PANASZOK A MENOPAUZA KÖRNYÉKÉN

Rendellenes vérzés, vérzészavar

 

Első levél:

Tisztelt Doktor úr!

A feleségem 54 éves és még mindig rendszeresen menstruál. Normális ez? Lehetséges, hogy a lányom is sokáig fog menstruálni? Örökölni lehet? Mitől függ, hogy egy nő hány éves koráig menstruál? Van, akinél 38 éves koráig tart, másoknál 55 évesig, mitől függ ez?

Tisztelettel:

M.P.

 

Válasz:

A menopauza bekövetkezése egyéni, genetikailag kódolt, s többé-kevésbé öröklődik. Az 54 éves kor egyáltalán nem jelent eltérést, szabályosnak számít.

A menopauza oka, hogy a petefészkek beszüntetik a hormontermelést.
A menopauza
-hormonpótló kezelés nélkül- a nők gyors öregedését, testi és lelki tönkremenetelét okozza, mert szervezetükből eltűnnek az addig őket védő petefészekhormonok. Ne kívánja, hogy ez mielőbb bekövetkezzen!
Üdvözlettel:
Dr. Petróczi István

 

Második levél:

Csak a régi hormonzavar, vagy a menopauza előszele?

 

Ne haragudjon, hogy levelemmel zavarom, de rátaláltam a honlapjára, ahol rendkívül sok információ van fenn, melyek azonban bennem további kérdéseket generáltak. Mielőtt elindulnék az egészségügy útvesztőiben, előbb úgy gondoltam, kikérném a tanácsát.

Ott kezdeném, hogy már sok évvel ezelőtt a gyerekek előtt (3 gyermekem van) orvosom szerint egy kis petefészek elégtelenségem lett. Ez abban nyilvánult meg, hogy a menstruáció előtt pecsételő vérzés volt, kezdetben 2-3 napig, aztán később már majdnem egy hétig. Erre általában fogamzásgátlót ajánlott az orvosom. Természetesen a gyerekek előtt mindig abbahagytam, és végül is szépen össze is jött az első két gyermek, amikor terveztük (9 és 7 évesek). A harmadik már nehezebb volt, közel 42 évesen, rosszabbodó tünetek mellett (mert minden gyerek után a probléma visszatért) úgy egy év után sikerült. Most lassan 44 éves leszek, és az utóbbi néhány hónapban nagyon megviselnek ezek a havi vérzést megelőző napok, akár több, mint egy hét is. Ingerlékeny, depressziós, ultra fáradékony leszek, és még mellé ez a folyamatos pecsételés. Közép időben pedig kellemetlenné vált fájdalmak vannak, valamint olyan, mintha az egész belső részem, a hasam, fel lenne fújva, feszül, sőt az utóbbi két hónapban ezekben a napokban vizelet elcseppenést is észleltem.  A menstruációm, amikor végre elindul (egy hét kínlódás után), két rendes nap után egy két nap pecsételéssel hamar elmúlik.

Úgy gondolom, utána kell járnom, hogy merre tovább. Beszélgettem egy nőgyógyászati gyógyszerképviselő ismerősömmel is, illetve elolvastam az Ön honlapján talált információkat. Úgy tűnik, általános javaslat, hogy 40 év felett a három fázisú fogamzásgátlók használata nem javasolt (mert elsőre erre gondoltam, volt egy, ami a harmadik gyermek előtt bevált, nem voltak kellemetlen mellékhatásai). Olvastam az Ön honlapján a fogamzásgátló injekcióról is, hogy azt lehet 50 éves korig is használni (Itt nálunk még nem is hallottam róla.

Már az a gyanú is felmerült bennem, hogy a klimax előszobájában vagyok. Ön mit javasolna ebben az életkorban a fenti tünetekkel?

Válaszát megköszönve Tisztelettel:

Sz-né Anita

 

Válasz:

 

Nézze, két eshetőség van:

1./ a labor azt mutatja, hogy van peteérése (=lehet baba, védekezni kell).

40 felett nem csak a háromfázisúak, hanem gyakorlatilag minden etenilösztradiolt tartalmazó (szinte mind olyan) tabletta tilos, trombózisveszély miatt. Csak az ezt NEM tartalmazó injekció javasolt (Vagy a spirál, de azzal más a gond)

 

2./ nincs peteérése (= nem fogamzóképes, a menopauza előszelét érzi)

Ebben az esetben a hormonpótlás tudja a panaszait teljesen megszüntetni.

 

Szerintem ki kell vizsgálni Önt, s az eredmény függvényében válassza a követendő utat.

Segítségként a honlapomon mindkét lehetőségről talál információt.

Panaszai alapján és a második variációra tippelek.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Hyperplasia endometrii

 

Harmadik levél:

 

 

51 éves változó korban lévőként már csak jelképesen van 1-2 napig menstruációm. Szerencsére egyéb panaszom nincs.

Tavaly decemberben azonban egy rövid menzesz után a reggeli első vizeletürítésnél kevéske halványrózsaszín vízszerű váladék jelentkezett. Két hét elteltével elmentem nőgyógyászatra. Megkérdezték, hogy gyógykaparást vagy kémiai gyógymódot választok-e. Én az utóbbit természetesen, amely 2x1 tabletta Norculut szedését jelentette a 16. naptól 10 napon át, 3 ciklusban. Az első adag után hatalmas mennyiségű darabos vérzésem volt, a második már sokkal kevesebb, a 3. után visszaállt a jelképes kevéske.

Ellenőrzésen a kúrát sikeresnek mondták, és felírtak újabb Norculutot 1-2 hónap elteltével megismételni azt, ill. negyedévenként ajánlatos a jövőben. Vissza már nem rendeltek.

A hyperplasia endometrii diagnózisra megoldás a Norculut? Fontos szednem? Mit tegyek, hogy ne legyen ebből komolyabb megbetegedésem?

Köszönettel várom segítő válaszát!

 

 

Válasz:

 

A hyperplasia egy ilyenkor gyakori hormonzavar, hormon kiegyensúlyozatlanság. Ezt billenti helyre a Norcolut. Egy idő után a petefészek teljesen leáll, onnantól nincs vérzészavar. (Viszont a nő hormon nélkül marad.)  Én az ilyen betegeimet inkább a tartós hormonpótlásra állítom be, az nem csak a vérzést normalizálja, hanem leállítja az öregedést, elhízást.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Negyedik levél:


Már tavaly is kérdeztem Öntől, és nagyon megnyugtató választ kaptam akkori kérdésemre. Most a következőben kérem a válaszát: 46 évesen,és már több mint másfél éve a menopauzában vagyok. Tavaly szeptemberben jelentkezett az utolsó vérzés, majd kb. fél év után jelentkezett ujabb menstruáció. Most
egy év elteltével tegnapi napon jelentkezett vérzés. Sokat olvastam a témával kapcsolatban, és tudom, hogy egy év után ilyen esetben fel kell keresni a nőgyógyászt., mert számos oka lehet. Mégis, megnyugtatásként kérdezném, hogy melyek okozhatják, és mennyire kell azonnal megijedni? Tudom ez így nevetséges kérdésnek tűnik, de szerintem ilyenkor minden nő fél egy kicsit. Másik kérdésem, hogy most kell-e ez esetben mégiscsak védekezni? Már tavalyi kérdésem egyike is az volt, amire Doktor Úr is válaszolt, hogy már nem. Köszönöm válaszát.

 

Válasz:

 

Két ok lehet: 1./ hormonzavar és 2./ (fél százalékban) a méhnyálkahártya szövettani elváltozása. Emiatt egészségügyi kaparást szoktak végezni, ennek eldöntésére orvoshoz kell mennie.

Utána javaslom hormonpótló kezelés elkezdését, mert az kizárja a gyakori, de félelmet keltő hormonzavar eredetű vérzések fellépését.

Védekeznie -mivel petefészkei nem müködnek, nincs peteérés- teljesen felesleges. Ez az egy jó van a menopauzában.

Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

Ötödik levél:

 

Hiányzik a havi vérzés…….

