ELŐKÉSZÜLET A KISMAMASÁGRA

  

MIELŐTT BABÁT AKARUNK, CÉLSZERŰ NÉHÁNY SZABÁLYT BETARTANI:

 

 

1./ Csináltasson nőgyógyászati vizsgálatot, rákszűrést.

Párjukkal együtt menjenek el tüdőszűrésre.

2./ Legalább 3 hónappal előbb fejezzük be a tablettaszedést, legalább 6 hónappal előbb vetessük le a spirált, s más módon védekezzünk.

3,/ 3 hónappal előbb a párjával együtt hagyja abba a dohányzást és kerülje az alkoholt.

4./ Szedjenek mindketten multivitamin készítményt

5./ Ha epilepsziás, vagy állandóan gyógyszert kell szednie, vagy valami betegsége van (például véralvadászavar), kérjen szülészorvostól tanácsot, hogy vállalhat-e babát, illetőleg nem kell-e más gyógyszert szednie.

6./ Ha a családban volt súlyos fejlődési rendellenesség, kérjen tanácsot, esetleg keressen fel egy genetikust

7./ Macska vagy kutya ne legyen a lakásban! A lakásban tartott állattól fejlődési rendellenességet okozó fertőzést lehet kapni, emellett az állati szőr allergiát, asztmát okozhat a gyereknél.  Az állattal való szoros kapcsolat veszélyes. (Kattintson a lenti linkre)

 

 

Állatokról emberre terjedő fertőzések (kattintás)

 

 

TOXOPLAZMA FERTŐZÉS

 

Első levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

Toxoplazma fertőzésem volt februárban, akkor megszültem 32 hétre, de a babám másfél hónapra meghalt. Arra lennék kíváncsi, hogy a fertőzés a szüléssel elmúlhat-e?

Lehet még egészséges gyerekem?

 

Válasz:

 

A Toxoplazma fertőzést többnyire lakásban tartott macska/kutya okozza.  Ezt hiába köztudott, sokan megszegik ezt a tilalmat, s tragédia a folytatás. Nem értem miért kockáztatnak?

Számtalanszor látni gyermekét és kutyáját egyszerre sétáltató mamákat. (Meg a gyerekjátszótéren kutyát.)

Ezek a nők nem féltik gyermeküket? A kicsikre megszületésük után is leselkedik a Toxoplazma, s számos más állati eredetű fertőzés! És egyre újabbakat fedeznek fel. (Ezért nem biztosíték a várandósság előtti vérvizsgálat se. Mellesleg a 9 hónap alatt is fertőződhet a kismama. Fiatal nő ne tartson a lakásban kutyát/macskát.)

Állat nem való a lakásba! Elvileg nyers hús és mosatlan zöldség is fertőzhet, de ez kivételes.

Egyébként az életben maradt babákra szülés után hosszas kezelés vár.

Önnél ki kell majd vizsgálni, hogy meggyógyult-e a fertőzés. Ha igen, nyugodtan szülhet, még egyszer nem kapja el a fertőzést.

Esetét mesélje el másoknak is, nehogy ők is így járjanak…..

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Második levél:

 

Jó napot Doktor Úr!

Kisbabát varok es most a 20 heten járok. 8 hetesen adtam le vért TORCH vérvizsgálatra. A Toxoplasma eredményem pozitív lett, de az ismételt vizsgálat, hogy jelenleg fertőzött vagyok-e, az negatív. Azt szeretném kérdezni, hogy ez az eredmény okoz valami bajt a babának? Eddig minden vizsgálat rendben volt, szépen fejlődik a kislányom a genetikai vérvizsgálatnak is jó eredménye volt. Ukrajnából írok Önnek. Az itteni orvosok azt mondták nekem, hogy nem kell kezelni a Toxoplasma miatt, mert régebben kaptam a fertőzést, már védett vagyok ellene.

Kérem szépen válaszoljon, hogy kell-e aggódnom amiatt, hogy a babának vmi baja lesz vagy nem.

Válaszát előre is köszönöm :) 

 

Válasz:

 

A TORCH angol betűszó, több kórokozó kezdőbetűiből áll össze: Toxoplasma gondii, Others (=egyéb mikrobák:), Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírusok.

Az átélt fertőzés nyomot hagy az ember vérfehérjéiben. Ez a vizsgálat a védettség kimutatását segíti. Ha az első vizsgálatnál friss fertőzés gyanú merül fel, akkor 2-3 hetes időközzel második vizsgálatot végeznek. Ha ennél nincs emelkedés az ellenanyagszintben, akkor az illető régebben átesett a fertőzésen, védett az adott kórokozóval szemben. Önnél sincs teendő!

Nincs semmi veszély. Élvezze a babázást!

