BABÁT SZERETNÉNK, DE NEM SIKERÜL.....

MAGAS PROLAKTIN SZINT, TEJCSORGÁS

 

Első levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

Csak azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e AKADÁLY teherbe esésnél a magas prolaktin szint?

Köszönöm!

 

Második levél

Microadenoma és a babavárás

 

27 éves vagyok. 2 éve microadenomát találtak az agyalapi mirigyemben (4x4 mm) azóta Norprolac-ot (75 mg-t) szedek. Lassan szeretnénk babát. A gyógyszert javasolják a terhesség alatt is? Jár ez valami mellékhatással a babára nézve? Szoptatást befolyásolhatja?

Azt olvastam, hogy a gyógyszer mellékhatása, hogy nem termelődik tej, vagy ha mégis, akkor sem javasolják a szoptatást, mert nem tudni, hogy milyen mellékhatásai lehetnek a babára nézve. A gyógyszert egy életen át kell szedni?

Köszönöm:

Renáta

 

Válasz:

 

A magas prolaktin szint elvileg lehetetlenné teszi a fogantatást! A célja, hogy a gyermekét szoptató mama szervezete ne legyen túlzottan igénybe véve. A szoptatás és az új baba túl megeröltető, egyszerre csak az egyik legyen. Ezért normálisan csak a szoptatás befejezése után áll vissza a fogamzó képesség, (=esik le a prolaktin szint.)

Sajnos, nem ritkán anyaság és szoptatás nélkül is megemelkedik a prolaktin szint, s meddőséget okoz.

A magas prolaktin szintet gyógyszerrel normalizálni tudjuk, így helyre áll a fogamzókésség, jöhet a baba.

Ezt a kezelést a (remélhetőleg hamar bekövetkező) fogantatás után is folytatni kell (vetélés veszélye miatt) a 18.-20. hétig!

A szülés után nyugodtan szoptathat, az zavartalan szokott lenni, s ez a zavar nem szokott ismétlődni.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Harmadik levél

Tejcsorgás és baloldali felkar fájdalom

 

 

Problémám 2 éve kezdődött. Önellenőrzés alkalmával, 2 éve, enyhe nyomás hatására a bal mellemből fehér-áttetsző folyadék ürült, nem volt fájdalmas.

Elmentem nőgyógyászhoz, alapos nőgyógyászati-, vér- és mellultrahang vizsgálat után azt mondták, hogy nincs sem hormonális sem fizikális elváltozás, amely indokolná a folyadék ürülését.

3-4 hónapja a fájdalom miatt ismét elmentem nőgyógyászhoz, vérvizsgálat és az ultrahangos vizsgálat is negatív lett, pedig fáj, a kezem is fáj néha, a bal felkarom a csontnál.

Nem tudom, kihez fordulhatnék? A kardiológusnál voltam, Sotalol tartalmú gyógyszert szedek 1 éve, mitrális prolapsusom van, 2-3 éve stresszesebben élek, a prolapsus meglétére is emiatt került sor (25 éves koromig nem is tudtam róla), most 27 éves vagyok.

Menstruációm rendszertelen, 3-5 hónapra is képes kimaradni, bár 1-2 éve már normalizálódni látszik.

Kihez fordulhatnék a problémámmal? Lehetséges, hogy ez a felkar fájdalom nem nőgyógyászati problémára utal?

Válaszát előre is köszönöm!

 

 

Válasz:

 

Önnek –szerintem- két gondja van.

A kisebbik, a tejcsorgás oka egy prolaktin nevű hormon vizsgálatával eldönthető. (Nőgyógyász ad beutalót.) A vérzészavar (valószínűleg meddőséget okoz) szintén hormonális eredetű, az is jól kezelhető. (És kezelni is kellene.)

A nagyobbik –a baloldali szívtáji és felkar fájdalom miatt- egy jó kardiológust kellene felkeresnie. A Sotalol úgy látszik nem megfelelő. (Az ártalmatlan Rythmonorm vagy időnkénti  Cordaron szedés nem lenne jobb? )

A mitrális prolapsus nem okoz panaszt, melléklelet szokott lenni. A Sotalolt ritmuszavarra szokás szedni. (Ezt 24 órás EKG= Holter monitor vizsgálat után mondják ki.) Önnek ez a betegsége?

Biztos jó a kardiológusa?

Végezetül: Ön 27 éves. Mikor tervez babát? (Már csak a szíve miatt is.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Negyedik levél

Emelkedett prolaktin szint és Hashimoto kór meddőségnél

 

Kedves Doktor úr!

Hashimoto kóros vagyok (antiTPO 600) illetve emelkedett a prolaktin szintem (legutóbb 950 mIU/l volt). Utóbbira Mastodynon cseppeket szedek, míg meg nem kapom az MR eredményeimet jövő héten, annak tudatában lehet, hogy Bromocriptint ír fel az endokrinológusom. 
A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint a Hashimoto kór kizárja-e annak a lehetőségét, hogy minimális adag Clostilbegyt-tel (napi fél szem) megtámogassuk a peteérésemet? Peteérésem van, csak késői ovulációval, ezt szeretnénk előrébb hozni és minőségibb peteérést csinálni. Az endokrinológusom nem látta akadályát a clostynak.

