RETTEGEK A SZÜLÉSTŐL…..

 

 

Tisztelt Dr. Petróczi István!

 

Nincs rá szó, mennyire rettegek a szüléstől! És ráadásul még nem is vagyok terhes! Nem vagyok pánikbeteg, de pánikosak a tüneteim. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben lehet-e kérni császárszülést? Valamit hallottam, hogy pszichiáterhez kell menni, és akkor tőle kell kérni valami papírt, hogy pánikos vagyok! Jól tudom?

Köszönettel

Gabi

 

Válasz:

 

A pánik betegséget lehet és kell kezelni. (Hogy szenved-e pánikbetegségben-e vagy se azt csak pszichiáter döntheti el. Ezt nem kell szégyellni, az is olyan betegség, mint a többi.)  Remélem, állapota nem lesz akadálya a gyermekáldásnak. Egy kisbaba nevelése komoly feladat.

Ami a szüléstől való rettegését illeti, azt nem értem….!

A várandósság és a szülés minden nő életének a csúcsa, amire egész további életében naponta visszagondol. Szülés után egész más ember lesz belőle. 

A természetes módja a baba világrahozatalának a hüvelyi szülés. Jó pár ezret láttam a 42 évi pályám alatt, de nem tudtam betelni annak szépségével, ahogy az új édesanya a frissen világra jött síró kicsinyét puszilgatja.

A császármetszés egy hasműtét, aminek sokkal több szövődménye van, s heg (sokszor összenövésekkel) marad utána.

Utána hetekig fájhat a nő hasa. A mai gyakoriságának oka a mamák türelmetlensége, a doktorok sietése és a feljelentéstől való félelmük. A reális császárfrekvencia 5-10% körül van, a mai 30% az intézmények színvonalát is jellemzi.

Gondolkozzon el soraimon!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Szülés - miért nem fájt?

Teljesen simán megindult a szülés, a gyerek egyszercsak a szülőcsatornában volt, mondták az orvosok, szóljak, mikor fáj, de nekem nem fájt, nem éreztem fájdalmat. Nyomtam, de nem oda adtam az erőt ahová kellett, majdnem rossz vége lett. Hála Istennek, hogy nem így ért véget.
Mi történhetett?

Válasz:

A szülőnők 10%-a semmit sem érez a fájásokból és magából a szülésből. Ez nem betegség. Sokan cserélnének Önnel! Egyébként 80% csak havibajhoz hasonló görcsöket érez, s csak 10% panaszkodik erős fájdalmakra. Ott gerincvelői érzéstelenítés segít.
Jöjjön a tesó!
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

ÉRZÉSTELENÍTÉS A SZÜLÉS ALATT

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

A véleményét szeretném kérni, hogy szülés során Ön melyik fajta érzéstelenítést ajánlaná, a gázt, vagy a gerincbe adhatót? Majd egy fél év múlva szeretnénk próbálkozni a babával, az Ön véleménye is érdekelne.

 

 

Válasz:

 

A szülések 10-15 százaléka teljesen fájdalommentes, 60 százaléka mérsékelt fájdalommal jár. Egy kisebb rész ahol az érzéstelenítés jobban szükséges.

Az érzéstelenítés mindig kockázatot, szövődmény lehetőséget jelent!

Ezért annak célszerű érzéstelenítést kérnie, aki nagyon szenved.

Ne felejtse el a szülés egy fiatal nőnek ugyanolyan életműködés, mint az evés vagy az alvás, tehát nem mindenáron kezelendő betegség!

A gázos fájdalomcsillapítással nincs tapasztalatom, az epidurális érzéstelenítés többnyire teljes érzéskiesést okoz.

Ne féljen a szüléstől! A gyermek kiviselése és világrahozatala minden nő életének nagy és feledhetetlen élménye. Utódainknak génjeinket átadva halhatatlanná leszünk!

A régi rómaiak köszönésével könnyű szülést kívánok Önnek és az ezt olvasó kismamáknak!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

NEM AKAROK SZOPTATNI…….

 

„Tisztelt Doktor Úr!

 

Tanácsot szeretnék kérni Öntől. Van egy két hónapos kisfiam. Folyamatos mellproblémák miatt orvosi és védőnői tanácsra, valamint saját elhatározásból a tej elapasztását választottam. Érdekelne, hogy a borogatás, kevés fejés mellett van-e valamilyen gyógyszer, ami segít meggyorsítani vagy kíméletesebbé tenni ezt a folyamatot?

Úgy hallottam, van rá gyógyszer, amit külföldön már betiltottak a mellékhatásai miatt. Nálunk ez még forgalomban van?

Várom mielőbbi válaszát!”

 

Válasz:

 

Tisztelt Levélíró!

 

Igen, van ilyen gyógyszer, de gyermekének nagyon nagy szüksége van az anyatejre! A picik addig nem betegeskednek komolyabban, amíg anyatejet kapnak. Az anyatejes babáknak még az értelmi fejlődése is sokkal gyorsabb

Ne apassza el, hanem forduljon szakemberhez segítségért.

