Tisztelt Doktor Úr!

A következő lenne a kérdésem, az együttlét 8 napja történt, csinálhatok már tesztet, vagy még várjak vele?

Várom mielőbbi válaszát, M.Gy

 

Válasz:

 

Állapotosságot biztosan orvos tudja megállapítani a vérzés kimaradása után legkorábban és szerencsés esetben 10 nappal! Önnek még ki se maradt a vérzése….

Elötte felesleges a találgatás. Ezt az időt, ha tetszik-ha nem, ki kell várni!

Egyszer, talán már az együttlét utáni zuhanyozáskor kiderül van-e baba, jelenleg ez nem még megy. (A teszt nagyon csalóka.)

Erre mondja szép nyelvünk: "türelem rózsát terem".

Drukkolok Önöknek, csak bírja ki azt a pár napot!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

Lesz unokánk!

(8 hetes baba ultrahang képe)

 

Mikor fogok szülni?    Számok és találgatások

 

Hajlamosak vagyunk tényként kezelni a statisztikákban megjelenő számokat, pedig nem is biztos, hogy a valóságot tükrözik. A terhességek időtartama nagyon is eltérő, egyénenként változhat. Milyen hosszú valójában egy átlagos terhesség, s mi áll a számok mögött?

 

B.A.  július 22.-én-én adott életet István nevű gyermekének. Eredetileg július 8-ára volt kiírva, tehát két hetet késett a szülés. Ez nagyon idegesítette az anyát, aki minden reggel azzal a reményteli gondolattal ébredt, hogy aznap talán szülni fog. Ahogy azonban múltak az órák, beletörődött, hogy mégsem. Volt-e valami gond? Folyton azt kérdezgette magától: „miért nem tudok akkor szülni, amikor kellene?”

De mikor is kellene? Az orvos határozza meg azt a napot, amikor a várandós nő vélhetően szülni fog. Vélhetően, hiszen senki sem tudja pontosan megmondani, csak becsülni lehet az időpontot. A becslés alapjául pedig a terhesség átlagos hossza szolgál. Ez  a szülés várható időpontjaként az utolsó menstruációs ciklus első napjától számított 280. napot jelöli meg. Hangsúlyozzuk, ez egy átlag!

"Ki kell ábrándítanom a nőket, pillanatnyilag nem tudjuk napra pontosan megmondani, mikor fog megszületni a várva várt gyermek" - mondta el a hvg.hu megkeresésére dr. Petróczi István szülész-nőgyógyász. "De miért is lehetetlen a pontos dátum megjósolása? Azért, mert a nő bármikor teherbe eshet, a menstruáció után rögtön, vagy ez idő alatt, de akár napokkal utána; így teljesen bizonytalan, mikor fogant a baba. A hivatalos számítás szerint az utolsó menstruáció első napjához hozzáadunk 7 napot és 9 hónapot. Így egy plusz-mínusz kéthetes időtartamban tudjuk megjósolni a szülés várható időpontját."
Az ultrahanggal nyomon tudjuk követni a magzat fejlődését és a méhlepény állapotát, de hogy mennyi idős a terhesség, ezzel a módszerrel sem lehet pontosan megállapítani. A baba méreteiből csak a 20. hétig lehet –hozzávetőlegesen- meghatározni a baba korát. Utána már nem, mert széthúzódik a mezőny, a 280. napra születik kétkilós, illetve négykilós csecsemő is.
Petróczi doktor szerint kiválasztódás útján alakult ki a 40 hetes terhesség időtartam. Az újszülöttnek a feje nagyobb, mint a vállszélessége. Ha a fej áthalad a medencekimeneten, a törzs már gond  nélkül megszületik.  Ősidőkben,  akiknél túl sokáig tartott a terhesség, a magzat feje túl nagy lett, s az anya nem bírta világra hozni, belehalt a szülésbe. Azok a nők pedig, akiknek a gyermekei túl rövid terhesség után jöttek világra, szintén kiválogatódtak, mert a koraszülés miatt életképtelenek voltak a magzataik.
"Tapasztalatok szerint a terhességek időtartama nagyon is eltérő, egyénenként változhat" - magyarázza a szülész-nőgyógyász. 

Két oka is van, hogy az egyszerű átlag ebben az esetben is félrevezető. Egyrészt előfordul, hogy a babák idő előtt jönnek a világra, vagyis koraszülés történik. Másrészt viszont az orvosok nem engedik a két hétnél hosszabb túlhordást, és beindítják a szülést. A koraszülések csökkentik, a túlhordások pedig két héttel növelik az átlagot, vagyis addig, amíg  be nem avatkoznak. A nagyon korai szülések tehát beszámítanak az átlagba, de a nagyon késői szülések nem, mert túlhordás esetén legkésőbb két hét után megindítják a szüléseket.
Ez a mesterséges szülésindítás  nagyon fontos óvintézkedés - így a szakorvos -, a túlhordás ugyanis végzetes lehet, elöregszik a lepény, s meghalhat a magzat.