A prolaktinon kívül a többi hormonom egyébként rendben van, kérdés, hogy a Mastodynon csepp mennyire tudja visszavenni a prolaktinomat.

Az iránt is érdeklődnék, hogy Ön szerint HSG/HYCOSY vizsgálat hiányában valóban tilos clostyt felírni? Eddig két orvos tagadta meg a felírását. Másoktól viszont hallom, hogy bárminemű vizsgálat nélkül felírják nekik.

Köszönöm válaszát, üdvözlettel:

 

Válasz:

 

1./ A tejcsorgásra a bromokriptin hatásos kezelés. ha a hipofizise rendben van, azt szedje. (Ezt a bekövetkező terhesség 16. hetéig szedni kell! A hirtelen abbahagyás vetélést okozhat.)

2./ A pajzsmirigy hormonszintjét még a baba előtt tökéletesre be kell állítani (meddőséget okozhat), s várandósság alatt sűrűn kell ellenőrizni (vetélést elkerülendő).

A Clostilbegytet a fenti, meddőséget okozó elváltozások normalizálása után érdemes elkezdeni, hisz azok meddőséget tarthatnak fenn. (Amin ez önmagában ez a gyógyszer nem segít.) Tehát előbb a pajzsmirigy müködést kell rendezni, s csak utána jön a petefészek stimulálása!

A fél tabletta viszont hatástalan, a beállítás nőgyógyász szakorvos feladata.

Mi HYCOSY nélkül írjuk, (elötte a férfit megnézetjük), de 3 hónap szedés után célszerű ezt a vizsgálatot is elvégezni, nehogy az idő feleslegesen múljon. Nekünk számos anyukánk miután elvégeztük a HYCOSY-t, azután lett várandós.

3./ Cukor/inzulin szintje rendben van? Azzal is gond szokott lenni!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Megjegyzés

Olvasóinknak, akik még nem hallottak a Hashimoto betegségről, írunk néhány szót erről is.

Ez egy autoimmun betegség, (=a szervezet a saját szervét nem ismeri fel, idegennek tartja, amit

ki kell írtani).

A Hashimoto kór a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben pusztulásához vezet. A folyamat ma még gyógyíthatatlan, de L-Thyroxinnal kezelhető. (=Pótoljuk a hiányzó hormont, hasonlóan a cukorbetegek inzulin kezeléséhez.)  

A betegség nevét Hasimoto Hakaru (1881–1934) japán orvosról kapta, aki 1912-ben először írta le.

 

 

ENDOMETRIÓZIS

 

Tisztelt Doktor Úr!
 Nóra vagyok, 31 éves.
 Márciusban volt a 2. sikertelen lombik beültetésem endometriózis  miatt (most éppen nem tudom mennyi endometriózis van bennem, tavaly  áprilisban műtöttek vele), majd április 2-án Diphereline injekciót  kaptam, de nem adattam be magamnak többet, mert iszonyatos hőhullámot  csinált.

Mit tegyek?
Köszönettel: K. Nóra

 

Válasz:

 

Mivel az endometriózis egy ösztrogén (=petefészek tüszőhormonja) függő betegség, a kezelés célja a petefészkek saját hormontermelő munkájának gátlása, ezáltal a ciklus felfüggesztése.

Legtöbbször sárgatesthormon származékot írnak fel, ennek folyamatos alkalmazása leállítja a peteérést, álterhességet hoz létre, elvékonyítja a méhnyálkahártyát, s elsorvadnak az endometriózis gócok (=méhen kívül elhelyezkedő méhnyálkahártya telepek) Az injekciós fogamzásgátlás ugyanezt teszi. (Az azt használóknál nem alakul ki endometriózis.)

Van, amikor drasztikusabb megoldást javasolnak a kívánt eredmény elérése érdekében, u.n. GnRH analóg injekciót (=agyalapi mirigy szexhormon termelését gátolja) írnak fel, ezzel gyakorlatilag ál-klimax állapotot hozva létre, annak minden kellemetlen tünetével (súlygyarapodás, fejfájás, migrén, csontritkulás, stb.) együtt. Ezért is a maximális kezelési időtartam általában három hónap- fél évre tehető. Önnél is emellett döntöttek, gondolom, állapota súlyossága miatt.

Ha sehogy se bírja, akkor menjen vissza orvosához, s kérje a másik lehetőség használatát. Valamit tenni kell, mert így nem lesz babája. El kellene dönteni, hogy tényleg akar-e babát, mert akkor nem szabad saját magára tekintettel lennie. (Mint egy leendő édesanyának...)  Ha nem, akkor kár nagy pénz kifizetni a lombik klinikán.

Üdvözlettel:
 Petróczi dr.

 

 A folytatás…

 

Köszönöm válaszát!
Igen, akarok babát, de nem a mesterséges hormonoktól, ami a májamat is tönkreteszi. Áttértem a természetes alternatívákhoz, csak nem tudunk haladni, mert nem jött még meg a menszeszem.

