SZIMFIZEOLÍZIS  (=SZIMFIZIS/SZEMÉREMCSONTI IZÜLET FELLAZULÁS)

 

 

Tisztelt Doktor Úr!

 
Az interneten találtam az e-mail címét, tisztelettel kérném a segítségét az alábbi problémámmal kapcsolatban.

Szeretném megkérdezni tud-e tanácsot adni a "Symphysis Pubis Dysfunction" ill. "Pelvic Girdle Pain" betegséggel kapcsolatban kihez fordulhatnék segítségért. Az interneten magyar oldalon a témával kapcsolatban az Ön nevét találtam, ezért fordulok Önhöz.

Csak angol nyelvű oldalon írnak a fentiekkel kapcsolatban, és mivel nagy része "szakszöveg" nehezen érthető számunkra, de az biztos, hogy a panaszaim e betegségeknek megfelelőek.

3 éve szültem második kisfiamat, a szülés végén és utána jó pár hónapig szinte egyáltalán nem tudtam menni, állni, ülni, állandó fájdalmam, instabilitás érzésem volt, és azóta sem gyógyultam meg, sajnos még mindig nehezített a mozgásom. Megszámolni sem tudnám hány orvosnál voltunk Budapesten és Székesfehérváron (reumatológia, ortopédia, neurológia, nőgyógyászat, idegsebészet, stb.), de senki nem hallott még "ilyenről", vagyis igazából nem tudták diagnosztizálni a betegségemet. 

Szívesen bejelentkeznék a Doktor Úrhoz, ha tudna nekem segíteni, nagyon megköszönném. Amennyiben nem tud, kérem, ne haragudjon, hogy levelemmel zavartam.

Segítségét és esetleges válaszát előre is köszönöm:
 
                                 N.Zs.

Válasz:

 

Ezt az elváltozást Magyarországon  symphysiolysis  vagy  symphyseolysis   néven ismerik

Leggyakrabban medencetörés kapcsán keletkezik, de szülészek is ismerik. A terhesség végén, vagy a szülés után lép fel.

Léteznek valódi (például térd-, könyök- stb)és álizületek.  A medence csontjait ilyen álizületek (=a két csont között nincs mozgás, mintha össze lenne nőve) vannak. Ezek szilárdsága létfontosságú a mozgáshoz, hisz a medencecsontjaihoz kapcsolódik kétoldalt a két combcsontot fejecse és az alsó végtag. A szimfizis (=szeméremizület) a két szeméremcsontot köti össze. 

Szülésnél ez kissé fellazul, hogy a baba feje könnyebben átférjen a medencegyűrűn.

Ha ez a "fellazulás" túl jól sikerül, az álizületben kis mozgás keletkezik, ami erős fájdalommal jár, lehetetlenné teszi a járást. Ez az állapot maximum 2-3 hét alatt magától megszűnik, nincs rá gyógyszer, fekvés+fádalomcsillapítás a szokásos kezelés. Ha ez nem történik meg, traumatológus műtéttel fixálja a csontokat, megszünteti a mozgást és ezzel a panaszokat.

Végül érdekességként megjegyzem, hogy a középkorban, a biztonságos császármetszés kidolgozása előtt a szeméremizület szétválasztását  mesterségesen idézték elő, fűrésszel átvágták a szeméremizületet a szűk anyai medencénél, mert különben a baba nem tudott világra jönni, s méhrepedés miatt a mama és babája belehalt a szülésbe.

Javaslatom: medencetörés kezelésében jártas traumatológus tud Önnek segíteni.

Ezt az elváltozást symphysiolysis,  vagy  symphyseolysis néven ismerik. Magyar neve: szeméremcsonti izület fellazulás.

Leggyakrabban medencetörés kapcsán keletkezik, de szülészek is találkoznak vele. A terhesség végén, vagy a szülés után lép fel.

Léteznek valódi- (például térd-, könyök- stb.) és álízületek.  A valódi ízületben van mozgás, az álízületben nincs. (Mintha össze lenne nőve a két csont.)