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

42 éves nő vagyok. A múlt évben a mensesem összekavarodott. A rövid 21 napos ciklusaim helyett volt 1 rövid és utána egy még rövidebb (14-16 napra jött meg) ciklus követett. Egyik kevés volt, a következő (a köztes) normális. Azt mondta egy orvos, ez már a korai klimax előszele lehet.  A szex sem nagyon érint meg egy hónapja, de hogy most még a mensesem se legyen ! 

Üdv.Csippai

 

 

Válasz:

 

 

A MENOPAUZA magyarul havi vérzés szünetet jelent.

A petefészek működés megszűntével nincs ami a méhnyálkahártya szakaszos működését vezérelje, ezért szűnik meg a havibaj. (Sajnos ez a kisebb probléma)

A nagy gondot, a gyors öregedést és a női test tönkremenetelét előidéző változásokat szintén a hormonhiány okozza. Ez végzetes betegségekhez vezet. (Akár a pajzsmirigy hormonhiány, akár a cukorbetegség esetén.)

A megoldás ma már adott: a hiányzó hormonok pótlása.

A hormonpótlás történhet úgy, hogy a van mellette vérzés is. (Bár ennek semmi jelentősége sincs, de –amíg a méhnyálkahártya reagál a hormonokra, tudunk vérzést csinálni. De ismétlem, a vérzéskimaradásból lesz a nőknek a legkisebb bajuk, nem ez a lényeg!)

Üdvözlettel:
Dr. Petróczi István

 

 

Hatodik levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!
Kb. másfél éve, (most 48 éves vagyok) hogy abbamaradt a vérzésem, és mindennaposak lettek a hőhullámok és izzadások. (naponta többször) Mivel külföldön élek, nehéz volt az orvosommal összeegyeztetni a vizsgálatokat, és én egyébként is félek a hormongyógyszerektől.

Idén októberben gyógyteát kaptam, egy gyógyfüvekkel foglalkozó embertől, a változó kor panaszai ellen és egy hónapos kúra után (kétnaponta kellett 2 dl meginni) elmaradtak a hőhullámok és az izzadás és váratlanul megjött a menstruációm. Pont úgy ahogy régen, mellfeszüléssel kezdődött...
Az izzadáson és a hőhullámokon kívül egyéb panaszom nemigen van, gyakori szexuális életet élek a barátommal, aki 51 éves. Kérdésem, hogy a menstruáció megjöttével ezentúl védekeznünk kell? Milyen eséllyel lehetek ennyi idősen terhes? Barátom szerint védekeznünk már felesleges.
Ebben a korban a csontritkulást milyen természetes módon előzhetem meg? Rendszeres sport (elsősorban a futás) jót tesz a csontoknak?
Várom válaszát,
Köszönettel:
K.Cs.

 

Válasz:

Másfél év szünet után jelentkező vérzés egy 48 éves nőnél az nem a megfiatalodást jelzi ☺, hanem méhtestrák első jele is lehet. Sürgősen menjen orvoshoz, szövettani vizsgálat szükséges ennek kizárására.

Az embert nem lehet megfelelő szaktudás nélkül "bütykölni".  Mindig csodálkozom, hogy a kutyát, macskát állatorvoshoz viszik, de a saját betegségükkel kuruzslóhoz fordulnak.

A csontritkulása sem azért van, mert nem mozog, hanem mert megváltozott a csontanyagcseréje. Ezt sem lehet ráolvasással gyógyítani!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Hetedik levél:

Tisztelt Doktor Úr!

Véleményét kérném esetemmel kapcsolatban.Már nem akarok hormont szedni!
44 éves két gyermeket szült nő vagyok. Első gyermekemet 25, míg második gyermekemet 30 évesen szültem. A második gyermekem születése után a Femoden nevű fogamzás gátló tablettát kezdtem szedni. Ezen időszak alatt semmilyen problémám nem volt. 42 éves koromban azt mondta, hogy hagyjam abba a tabletta szedését, hogy készüljön a szervezetem a menopauzára.

De viszont mióta nem szedek tablettát a menzeszem 18 naponként jön meg - naptárt lehetne hozzá igazítani. 6 napig tart, sok a vér.  Az orvos szerint ez a 18 nap túl rövid idő ezért a tavasszal NORCOLUT tablettát írt fel 3 hónapra, hogy hátha beállna rendesebb időpontra. A tabletta szedése alatt 28 napra jött meg a menzeszem, de mikor abbahagytam, 3 hónap után teljesen visszaállt a 18 napos ciklus, - azóta is így jön meg.
Azt mondta az orvos, hogy mivel nem akarok hormont bevinni a szervezetembe ezért nem tud mit tenni velem.
Ön mit tanácsol?
Előre is köszönöm válaszát.
Ágnes

 

Válasz:

Nem Ön az egyetlen, aki így gondolkozik.

A felsorolt gyógyszerek (és a spirál is) hormontartalmuk révén hatnak!

El kell fogadnunk, hogy az emberi testet két vezérlőrendszer irányítja.

1./ az idegrendszer (=telefonhálózat) és a

2./ hormonok rendszere (=mobil telefon) utóbbi oka, hogy vannak olyan parancsok, amiket a test minden sejtjéhez el kell juttatni (pl. vércukorszint), s minden egyes sejthez nem mehet idegszál, az lehetetlenség. Ezért a megoldás a vér által szállított szabályzó vegyianyag (=hormon).

Ez az összes emlősre vonatkozik.

Ez a keserű igazság, nincs kivétel!

Hormonzavart (=közelgő változókor, petefészkek tönkremenetele) csak okilag lehet gyógyítani.

40 felett tilos a szintetikus tüszőhormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták szedése. A hormonpótlás eredeti petefészek hormonnal történik. Az nem okoz trombózist. (=Ugyanaz, amit addig a nő saját petefészke termelt.)

Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

HÜVELYVISZKETÉS, KIFEHÉREDÉS

 

Tisztelt Főorvos Úr!

Januártól elviselhetetlen hüvelyviszketéssel küzdök, s a nagyajkak fehéresek lettek

Urológusnál, proctológusnál, bőrgyógyásznál is voltam már. Minden leletem negatív. Végbéltükrözés hólyagtükrözés, tenyésztések eredménye negatív.

Egyedül a Lidocain kenőcs enyhíti a viszketésem, azonban egy idő után már égeti a hüvelyemet, így ezt sem tudom sokáig használni. Hetente nőgyógyászati rendelésen vagyok, de semmi nem segít. Tenyésztés is volt, ott nem mutattak ki semmit.

57 éves vagyok, több éve nincs már menzeszem, szexuális életet a panaszok óta nem élek.

Jelenleg Ovestin krémet használom, mely ideig-óráig enyhíti a panaszom.

Hányszor használhatom naponta az Ovestin krémet? Fogalmam sincs tényleg, hogy mit csináljak, milyen kezelést válasszak, melyik szakterülethez forduljak?

Előre is köszönöm válaszát!

 

 

Válasz:

 

Van egy kraurósis és leukoplákia nevű, menopauzás nők életét megkeserítő nőgyógyászati betegség.  A leírás alapján én erre tippelek. Ezt hormonhiány okozza. (Ezért jó az Ovestin krém.)

A megoldás: szájon át kellene hormont kapnia a a helyi Ovestin kezelés mellett. Sok ilyen hölgyet láttam, ez a kombináció tartósan panaszmentessé tette őket, de folyamatosan kell használni. Ez egy hormonhiány által okozott bőrbetegség ezért kell a folyamatos hormonpótlás.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

HOGY LEHET A MENOPAUZÁT MEGELŐZNI?

 

Az édesanyámnál 52 évesen köszöntött be a menopauza. Én 47 éves vagyok, de még egyáltalán nem érzem magam öregnek! Milyen gyógyszert szedjek, hogy minél később legyek klimaxos?

 

Válasz:

 

Menopauza=hormonhiány (Hasonló a cukorbajhoz, vagy a pajzsmirigy autoimmun betegségéhez.) Minden nőnél fellép a petefészekmüködés leállása. Ennyiben élettani, de annyiban nem, hogy a nő utána e fontos hormonok nélkül él, emiatt gyorsan öregszik és mindenféle betegségek lépnek fel nála.

A petefészkeket nem tudjuk feltámasztani,  de a hormonjaikat tudjuk pótolni. (Hasonlóan az inzulin, vagy a pajzsmirigy hormonhoz.) 