 

Válasz:

 

A hormonoktól nem kell félni!

Ha nem működik a hasnyálmirigye/pajzsmirigye akkor is kívülről kell bevinni a hiányzó hormont. Igaz?

Önnél is egy csak hormonnal kezelhető betegség áll fenn. Ami egyébként megtámadhatja a hólyagját és a beleit. (A következményeket a fantáziájára bízom….) Tehát nem csak a babáról, hanem saját magáról is döntenie kell, s vállalni a felelősséget a következményekért.)

Sajnos nincs más lehetőség, nincsenek csodák, csak olyan kezelések, amit az egész világon használnak. Ezek a gyógyszerek NEM károsítják a májat.

Ne mondjon le a babáról és saját egészségéről!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

Utóírat: honlapom más részén részletesen foglalkozom az endometriózissal, javaslom, olvassa el!

 

MAGAS VÉRCUKORSZINT

 

Tisztelt Főorvos Úr!

31 éves nő vagyok 2 gyerekkel. Tervezünk, pontosabban terveznénk a közeljövőben (kb. fél év múlva) harmadik babát. Viszont közben kiderült, hogy magasabb a cukrom. Először 8,8 utána lement 7,4-re, de akkor még nem diétáztam drasztikusan. Az első terhességemnél 9,2 volt, de a másodiknál nem volt probléma. Az orvos mindenáron tablettát akar velem szedetni mármint vércukorcsökkentőt (de az állítólag magzatkárosító) de 7,4 re nem akarnak inzulint adni. Mivel kezeltessem magam? Ha mégis bekövetkezne egy terhesség akkor azt ilyen értékek miatt meg kell-e szakítani?

 

Válasz:

 

A vércukorcsökkentő nem növeli a fejlődési rendellenesség kockázatot! Ez óriási tévedés!

Az emelkedett cukor miatt gondolom történt kivizsgálás. A cukorbetegség amellett, hogy drasztikusan csökkenti a fogamzóképességet, életveszélyt jelent a mamára és magzatára.

Ne saját feje után menjen, hanem hallgasson diabetológusra, mert két gyerekét is fel kell nevelnie! Első lépcsőben lehetőleg a saját hasnyálmirigy inzulin termelését serkentik és ha az nem sikerül, akkor adnak szintetikus inzulint.

Jól beállított cukorszint nélkül ma is nagyon veszélyes a cukorbetegség. Viszont, ha jól be van állítva, akkor nyugodtan vállalhatja a harmadik (negyedik..) babát.

Ez olyan helyzet -hasonlattal élve- hogy irigylendő, aki jól lát, viszont, aki meg nem, annak bele kell törődnie, hogy szemüveges. (Ha tetszik-ha nem.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

NORMÁLIS-E, HOGY MÉG NEM ESTEM TEHERBE?

 

Tisztelt Doktor Úr!

29 éves nő vagyok, másfél-két éven keresztül szedtem fogamzásgátlót. 4 hónapja hagytam abba, s elkezdtem szedni a Gravidát és a Folsavat. Eddig nem sikerült teherbe esnem.

Igaz, a párommal nem minden másnap élünk szexuális életet, hanem csak hetente kétszer.

Szeretném megkérdezni, hogy normális-e, hogy még nem estem teherbe? Semmilyen betegségem nincsen.

Válaszát várom, előre is köszönöm!

Válasz:

 

A babához két feltételnek kell teljesülnie:

1./ mint a nő, mint a férfi nemzőképes legyen (peteérés, kürt átjárhatóság, megfelelő ondó, stb.)

2./ akkor bújjanak össze, amikor a nőnek peteérése van (Ekkor a legvalószínűbb a fogantatás. Annyiszor összebújhatnak, ahányszor a párja bírja ☺, de ekkor a legvalószínűbb a baba.)

A túl sűrű együttlét miatt viszont nagyon lecsökken az ondó minősége. (Az 5 nap szünet utáni ondó a legalkalmasabb a fogantatáshoz.)

Ma ezt a két feltételt vizsgálattal tisztázni lehet. Ha ezek fennállnak, egy év alatt összejön a baba.

 

MIKOR NAGYOBB A FOGANTATÁSI ESÉLY?

 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném tudni, mikor nagyobb a fogantatási esély, menstruáció után vagy előtte?

Babát szeretnénk a férjemmel, csak valahogy nem jött össze egy év alatt.

Talán nincs peteérésem? 25 éves vagyok.

Menstruációm 3 napig tart, és nagyon gyenge vérzéssel.

 

Válasz:

 

Elvileg 28 napos ciklusnál a havi vérzés kezdetétől számított 14. napon van a peteérés, és ekkor a legnagyobb a fogantatás esélye.

Jó lenne tudni, van-e peteérése és egészséges-e minden szempontból.

1./ Meddőségi kivizsgálást kellene végezni, (vérkép, nagylabor, a ciklus bizonyos szakaszaiban ismételt hormonális vizsgálat, nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés, hüvelyi ultrahangvizsgálat, belgyógyászati vizsgálat, férjénél ondóvizsgálat, reggelente hőmérőzés, ovulációs vizeletteszt használata),

2./ ezután esetleg szoros ellenőrzés alatt peteérést serkentő gyógyszert kaphatna,

3./ a kürt átjárhatóságot kellene ellenőrízni

3./ majd sikertelenség esetén laparoszkópos vizsgálat javasolt.