Kutya/macska ugye nincs a lakásban? Ha van, sürgősen távolítsák el, mert szülés után a babára nagy bajt hozhat!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Az űrlap alja

 

MACSKÁTÓL KAPOTT SZÖRNYŰ BETEGSÉGET A KISLÁNY

Egy brit kislányt órák választottak el a haláltól, miután kiderült, hogy agyhártyagyulladása van. Sparkle Andersont a család macskája fertőzte meg a gyilkos kórral

Chelsea-Ann Dodd nagyon megijedt, amikor anno három hónapos kislánya, Sparkle egyfolytában sírt. Mivel a kislány nem akarta abbahagyni a zokogást és csúnyán belázasodott, kórházba vitték.

Az orvosok azonnal megállapították, hogy bakterális fertőzése van, mégpedig az agyhártyagyulladás egyik ritka fajtája, amit a kicsi a család macskájától, Chesneytől kapott el.

 

 

Anyjának majdnem megszakadt a szíve, mikor kislányát meglátta a kórházban

– Amikor láttam Sparklet avval a sok csővel és géppel a testén, majdnem megszakadt a szívem, hogy elveszítem őt. Amikor pedig kiderült, hogy a macskától kapott agyhártyagyulladást, teljesen összetörtem.

Szerencsére a gyors kezelésnek köszönhetően hamar felépült, a macska pedig azóta az édesanyáméknál van. – nyilatkozta a Daily Mailnek Dodd.

A brit meningitisz-kutató alapítvány szóvivője közleményében azt írja, hogy a nyilvánvaló tüneteken kívül érdemes másra is figyelni az agyhártyagyulladásnál, hiszen, ahogy a kis Sparkle példája is mutatja, a baj bármikor beüthet.

– A kiütéseken és a foltos bőrön kívül a betegség tünetei között a fájdalomérzet, a szokatlanul hideg végtagok is utalhatnak a meningitiszre. A macskatartással óvatosnak kell lenni

 

Borsonline

 

 

MI LESZ A PETESEJTTEL?

 

Tisztelt Doktor Úr!

A következő kérdésem lenne. A barátnőmnek méhen kívüli terhesség miatt részben eltávolították a petevezetékét.

Így ha ismereteim nem csalnak, az adott petefészekben a peteérés végbemegy, de mivel nincs petevezetéke, hogyan távozik a petesejt, mivel igaz rendszertelenebbül, de 18-22 naponta menstruál.

Mi történik a petesejttel, ha nincsen petevezeték?      

Üdvözlettel B. K.

 

Válasz:

 

A meg nem termékenyített petesejt minden nőnél elhal a hasüregben, ott marad, felszívódik. (Nem távozik sehová.)

Az azonos oldali kürt hiánya gyakorlatilag lehetetlenné teszi a megtermékenyítést, hacsak tüszőrepedés előtt orvos fecskendővel ki nem szívja és egy "lombikban" meg nem termékenyítik.

Ekkor osztódásnak indul, a méhüregbe juttatják és baba lesz belőle. Ez a külső helyen történő megtermékenyítés a lombik módszer. Ezt mindkét kürt hiánya, vagy működésképtelensége esetén alkalmazzák.

Bővebb felvilágosításért nézze meg a honlapomon a megtermékenyítést bemutató filmecskét.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

 

INFLUENZA ELLENI VÉDŐOLTÁS TERHESSÉG ELŐTT VAGY ALATT?

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Ön javasolja terheseknek az új típusú influenza elleni védőoltást? Ha igen, akkor teherbeesés előtt, hogy valamennyire kiürüljön a szervezetből addigra, vagy inkább fogantatás után, hogy a magzat is részesüljön belőle?

 

Válasz:

 

Kismamáknak a várandósság teljes tartama alatt szigorúan tilos bármilyen védőoltás!

Ezt az oltást senkinek sem ajánlom! Kisgyerekeknek és leendő- vagy már babát váró nőknek különösen nem!

Fertőzés esetén viszont azonnal orvoshoz kell fordulni, és ha antibiotikumot rendelnek, azt nagyon pontosan szedni. (Azok nem ártanak a babának.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

MIÉRT KELL MÉG A BABA ELÖTT ELMENNI CITOLÓGIÁRA….

 


Én egy 10 hetes kismama vagyok, körülbelül egy hete voltam rákszűrésen aminek p3-as lett az eredménye, és az szerepel még a papíron, hogy nem gomba és nem HPV a kórokozó, hanem atípusos mirigyhámsejtek, inkább neoplasztikus (AGC)-Endocervix. Erre a nőgyógyász Klion D 100-at írt fel. Az lenne a kérdésem hogy pontosan mit jelent ez a kórkép, és hogy a tabletták nem veszélyesek a magzatomra? Mert a papírjában az áll, hogy a terhesség első 3 hónapjában nem szabad alkalmazni. Kérem mielőbbi válaszát, mert nagyon aggódom emiatt. Előre is köszönöm Doktor Úr!