A menopauzát kitolni nem tudjuk, de azt igen, hogy a nőnél  ne jelentkezzenek a következményei.

Ön nagyon szerencsés, mert manapság sok nő már 40 körül klimaxol.

Javaslatom: ha kezd a vérzés rendszertelenné válni, menjen orvoshoz.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

PETEFÉSZEK ELTÁVOLÍTÁS-, ILLETVE CSONKOLÁS ÓTA NINCS HAVIVÉRZÉS

 

 

Tisztelt Doktor Úr!

 Májusban eltávolították az egyik petefészkem, a másikat csonkolták (ciszták miatt). Szülni már nem szeretnék, van három gyönyörű gyermekem. A kicsit, aki 2 éves, még szoptattam a műtét előtt. A műtét után nem volt tejem, de a kislányom kitartó volt, ennek eredményeként ismét tudom szoptatni, a mennyisége is visszaállt.

A májusi műtétem óta nem volt menstruációm.

Lehet, hogy már nem működik a petefészkem és soha többé nem fogok menstruálni? A szoptatás és a petefészek működése között van összefüggés? Ha tudok szoptatni, működik ez a csonkolt petefészkem?

Igazából azon aggódok, hogy nem kéne-e szednem valamiféle hormont? (Ösztrogént?)

Köszönöm előre is megtisztelő válaszát, tisztelettel,

 

Válasz:

 

Sajnos, Ön eltalálta a helyes választ.

Valószínűleg egyáltalán nincs petefészek működése, mesterségesen beállt a menopauza. A szoptatás ennek nem mond ellent, azt nem a petefészek vezérli.

A hiányzó hormonokat sürgősen kezdje el pótolni, mert elhízás, hajhullás, csontritkulás lesz a következmény. Megfelelő kivizsgálás után kezdje el a hormonpótlást.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

INKÁBB A SZÓJA, MINT A HORMON

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Internetes honlapján érdeklődéssel olvastam a menopauza miatti hormonpótlással kapcsolatos cikkeket és kérdéseket/válaszokat.

Az utolsó normális menzeszem idén márciusban volt, 48 éves koromban. Eleinte fejfájások jöttek, csodálkoztam is, hogy mi lehet, mert a megszokott tabletták nem igazán használnak. Kb. hat hete kezdődtek az alvászavarok, azóta egy éjszakát sem sikerült végigaludnom, 1 1/2 - 2 óránként felébredek. Három hete elkezdődtek a hőhullámok is, nem túl erős, de elég zavaró, hogy állandóan vetkőzök-öltözöm. Kissé szétszórt is lettem, ami a munka hatékonyságára nem igazán van jó hatással. Csontritkulásom már két éve van mérsékelten, de azon sikerrel javítottam már, mákolaj és D-vitamin evésével/szedésével, az idén 2-3 %-kal jobb lett az eredmény a tavalyinál, nem szeretném ha megfordulna a tendencia.

 Az olvasottak alapján úgy látom, hogy hormonpótlás nélkül az életminőség és az egészség rövid időn belül ( már tapasztalom is !)  romlásnak indul. Sok kérdésre, mely felmerült bennem, választ kaptam, de elolvastam a hormonpótló gyógyszerek leírását és ott igen húzós mellékhatások szerepelnek. Az ún. fitoösztrogéneknek (pl. Szójavit) viszont nincs mellékhatása, ha igaz.

 Kérdéseim:

- fitoösztrogénnel ugyanúgy teljes körűen kiküszöbölhetők a hormoncsökkenés hatásai, mint a hormon tartalmú tablettákkal történő pótlással, vagy csak a kellemetlen "közérzeti tünetek" megszüntetésére alkalmasak?

- egy év még nem telt az utolsó menzesz óta, feltétlen meg kell várni a pótlással az egy évet? ( gondoltam addig szedek Szójavitet, januárban kell úgyis mennem cito szűrésre, akkor már majdnem lejár az egy év)

- a leírások alapján a tabletták mellékhatásai néhány hónapig állnak fenn, amig a szervezet nem alkalmazkodik hozzá - ez mennyi idő szokott lenni, tényleg elmúlnak? 

Köszönettel:

Mária

 

Válasz:

 

1./ A fitoösztrogének növényi anyagok, amelyek térbeli szerkezete kicsit hasonlít az emberi hormonéhoz, s ezért annak egyes hatásait (csak a pszihés hatásokat) utánozni képesek. Az egyéb csodaszerekben se higgyen! (Konyhai hasonlattal: gulyás-hamis gulyás). Az öregedést, a test tönkremenetelét nem állítják meg!

2./ Nem igaz, hogy egy évet kell várni! Sok betegemnél már a menopauza (=leáll a nő petefészek működése) első jeleinél elkezdem a hormonpótlást. Így meg se érzi, nem alakulnak ki súlyos elváltozások.

3./ Én nem láttam mellékhatásokat, pedig 1994 óta foglalkozom ezzel. Számos hölgy lebeszélés hatására abbahagyta, de aztán újra kezdte a szedést, mert sokkal jobb az élete. A neten és főleg a gyógyszerek használati utasításában sok szörnyűség olvasható (olvassa csak el a Kalmopyrint), de ezek a valóságban nem léteznek.

Szedje bátran a hormontablettát! (Persze előtte vizsgáltassa ki magát.)

Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

NEM CSAK A 20 ÉVESEKÉ A VILÁG, AVAGY BESZÉLJÜNK A MENOPAUZÁLIS HORMONKEZELÉSRŐL!

 

A menopausa oka, hogy az ötvenedik életév körül a petesejt­készlet elfogyása után teljesen megszűnik a menstruáció és a női hormonok termelése. A kifejezést 1821-ben alkották, de ez a hormonhiányos állapot csak a századforduló óta jelent orvosi problémát, mert azt megelőzően a születéskori várható élettartam nem érte el ezt az életkort. (Tehát a nőknek nem voltak klimaxos panaszai, mert előbb meghaltak, mielőtt a panaszok kialakultak volna.)

Mindkét petefészek műtéti eltávolítása, illetve a serdülőkorban nem megfelelően meginduló petefészek működés életkortól függetlenül ugyanígy hat és szintén kezelést igényel.

A hormonpótlás során, mint neve is mutatja, a nők szervezetéből a petefészek működés megszűnése után hiányzó nemi hormonokat pótoljuk.  A hormonpótlás célja nem a fogamzóképesség helyreállítása, hanem a nemi hormonoknak a szervezet egészét érintő hatását akarja továbbra is biztosítani.

Az ivarérett korban ugyanis kevés figyelmet szenteltünk e  hormonok „mellékes” hatásainak. A szaporodást szolgáló nemi hormonok tudniillik a főszerepükön kívül messzemenően "beleszólnak" a csontok kalcium kötő­képességének alakulásába, a lipid anyagcserébe, a cukor háztartásba és sok minden másba. Így érthető, hogy a változás korát nem csak a ráncok megjelenése jelzi, hanem pár évvel később az addig egészséges nők betegeskedni kezdenek, oszteoporózis, hipertónia, diabetes, érelmeszesedés, szívinfarktus, izületi panaszok, törések, memória és idegzavarok miatt orvosi várószobák sűrű vendégeivé válnak.

 

A  HORMONPÓTLÁS HATÁSAI

 

 

A kedvezőtlen hatásokat a rendkívül alapos kivizsgálással és a beteg körültekintő gondozásával, ellenőrzésével tudjuk elfogadható kockázatúvá csökkenteni.

A számos kedvező hatás is segít a döntésben. Ime néhány:

1./ csontanyagcsere hatás. A csontszövet élettani anyag­cseréjében központi szerepet töltenek be az ösztrogé­nek, melyek gátolják a csont lebontást és fokozzák a csontképzést. Kölcsönhatásban állnak a D vitaminnal és a parathormonnal Ösztrogén hatás érvényesül a fogakon és a szájnyálka­hártyán is. A manifeszt oszteoporósis a fogak tönkre­menetelével jár együtt. A hormonpótlás segít a fogazat megőrzésében. Hormonhiányos állapotban csökken a szájnyálkahártya sejtjeinek érési indexe, megváltozik a nyál összetétele és gyakoribbak az állkapocs-izületi panaszok is.