Mit mond a statisztika?  A legutóbbi, legnagyobb felmérést több mint 400 ezer nő részvételével Svédországban végezték. A részt vevő nők többsége sosem szült a 280. napon, a legtöbb terhesség hosszabb volt ennél. A babák fele a 282. napon született, de a leggyakoribb, és így bármely nő számára a legvalószínűbb szülési időpont a 283. nap volt.

"Pillanatnyilag azt sem tudjuk, mitől indul be a szülés, mi történik ilyenkor a nő szervezetében. Eddig nem sikerült kideríteni, mi az elsődleges változás, ami láncreakciószerűen beindítja a szülést.

„Ez egy élettani folyamat, nem kell belőle számháborút kreálni" - vélekedik dr. Petróczi István, hozzátéve: "minden türelmetlen kismamát azzal szoktam vigasztalni: ne idegeskedjen, mert eddig még mindegyik gyerek kibújt, amikor eljött az ideje". 

 

HVG Online cikke nyomán

 


Pocaklakó ikrek (videó)

Születés (videó)

Emberke születik (videó)
Császármetszés képe Császármetszés képe

 

 

VAN, AMIKOR MÁS MIATT SZÁMOLGATJÁK, HOGY MIKOR KEZDŐDÖTT, S MIKOR SZÜLETIK.  (EGY KRIMI 4 FELVONÁSBAN, UTÁNA LESZ EGY MÁSIK IS.)

 

1./ Tisztelt dr. Petróczi István!

Az alábbi történethez kérném a szakvéleményét, nagyon fontos lenne, hogy a döntéseimet megfelelő információ birtokában hozhassam meg.
2008. augusztus 9-én védekezés nélkül szerelmeskedtünk egy lánnyal, másnap viszont a János kórház ügyeletén felírattunk egy esemény utáni tablettát, amelyet ő - tudomásom szerint - be is vett.

Néhány hét múlva (egészen pontosan szeptember 3-án, szerdán) a terhességi gyorsteszt mégis pozitív eredményt hozott, majd a szakember megerősítette a terhesség tényét.

A gyermeket a lány vállalja - ebben én is erősítettem őt -, azonban a részéről nincsenek meg a szükséges érzelmek felém, így a gyermek nem családba születik majd.

Sajnos a kettőnk kapcsolata azóta megromlott, így a történetből gyakorlatilag ki vagyok zárva. Ennyit az előzményekről.
Mielőtt a kérdésemet feltenném, még annyit tudnia kell, hogy a mai napon (október 15-én, szerdán) a lány tudatta velem, hogy holnap, azaz október 16-án megy 12 hetes kontrollra.

A fenti információkból következő számítások szerint a gyermek fogantatása óta még 10 hét sem telt el, a 10. hét október 18-án, szombaton ér véget. A 12. hét november 2-án ér véget.

A kérdésem a következő: egy nőgyógyász milyen információk birtokában hívja be 12 hetes ellenőrzésre az áldott állapotban lévő hölgyet?

Én azt hiszem, a szóban forgó orvos is úgy tudja, hogy a fogantatás időpontja augusztus 9. Előfordulhat-e, hogy ebben a tudatban mégis a 10. hét közepén hívja be 12 hetes kontrollra a páciensét? Ha igen, milyen megfontolásból? Illetve milyen gyakorlatot követnek az önök szakmájában a vizsgálatok gyakoriságát illetően?

Nyilván érzi a kérdésem mögött a leglényegesebb kérdést: valóban tőlem van-e ez a gyermek? Milyen módon derülhet ez ki minden kétséget kizáróan? A születés utáni genetikai vizsgálatot joga van-e megtagadni az édesanyának?

Válaszait megköszönve,
üdvözlettel
X.Y.

 

2./ Tisztelt Uram!
 
Szülészetben a terhességi időszámítás az utolsó vérzés első napjától indul.

Tehát ennek -hozzávetőlegesen- július 16. körül kellett lennie. (A 12. hét október 16 körül jár le, = az ultrahangvizsgálat ekkor történik.)  Tehát nem az együttlét időpontja, hanem (ami biztos) a kimaradás előtti utolsó vérzés első napja a számítás alapja.

 Önök az augusztusi vérzés előtt egy héttel voltak jóban, ez nem igazán kedvező a teherbeesésre.

Valószínű a hölgy a hó közepén lett terhes - mástól.
Egy hét után nem változik pozitívra a teszt!

Erre mutat a kapcsolat megszakítása is. Ha Ön lenne az apa, nagyon törleszkedne, s esküvőt akarna. Ha a lány hanyagolja Önt, ne erőltesse a kapcsolatot, keressen más partnert.