 

Válasz:

 

A citológia elvégeztetése korábban, még a várandósság előtt célszerű, mint a fenti példa mutatja.

Amiben reménykedhet: a gyulladás ellenes kezelésre a P3-ból P2 lesz.  (Ez a legvalószínűbb.)

Ha nem: akkor kisebb műtéttel ki kell zárni a méhnyakrákot. Ha esetleg a rák beigazolódna, el kell távolítani a méhét tekintet nélkül a várandósságra, hogy az Ön életét megmentsék.

A gyógyszert feltétlen használja, nem árt a babának.  (A hüvelyből nem szívódik fel.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

ÉS TÜDŐSZŰRÉSRE…

 

Tisztelt Dr. Úr!

 

Kérem, írja meg véleményét a következő kérdésemre! Dec.16.-án voltam tüdőszűrésen, az ovulációm dec.18.-ára volt várható. Kiderült, hogy babát várok, kb.12napos lehetek, tehát az ovuláció szinte biztos, hogy 18.-án volt plusz - mínusz 1-2nap lehetett. Érhette bármi negatív hatás az akkor még petémet?

Várom megtisztelő válaszát!  

Tisztelettel: Zita

 

 

Válasz:

 

Felesleges a félelme, a tüdőszűrés rtg sugárterhelése (hála a képerősítőnek) alig nagyobb a Napból származó, mindnyájunkat folyton érő háttérsugárzásnál. Egyáltalán nem emeli a fejlődési rendellenesség kockázatot! Ne aggódjon! (Viszont: gyakran csak ekkor derül ki, hogy a kismamának kezelést igénylő tbc-s fertőzése van. Ezért jobb, még várandósság elött elmenni erre a vizsgálatra.)

Nyugodtan tartsa meg a babát.  Jó babázást!

Nézze meg honlapomon honlapomon a szülést bemutató filmecskét.

Üdvözlettel: dr. Petróczi István

 

Viszontválasz:

 

Nagyon köszönöm megnyugtató válaszát. Meg is néztem a videót.- a babát nagyon várom!

Még egyszer köszönöm a segítségét: Zita

 

BABATERVEZÉS

 

Tisztelt Doktor Úr!

Babatervezésben szeretném kérni a segítségét.
Ön szerint mikor ideálisabb szülni egy nőnek?(Évszakot tekintve)
Ezt azért kérdezem, mert már többször volt zsábám, és a téli időszakot nézve felfázósabb is vagyok. A zsába is általában télen van nálam. Félek, hogy ez nagyon zavaró lenne a terhesség ideje alatt is.
A babát ezért jövő szeptemberre szeretnénk.
A gyógyszert 7 hónapja abbahagytam.

Üdv:

Eszter

 

Válasz:

 

Kedves Eszter!

 

Sajnos, az a helyzet, hogy pontosan nem tudjuk meghatározni, mikor jön össze a baba.....

Egészséges párnál 12 hónap alatt kell a várandósságnak bekövetkezni, de ez lehet az első és a 12. hónap is.....

Szerintem, fogadják el a babát, amikor sikerül. Ráadásul a mai fiataloknál sokszor nagyon nehezen jön össze a baba. (Ezt előre nem lehet látni.) Mai viszonyok között a baba bármikor jó, akármelyik évszakban, egyformák az esélyei.

A zsába és a hólyaghurut (és más betegségek is) a kismamáknál jóval ritkábbak. A természet minden erejét beveti, hogy ne legyen gond.

Szerintem most rögtön fogjanak hozzá, ne várjanak.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

BABÁT SZERETNÉK, DE A PARTNEREM NEM AKARJA…

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Bocsánat, ha e-mail-emmel zavarom! Egy nagyon fontos kérdést szeretnék feltenni, illetve szeretném a doktor urat bizalmas dolgomban meg kérdezni!

Bár tudom, hogy most készülök életem legnagyobb hülyeségére, már ha fogalmazhatok így, de szeretném ki kérni a véleményét! Az a helyzet, hogy a párom és én köztem 25 év korkülönbség van, én nagyon szeretem őt, de az a gond, hogy Ő nem szeretne babát, de én tőle igen! És az a gondolat futott át az agyamon, hogy abbahagyom a tudta nélkül a fogamzásgátló tabletta szedését és teherbe esem!