2./ cardiovaszkuláris hatás. A hormonpótló kezelés egyértelműen jótékony hatású a szív-érrendszerre, csökkenti az infarktus rizikót. Menopausában a férfiakéval azonos szintre emelkedik a hipertónia előfordulása

3./ vérzsírokra gyakorolt hatás. A menopausa előtt a nők lipoprotein profilja eltér a férfiakétól. Ez véd az arterioszklerózistól és csökkenti az infarktus rizikót. Az össz- koleszterin és azon belül az LDL szint alacsonyabb, a kardioprotektiv HDL szint magasabb, mint a férfiaké. A triglicerid szint szintén alacsonyabb. Menopausa után mindez megváltozik, az össz- és az LDL koleszterin továbbá a triglicerid szint emelkedik  és ez az azonos korú férfiakéval egyforma veszélyeztetettséget jelent.

4./ szénhidrát-anyagcsere hatás. A glükóz tolerancia csökken ösztrogén hiányos állapotban.

5./ idegrendszeri hatás. A nemi hormonok az idegrendszer működésére gyakorolt hatását bizonyítja, hogy a szorongásos zavarok (pl. fóbiák, pánikbetegség) előfordulása nőkben 2—3-szor gyakoribb, mint a férfiakban. Életük során a nők mintegy 20%-a szenved valamilyen szorongásos zavarban és legalább 10%-a depresszióban. Joggal tételezhető fel, a zavarok gyakoribb előfordulásáért a két nem eltérő hormonális környezete a felelős. Az endokrin tényezők szerepére utalnak a ciklus közben jelentkező, illetve a terhesség- szoptatás alatt megfigyelhető közismert hangulati változások is.

A menopausában fellépő enyhébb depressziót a hormonkezelés önmagában is megszünteti. Ennek oka, hogy bár az agy egésze ösztrogén célszerv, de ez a hormon különösen a hangulatot és emóciókat szabályzó agyi területekre fejt ki erős hatást a szerotonin termelés fokozásával.

Az ösztrogénnek jelentős szerepük van az Alzheimer kór megelőzésében. Az ösztrogének értágító hatásúak, hiányukban jelentősen csökken az agyi erek és a koronáriák elasztikussága. Myokardiális infarktus után ezért ötször gyakrabban fordul elő az Alzheimer kór is. Emellett az ösztrogén csökkenti az amyloid lerakódást az agyban és ezáltal is késlelteti vagy megakadályozza a kórkép kialakulását.

Összefüggés van az alacsony ösztrogén szint és a schizophrénia gyakoribb előfordulása között. A nőknél ugyanis 45 éves kor után halmozottan fordul elő ez a betegség. A schizoprénia „ösztrogén elmélete” szerint a nőket a pubertás kortól a menopausáig a magas ösztradiol szint megvédi a betegségtől, de ezután emelkedik a rizikó. Ezt azzal magyarázzák, hogy az ösztrogének modulálják az agyi D2 receptorok érzékenységét, és ez klinikailag egy neuroleptikum-szerű hatásban nyilvánul meg. A ciklusban menstruáló nőkön is rendszerint a ciklus végén szokott a schizophréniás akut történés fellépni, tehát amikor az ösztrogén szint a legalacsonyabb.

6./ urogenitális tünetek, a szexuális életre gyakorolt hatás. (Libidó csökkenés) A nemi szervek és a húgyutak atrophiája hüvelyszáraz­ság, colpitis, lubrikáció csökkenés,  vizelési dysfunctiós jelenségek,  urethritis, dyspareunia képében jelentkezik.

A menstruációs ciklus kimaradása egészséges nőknél gyakran vezet libidó csökkenéséhez. A kialakuló ösztrogén hiány  fent említett, egyre súlyosabb tünetei a nemi szer­ve­ken befolyásolják a libidót.

Utóbbi években került előtérbe a funkcionális androgén hiányban szenvedő nőknél a hagyományos hormon­pótlás kiegészítése tesztoszteronnal. Nőkben a szérum teszto­szte­ron koncentrációja 25-100 ng/ml,  körülbelül egytizede a férfiakban mért értéknek (250-1200 ng/ml). Az androgén-hiány szindrómában ez az érték 10 ng/ml alatt van.

A tesztoszteront a petefészkek és a mellékvesék termelik, és a szintén e szervek által termelt másik androgén, az androsztendion is tesztoszteronná alakul­hat a periférián. A tesztoszteron  szint az LH csúcs körüli időben a legmagasabb.

Fontos különbség van a sebészeti menopausa és a természetes menopausa között. A természetes menopausa után legalább is eleinte, nem csökken drámaian a tesztoszteron szint. Az  ovari­ektó­mia után androgén termelésük nagy részét elvesztő nőknél sokkal nagyobb a szexualitásra gyakorolt negatív hatás, mint a természetes menopausánál.

Az androgén kezelés kedvező hatására elsősorban azoknál a nőknél lehet számítani, akiknél kétoldali ovariektómia történt, vagy akiknél a szérum tesztoszteron szint a kritikus érték alá esik.  A tesztoszteron pótlásnál azonban meg kell találni a megfelelő „terápiás ablakot”, azt a vérszintet, mely elég ahhoz, hogy a kedvező szexuális és egyéb hatások jelentkezzenek, de ne alakuljon ki mellékhatásként virilizáció.

7./ liposztatikus hatás. A leptint, a  „zsírhormon”-t a zsírszövet sejtjei termelik, elválasztásának ingere a zsírszöveti sejtek zsírtartalmának a növekedése. Vérkoncenrációja étkezés után megnő. Átjut a vér-liquor gáton, csökkenti a neuropeptid Y szintjét a hypothalamus ventromediális részében. Hatására abbamarad a táplálkozás. Az elhízottakban a leptinreceptor zavara valószínűsíthető. A változókorban gyakori elhízást az ösztrogén leptinreceptorra gyakorolt hatásának kiesése magyarázhatja. 

8./ szemészeti hatás. A menopau­za a könnytermelés jelentős csökkenésével jár. A változás korában a legtöbb nő szemszárazságról, idegentest­érzésről, esetleg látásromlásról panaszkodik. Ezen panaszok jelentősen ronthatják az életminőséget és problémát jelentenek a kontaktlencsét viselők részére. A sicca szindróma gyakorisága a nőknél jelentős növekedést mutat a menopausában, mert a könnymirigyek működéséhez elengedhetetlen a hormonális stimuláció.

A menstruációs ciklus során szemnyomás ingadozás észlelhető.  50 év alatti életkorban nőknél ritkább a nyílt zugú glaucoma (=zöldhályog), de ez 50 év felett eltűnik. A menopausában alkalmazott hormonpótlás szignifi­kánsan csökkenti az intraocu­láris nyomást (=szembelnyomás). E jelensé­gek oka az ösztradiol a NO-szintetáz aktivitását fokozó hatása, mert a csarnokzug elvezető rendszere és a ciliáris izom a NO szintézisének egyik fontos helye.

A változókorban megnövekszik a lencsehomály kialakulásának gyakorisága is. A hormonpótlás hatására egyes esetekben a lencsehomály feltisztulását észlelték.

Az orthoptikai státusz változása- a menopausában a fúziószélesség csökkenéséről számolnak be, mely a hormon szubsztitúció hatására jelentős javulást mutat (=javul a látásélesség).

9./ colorectális hatás. A hormonpótló készítményeket tartósan használó nők körében csökken a colorectális karcinómák (=vastag- és végbél rák) előfordulása. 10 éves szedés után közel a felére csökken a rizikó, de már egy év után is van változás. Kevesen tudják, hogy a vastag- és végbélrák menopauzában sokkal nagyobb fenyegetést jelent a nőknek, mint az általuk annyira rettegett emlőrák. Ez erősen hormonfüggő rákfajta, a megfelelő női hormonszint védelmet jelent ellene.

A hormonpótlás megszünteti az anorectális diszfunk­ciót (=végbélzáró müködést), javítja a széklet és flatustartást (=széltartás), ami a szociális beilleszkedést segíti. 

10./ bőrgyógyászati hatás. A menopausában jelentősen csökken a bőr rugalmassága, a bőr víz- és kollagén tartalma csökken, atrófiás jelenségek észlelhetők (=ráncosodás. Az ösztrogén hiánya az androgének hatásának előtérbe kerülését okozhatja, seborrhoea, androgén alopécia, hirsutismus alakulhat ki. Hormonpótlással ezek a változások megelőzhetők illetve lelassíthatók.

