KISLÁNYOK HÜVELYGYULLADÁSA

 

első levél

Tisztelt Főorvos Úr!

 

A kislányommal vannak problémák. Elolvastam a témához kapcsolódó válaszait, de azért leírnám mi a baj.
A nagyobbik kislányom 6 éves, folyás miatt vittem el nőgyógyászhoz, sárgás, kellemetlen szagú volt. Antibiotikumos krémet kaptunk, csak kenegetni kellett. Kenetvétel nem volt.
A három éves húgával fürdenek együtt (abban az időszakban nem), neki semmi baja. Mi zuhanyozunk. A kezelés után megváltozott a szaga, és az állaga sem olyan sűrű. De nem szűnt meg teljesen. Néha egyáltalán nincs folt. A széklettörlés hátrafelé történik, utána minden vizelettörlés is. Legalábbis azt állítja, és én hiszek neki. Kérem, írja meg, mit csináljak? Válaszát előre is köszönöm!

 

Válasz:

 

Feltétlen tenyésztést (nem csak kenetvételt) kell végezni mindkét gyereknél és Önnél is(!)

Nem ártana Chlamydiát is nézni. (A panaszmentesség nem zárja ki a fertőződést.)
A zuhanyozást javaslom az egész családnak! Maga a nagy kád is fertőzött, s azt csak speciális fertőtlenítőszerekkel lehetne (minden fürdés előtt) kifertőtleníteni.

Ilyen eset elég gyakori, csak sajnos sok mama nem olyan gondos, mint Ön…..
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

második levél:

 

Igen Tisztelt Doktor Úr!

 

A segítségét és tanácsát szeretném kérni gyermekemmel kapcsolatosan. Lánygyermekem 10 éves, kb. 1 hónapja panaszkodik arról, hogy "nagyon viszket és piros" a nemi szerve és fehéres folyása van.

A kérdésem a következő, ebben az életkorban a folyás normális vagy kóros?  Nagyon megijedtem és tanácstalan vagyok, kérem, segítsen! 

Üdvözlettel és tisztelettel: K. Erika

 

Válasz:

 

Nem fürdenek a lánykával egy kádban? Önnél minden rendben van? Az alsóneműket, törölközőket legalább 60 fokon mossák?
A hüvelygyulladás minden korban előfordul, ilyen piciknél is. Sajnos, a hólyagra is ráterjedhet.
A vaktában kezelgetés helyett tenyésztést kellene levenni, a hüvelybemenetről. Az 3 nap alatt kész, megadja, hogy mi a kórokozó és mi pusztítja el.
Így a pici lány gyorsan meg fog gyógyulni.
Jobbulást:
Petróczi dr.

 

 

 

HAVIVÉRZÉS RENDSZERTELEN, VAGY NEM JÖTT MEG

 

 

Tisztelt Főorvos Úr!

 

Kislányom 19 éves. Amióta megjött a menzesze, rendszertelen. Idegesség, vizsgaidőszak idején mindig az. De van, mikor 3 hónapra jön meg. Általában késik, de nincs benne rendszer.
Voltunk már nőgyógyásznál, megvizsgálta ultrahanggal is és nem talált semmi bajt. Ő azt mondta, nem híve a gyógyszernek, majd beáll. Nem küldte laborba sem.
Valami csak nem normális! Ön mit javasol?

 

Válasz:

 

Sajnos, ez nem megoldás! Hormonzavar a háttér, amit kivizsgálni és kezelni kell. Nem szabad így hagyni! A hormonokat (nem csak a nemi hormonokat) ellenőrízni kell. Nehogy később ne legyen unoka.
Egy lehetséges magyarázatként olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a PCOS-ről írottakat. Lehet, hogy az van kifejlődőben.
Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Elhúzódó vérzés

 

Tisztelt Doktor úr!

 

A lányom most 16 éves. 12 éves korától menstruál. Elején pontosan meg volt minden hónapban 7 napig. Most egy jó évtől pedig elhúzódik egyik mestruációtól a másikig. Most is augusztus 15.-én kezdődött és még mindig tart neki.

1-2 nap szünet van és újra meg jön neki. Segítsen, mi okozhatja ezt? Orvosnál még nem voltunk, mert fél eljönni. Mielőbbi válaszát várom!