Nem tudom, van-e a közelben Baba-barát szülészet, annak a csecsemő osztályára kellene bemennie, ott segítenének. Ha nincs, akkor is kórházba menjen, s a szülészet újszülött osztályát keresse.

Bababarát  kórházak listája:  www.bebilap.hu

Babával kapcsolatos lapok:  www.babavaro.linkcenter.hu

                                                  www.szoptatasportal.hu

A szoptatós mamák országos szervezete (központ):  La Leche Liga

Budapest, 1022 Herman Ottó út 18.    Telefon: (1) 214 3309

(szerte az országban vannak helyi csoportok)

A babának ősidők óta az anyatej a legjobb táplálék, ne hagyja rábeszélni magát az apasztásra. Minden nő tud szoptatni, de mint mindent, ezt is meg kell tanulni. Nyilván Ön is szeretne minden szépet és jót megadni gyermekének, akiért megszenvedett a szülés közben, nos, a mindenben az anyatej az egyik legfontosabb.

Tartson ki, és legyen türelmes! Sikerülni fog!

Szívből kívánom, hogy sikerüljön!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Gyermekem 2 hetes, és anyatejet kap. De én valahogy ódzkodok a szoptatástól, és a tejemet lefejem, és úgy adom neki. A többi kismama ezért furcsán néz rám, mert ők szoptatnak. De a gyerekem megkapja a tejet és az én mellem nem sebesedik ki, és a gyerekem nagyon szépen gyarapodik. Önnek mi a véleménye?

 

 

Válasz:

 

A babának az anyai mell nem csak táplálékforrás!

A többi kismamának igaza van!

A babának a tejen kívül az anyja mellére is szüksége van, ez a kapcsolata az Édesanyjával. Érzi az anyja szívműködését, amit a méhen belül 9 hónapig hallott.

Ne a melle szépségét féltse, hisz azért adott életet a babájának, mert szereti, és mindent megtesz érte. Igaz?

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

 

A megrázott baba szindróma

 

Világszerte sok ezer baba hal vagy sérül meg a megrázott baba szindróma miatt, amelyet csak néhány évtizede azonosítottak, és amelyről kevesen tudnak, pedig az információ életeket menthetne meg.


Ez egy kevéssé ismert probléma, amikor a szülők anélkül, hogy tudnák, mit tesznek, súlyos károsodást okoznak a gyermeküknek. Általában arról van szó, hogy a kisbaba nagyon sír, emiatt a szülő, vagy az, aki éppen vigyáz rá, elveszíti a türelmét, felkapja és durván megrázza.

Mivel a babák feje a testükhöz képest nagy és nehéz, a nyaki izmaik pedig még nem elég erősek, a gyermek feje rendkívül erősen, gyakorlatilag csillapítatlanul előre-hátra leng, az agya pedig a koponyán belül nekiütődik a csontnak. Ennek az a következménye, hogy a koponyán belül vérzés alakul ki, illetve az agy állományában súlyos károsodások jönnek létre.

Úgy kell elképzelni, mintha egy felnőttnél egy frontális ütközéses karambol történne. Mindezek a csecsemő halálához vagy súlyos, maradandó károsodásához - például mozgási, illetve szellemi fejlődésének elmaradásához, bénuláshoz, a vakságig terjedő látásromláshoz - vezethetnek. A megrázott baba szindrómás gyerekek 20 százaléka meghal, 60-70 százalékuk pedig súlyosan sérül!

Az biztos, hogy sok csecsemőt érint, és nagyon fontos kiemelni, hogy szülei társadalmi helyzetétől, iskolázottságától függetlenül! A szülőkben egyébként gyakran alakul ki bűntudat, sejtik, hogy lehet összefüggés a baba egyre romló állapota és a megrázás között, és ilyenkor orvoshoz viszik a gyereket, legfeljebb valamilyen történetet találnak ki magyarázatul, hogy mi történt - például leesett a pelenkázóról.

Mik a jellemző tünetek?

- Legtöbbször kezdetben nincsenek drámai tünetek: a gyermek letargiássá, aluszékonnyá válik, esetleg hány, görcsöl, majd fokozatosan egyre súlyosabb tudatzavar, majd kóma alakul ki, a csecsemő kutacsa elődomborodik, feszül. Ilyenkor már életveszélyes állapotban van, és sajnos általában csak ekkor szokták orvoshoz vinni. Nagyon jellemző - az esetek 80 százalékában -, hogy a szemfenéken is vérzést talál a szemészeti vizsgálat. Az MR- és a szemészeti vizsgálat alapján már 100 százalékos biztonsággal fel lehet állítani ezt a súlyos diagnózist annak ellenére, hogy a gyerekeken általában semmilyen külsérelmi nyom nincs.

Vigyázzunk gyermekeinkre!

 

 

 

 

vissza