11./ autoimmun betegségek javulása. A szisztémás autoimmun betegségek genetikai okok miatt főként nőknél fordulnak elő. A hormon status változása befolyásolja a betegek állapotát. A systemás lupus erythematosus (SLE) terhesség-megszakítás és szülés után (=hirtelen ösztrogénszint-zuhanás) gyakran fellángol, ennek megfelelően a hormonpótló kezelés egyértelműen jótékony hatású.  Hasonló a helyzet a rheumatoid arthritisnél is. Az elmondottakból következik a hormonpótló kezelés jótékony hatása az autóimmun betegségekre.

12./  migraine-ellenes hatás.  A menstruációs ciklus öszt­rogén és progeszteron-szint ingadozásai migraines rohamot provokálhatnak ki, menopausában a rohamok ritkulnak, illetve megszűnnek. Ha a később említendő ciklus zavarok felléptekor tartósan adott kombinált készítményt választunk, (vállalva az esetleges áttöréses vérzést), már a menopausa beállta előtt megszabadíthatjuk betegeinket a migraine-től.

13./ asztma-ellenes hatás.  Az asztma gyakori a fejlett országokban, és a betegek háromnegyede nő. A panaszok a havivérzés előtt közvetlenül súlyosbod­hatnak, majd ezután enyhülnek. Mindez felveti az ösztrogének befolyását. Az egyenletes ösztrogénszint biztosítása jótékony hatású.

14./ homocysteinaemia csökkentése. A homocisztein az egyik esszenciális aminósavnak, a metioninnak a anyagcsere közti terméke. Például akkor keletkezik, amikor a metionin egy metilcsoportot ad le egy ciszteint eredményező reakcióban. Menopausában általában emelkedik a homocystein szint. A vizsgálatok gyakran mutatnak ki emelkedett homocystein szintet stroke, carotis stenosis, myocardiális infarctus, mélyvénás thrombosis esetén. A homocystein szint 5 μmol/l valóemelkedése például 80 %-kal növeli a coronaria betegségek rizikóját. Eddig B-vitaminok adásával kezelték a betegeket, újabban kiderült, hogy a hormonpótlás hatásosan csökkenti a homocystein szintet, ez is hozzájárul a kardiovascularis rizikó fentebb említett csökkentéséhez.

 

A HORMONPÓTLÁS KOCKÁZATAI

  

Mint minden kezelésnek, a menopauzális hormonkezelésnek is van árnyoldala. Ez leginkább az emlőrák kockázat emelkedése.

10 ezer nő közül, aki még életében nem találkozott női hormon kezeléssel 5 lesz emlőrákos. Ha valaki legalább 5 évig kapja a hormonkezelést ez a szám 7-re emelkedik. (Tehát 5 tizezrelékről 7 tízerezrelékre.) Hogy ez a minimális emelkedés mekkora veszélyt jelent, mindenkinek magának kell, az előnyök ismeretében eldönteni.

Viszont: ha a rák kockázatról beszélünk, meg kell említeni egy másik tényt is. A vastag és végbélrák legalább annyi nő életét követeli, mint az emlőrák. Az emlőrák rendszeres szűrése (ami az igen korai stádiumban való felísmerést, és az emlő eltávolítása nélküli teljes gyógyulást jelenti) megoldott. A vastag- és végbélrák rutinszerű szűrése viszont nincs megoldva. Nos, ha valaki 1 évig szedi a hormont 10 %-kal, ha pedig 5 évig szedi 50 %-kal (!) csökken ránézve a vastag- és végbélrák kockázata. Mindenkinek magának kell döntenie. 

 

Kivizsgálás a kezelés elkezdése előtt

 

A kezelés megkezdése előtt azonban rendkívül alapos kivizsgálást kell végezni. A nőgyógyászaton igen részletes anamnézist veszünk fel, majd a szokásos vizsgálatok történnek, köztük rákszűrés is.

A kivizsgálás a labor vizsgálatokkal folytatódik, különböző vér - és vizeletvizsgálatokat végeznek.

Ezzel párhuzamosan csontsűrűség mérés történik, az oszteoporózis felderítésére és mammográfiás szűrés az emlőrák kizárására.

A fentebb leírt részletes kivizsgálást évenként meg kell ismételni.

 

 

LEVÉLÍRÓK GONDOLATAI

 

Infarktus és a hormonpótlás

 

Tisztelt Doktor Úr!
53 éves nő vagyok. Három évig Livial nevű gyógyszert szedtem. Két éve abbahagytam. Mivel tüneteim ismét nagyon felerősödtek, szeretném újból szedni. Májusban egy kisebb szívinfarktuson estem át. A gyógyszer tájékoztatón az áll, hogy a szívbetegeknek nem ajánlott. Várom véleményét szedhetem-e?

 

Válasz:

 

Az USA beli tapasztalatok alapján nyugodtan szedje.

Az infaktust valószínűleg elkerülhette volna, ha nem hagyja abba a szedést.

Amíg a nőknek müködik a petefészke addig irtózatos ritka közöttük (szemben a férfiakkal) az infarktus, mert a női hormonok védik őket.

Biztos hallotta a Tv-ben, hogy egy 30 éves szinész a szinpadon halt meg Szegeden. Szinte hetente hal meg huszonéves focista edzés- vagy mérkőzés közben. Az áldozatok mind férfiak. Miért? Ön is tudja a választ: a nőket védik női hormonjaik.

5 évvel az utolsó vérzés után viszont a nem kezelteknél a férfiakéval azonos gyakoriságú lesz az infarktus halálozás…..

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Mikor kezdődik a menopauza? (Fogamzásgátlás és a menopauza)

 

Tisztelt Doktor Úr!

49 éves vagyok, a menopauza jeleit még nem érzem. 10 éve szedek Yadine tablettát. Másfél éve estem át egy teljes sikerrel járó myoma embolizációs beavatkozáson.
A nőgyógyászom véleménye szerint észre fogom venni a fogamzásgátló mellett is, ha klimaxolni kezdek. Ez valóban így van?
Úgy olvastam, hogy a klimax kezdeti szakaszában nem árt, sőt segít a tabletta.
Mit javasol? Abbahagyjam a tablettát, vagy tényleg nem fogja megakadályozni a gyógyszer a klimax bekövetkezését?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Koller Dorottya

 

Válasz:

 

40 felett nem célszerű tablettát szedni, ilyenkor a spirál vagy az injekció a védekezés eszköze.

A menopauza leggyakoribb jelei a hőhullámok és vérzéskimaradás. Utóbbi az injekció mellett nem  megítélhető, előbbi pedig csak a nők harmadánál jelentkezik.

Egy hormonvizsgálat viszont egyértelműen jelzi, hogy a petefészek már nem működik. Ekkor felesleges a védekezés, helyette kivizsgálás után hormonpótló kezelést célszerű kezdeni a menopauzával együttjáró elváltozások megelőzésére. A tabletta nem alkalmas hormonpótlásra, még ha hasonló összetételű is!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Autoimmunbetegség és a hormonpótlás

Tisztelt Doktor Úr!

Nézegettem a honlapján a betegek kérdéseit, és részben meg is találtam a választ, de nem teljesen megnyugtató.

Én 40 éves vagyok, és az elmúlt 1 éves  időszakban mindenféle furcsa tünetem lett, ami akár petefészek lemerülés is lehetne, de valahogy mégis az immunológushoz kerültem a végén, aki viszont nagyon félt engem a hormonpótlástól, mondván, az ronthat is az autoimmun betegségeken.
Kérdésem tehát az, hogy Ön mit gondol erről.
Ha már kifejlődtek az autoimmun tünetek, akkor szabad-e, érdemes-e még elkezdeni a hormonterápiát?
Hogyan hathatnak azok az autoimmun kórképekre?
Egyelőre nem tudják, hogy nekem melyik fajta van, több féle betegség tüneteit is fel tudom mutatni, a Lupusz és a Sjögren a vezetők. Még menstruálok egyébként, gyakrabban is, mint kellene.
Tehát, bele merjek-e vágni a hormonterápiába, vagy inkább ne zavarjam meg az autoimmunokat még egy kis hormonális belenyúlással is?