 

Válasz:

 

Egyértelmű a hormonzavar, mint magyarázat.

Ezt feltétlen kezelni kell a lánykánál, mert  -akár életet veszélyeztető-  vérszegénység alakulhat ki.

A kezelés megoldott, biztos eredménnyel jár. Mielőbb vigye a lánykát orvoshoz, s mondják, ha még nem volt fiúval.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Havivérzés 2 hét után ismét megjött

 

Üdvözlöm! 

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi okból lehet az, hogy dec. 31-én kezdődött a menstruációm, ami kb. 5-6 napig tartott, de ma (jan.15-én)  ismét azt vettem észre, hogy elkezdődött a menstruáció előtti barnásvöröses folyás. Mi lehet ennek az oka?

16 éves vagyok, talán az lehet az oka, hogy még nem állt be a  rendszeres menstruációm?

Előre is köszönöm! 
Viktória 

 

Válasz:

 

Az Ön korában a sok jó dolog mellett vannak rosszak is.
Az ember megy át a serdülő korból a felnőtt korba, s ez gyakran gondokkal jár. A hormonrendszere még nem tökéletes. Az ilyen vérzészavar elég gyakori (s elég kellemetlen) ebben a korban.
Szerencsére, ezt könnyen orvosolni lehet, kap gyógyszert, s megszűnik a baj.
Azt javaslom, ha hétfőn még tart a vérezgetés, menjen orvoshoz. Ha teljesen elmúlik, akkor se árt orvost felkeresni, mert elképzelhető, hogy ismétlődni fog.
A kezelésre két lehetőség van, attól függ, hogy van-e partnere, vagy se.
Javaslom, ne egyedül, hanem anyukájával menjen.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

Vérzés helyett csak barna folyás

 

Tisztelt Doktor Ùr!

 

Azért írok, mert van egy komoly problèmàm ès nőgyógyászhoz meg csak késõbb tudok elmenni. 16 éves làny vagyok. 1 éve vagyok együtt a barátommal és lefeküdtünk màr. Mèg sose volt ilyen, de késett a menstruációm és helyette csak barna folyásom volt. Terhességet kizárnám, mert mindig nagyon óvatosak voltunk ès mindig ellenőriztük, hogy nincs - e semmi baj. Mitõl lehet akkor ez a barna folyàs?

Vàlaszàt elôre is köszönöm!

 

Válasz:

 

Sajnos, az "óvatosság" kevés. Ma tablettáznak a nők, a saját védelmükre. (Hisz nem a fiút fogják kaparni, csak a nő van veszélyben.)

Fiatal kora miatt remélem, hogy most megússza, s csak hormonzavar az ok.

Ezzel együtt ünnepek után menjen el vizsgálatra, s egyben írasson fogamzásgátló tablettát is. Szerintem kérje meg anyukáját, hogy kisérje el, s akkor kevésbé izgul.

 

 

„a vérzések közti pecsételések és vérezgetések állandósultak”

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

15 éves lányom 3 éve menstruál. Sajnos csak az első három hónap zajott zavartalanul. Úgy tünt, kialakul a rendszeres ciklus, de három hónap után a vérzések közti pecsételések és vérezgetések állandósultak. Próbálkoztunk természetgyógyászattal, majd szakorvosnál Norcolut szedésével.

Sajnos közben a vérzések miatt kialakult vashiány anaemia, mely vaspótlással rendeződött. 1,5 évvel ezelőtt Symicia tabletta szedése mellett megszűnt a kálváriánk. A gyógyszer 1 éves szedését követően szakorvosunk javasolta a gyógyszer elhagyását. A gyógyszer elhagyása után 3 hónapig nem jelentkezett vérzés, majd 2 hónapja ismét megjelent a vérzés, de a második hónaptól (3 hete) sajnos nem szűnik meg a vérzés, nem nagy mennyiség, de folyamatos. Rutascorbin szedését kezdtük el, és ismét laborvizsgálaton kiderült a vashiány, természetesen a gyermek fáradékony is. Maltofer Fol tablettát kap. Tanácsát kérem mit tegyek!?

Egy aggódó anyuka.

 

 

Válasz:

 

 

A nők havibajának rendszeressége hormonfüggő. A petefészekmüködés nagyon sokszor csak a serdülőkor végén (vagy akkor se)  lesz tökéletes. A rendetlen vérzésnek vérszegénység a következménye.