A medence csontjait ilyen álízületek kötik össze. Ezek szilárdsága létfontosságú a járáshoz, hisz a medence csontjaihoz kapcsolódik kétoldalt a két combcsontot fejecse (=feje) és azon át az alsó végtag. A szimfizis (=szeméremízület) elől a két szeméremcsontot köti össze fixen. Mozgást nem enged.

Az áldott állapot utolsó heteiben és a szülésnél ez az álízület kissé fellazul, hogy a baba feje könnyebben átférjen a medencegyűrűn.

Ha ez a "fellazulás" túl jól sikerül, az álízületben kis mozgás keletkezik, ami erős fájdalommal jár, lehetetlenné teszi a járást. Ez az állapot maximum 2-3 hét alatt magától megszűnik, nincs rá gyógyszer, fekvés+fádalomcsillapítás a szokásos kezelés. Ha ez nem történik meg, traumatológus műtéttel fixálja a csontokat, megszünteti a mozgást és ezzel a panaszokat. De erre nagyon ritkán van szükség.

Végül érdekességként megjegyzem, hogy a középkorban, a biztonságos császármetszés kidolgozása előtt, a szeméremízület szétválasztását  mesterségesen idézték elő, fűrésszel átvágták a szeméremízületet szűk anyai medence esetén, mert különben a baba nem tudott világra jönni, s méhrepedés miatt a mama és babája belehalt a szülésbe.

Medencetörés kezelésében jártas traumatológus tud Önnek segíteni, megszünteti az álízület mozgását.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

 

GERINCSÉRV-LUMBÁGÓ

 

Első levél

 

Tisztelt Főorvos Úr!

 

A nevem Anikó és 23 hetes terhes vagyok. Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a terhesség első pár hetétől fogva nagyon fáj a farcsontom magasságában a "csontom" ami igencsak kisugárzik az egész bal lábamba. Ortopédián megállapították, hogy lumbágóm van, de sajnos kismamaságom miatt semmit nem tudnak rajtam vizsgálni vagy segíteni, csak pihenés javasoltak.

Közel 4 hete már nem dolgozom, mert nem bírtam a 8-10 órás állást és pakolást. Azóta sokat pihenek, de semmit sem javult a helyzet. Akár 15 perc séta vagy egy óra ülés/pihenés után olyan éles szakító a fájdalom hogy nem tudok lábra állni.

Szerencsére még nincsen nagy hasam, de nemsokára az is eljön, és akkor még inkább sehogy nem tudok majd mozogni. Olvastam, hogy a szülésnél nagy nyomás nehezedik a medencecsontra és a derékra. A jelenlegi fájdalommal együtt úgy érzem nem lesz leányálom a szülés. Kérdésem hogy Ön szerint lehet e valamit ez ellen tenni? És valóban létezik olyan terhességi lumbágó, ami a szülés után el is múlik?
Előre is nagyon köszönöm válaszát!

Anikó

 

Válasz:

 

Sajnos, ezek a panaszok gyakran kínozzák a várandósokat.

Két oka van a fájdalmának:

1./ nől a testsúlya, ezért nagyobb a csigolyák terhelése

2./ testének súlypontja megváltozott, a növekvő pocakja miatt hátra kell dőlnie (Mert a hasa előre húzza.)

Ez úgy látszik, nem tetszik a gerincének. 

 

Eggyel tudom vigasztalni: ez a lumbágós fájdalom (bár fizikoterápiával, stb.) a baba miatt nem kezelhető, a praxisomban  még mindig magától elmúlt. (Bár volt, hogy a várandósság késöbbi idejében kiújult.) A szülést viszont –szerencsére- nem befolyásolja. Gyerekágyasoknál nem igen láttam lumbágót.

 

Három tanácsom van:

 

1./ orvossal nézesse meg, nem lapostalpú-e (lúdtalpas). Ha igen, betétes cipőt kell viselni, mezítláb tilos járni.

2./ teljesen lapos cipőben járjon (Emelt sarok tilos!)

