Budapesten a sok százezer kóbor macska mellett megközelítőleg négyszázezer kutya lógatja a nyelvét, sétál gazdája mellett a parkban. És végzi a dolgát. A gazdák odafigyelésétől függően a gőzölgő nyomok itt is, ott is hevernek az utcákon, néha a játszóterek homokozójában bújnak meg. Pedig a kutya-, macskaürülékben rejtőző féregpeték ellenállóak, akár négy évig is képesek betegséget terjeszteni.

A négylábú családtag, a kutya, a macska társaságot biztosít a magányos embernek, segít rendszerességre, felelősségre nevelni a gyerekeket. Amikor az állatok terjesztette betegségekről hallunk, gyakran elhessegetjük az aggodalmat: velünk ez nem történhet meg. A mi gyerekeink nem lehetnek bélférgesek, a családunkban élő kismama születendő gyermeke sem szenvedhet idegrendszeri károsodást. Esetleg felmérve kockázatokat – lemondunk az állattartásról.

 

FERTŐZÖTT JÁTSZÓTEREK

 

A városban kedvencként tartott macskák, kutyák parazitái (például bolhái) és ürüléke az emberre veszélyes fertőzéseket terjeszthetnek. Az igazi gondot az jelenti, ha a húsevő állatokban élősködő bélférgek bejutnak az ember szervezetébe. Míg a kutyákban, macskákban komolyabb tünetek nélkül eléldegélnek, addig az emberben visszafordíthatatlan, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható betegséget okoznak.

A bélférgek petéi az állat ürülékével kerülnek ki a környezetbe. Nem a friss „kutyagumi” jelenti igazi problémát – bár a gondos gazda ezt sem hagyja a közterületen –, hanem annak száraz változata, ugyanis a betegséget terjesztő peték a száraz, porladó ürülékkel terjednek. Jut belőle a kedvencek szőrébe, nyálába is. Innen már egyenes út vezethet az ember, különösen a gyerekek szervezetébe. Fejletlenebb, gyengébb immunrendszerük és „talaj-közeliségük” miatt a kicsik könnyen megfertőződhetnek. Hiszen a gyerekek előszeretettel hemperegnek a fűben, kóstol­ják meg a biztonságosnak hitt játszótéren a homokot vagy éppen a földet.

 

Férgek, lárvák, peték

A kutya orsóféreg, a Toxocara canis lárvája nagyon gyakori megbetegedések okozója. Változatos tüne­tek utalnak a fertőzésre: hasfájás, hányinger, hányás, étvágytalanság, levertség, fejfájás, figyelemzavar, a koncentráló-képesség hanyatlása, bőrkiütés, enyhe köhögés, láz. Mivel a lárvák a szervezetben vándorolnak, különféle panaszt váltanak ki, attól függően, hogy mely szervet betegítik meg. Az epidemiológiai vizsgálatok szerint a lakosság közel harmada fertőződik élete során. Leggyakoribbak a légúti tünetek, a hörghurut, illetve az idegrendszer problémák, a magatartászavarok és a lelki panaszok.

A bőr orsóféreg különösen a gyermekeket, a földön napozókat és a földdel dolgozókat veszélyezteti. A fertőzés után néhány óra múlva kiütések jelennek meg, melyek viszketnek, terjedhetnek, naponta akár több centimétert is. Kialakulhatnak asztmás jellegű tünetek, ugyanis a vándorló lárvák légzési nehezítettséget, olykor életveszélyes állapotot okozhatnak.

A kutyák gyakori betegsége a galandférgesség, ezt a leginkább abból vehetjük észre, ha az állat a fenekén „szánkázik”. Veszélyes és nehezen kiirtható parazita a háromtagú galandféreg (Echinococcus granulosus). Naponta igen jelentős számban termel petét, amely a kutya székletével távozik a külvilágba. Ott, megfelelő körülményeket találva kikel, majd a porral, illetve az állat simogatása után az ember kezéről a szájába kerülve hozza létre a fertőzést. Az emberben, mint köztes gazdában csak bizonyos fejlettségi állapotot ér el, azaz lárvává alakul, ami könnyen elvándorol a bélfalon át. Nincs olyan szerv, amit ne tudna megtámadni. Leggyakrabban a máj és a tüdő betegségeiért felel, óriási, folyadékkal teli, vastag falú cisztát hoz létre, amelyben megsokszorozza önmagát. Elhelyezkedésüknek megfelelően okoznak tüneteket, például lázat, rohamszerű köhögést, visszatérő köhögést, vérköpést. Vérből, illetve képalkotó eljárással (CT, ultrahang) mutatható ki jelenléte.

 

Felelős állattartás

A betegség terjesztése nem az állat hibája, hanem a gazda felelőtlensége! Fejlettebb, nyugati országokban már természetes, hogy az állattartásnak része az ürülék összetakarítása. Már Budapest utcáin is egyre több helyen erre a célra tárolókat, illetve több helyen lefedhető a játszótér homokozója.

 

Toxoplazmózis

A Toxoplasma gondii által okozott fertőzés mosatlan gyümölccsel, zöldséggel, nyers, vagy félig sült hús fogyasztásával terjedhet. Nagyon fontos szerepe van a macskával (és a macskaürülékkel) való érintkezésnek. Terhes vagy (távlatilag) szülést tervező nő kerülje a macskával való érintkezést!  

Felnőtteken a Toxoplazma fertőzés legtöbbször nem jár klinikai tünetekkel, de néha fáradtság, izomfájdalom, nyirokkeringés zavara alakulhat ki.

Terhességben a fertőzés spontán vetélést és súlyos fejlődési rendellenességeket, elsősorban a koponya és az agy rendellenességeit  (például vízfejűséget, az agyfejlődés zavarát) okozhatja.

(A Gyógyhír magazin cikke nyomán)

 

Vissza