Csacskaság volt a tabletta abbahagyása, azt 15 évig is szedhetik következmények nélkül. Kiválóan elleplezi a hormonzavart, (amíg szedik.) A repülőgép robotpilótájához tudom hasonlítani.

Utána -természetesen- kiújulnak a tünetek. De ez a legjobb tüneti kezelés. (Elfedi a tüneteket.)

Van oki kezelés is, a peteérést gyógyszerrel tökéletessé tudjuk tenni. Azonban ezzel helyreáll a fogamzóképesség - és jön a nemkívánt baba. Ezért ezt tenni csak akkor célszerű, ha az illető hölgy már babát akar. (Akkor jön az unoka.)

Első lépésként a vérzést azonnal meg kell szüntetni, erre van megfelelő kezelés. Utána megjön az igazi vérzés, s annak első napjától folytatni kell a bevált tabletta további szedését.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Vérzés még nem volt, de szex az igen

 

Tisztelt Doktor Úr!


Azt szeretném kérdezni , hogy igaz -e az , hogy ha még soha nem jött még meg a menstruációm ( 17 éves vagyok) akkor nem lehetek terhes?
1 hete együtt voltunk a barátommal és nem védekeztünk de vigyázott és nem élvezett belém. De azóta kicsit félek , hogy mi van ha mégis terhes vagyok?! Fájnak a melleim, ingerlékeny vagyok , többet eszek mint eddig.Lehetséges h terhes vagyok vagy csak bebeszélem magamnak ? Mert azóta nézegetem a terhesség jeleit és teljesen bebeszéltem már magamnak és félek.
De mindenki azt mondja, hogy ha még nem jött meg, nincs peteérésem és nem lehetek terhes.
Válaszát előre is köszönöm szépen.

 

Válasz:

 

Ezt csak vizsgálattal lehet eldönteni. Ott egyben tisztázni kellene, hogy eddig miért nem volt vérzése, mi ennek az oka. Mielőbb menjen orvoshoz!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Eddig egyszer jött meg a havibaj….

 

Gyermekem 15 éves, ez év márciusában volt először menzesze, azóta nem. Nagyon kell, hogy aggódjak? Hasi ultrahanggal nem találtak eltérést.
Válaszát előre is köszönöm!

 

Válasz:

A kislányoknál sokszor döcögősen indul be a ciklus. Önök is ezt tapasztalják.
Most gyógyszerrel meg kell hozni a vérzést, aztán kicsit várni, előbb-utóbb rendeződik. Ha ismétlődne, gyógyszerrel nagyon könnyen be lehet szabályozni.
Ismétlem, semmi ok a pánikra, ebben a korban a rendszertelen vérzés gyakori jelenség. Van, akinek ez csak 18 éves korra múlik el.

Ultrahanggal félévente ellenőrízni kell. Ha eltérés lenne, akkor a helyzetnek megfelelően kezelés szükséges.

(Persze, ha fiú kerül a képbe, az módosítja a felállást.)
Óvatos legyen, mert a lánykánál lelki sérülést okozhat a betegségtudat.
Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Még soha sem menstruált a lányom

 

Lányom 19 éves múlt, de még soha sem volt havi vérzése. Hormonvizsgálat történt, normál értékei vannak. Még nem volt fiúval, de a hasi ultrahangvizsgálat sem talált eltérést. Gyógyszerrel próbálták a vérzését meghozni, sikertelenül.

Ön szerint mit tegyünk?

 

 

Válasz:

 

 

Sajnos létezik olyan fejlődési rendellenesség, hogy nem fejlődik ki méh. (Petefészkek vannak.) A hasi uh eredménye nem megbízható. Meg kellene erélyesebben kísérelni a vérzés meghozatalát, s ha nem sikerül CT-vel és laparoszkóppal meg kellene vizsgálni a kismedencei szerveket.

Remélem, és kívánom, hogy az ismételt vérzésmeghozatal sikeres legyen, de sajnos gondolni kell erre a lehetőségre is.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

17 éves vagyok és még nem menstruálok

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Ma voltam nőgyógyásznál azzal a problémámmal , hogy 17 éves vagyok és még nem menstruálok.
Azt állapította meg , hogy a hüvelyemnek csak egy része van meg.. kb 5-6 cm-es és nincs méhem.
Mit kellene tennem ?
Válaszát előre is köszönöm!