Sajnos a nőgyógyászom most nem mer lépni, pedig eddig nagyon hormonpárti volt, fogamzásgátlót is szedtem tavaly nyárig.
Én valahogy felfedezni véltem összefüggést a fogamzásgátló abbahagyása és az erősebb tünetek megjelenése között, ő viszont most akkor inkább elküldött az immunológushoz, és most  már fél éve csak keringek az orvosok között (nőgyógyász, reumatológus, immunológus)  de még semmiféle kezelést, gyógyszert nem kaptam, mert mindegyik a másikra vár.
A doktor úrnak van tapasztalata autoimmun betegekkel?
Válaszát előre is megköszönve tisztelettel üdvözli
Andrea

 

Válasz:

 

Önnek eddig működtek a petefészkei. Így van?

Ha az immunológus szerint a petefészek hormon rontja az immunbetegségeit, akkor már rég ki kellett volna operálni a petefészkeit, hogy meggyógyuljon, nemde? (Ez emlőrák esetén így is van! A beteg petefészek hormont semlegesítő antihormont kap. Régebben kötelezően eltávolították a petefészkeket a gyógyulás érdekében.) Hallott erről? Valószínűleg nem, de sajnos az immunológus kolléga sem.......

Nyugodtan használja a hormonpótlást, természetes anyagokkal történik, a nők számára létfontosságú női hormonokat pótolja.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Meddig szedjem?

Első levél

 

62 éves vagyok. Több mint 10 éve szedek hormongyógyszert. Az első 4-5 év után a nógyógyászom egy más -korszerübb- készitményre cserélte át az addig szedettet. A gyógyszer szedésével a változókori panaszaim teljesen elmultak. Ennyi év után, gondoltam elhagyom a hormonpótlást. A gyógyszer elhagyása után 1-2 hétre ismét előjőtt a hőhullám, verejtékezés. A kérdésem, egyáltalán meddig kell, vagy-lehet szedni ilyen gyógyszert? Van-e valamilyen hátránya, ami miatt a kellemetlen tüneteket is érdemes lenne felvállalni?

 

Második levél (túl régóta szedem a hormonpótló tablettát….)

 

Tisztelt Doktor úr!

54 éves vagyok, 12 éve részesülök hormonpótló kezelésben. A hormonpótlás hatására jelentős közérzet javulás állt be, pánikbetegségem is normalizálódott. Rendszeresen járok szűrővizsgálatra. Kezelőorvosom azt javasolta, hogy hagyjam abba, mert túl régóta szedem és nagy a rizikó, megfelelően karbantartott magas vérnyomás betegségem van. Kérésemre hozzájárult, hogy fél adagot szedjek, amit megtettem kb. 8 hónapig, aztán abbahagytam teljesen. A fél adag szedése alatt alvászavarok, és erős ízületi fájdalmak jelentkeztek. Mikor teljesen abbahagytam, depressziós hangulat alakult ki nálam, amelyre most megint antidepresszánst szedek, melyről korábban leszoktam. A legnagyobb problémám, hogy orgazmus képtelenség alakult ki. A libidó valamelyest csökkent, de nem vészes. Tudom, hogy az antidepresszáns egyik mellékhatása az orgazmuszavar, de az már korábban jelentkezett. A párommal harmonikus kapcsolatban élünk, nem volt probléma a szexuális életünkben, legalábbis nem mérvadó. Nem szeretnék az életem hátralévő részében erről lemondani, ezért próbaképp kértem orvosomat, hogy had kezdjem el megint szedni, legalább fél adagban. Saját felelősségemre felírta az egy hónapnyi adagot. Ön szerint mi a megoldás? Nem szedhetem, de a hormonszint csökkenése jelentős életminőség romlással jár együtt. A gyógyszer neve: Angeliq. Nagyon megköszönném, ha tudna segíteni, kezelőorvosom nem tudott jó megoldást javasolni.
Üdvözlettel:
K. Zs.

 

Válasz:

 

Európában 70 éves korig javasolt a hormonpótlás, de egyre inkább átveszik az USA-beli előírást, ahol egész éltük folyamán szedik a nők a gyógyszert.

Én az utóbbi híve vagyok. A nőknek egész életükben szükségük van a nemi hormonokra, hogy megőrízzék egészségüket és fiatalos külsejüket. Ezek ugyanolyan hormonok, mint az emberi testet vezérlő többi hormon.

Ön ezzel egy hormonhiányt pótol. Megszünt a petefészek müködése (mint minden nőnek) és ezért a hiányzó hormont kémiailag teljesen azonos gyógyszer formájában viszi be.

Ön hallott olyat, hogy a cukorbajos túl régóta szedi a gyógyszerét, (vagy kapja az inzulint), s nagy a rizikó? Vagy a pajzsmirigy betegek nem szedhetik tovább a pajzsmirigy hormont? Azok pedig ugyanolyan hormonok, mint a nemi hormonok!

Sokan összetévesztik a dolgokat. Ez a kezelés nem a szaporodási képességet akarja visszaadni, hanem a nemi hormonok a test egészére gyakorolt hatását pótolja, amire pedig a nőknek életük végéig szükségük van!

Javaslom, olvassa el cikkeimet is!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Egy fiatal levélíróm írta   (méheltávolítás után hőhullámai lettek):

 

„Kedves Doktor Úr! Fél évvel ezelőtt volt méheltávolitásom a petefészkeim megvannak. Lehetséges hogy elkezdődjön a korai változókor emiatt? November óta  jelentkező alvászavarom van a 7-8 óra helyett 4-5 óra, még elszórtan ugyan de éjjeli erősebb izzadás, nappal is volt már  egy- egy hirtelen fellépő melegségérzet, hirtelen fellépő dühös érzet olyanért ami egyébként nem idegesitene, jobban megbántódom mint máskor szoktam ezért elsirom magam jóval gyakrabban mint kellene.Utalhatnak ezek a jelek a változókorra vagy még a szervezetem dolgozik a méh hiánya miatt? Mi a teendőm?

  

... és a válasz:

 

Önben egy orvos veszett el, nagyon jó megfigyelő! 

A műtét kapcsán hiába maradnak vissza a petefészkek. Vérellátásuk jelentős részét a méh felöl kapják s ha ez a műtét miatt megszünik, sokszor részlegesen elhalnak. Emiatt fiatal nőknél is megszünik a hormontermelés.

Ön ezt érzi! Hormonkezelésre lenne szüksége.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

A hormonpótlás miatt magas a koleszterin szintem?

 

Tisztelt Dr. Petróczi István!

1 éve szedek hormongyógyszert, mert amint abbahagytam a fogamzásgátló szedését, rendszertelenné vált a menzeszem. Voltak hónapok (3) amikor kimaradt, már azt gondoltam nem is lesz többé, aztán újra megjött 1-2 hónapig, és újra elmaradt.

Mielőtt nőgyógyászhoz fordultam, már bőrgyógyászati problémám is volt, és 3 hónapon keresztül havi két alkalommal jött meg a menzim. A nőgyógyászom azt javasolta hogy csináljunk egy küretet. Én ellene voltam, ezért felírt egy hormonkészítményt, történetesen a Triaklim gyógyszert. Ezt szedem mostmár 1 éve. Nincsenek hőhullámaim, rendeződött a menzeszem bőrtüneteim sincsenek, szóval rendben is lenne, csak most voltam laborban, és a koleszterin szintem majdnem 9 lett.

Összefügghet ez a Triaklim szedésével, illetve mi az Ön véleménye, nem hagyhatom abba még a hormongyógyszer szedését? Vagy akkor visszatérhetnek a panaszaim? 50 éves vagyok az idén. Most diétázom, és már 3 hónapja elkezdtem rendszeresen tornázni (aerobik szerűen). Kérem legyen szives válaszolni, mit javasol! Köszönöm!
Üdvözlettel, S. I.

 

Válasz:

 

Fordítva, a hormonpótlás csökkenti a koleszterinszintet! Nyugodtan szedje tovább!

A koleszterin vagy a trigicerid szint emelkedése nagyon gyakori ebben a korban, de napi egy tablettával és diétával tökéletesen kezelhető elváltozás. Az én familiámban is számosan szednek ilyen gyógyszert.    