 

Macska vagy kutya ugye nincs a lakásban?  (Toxoplazma fertőzés lehetősége) Ha van, akkor a Toxoplazma- és más állati eredetű vetélést, vagy torzfejlődést okozó fertőzések kiderítésére célszerű a TORCH panel vizsgálatot is elvégeztetni. Javaslom, olvassa el honlapomon az előkészületről szóló részt is!

 

 

ULTRAHANG ELLENŐRZÉS CLOSTYLBEGYT MIATT

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Ma az orvosom napi 2x1 Clostilbegytet irt fel a ciklus 3. napjától a 7. napig.

Azt mondta 3. cikluson keresztül így csináljuk, ha addig nem esek teherbe.

Nincs peteérésem, ezt hormonvizsgálattal kiderítette. Azt mondta, ha addig nem sikerül, akkor a 3 ciklus 21 napján csináljunk újabb labort a hormonokra.

Azt nem értem, hogy nem kellene ultrahangon nézni a gyógyszer szedése alatt a peteérést? Ugye nem lesz bajom? Van már egy két éves kislányom, nem első baba lenne, vele teherbe estem nem kellett gyógyszer, csak Duphaston a 12 hétig, mert előtte volt egy elhalt terhességem 10 hetesen.

Kérem, segítsen, jó ez így Ön szerint?

Köszönöm!

 

Válasz:

 

Hallgasson orvosára!

Clostylbegyt mellett a tüszőnagyság napi mérése felesleges bűvészkedés.

Ezt lombik programnál használják, de nem a peteérés megfigyelése a cél, hanem, hogy elkerüljék a petefészek túlstimulálását, (=a petefészket akár ökölnyire megnövelő ciszták keletkezhetnek,) ami komoly gondokat okoz.

Az Ön kezelésénél ilyentől nem kell tartani.

A peteérés időpontját saját maga meg tudja határozni patikában kapható ovulációs (=peteérési) vizeletteszttel. Ilyet használjon.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Peteérés képei:

(Kérem, várjon, a képek lassan töltődnek be!)

 

Bocskai

Bocskai

január 12.

január 15.

Bocskai

Bocskai

január 20.

Január 26.

október

október

 

EGYEDÜL NEM MEGY….

 

Tisztelt Doktor úr!

Előző házasságomból van egy lányom. Párommal közös babát szeretnénk.

10 éve (már a második) ciszta miatt eltávolították a jobb oldali petefészkemet. Akkor azt mondták, ha még szeretnénk gyermeket, azt 1-2 éven belül vállalnunk kell.

Azóta elváltam, s jelenlegi párommal közös babát is szeretnénk.

2,5 éve, amikor megkérdeztem nőgyógyászomat, ö azt mondta, lehet próbálkozni.

1 év múlva újra visszamentem hozzá, akkor azt javasolta mivel én már szültem, először páromat kellene megvizsgálni.

Páromat nem tudom, hogyan lehetne rávenni, hogy rászánja magát a vizsgálatra. Kérdésem az lenne, hogy mindenképp őt kell először kivizsgálni? Ha igen, milyen vizsgálat szükséges hozzá?

Bár rendszeresen menstruálok, van, hogy jóval idő előtt (kb. 16. naptól már számíthatok rá), hol kevesebb, hol több vérzéssel, mégis félek, hogy nálam van a probléma.

Bár nagyon örülnék egy babának, félek a vizsgálattól.

Válaszát előre is köszönöm!

 

Válasz:

 

Mint köztudott, a babához egy érett petesejt (+ megfelelő méhnyálkahártya+működő méhkürt) és jó minőségű ondósejtek szükségesek.

Csak az egyik kevés!

Célszerű először a férfit vizsgálni, mert az igen egyszerű: az ürített ondót mikroszkóppal megnézik, és kész!  (Ezzel a férfi fel van mentve.)

Női eszközökkel vegye rá párját a vizsgálatra, mert Önnek a petesejtje magától nem indul osztódásnak.....

Ezután természetesen Önt is alaposan ki kell vizsgálni, mert valószínűleg nincs minden rendben. Ön is mielőbb menjen vizsgálatra, mert a vérzészavart a babától függetlenül is tisztázni kell.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

ondosejtek

Ondósejtek mikroszkóp alatt

 

HA KEVÉS AZ ONDÓSEJT….

 

Első levél:

 

Tisztelt Főorvos Úr!

29 éves vagyok, a férjem 35 éves. Mindketten sportolunk, nem dohányzunk és egészségesen élünk. Egy éve szeretnénk gyereket, de sajnos eddig nem sikerült. Nálam mindent rendben talált a nőgyógyászom. A férjem 2 napja elment urológiai vizsgálatra és sajnos beigazolódott az, amitől féltünk. A spermiumok száma: 2 millió/ml. Mozgási jellemzők: A+B 25% progr. gyors+lassú C 30% nem progr. D 45% nem mozgó-norm. < 50%, alaki rendellenességek, éretlen alakok: normál arányban (norm. <20%), Leukocyták: 1-2/látótér.

