A VÁRANDÓSSÁGI ULTRAHANG VIZSGÁLAT CÉLJA

 

Tisztelt Doktor Úr!

 Terhességem 30. hetében járok. 29+5 hetesen voltam 4D Uh-n, ahol az orvos a terhesség korát a baba méretei alapján 28+0 idősnek mérte, a babát pedig 1241 gr-nak. Ugyanez az orvos 21+0 hetesen 20+2-nek találta a terhesség korát, egyébként mindkét alkalommal normális biometriai adatokat mért, problémát nem látott. Valóban nem kell aggódnom amiatt, hogy a terhesség számított és mért kora között egyre nagyobb a különbség? Jelent-e ez valamilyen problémát a baba egészsége szempontjából? Mi lehet ennek a lemaradásnak az oka? ”

 

Válasz:

 

A terhességi ultrahang vizsgálat elsősorban fejlődési rendellenességek kimutatására szolgál. A koponya, a gerinc, a belső szervek alaki eltérését mutatja, újabban a Down szindróma testi jeleinek kizárására is használják, lehetővé téve a vetélést okozó magzatvízvétel elkerülését.

Az eredmény sokban függ az ultrahang készüléktől. (Ezért lenne fontos, hogy legyen pénz minden osztályon nagy teljesítményű gép beszerzésére – de a kórházak a csőd szélén táncolnak, a minisztérium nem ad pénz, az állam ezen takarékoskodik)

Az ultrahangos súlybecslés a terhesség első felében +/-1-2 hetes pontosságú. (A megadott 20+0 mellesleg 20 hét+0 napot jelent.)

A 20 hét utáni időszak alkalmatlan a pontos kormeghatározásra. (Innentől egyre inkább kiszélesedik a súlygörbe eloszlás, aminek eredményeként szüléskor lesz 2500 grammos és 4500 grammos baba is, noha mindkettő időben születik. (A 20 hét előtt váll-váll mellett halad a mezőny.) Ekkor a baba fekvése mellett a baba keringése és a lepény állapota vizsgálható.

A vizsgálat nagy rezgésszámú hanggal történik, teljesen veszélytelen, nem árt a babáknak.

A súlymérésnek orvosi jelentősége ritkán van, de kiválóan alkalmas a gyerekükért rettegő kismamák bepánikoltatására.

Magyarul: lényeg, hogy a babája ép, egészséges, a súly a 20 hét után meg egy játék a számokkal.

 

 

„Szinte minden nap úgy kelek fel, hogy egészséges lesz-e a gyermekem...... ” (Egy másik levélből)

 

Jónapot Dr. úr!

Köszönöm az előző kérdésemre a válaszát! Csupán csak azért vagyok ennyire érdeklődő, mert már többször is voltam uh-on, és nem egyszer találtak problémát a babánál, ami hol ott volt, hol meg eltűnt. Ez számomra elég bosszantó, mert nem is igen tudták megmondani, hogy mitől lehet (ascites, hydrothorax). Első babámat várom és szinte minden nap úgy kelek fel, hogy egészséges lesz-e a gyermekem. Az orvosom sem igen tud már tanácsot adni,ö sem tudja mitől lehet ez a probléma. Ön szerint mi okozhatja?

 

 

A VÁRANDÓSSÁGI ULTRAHANG VIZSGÁLAT KÉPESSÉGEINEK IS VAN HATÁRA

 

Azt javaslom, bízzon orvosában. Ha valami baj lenne, több helyre is elküldené Önt, uh vizsgálatra.

Arra, hogy a babája egészséges lesz, földi ember nem tud garanciát adni, annyi hibalehetőség van.

Nem ijesztgetésként, de a babának uh-val fel nem ismerhető betegségei, és anyagcsere zavarai is lehetnek.

Javaslatom: bízzon a jövőben, mert így csak bedilizni lehet a folytonos rettegéstől, és minden nő életének csúcspontja, a babavárás egy rémálommá válik. Tudom, hogy ez nehéz, nekem is van gyermekem, de nincs más lehetőség. (Képzelje magát az én helyzetembe akkor, mikor a fiamat vártuk...)

 

 

vissza