Emiatt kár aggódnia. Családi összejöveteleken mindig mondom, hogy ez az élet rendje (a tablettafüggés): egyszer húszévesen fogamzásgátló, kétszer húszéves felett hormonpótlás és koleszterincsökkentés. ☺

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

SZÜLÉS A MENOPAUZÁBAN?

 

Menopauza után lehet gyereket szülni?


Ha már elmúlt kb. egy éve a havi ciklus - 48 evesen, de van egy új kapcsolat, volna alternatív megoldás gyerekvállalásra?

 

Válasz:

Ha jól értem, 49 éves, egy éve nincs havibaja és szülni szeretne.

Nos, ez elvileg megoldható. DE: mivel nincs saját petesejtje más nő petesejtét kell a párja ondójával megtermékenyíteni, s azt az Ön méhébe beültetni. Ön aztán kiviseli és megszüli a babát.

Sajnos ez ma Magyarországon nem megy. Külföldre kell utaznia babáért.

(Más országoktól eltérően Magyarországon a bölcs politikusok törvényt hoztak, hogy a nő csak a saját húgának a petesejtjét kaphatja…. A lombik klinikákon inkább a csatornába eresztik a felesleges petesejteket.Vérsejtet, ondósejtet bárki adhat bárkinek. A petesejt a kivétel.)) 

Ha anyagilag bírja, külföldi lombik megoldás. SZTK-ra nem megy. (A politikusoknak ez nem gond.)

 

 

A KORAI PETEFÉSZEKELÉGTELENSÉG, MINT VÉRZÉSKIMARADÁS OKA

 

Első levél:

 

Feleségemnek 1 éve nincs menstruációja, eddig védekeztünk de ő azt mondja hogy ha ez így van akkor már nem kellene védekeznünk. Igaz-e az állítása vagy nem?

Létrejöhet e fogamzás, szükséges-e a védekezés? Feleségem életkora : 35 év

Ebben kérném az Ön segítségét. Válaszát előre is köszönöm.

 

 Válasz:

 Feleségénél hormonvizsgálatot kellene végezni a válaszhoz.

Lehet, hogy valóban megszűnt a peteérés (és a teherbeesés lehetősége), de ebben nincs sok köszönet, mert akkor felesége a korai petefészekelégtelenség nevű kórképben (=korai klimax) szenved, az igazi klimax összes következményével, ilyen fiatalon.

Ezt a menopauza kezelésével azonos módon lehet/kell kezelni.

 

Második levél:

 

Tisztelt Petróczi Doktor!

Szeretnék érdeklödni: 37 éves vagyok, a menstruációm rendszertelen, hol megvan egy hónapban kétszer és elég erös darabos a vérzés, máskor meg kettö vagy három hónapig nincs semmi, de nagyon sokat görcsölök kétoldalt. és nagyon sokat fáj a derekam is. Voltam kivizsgáláson, de azt mondták, beleestem a változó korba.

Ingerült, ideges és gyenge vagyok, éjjelenként hidegrázásom van, utána meg kiver a víz.

Ha tud nekem tanácsot adni, kérem segitsen, elöre is köszönom.!

 

Válasz:

Ma egyre gyakoribb, hogy fiatal korban megszűnik a petefészekmüködés. Lehet, hogy ennek az előszelét érzi.

Teendők:

1./ a vérzészavart rendezni kell, mert különben vérszegény lesz és többször kaparni fogják a vérzés megszüntetésére és daganat kizárására.

2./ miért szenved? A menopauza panaszai elmulaszthatók! Vegye igénybe a tudomány segítségét, bizzon a hormonpótlásban!

Üdvözlettel:
Dr. Petróczi István

 

Harmadik levél:

Korai változókor

 

Még nem vagyok negyven éves. Három hete (normális) menstruációm volt, ez azért érdekes, mert az ez előtti legutolsó 2005 novemberében volt.

2002 októberében kezdődtek a problémák - erős vérzések, gyakori, de gyenge vérzések, hőhullámok, rosszullétek, vérzéskihagyás. Nem voltam terhes, hormonvizsgálaton is voltam a Baross utcában - az eredmény a petefészek működésének leállását mutatta.

És most ismét menstruáció - mi lehet az oka? Mitől indulhatott be a peteérés? Még terhes is lehetek? Nem szedek/szedtem semmiféle gyógyszert.

Mi történhetett?

Köszönöm válaszát!

 

Válasz:

A 3 év kimaradás utáni vérzés sajnos rosszat is jelenthet (nem csak a megfiatalodást ☺), ezért szövettani vizsgálatot kellett volna végezni. (Rákszűrésen mikor volt?)

A peteérés sajnos ismét nem indul be! Önnek –ezt valószínűleg orvosai mondták is- egy „korai petefészekelégtelenség szindróma” nevű betegsége van, ami irreverzibilis. Gyakorlatilag a klimax beköszöntöttét jelenti 30 éves nőknél. (Ma sajnos dívat 30 felett tervezni gyereket, s egyre több ilyen esetet látunk, s ez kezelhetetlen meddőséggel jár.)

Van még egy rossz hírem: a korai petefészekelégtelenség nem csak a vérzés végleges elmaradásában, hanem az összes következményében (csontritkulás, vérzsír és vércukor-szabályzás felborulása, emésztési zavarok, memória zavarok, depresszió, hypertónia, stb) is azonos az igazi menopauzával.

Emiatt ugyanolyan hormonpótlás szükséges, mint a 50-60 év körül jelentkező menopauzánál! (A szokványos fogamzásgátlók ellenjavalltak.)

Önnek is –megfelelő kivizsgálás után- el kellene ezt kezdeni, mert a leírt elváltozásokat megelőzni könnyű, visszafordítani nagyon nehéz, de ezt gondolom tudja.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Negyedik levél

 

Tisztelt Doktor Úr!


Hónapokkal ezelőtt elmaradt a vérzésem. Gyakran jönnek rám hőhullámok, elég stresszes típus vagyok. A migrénes fejfájás hányingerrel 2 évvel ezelőtt kezdődött Emellett rosszul alszom éjszakánként. Lehetséges-e a menopauza ilyen korban? Idén leszek 31 éves.
Köszönettel: M.

 

Válasz:

Sajnos ez lehetséges, s egyre többször látjuk ezt fiatal nőkön, ráadásul olyanokon, akiknek még nincs babája. Ezt a menopauza-fajtát korai petefészek elégtelenségnek nevezik, de a lényeg és a következmények megegyeznek.

Mielőbb menjen orvoshoz, kideríteni, hogy erről van-e szó, vagy -remélhetőleg- más okozza a panaszait.

Ha igen, s már remélhetőleg van gyermeke, akkor ezek a panaszok –akár a menopauzánál- gyógyszerrel jól orvosolhatók.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

EGY ÚJSÁGHÍR…

A TERMÉKENYSÉG ÉS A PARKINSON-KÓR KÖZÖTT VAN ÖSSZEFÜGGÉS?

MNO
Minél tovább termékeny marad egy nő, annál kisebb nála a Parkinson-kór kockázata – állapították meg amerikai tudósok a héten ismertetett tanulmányukban.
A kutatás arra enged következtetni, hogy minél tovább működnek egy nőnél a nemi hormonok, annál védettebbnek tűnnek agysejtjeik a Parkinson-kórral szemben – hangsúlyozzák annak a tanulmánynak a szerzői, amelyet az Amerikai Neurobiológiai Akadémia április végén Seattle-ben tartandó éves konferenciáján ismertetnek. A tanulmány szerint annál kisebb a Parkinson-kór kockázata, minél hosszabb volt az első vérzés és a változó kor közötti periódus. A hosszabb - több mint 39 éves - termékenységet megélt, változó korban lévő nőknél 25 százalékkal kisebb volt a Parkinson-kór kockázata, mint azoknál, akik csak 33 évig voltak termékenyek.

 

 

EGY GYAKORI KÉRDÉS: ÉS A PÁROM NEM KAPHAT HORMONPÓTLÁST? LÉTEZIK-E FÉRFI HORMONPÓTLÁS? NOS, IME A VÁLASZ:

 

Kiherélve tovább élhetsz….   (Egy cikk a férfi hormonpótlásról)

 

A férfiak heréinek eltávolítása nem csak a törököknél és az araboknál volt szokás, hanem egyes távol keleti országokban is. Dél-koreai kutatók azt állítják, hogy a kasztrált férfiak lényegesen tovább éltek, mint sértetlen társaik.