Jelentősen csökkent normális mennyiségi és motilitási paraméterek, asszisztált reprodukció valószínűleg szükséges lesz. Továbbá baloldali varicokele volt észlelhető UH vizsgálattal. A kérdésem a következő: ilyen jelentősen csökkent nemzőképesség esetén inszemináció hozhat sikert, vagy rögtön a lombikbaba programba kerülünk?

Segít valamennyit a férjem spermiumszámán a varicokele-műtétet, vagy ilyen jelentős mennyiségi és motilitási paraméterek mellett akkora javulást nem hozhat?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Válasz:

 

A herehormon hőre bomlik. A férfiaknál ezért vannak a herék a hasüregen kívül, a herezacskóban. (A női hormonok bírják a hőt, a petefészkeknek nem árt a meleg).

A varicokele ezt a hőegyensúlyt bonthatja meg, ezért szokás megoperálni.

A kezelést az inszeminációval szokás kezdeni.

Az inszemináció mesterségesen felturbózott ondóval történik (mindenkinél), így jó esély van a gyermekáldásra. Valószínűleg emiatt nem lesz szükség lombikra.

A férje ugye nem visel farmernadrágot?

Drukkolok Önöknek!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Második levél:

 

Tisztelt Doktor úr!

A párom ondó leletén az áll, hogy „kevés és lassan mozgó ondósejt” látható. Lehet-e gyermekünk?

 

Válasz:

 

Ma már egyetlen ondósejt is elegendő lombik eljárással a megtermékenyítéshez!  Sőt, olyan esetekben is nyerhető herebiopsziával ondósejt, ahol az ondó vizsgálati lelet teljes sejthiányról ír.

Bizakodjon, lesz babájuk!

 

HEREBIOPSZIÁVAL REMÉNYTELEN ESETEKBEN IS NYERHETŐ

ONDÓSEJT A MEGTERMÉKENYÍTÉSHEZ

 

Herebiopszia révén beszűkült, illetve hiányzó ondótermelődés esetén is lehetséges a lombikbébi eljáráshoz elegendő számú spermium kinyerése. Amikor az ejakulatum nem tartalmaz ondósejtet (=azoospermia), vagy olyan alacsony számban, és rossz szerkezeti minőségben, hogy még IVF (= érett petesejt leszívása után a megtermékenyítés laboratóriumban történik, majd az osztódó embryó kezdeményt tápoldatban befecskendezik a nő méhébe) , vagy ICSI (=mikroszkóp alatt közvetlenül a petesejtbe juttatják az ondósejtet) formájára sem alkalmas a minta, ezen andrológiai műtéti eljárások még eséllyel kecsegtetnek.

A biopsziánál a heréből, vagy a mellékheréből mikrosebészeti úton nyerik ki a spermiumokat és/vagy különböző érési fázisban lévő spermakezdeményeket, amelyek a megfelelő fejlettségi szintig való tenyésztés után, a későbbiekben felhasználhatóvá válhatnak a mesterséges megtermékenyítéshez. Természetesen egy azoospermiás (= egyáltalán nincs ondósejt az ejakulátumban) férfinál előre nehéz megjósolni, hogy a műtéttel kinyert hereszövetek között lesz-e genetikai utód létrehozására alkalmas spermium.

A leggyakrabban akkor találunk spermiumokat, amikor a meddőség oka az ondóúti elzáródás, tehát van spermiumtermelés, csak nem tud "kijutni" az ondóval. Ezeknél a férfiaknál a műtéttel nyert spermiumokkal terhesség hozható létre, egészséges utódot tudnak nemzeni.

A műtét során kinyert hereszövetet szövetbankba küldik, ahol vizsgálat után több részre osztják, majd mélyfagyasztva tárolják. A későbbiekben, mesterséges megtermékenyítésre több részletben felhasználhatók a felolvasztott spermiumok.

 

 

 

 

SZÜLÉS MENOPAUZÁBAN, ELKÖTÉS UTÁN

 

Tisztelt Doktor úr!

47 éves vagyok 4 gyermek anyukája. A kisebb gyermek után elköttetem magam 12 évvel ezelőtt. Új párom van neki nincs gyermeke, és nagyon szeretne egy kis "trónörököst" Ön szerint lehet esélyünk egy kisbaba születéséhez? 2 éve elmaradt a vérzésem is.

Tisztelettel mayácska

 

Válasz:

 

Az elkötést lombik módszerrel meg lehet oldani. Ez nem gond.

Ki kell vizsgálni, hogy van-e peteérése, vagy már beállt a menopauza. Ha van peteérése, nincs gond. Ha nincs, s ezt az ismételt vizsgálat is bizonyítja, akkor a ma nem ritka idegen petesejt beültetés (=nem az Ön, hanem egy másik nő petesejtjét termékenyítik meg, s ültetik be) a megoldás. Ez a "celebek"-nél mindennapos.