3./ Nagyon jót tesz a kőkemény ágy. (A süppedős, puha csak fokozza a fájdalmakat.)

Láttam, hogy kismamáim az ágyba deszkabetétet tettek, sőt számos anyukám egy darabig a szőnyegen, a földön aludt. 

Próbálja ki ezeket, biztos segíteni fog Önnek is! (És nem ártanak a babának.)

Jobbulást!

Petróczi dr.

 

Második levél

 

Tisztelt Doktor Úr!

2010 decemberében az MRI vizsgálat a következőket mutatta ki: „az L. V. résben mediális bal oldali mediolaterális jelentős secunder canalis stenosist, durazsák- és gyök compressiot okozó kiszakadt porckorongsérv.” Műtétre nem került sor mert nem olyan vészes. Annyi maradt csak, hogy mindig zsibbad a bal lábam.

Kérdésem az lenne, hogy nemrég tudtam meg, hogy babát várok. A 9. hétben járok és érdekelne, hogy lehet-e baj a babavárás alatt illetve a szülésnél? Lehet-e hüvelyi úton szülnöm, s ha szükség van rá, esetleg kaphatok-e epidurális érzéstelenítést? Válaszát nagyon megköszönném, és nagyon várom!
Tisztelettel:
Tímea

 

Válasz:

 

Kedves Timea!

 

Nem a szüléssel, vagy a baba kiviselésével van a gond!

Idegsebészt kérdezzen, hogy a gerinc terhelése miatt nem fog-e esetleg valami szövődmény fellépni. (Nől a testsúlya és megváltozik a test súlypontja, ami a gerincet terheli.)

Ha az idegsebész nem lát semmi veszélyt, szülhet hüvelyi uton, s kaphat érzéstelenítést is.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Harmadik levél:

 

A nevem Anikó, 24 éves és 23 hetes terhes vagyok. Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a terhesség első pár hetétől fogva nagyon fáj a farcsontom magasságában a "csontom" ami igencsak kisugárzik az egész bal lábamba. Ortopédián megállapították ránézésre, hogy lumbágóm van, de sajnos semmit nem tudnak rajtam vizsgálni vagy segíteni, hanem pihenés javasolt. Közel 4 hete már nem dolgozom, mert nem bírtam a 8-10 órás állást és pakolást. Azóta sokat pihenek, de semmit sem javult a helyzet. Akár 15 perc séta vagy egy óra ülés/pihenés után olyan éles szakító a fájdalom hogy nem tudok lábra állni. Szerencsére még nincsen nagy hasam, de nemsokára az is eljön, és akkor még inkább sehogy nem tudok majd mozogni. Olvastam, hogy a szülésnél nagy nyomás nehezedik a medencecsontra és a derékra. A jelenlegi fájdalommal együtt úgy érzem nem lesz leányálom a szülés. Kérdésem hogy Ön szerint lehet e valamit ez ellen tenni? És valóban létezik olyan terhességi lumbágó, ami akkor a szülés után el is múlik?
Előre is nagyon köszönöm válaszát!
Anikó

 

Válasz:

 

Sajnos, ezek a panaszok gyakran kínozzák a várandósokat.

Két oka van a fájdalmának:

1./ nő a testsúlya, nagyobb a csigolyák terhelése

2./ testének súlypontja megváltozott, a növekvő pocakja miatt hátra kell dőlnie (Mert a hasa előre húzza.)

Ez okozza a panaszait.

Három tanácsom van:

1./ orvossal nézesse meg, nem lapostalpú-e (lúdtalpas). Ha igen, betétes cipőt kell viselni, mezitláb tilos járni

2./ teljesen lapos cipőben járjon (Emelt sarok tilos.)

3./ Nagyon jót tesz a kőkemény ágy, a süppedős, puha csak fokozza a fájdalmakat. (Láttam, hogy az ágyba deszkabetétet tettek, sőt számos anyukám egy darabig a szőnyegen, a földön aludt.) 

Próbálja ki ezeket, biztos segíteni fog Önnek is! 

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

vissza