől tudom, Szerbiában is ingyenes a tabletta.)

Örömmel hallom, hogy vannak olyan országok, ahol a kormányzat nem csak szónokol a nők egészségvédelméről, hanem biztosítja is az  ingyenes védekezést.

Nálunk viszont csak a nagy szónoklatok vannak megélhetési jogvédők szájából.

Tudtommal mindkét készítmény hasonló néven az egész EU-ben kapható. Ha megmutatja kint a dobozt, az összetételből tudják a nevet is.

Érezze jól magát a brittek földjén!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

  

 

ANTIBÉBI-TABLETTA APÁCÁKNAK? AZ EGYHÁZ NEM TILTANÁ!

AUSZTRÁL TUDÓSOK ANTIBÉBI TABLETTÁT JAVASOLNAK APÁCÁKNAK, HOGY CSÖKKENTSÉK A MELL- ÉS MÉHNYAKRÁK KOCKÁZATÁT ISTEN NŐNEMŰ SZOLGÁINÁL.

 

Karg Britt és Roger Short megmentené az apácákat. Fogamzásgátló szedésére sarkallná a két ausztrál tudós a cölibátusban élő nőket, hogy csökkentsék a rák kialakulását szervezetükben. A szűzi életvitel ugyanis nagyobb kockázattal vezethet mell- illetve méhnyakrák kialakulásához, ez pedig nem mai felfedezés.

Már 300 évvel ezelőtt megállapították, hogy az apácák között egy "átkozott pestis" terjed, méghozzá a halálos mellrák. Akkoriban sokkal feltűnőbb volt a kolostorlakók korai halálozása, az anyává váló nők ugyanis sokkal több gyereket szültek, mint a mai nők. Ez pedig megakadályozhatja a rák kialakulását a tudományos feltételezések szerint, ugyanis a terhesség alatt kimaradó menzesz időszaka hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezet ne merüljön ki a folytonos "havi bajtól".

És ha azt gondolnánk, hogy az egyház felháborodott a két ausztrál javaslatán, tévedünk. A kizárólag orvosi célzattal bevett tabletta ugyanis semmilyen etikai problémát nem vet fel, csak akkor lenne bűn, ha valóban a fogamzás gátlására szedné isten szolgálónője a pirulát. IV. Pál pápa egy 1968-as dekrétumában leszögezte: terápiás kezelésre elfogadható olyan gyógyszer, mely megakadályozhatja a fogantatást - írja a Spiegel Online

 

KOMMENTÁR NÉLKÜL EGY OLVASÓ LEVELE:

 

Olvastam, hogy egy lány azt írta, hogy nagyon nagyon nagy fájdalma van a menstruáláskor. És nem szedne tablettát! Én 26 éves vagyok, több, mint egy éve szedek tablettát és ezek a görcseim elmúltak, a vérzés is csökkent és nem kell szenvednem és "betegnek" lennem, és tudok örülni annak, hogy nő vagyok és tudok örülni a havimnak.

Ha akar gyereket, abbahagyhatja előtte legalább 3 hónappal és teherbe eshet!

Aki pedig attól fél, hogy terhes lesz, szedjen tablettát!!!! Nem kell akkor ezen izgulnia! Bár ha nem él komoly, megbízható párkapcsolatban, azoktól a betegségektől igaz, nem véd a tabletta, de a terhességtől igen!

Csak ezt akartam, gondoltam a személyes vélemény is bíztat másokat és megnyugtat, hogy mások is vannak ilyen helyzetben, de lehet tenni ellene!!

Egy nő, aki nem tabletta ellenes :)

 

 

 

VÉGÜL MÉG KÉT VÉLEMÉNY, AMIÉRT ÉRDEMES VOLT EZT AZ OLDALT MEGÍRNI:

 

Első levél:

 

Tisztelt Petróczi Doktor! 

Azért nem szedtem eddig tablettát, mert rengeteg rosszat hallottam és olvastam róla, de most, hogy így alaposabban végigolvastam az oldalát, ezentúl mindenképpen használni fogom, most már tudom, hogy nem az óvszer a legjobb megoldás.......

Köszönettel:

 

Második levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

Őszintén szólva én nem kérdéssel fordulok Önhöz, hanem KÖSZÖNETTEL!

3 éve van barátom és kb. 2,5 éve élünk aktívabb szexuális életet. Sosem volt gondom a menstruációmmal, pontos volt és görcsökkel sem volt gondom. Óvszerrel védekeztünk minden probléma nélkül. Most viszont fellépett egy olyan gond nálam, hogy rendszertelenné vált a mensesem és olyan mértékben görcsölök, hogy volt rá példa, hogy elájultam. Természetesen elmentem a nőgyógyászomhoz, aki fogamzásgátlót írt fel nekem.

Mivel sosem szedtem még fogamzásgátlót gondoltam mielőtt kiváltom, utána olvasok a neten. Így bukkantam rá erre az oldalra. Elolvastam a legtöbb levelet és az Ön válaszait és nagyon érdekelni kezdett a téma ezért a honlapján lévő ehhez a témához kapcsolódó részt is elolvastam.

Rájöttem milyen buta is voltam, hogy eddig nem kértem fogamzásgátlót, csak most mikor problémám van. Teljes mértékben meggyőzött, hogy hasznos, biztonságos és kényelmes. Észrevettem, mint más levélírók is, hogy nagyon ajánlja a tablettát, ami mások szerint nem helyes. Pedig nyilvánvalóan látszik, hogy a nők érdekeit tartja szem előtt és bennünket szeretne óvni a későbbi nőgyógyászati problémáktól. Egy szóval, sok haszna van a segítő válaszainak, köszönöm meggyőző szavait!
További sikeres munkát kívánok!
Krisztina

 

Vissza