Természetes az Ön általános egészségi állapota is kivizsgálandó.

Én kezdőként számos 49 éves nő (nem lombik utáni) szülését vezettem, nem volt gond. Ön is vágjon bele!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

HÜVELYGÖRCS, MINT A MEGTERMÉKENYÜLÉS AKADÁLYA

 

Tisztelt Doktor Úr!

Én egy 26 éves nő vagyok,vaginizmusom van és kisbabát szeretnénk. Hosszas próbálkozás után sem sikerült megoldani  a vaginizmussal járó problémákat, nem sikerül a behatolás. Hallottam egy olyan lehetőségről, hogy az ejakulátumot felszívják egy kémcsőbe és mélyen a boltozatba juttatva érnek el terhességet.

Szeretném megkérdezni, hogy ezt kinél lehetne megcsináltatni? Kihez forduljak? Árban ez mennyit jelentene?

Nagyon vágyunk kisbabára, kérem írjon erre valami megoldást.

Nagyon szépen köszönöm.

Üdvözlettel: J.

 

Válasz:

 

Ezt a beavatkozást homológ inszeminációnak nevezik, s lombik klinikán végzik. Gyakran használt eljárás meddőségnél, mert olyan esetekben is sikerül a várandósság, amikor a természetes út nem jár eredménnyel.

Mielőbb menjen el bővebb információért, s ott az árat is megtudja. Tudtommal nem tragikus az ára, s eredményeként lesz babája. Sok sikert!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

MEGJEGYZÉS EHHEZ ÉS A KÖVETKEZŐ LEVÉLHEZ:

 

Rohamosan fogy a magyar, de a gyermek a gazdagok kiváltsága. (Nincs családi adózás, bölcsödéket-óvodákat-iskolákat bezárják, mert nincs fenntartásukra pénz. A gyerekholmik méregdrágák.) Egyre később vállalnak a nők babát, de akkor is csak egyet, mert nem bírják anyagilag. Az állam vezetőinek nem érdeke, hogy minél több jól képzett, adófizető polgár szülessen? Vajon miért cél, hogy a magyarok ne szaporodjanak?

 

Tisztelt Doktor Úr!

Hat éve próbálkozunk a családalapítással mindhiába. Volt két inszeminációnk is, de nem sikerült.

A lombik programot sajnos nem tudjuk finanszírozni….

Állítólag egészségesek vagyunk, de én ebben már kételkedem. Mit tud nekem ajánlani? Mit tegyek?

Tisztelettel: egy kétségbe esett asszony

 

Válasz:

 

Öt inszeminációt szoktak végezni, menjen másik lombikklinikára. A meddőségnek lehet immunológiai oka, azt is meg kellene nézni. Egy ismételt nagyon alapos kivizsgálás se ártana.

Ne adja fel, sikerülnie kell!

Sajnos ma a baba, -ha nem jön magától- a gazdagok kiváltsága (lásd 40 feletti színésznőcskék), a kormánynak (úgy látszik) az a jó, ha minél kevesebb magyar van.

A lombik gyógyszer árát egyáltalán nem támogatják. (Amint a fogamzásgátlók árát sem.) Ezekre nem vonatkozik Magyarországon a biztosítás. A férfiból nővé operálásra viszont fizet a biztosító, de hát az fontosabb is, nem?

Ön hallott emiatt bármilyen megélhetési női egyenjogúság harcost, újságírónőt, tv riporternőt, egy szót is szólni? (Ők meg tudják fizetni, az a lényeg.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

HA MÁR NINCS PETESEJT…..

 

Kedves Doktor Úr!
56 éves vagyok, 2-3 éve vagyok a menopauzában. Van egy 17 éves lányom.
Most viszont szeretnék újra gyermeket. Milyen hormonkezeléssel lehetne a fogamzóképességet visszahozni, vagy ... . mit lehet (kell) tennem? Gondolom az ehhez kapcsolódó hormonháztartásom lecsökkent.
Szíves válaszát várom.
Üdvözlettel: Gitta9

 

Válasz:

 

Önnek már nincs (és jelen állás szerint már nem is hozható vissza) a peteérése. Így csak lombik módszer alkalmazásával donor (idegen) petesejttel lehetséges a megtermékenyítés. (=Az idegen petesejtet megtermékenyítik a párja ondójával, beültetik az Ön méhébe és Ön viseli ki.) Ez a jövőben –lehet hamarosan- meg fog változni. Erről olvassa el lentebb a petefészekszövet fagyasztásról írottakat.

Ma a „celebek” jelentős része donor petesettel szül nálunk is.

Magyarországon törvény szerint csak rokontól kaphat petesejtet, amit lombik módszerrel ültetnek be. Nagy valószínűséggel több kísérletre lesz szükség. (A környező országokban ez sokkal egyszerűbben megy, a lombik klinika adja a donor petesejtet, nem kell utánajárni. Nálunk nagyon ósdi a szabályzás. Ha bírja, érdemes külföldön megpróbálni…)

Csak ha teljesen egészséges, akkor vállalkozzon rá!