Anita

 

 

Válasz:

 

 

Kedves Anita, mielőbb CT-t és laparoszkópiát kellene végezni a helyzet tisztázására. Ha jól emlékszem, Ön azt írta, a női hormonjai tökéletesek voltak, tehát petefészkei biztosan vannak.

A kivizsgálás tisztázza a méh állapotát. Reméljük, az eredmény kedvező lesz.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

EMLŐGONDOK

 

Mellpanaszok-mellfájdalom

 

Mitől fájhatnak a serdülő lányom mellei? lányom 14 éves eddig semmi problémája se volt.  Most fáj a jobb melle. Megnézték ultrahanggal és egy 3 és egy 4 mm-es cisztát találtak benne. Azt mondták, 6 hó múlva menjen el ellenőrzésre. nagyon félünk, ez nem rákosodhat el?

Esetleg tud megnyugtató választ adni, hogy mitől lehet ez?

Segítségét előre is köszönöm!

 

 

Válasz:

 

 

Ebben a korban ez előfordul. A beinduló, de még nem szabályos női hormontermelés okozza. Amikor a petefészkek már szabályosan működnek ezek maguktól eltűnnek. Rák ebben a korban szerencsére nincs, attól nem kell tartaniuk.

Ha a gyereknek ez nagy lelki stresszt okoz, megfelelő szakember nagyon finom tűvel teljesen fájdalmatlanul le tudja szívni ezeket a cisztácskákat, de ha az én lányom lenne, én biztos nem bántanám. El fog múlni magától.

A mell fájdalom a mell kialakulása, növekedése miatt van. Persze, ha csak baloldalon érzi, akkor serdülés ide-oda, csináltassanak egy EKG-t is!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Mell növekedése

 

Kislányom 16 éves elmúlt, a mellei 11-12 évesen növekedni kezdtek, 13 évesen jelentkezett az első menstruáció, szeméremszőrzete kialakult, csípője kiszélesedett. A mellei viszont, mintha megálltak volna a fejlődésben, nagyon picik maradtak, őt még nem is nagyon zavarja, mert lelkileg még csak most kezdett "nagylányosodni". Azt látom, hogy a hasonló korú lányoknak mind nagyobb mellei vannak. Mindenfélét olvasok, hogy meddig fejlődhetnek a mellek (pl. hogy a menstruáció után öt évre befejeződik a növekedésük).

Ebben szeretném kérni véleményét.

Köszönettel: egy aggódó anyuka ebben a „mellcentrikus” világban.

 

 

Válasz:

 

Lánya nyilván nagyon vékony, nincsenek zsírpárnái. Ha hízna, jó lenne.  Akiket irigyel, azok viszont dundik.

Egyébként a melleket a fogamzásgátló tabletta jelentősen növeszti. Ha van partner –s biztos van- azt kellene szednie, az mindig eredményes…

A mellek az életkorral is nőnek folyamatosan, magától is megoldódik a gond. (És akkor még nem beszéltünk a várandósságról-szoptatásról.)

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Emlőpanasz –fiúnál….

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Mindkét mellem nagyobb, ez zavar, mert vízilabdázom és piszkálnak érte. Hogy lehetne a gyorsan elmulasztani, mert osztálykiránduláskor megyünk strandra és félek, hogy "leégek" az osztálytársaim előtt. Mit lehetne gyorsan kezdeni?

 

Válasz:

 

Ha jól gondolom, Ön a szokottnál testesebb, a nagy mellizma jobban kiemelkedik. Ezen semmi szégyellni való sincs. A lányok melle kerek, (ott egy zsír és mirigypárna van) s az Önhöz hasonló férfiaknak az említett izma viszont hosszúkás.

Ez minden megtermett férfinál így van. (A saját fiamnál is és nálam is.)

Emiatt ne szégyellje magát, az agár sovány, izmok nélküli férfiak meg örüljenek, hogy nem olyan izmosak.

Nyugodtan menjen el, ezen semmi szégyellnivaló sincs! Valamiért mindenkit piszkálnak.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

vissza