Ön a jövőben mindig használjon gumit, bár igazán hatásosan csak a nő tud védekezni. De ki tudja ellenőrizni a tablettaszedést? Mi férfiak ki vagyunk szolgáltatva.

Ön hagyja a lányt, s ha szülés után -amit nem hiszek- gyerektartási kérelemmel áll elő, kérje az apaság megállapítását.

Esetleg nem tud más udvarlóról? Ez (a nem valószínű) pernél kellene.
Üdvözlettel:
Petróczi dr.

3./  Kedves Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a válaszát. A hölgy a teherbe esés után is együtt volt mással - ettől ment tönkre végleg a kapcsolatunk -, de előttem körülbelül egy héttel is. Utólag megtudtam, hogy ekkor már egy ideje nem szedte a tablettát.

Ha jól értem, amikor én együtt voltam vele, akkor éppen infertilis időszakban volt (az ovulációt augusztus elejére tehetjük, és mi augusztus 9-én voltunk együtt), ezért írta ön azt, hogy valószínűleg nem tőlem lett terhes. Ráadásul esemény utáni tablettát vett be, bár én ezt nem láttam. Nála az akkori termékeny időszak augusztus első néhány napjára tehető, de 9-én már terméketlen fázisban volt. Ha jól okoskodom.

Egyetlen mondatát nem értem, amelyben azt írja: "Egy hét után nem fordul pozitívra a teszt!"

Nagyon-nagyon köszönöm a segítségét, ha erre még válaszolna, nagyon hálás lennék. A továbbiakban nem áll szándékomban feltartani Önt.

Még egyszer köszönöm.

X.Y.

4./  Tisztelt Uram!

Jól érti, Önnel már jóval a peteérés után volt együtt.
A megtermékenyülés után idő kell ahhoz, hogy a terhességre jellemző hormonszintek létrejöjjenek.
Néhány sejt nem tud megfelelő mennyiségű hormont termelni, ezért nem lesz azonnal pozitív a teszt.
Fel a fejjel, a csalódás megedzi a férfiakat!
Üdvözlettel:
Petróczi dr.

 

EGY MÁSIK LEVÉLÍRÓ ÍRTA

Tisztelt Doktor Úr!

 

Interneten böngészve találtam a honlapjára, ahol az én kérdésemhez hasonlóra már olvastam a válaszát. Mégis szeretnék érdeklődni a következőkről:

Február 18-án volt nemi kapcsolatom a lánnyal. Azóta nem találkoztunk, más barátja van. A minap tudtam meg, hogy két hónapos terhes. Részleteket nem tudok, egy szűkszavú párbeszédben azt tudatta, nem tőlem van. Állítja, hogy március 5.-e környéki szeretkezés gyümölcse a magzat.

A két időpont között két hét telt el, bár olvastam, hogy az együttlét után napokkal is történhet a beágyazódás (fogantatás, megtermékenyülés?).

Teljes magabiztossággal kizárható, hogy én lennék az apa? (Korábban nem volt túl szabályos a lány ciklusa.)

Válaszát előre is köszönöm,

Üdvözlettel

R.

 

Válasz:

 

Tudom, hogy a büszkeségét bántja a dolog, de minél gyorsabban elfelejti azt a lányt, annál jobb!

Nem Öntől van a baba!

Legyen óvatos, mert legközelebb fizethet egy mástól származó gyerek után apaságit, több  mint  20 éven át!

Keressen másik partnert, s az helyrebillenti a lelkivilágát, remélhetőleg találkozik egy tisztességes lánnyal, s megtalálja a boldogságot.

Szívből ezt kívánom!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Egy hölgy kérdezte……

 

2011.május 23.-án volt az utolsó menstruációm. Ciklusaim átlagosan 32-36 naposak.
A ciklus 30. napján gyenge pozitívet teszteltem (2011.06.22.)
Kérdésem a következő! Mikor történhetett a fogantatás?
Ez azért érdekes számomra, mert két férfival is létesítettem kapcsolatot ebben a ciklusban. Kié lehet a baba?
Az egyikőjük kel a ciklus 12. napján, másikukkal ciklus 20.-21. napján volt együttlétem.
Elképzelhető, hogy a második együttlétből számazik a terhességem?
Egy ovulációs kalkulátor alapján június 12.-én (a ciklus 20. napján) volt ovulációm.
Ilyen korai terhességet már ki lehet mutatni? (ciklus 30. napján lett pozitív a teszt) 10-es érzékenységű tesztet készítettem.

 

Válasz:

Csak találgatni lehet.A genetikai vizsgálat tud biztos választ adni. Mindkét férfié lehet a baba.

 

 

 vissza