Kívánom, hogy járjon sikerrel!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

A JÖVŐ REMÉNYEI NŐI ÉS FÉRFI MEDDŐSÉGNÉL

A méhátültetés, a petefészekszövet fagyasztás és az alvó tüszők felélesztése sok nőnek nyújt reményt

Férfiaknál reménytelen esetekben is segíthet a herebiopszia (l. előbb, az ondósejtről írottaknál) )

 

Bizonyos genetikai rendellenességek sajnos azzal a következményekkel járhatnak, hogy az ivarszervek részben, vagy akár teljesen hiányoznak, illetve nem fejlődnek ki megfelelően, Statisztikák szerint minden ötezer nőből egy méh nélkül születik

Nem szabad megfeledkezni azonban azokról a gyermekre vágyó nőkről sem, akiknek reprodukciós rendszere tökéletesen kifejlődött, később azonban valamilyen károsodásnak lett kitéve, így elvesztették a termékenységüket. Például az egyre gyakoribbá váló endometriózis válhat akadályává a sikeres gyermekvállalásnak. A rákos megbetegedések már fiataloknál is jelentkezhetnek. Fiatal nőknél a leggyakoribb a méhnyakrák (ez gyakran méheltávolítással jár), de ezek nem feltétlenül csak a nemi szervekre korlátozódnak. Gondoljunk csak a fehérvérűségre és más vérképzőszervi, illetve a csontokból kiinduló rákokra. A kemoterápia és a sugárkezelés pedig többnyire olyan mértékben károsítja a reprodukciós rendszert, hogy a későbbiekben nem jön létre a kívánt gyermekáldás. (A petefészek károsodás, petesejthiány megelőzéséről l. hátrább)

Eddig az ilyen rendellenességgel született, vagy ilyen betegségen átesett nők számára hazánkban az örökbefogadás volt az egyedüli lehetőség a sikeres gyermekvállalásra. (A másik megoldást – ahol a jogszabályok lehetővé tették – a béranyaság jelentette, ez azonban Magyarország mellett több más európai országban is tiltott eljárásnak minősül.)

Hosszú ideje folynak klinikai kutatások, állatkísérletek abból a célból, hogy a méhátültetés a humán reprodukcióban is elérhető legyen. Nyulakon és juhokon végzett állatkísérletek eredményei reményt keltőek voltak, egészséges utódok születtek a kísérletek folyamán.

Embernél az első átültetési kísérletet 2000-ben Szaúd-Arábiában végezték, élő donortól származó szervvel. Ez azonban azért nem számít sikeresnek, mivelhogy a szervet három hónap után el kellett távolítaniuk a nő testéből, egy vérzés okozta probléma miatt.

Az első sikeres, terhességet eredményező átültetést az törökországi Akdeniz Egyetem orvosi fakultásának Ömer Özkan vezette kutatói végezték 2011 augusztusában Derya Sert nevű hölgynél aki méh nélkül született. A 23 éves Derya Sert nemcsak az első nő, akinek sikerült új méh révén teherbe esnie, és ő volt az első, akinél egy halottól származó szervvel hajtottak végre méhátültetést. Egy balesetben elhunyt nőtől kapta a méhet. A transzplantációt megelőzően az orvosok petesejteket vettek Derya Serttől azzal a szándékkal, hogy egyszer majd férje hímivarsejtjével megtermékenyítve beültetik őket.

2013 áprilisában sikeres, jól fejlődő terhességről számoltak be a török orvosok, „Egészséges gyermeket szeretnénk, nem számít, hogy lány vagy fiú lesz. Isten segítségével gyermekünk születhet, köszönhetően ennek az eljárásnak” – nyilatkozta egy brit lapnak Derya férje, Mustafa Sert, aki elárulta azt is, ha a baba fiú lesz, akkor az Omer nevet kapja majd, Omer Ozkan sebészorvos után, aki csapatával a méhátültetést végezte.

Méhátültetést követően sikeres volt a mesterséges megtermékenyítés

Méhátültetést követően sikeres volt a mesterséges megtermékenyítés

Sajnos  nem sokkal később azonban rossz hírt közöltek, a terhesség nyolcadik hetében esedékes vizsgálatok kimutatták, hogy a magzatnak nincs szívhangja, vagyis elhalt.

A Klinika szerint, a páciens általános egészségi állapota jó, a mesterséges megtermékenyítés eljárása folytatódhat, amint a páciens készen áll rá és megfelelőek a körülmények

2012.-ben a világon elsőként hajtottak végre anya és lánya között méhátültetéseket komplikációk nélkül svéd orvosok. A Göteborgi Egyetem specialistái elmondták, hogy két nő kapott méhet édesanyjától a szeptember 15-én és 16-án végrehajtott beavatkozások alkalmával. Az egyetem szerint az egyik befogadó nő méhét sok évvel ezelőtt méhnyakrák miatt távolították el, a másik nő méh nélkül született. Mindketten a harmincas éveikben járnak. „Mind a ketten jól vannak, bár fáradtak a műtét után. Az adományozó anyák már sétálgatnak, és néhány napon belül hazaengedjük őket a kórházból” – mondta el a műtéti csapatot vezető Mats Brannstrom. Babáról még nem érkezett hír.