Ha megtörtént a megtermékenyítés én úgy gondolom, hogy egy pár napig megint el kezdtem a fogamzásgátlót szedni, hogy a vérvizsgálat kimutassa, hogy "védekeztem", ha esetleg a párom meg kérdezné az orvost! Ön szerint lesz a magzatnak valami baja ettől? Esetleg lesz valami genetikai vagy más születési rendellenessége? Vagy csak egyszerűen hagyjam el a páromat, és keressek olyan embert, aki vállalna gyermeket?

Kérem szépen a Doktor Urat, hogy legyen szíves nekem válaszolni, mert ha ezzel ártok a babának én azt nem élném túl!

Előre is köszönöm válaszát!

Szép napot!

Üdvözlettel:

K. K.

 

Válasz:

 

Felesleges a tablettaszedés, azt nem lehet kimutatni.

De: inkább keressen másik férfit most, ne tegye! A gyerekét egy életre szerencsétlenné tenné. A menyeméknél is a két fiú állandóan az apjával  akar lenni, őt keresi. ( A fiam keményen dolgozik, csak este megy haza.)

Az egy szülős gyerekek az iskolában is nagyon rosszul érzik magukat.

Inkább váltson partnert, keressen olyat, aki gyereket akar. Van elég, bőven talál.

Egyébként ne csodálkozzon, hogy az átverés showra a partnere ott fogja hagyni! A mai tabletták mellett nem lehet teherbe esni!

Egy gyerek is kitalálja, hogy Ön -partnere bizalmát megcsalva- nem védekezett.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

 

BIPOLÁRIS DEPRESSZIÓ (SKIZOFRÉNIA, PSZIHOSIS MANIACO-DEPRESSIVA)

 

Üdvözlöm Önt!

M.J.  vagyok, Szekszárd közelében élek, és tanácsra, ötletre lenne szükségem! Elnézést, hogy Önre zúdítom a problémáimat, de jól jönne valami bíztatás, megoldási javaslat!

35 éves, egészséges, de még gyermektelen fiatalember vagyok. Van egy 10 évvel idősebb barátnőm, akivel nagyon jól megértjük egymást mindenben, szerelmesek vagyunk egymásba több, mint 2 éve. Szeretnénk is közös gyermeket, bár a barátnőmnek van már két, gyakorlatilag felnőtt gyermeke.

Fizikálisan tudna szülni (rendszeresen menstruál, és az édesanyja is kb. 55 éves koráig fogamzóképes volt), akarná is a közös babát, csak éppen van egy óriási problémája: mivel bipoláris betegségben szenved, ezért bizonyos alapgyógyszereket nem hagyhatna el, mert annak súlyos következményei lennének, azonban ha úgy kerülne áldott állapotba, hogy a gyógyszereit, nyugtatóit szedi, akkor a magzatnak ártana.
Az elmúlt hónapban megpróbálta abbahagyni a gyógyszerei szedését, de az állapota nem engedte, hogy ezt tartósan tovább folytassa. Megpróbálkoztunk a gyermeknemzéssel ebben az időszakban, de most azt kell mondjam, akármennyire is fájdalmas, jobb, hogy nem fogant meg.

Jelenleg gyakorlatilag rámehet erre a kapcsolatunk, mert állandóan ott motoszkál a fejében, hogy én biztosan el fogom hagyni, ha esetleg összeházasodnánk, annak érdekében, hogy mástól gyermekem szülessen.

Mi lehetne a megoldás ebben az esetben? Tőle szeretnék gyermeket, Vele szeretnék együtt élni, de sajnos Ő nem tudná kihordani a gyermeket anélkül, hogy a magzatnak vagy önmagának ne esne baja! Milyen reális alternatívák jöhetnének szóba? 

Köszönöm előre is a válaszát!


Válasz:

 

1./ Legelső kérdés: fogamzóképes-e a hölgy? A havivérzés önmagában nem bizonyít semmit.

Patikában kapható egy Gabriel nevű ovulációs (=peteérést jelző) teszt. Esti vizeletből kimutatja, hogy adott napon van-e peteérés, vagy se. (A 11. naptól kell a 20. napig esténként vizsgálni.) Ha nincs peteérés, akkor hormonszintet kell nézni. Ha a petefészek müködőképes, a peteérést gyógyszerrel ki lehet váltani.

2./ Fejlődési rendellenesség kockázat. Itt a párja pszihiátere  segíthet, ő tudja, melyiknél kicsi valóban a kockázat, melyiket lehet szedni. Ma sok eszközzel ellenőrízzük a baba egészséges voltát, korán kiderül, ha valami gond van. Az alkohol és a cigaretta legalább olyan veszélyes a kismamáknak!

Én nem látom reménytelennek a helyzetet. Szoros ellenőrzés mellett nekivághatnak. Segítségként olvassák el a mellékelt  BETEGTÁJÉKOZTATÓT

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

 

 

 

 

Vissza