Több száz évre visszamenőleg vizsgáltunk koreai családfákat, amikor felfigyeltünk egy érdekességre. Kiderült, a királyi udvarnál szolgáló kasztráltak lényegesen hosszabb életűek voltak, mint azok a kortársaik, akiket nem fosztottak meg férfiasságuktól – magyarázta Kjung-Csin Min biológus, aki egy nemzetközi szaklapban publikálta eredményeit.
Az eunuchok a 12. században jelentek meg a koreai palotákban, ahol hivatalnokként dolgoztak.  Kezdetben olyan gyerekeket fogadtak be, és képeztek ki, akiket baleset ért, például kutya harapta le a nemi szervüket. Viszont, ahogy ennek híre ment, megjelentek azok a fiúcskák, akiknek a szülei intézték a kasztrálást, hiszen, aki bejutott a palotába, az később a családjáról is tudott gondoskodni.
A barbár hagyomány a 19. század végéig tartott, amikor már sebészek végezték a műtétet. Az idősebb eunuchok örökbe is fogadhattak fiatal kasztráltakat. Ennek köszönhető, hogy családfákat vezettek róluk.
– 81 eunuch életrajzi adatait vizsgáltuk. Így derült ki, hogy a kasztráltak átlagban 70 éves korukig éltek, míg a sértetlen kortársaik épphogy megérték az 56. életévüket – vázolta Kjung-Csin Min.
Szinte hihetetlen, de az
egykori koreai kasztráltak a mai férfiaknál is tovább éltek. Míg a mai Európában az átlagéletkor 80 év körül van, az akkori eunuchok közül nagyon sokan a 100. születésnapjukat is megünnepelték, sőt a biológus 109 éves kasztráltról is talált említést.
A kutató szerint a különös jelenségre egyszerű a magyarázat. A férfi nemi hormonok befo­lyá­sa ugyanis hosszú távon gyengíti a teremtés koronáinak immunrendszerét, ami növeli a keringési zavarok esélyét. Pedig mindez néhány nyisszantással kivédhető. A férfiak választhatnak. ☺

(Sz. Z. J.  nyomán)

 

Egy reflexió a fentiekre

 

Tisztelt Doktor Úr !

 

Honlapján olvastam, hogy a kasztrált férfiak tovább élnek társaiknál. Nincs hormonjuk. A menopauza után lévő nőknek szintén nincs hormonjuk. Akkor nekik ez miért hátrány?

 

 

Válasz:

A férfi hormon rövidíti az élettartamot, mindenféle betegséget okoz. (Gondolja meg: szinte minden héten meghal egy férfisportoló a pályán. Igaz? Női sportoló miért nem hal meg? Ugyanúgy sportol, mint a férfiak!) A fiatal nőknél mégis írtózatos ritkaság a szívinfarktus.

A női hormon hosszabbítja az életet. Régebben minél tovább menstruált, annál tovább élt. A női hormon teszi lehetővé az óriási megterhelést okozó gyerekáldást is. (Ezt egy férfi nem bírná ki, a nőknek -hormonjuk védelme alatt- meg se kottyan.)

5 évvel az utolsó havibaj után viszont megegyezik a nők és a férfiak infarktus halálozása! (=az őrangyal leveszi a kezét a nőkről, ugyanolyan esendőek lesznek, mint mi férfiak.)

 

 

AZ ALÁBBI LEVELEKNEK NAGYON ÖRÜLTEM……

 

Kedves Doktor Úr!

 

Nem is gondolja milyen sokat segített és segít nekem kitűnő tanácsaival!

Műtét utáni hirtelen kezdődő klimaxos tüneteim "felfedezéseinél" Ön volt környezetemben az egyetlen személy, aki hitt nekem és nem nézett hypohondernek. Addig senki nem hitte el túl korán jelentkező klimaxomat, amíg feltett kérdésem az Ön MINDENT HITELESEN MEGMAGYARÁZÓ sorait meg nem mutattam hitetlenkedő személyeimnek.

Ez volt az egyetlen dolog, amivel rámutattam és felismertettem velük különleges változásaim okát, és ami még nagyszerűbb, ezután el is hitték, és segítséget nyújtottak a továbbiakban. Ezután már semmiért nem kellett "megküzdenem", elfogadták valós megváltozásaimat. Aztán a hormontapasz, amely még többet segített és segít a mai napig is.

De az Ön kitűnő segítsége nélkül -ezt másfél év után is így vallom-  egyáltalán nem sikerülhetett volna. Nagyon-nagyon köszönöm!

Rájöttem ezáltal, hogy a legtöbb klimaxkorba lépő nő nem kap, vagy nem kér segítséget ehhez, pedig ezt egyáltalán nem kell szenvedve, kínlódva túlélni!  Köszönöm még egyszer kitűnő tanácsait, és továbbra is kikérem tanácsait, véleményét, javaslatait, hiszen a lehető legegyszerűbb megoldásokkal és praktikákkal igyekszik gyógyítani! 

Szívélyes üdvözlettel:

Egy fiatal levélíró

 

Kedves Doktor Úr!


Én évek óta bolyongok a menopauza útvesztőjében. 15 évvel ezelőtt bal oldali petefészek eltávolításom volt, majd miután az orvosom -akiben nagyon megbíztam - hormonpótlást javasolt, el is kezdtem. 56 éves vagyok most. Először tapaszt, később tabletta (amikről  éveken át volt menstruációm is), majd azután átálltunk - 2 egészségügyi küret után - egy vérzés nélküli hormonpótlásra. A nagyon szeretett orvosom külföldön folytatta tovább a praxisát, így én ott maradtam a bizalmasom nélkül.

Újabb 2 egészségügyi küret - megvastagodott méhnyálkahártya, erős vérzés miatt -  után tanácstalan voltam, hogy most hogyan is tovább.

A körzeti nőgyógyász szerint teljesen felesleges - (55 éves voltam akkor) - bármit is tovább szedni, szokjam meg a gondolatot, hogy itt a természetes öregedés, annak minden velejárójával, így aztán le is állított a szerről. Ennek egy éve.

Hőhullámok, nem alvás, ha nem úgy néznek rám, már zokogás, a depresszió előszobája (rettegés mindentől, a sötéttől, az esőtől, a naptól). Mindenki csak bántani akar, engem senki nem ért meg, stb. stb. Átsírt hónapok, "zabálási rohamok" elhízás, bezárkózás a világ elől, a család teljes értetlensége az amúgy eddig nagyon szeretett Anyától, anyóstól, nagyitól, testvértől való eltávolodás a részükről (jogosan). A nemi vágy alig csökkent, de ilyen állapotban utcára sem mertem menni, nem hogy ismerkedni - sok éve elvált vagyok.

Ezek után - Svájcba költözve, egy teljes életmód-, és környezetváltás után elrohantam egy itteni nőgyógyászhoz és elmondtam, hogy SOS, én így nem tudok élni tovább. Értetlenül nézett rám, hogy miért is hagytam abba a hormonpótlást - hiába mondtam, hogy orvosi javaslatra - azonnal felírta a Livialt, és egy hónapja szedem. (Eddig nem ezt kaptam, a régebbiek neve nem jut eszembe, talán először  Trisequens, később Kliogest.)
Hosszú lére eresztettem - bocsánat, de a lényeg! Kinek volt igaza? Az otthoni körzeti nőgyógyászomnak, aki szinte "lebaltázott” a 15 évig szedett hormonpótlásért - vagy az itteninek, aki azért "baltázott" le, hogy miért is hagytam abba?
Köszönetemet szeretném kifejezni minden egyes ezzel kapcsolatos hozzászólásáért a weblapján! Laikusként azt látom, hogy minden esetben - még ha itt-ott kicsit erősen is - de a nők, az asszonyok érdekeit képviseli, nagy-nagy szeretettel. Sok ilyen orvos kellene!

Jó egészséget és további sikeres munkát kívánok a menopauzában kínlódó nők nevében! Isten éltesse sokáig!

Viele Grüsse von der Schweiz Eva:)

 

 

Vissza