 

A petefészek károsodás következményei és gyógyításuk.


Ma divat a késői, 30-35 fölötti babavállalás. A nők egy-egy petefészkében születéskor több százezer tüsző van, ám számuk az életkorral rohamosan csökken, tönkremegy. Négyhetente 30-40 tüsző indul érésnek, de  általában csak egy érik meg, alkalmassá válva a megtermékenyülésre. A kor előrehaladtával nem csak az egészséges petesejtek száma csökken le, hanem a megmaradtak müködőképessége is.

Emellett egyre gyakoribb, hogy fiatal korban hirtelen teljesen megszűnik a petefészekmüködés. Egyre több 30 körüli nőnél leáll a petefészekmüködés, bekövetkezik a klimax. Elsőbb csak vérzészavarra gondolnak a kimaradás magyarázatataként, és csak a sikertelen kezelés utáni hormonális kivizsgálás adja meg a lesújtó magyarázatot. Ez a KORAI PETEFÉSZEK ELÉGTELENSÉG SZINDRÓMA nevű kórkép. (Bővebbet a honlap menopauzával foglalkozó blogjában.)

Másrészt fiataloknál is kialakulhat rosszindulatú betegség, aminek a rutin kezelése a kemoterápia és a sugárkezelés végzetes a petefészek müködésre. Többet nem lehet baba.

Tehát egyre több fiatal nő, akinek nem lehet saját gyermeke, mert nincs petesejtje.

A petesejt, illetve a petefészekszövet-fagyasztás segítségével a kemoterápiát/sugárkezelést követően jó eséllyel helyreállítható a nők termékenysége, illetve kivédhető a korai petefészek leállás veszélye. A megoldás: a beavatkozás előtt petesejtet is le lehet fagyasztani, vagy petefészekdarabot is, s ezekből később lombik megtermékenyítéssel lehet baba. (Férfiaknál ilyen az ondó lefagyasztás.) Természetesen így csak az ivarsejtek „menekülnek meg”, a babához szükséges magas hormonszinteket gyógyszerrel kell a várandósság egész ideje alatt biztosítani.

Még reménykeltőbb a korai petefészek elégtelenségben szenvedő, szülni akaró nők számára a kaliforniai Stanford Egyetem és a kavaszaki St. Marianna Egyetem kutatónak eljárása. Ők eltávolították a meddővé vált nő petefészkét vagy annak egy részét, majd laboratóriumi körülmények között "felébresztették" bennük a bennük talált kicsiny hátramaradt alvó tüszőket, majd lombik megtermékenyítés után visszaültették a méhbe.

27 nőt vizsgáltak, közülük 13 nőnél találtak korai petesejteket. A laboratórium körülmények között alkalmazott kezelés nyomán nyolc nő esetében tüszőnövekedést tapasztaltak, és végül öt nőnél kifejlett petesejt alakult ki. Közülük azóta egy szült, egy várja a babát.

 

 

 

VETÉLÉS ÉS KORASZÜLÉS MIATT ÍRT LEVELEK

 

első levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

31 éves vagyok, első problémamentes terhességből van egy 2 éves lányom. Múlt héten 8 hetes terhességemet spontán vetélés után műszeresen befejezték. Szerdán barnázás után vérezni kezdtem, este az orvos uh-n petezsákot látott, szívhang nem volt (azt mondta még nincs, de szerintem csak nem akart megijeszteni) kiírt egy gyógyszert, de a péntek reggeli vérzés után a kórházban már nem találtak a méhemben alvadt véren kívül semmit. Az okok gyanítom, soha nem derülnek ki, ezért szeretném megkérdezni, hogy a következő terhesség előtt milyen óvintézkedéseket javasol? Utánaolvastam, hogy állhat cukorbetegség, pajzsmirigyprobléma a háttérben vagy progeszteronhiány.

Utóbbiról orvosoktól is többféle véleményt olvastam: 1./eleve a beteg baba miatt nem megfelelő a szintje így hiába is adják; aztán: 2./ hogy adni kell, ha volt az újabb terhesség előtt hormonvizsgálat ha nem, ha már egyszer volt vetélés; aztán 3./ azt is, hogy ne adják a következő terhességnél, mert bár ártani nem árt, de a leállásnál 12. hét környékén gondok lehetnek.

Mindez nem túl megnyugtató a következő terhességre nézve. Indokolt valamilyen vizsgálat vagy meg "kell" várni vele, amíg az ember többször elvetél?

Köszönöm a segítséget.

 

válasz:

 

Tankönyvi adat, hogy a koraterhességek megszakadásának leggyakoribb oka a cukorháztartás, és a pajzsmirigy működészavar mellett a petefészek sárgatest-elégtelensége.  Csak az utóbbi szűnik meg spontán, a 16. hét körül, mert akkor a hormontermelést teljesen átveszi a méhlepény. (Ekkor végszükségben - például gyorsan növekvő ciszta miatt- a petefészkeket el is lehet távolítani, vagy megcsonkítani, anélkül, hogy következménye lenne.Több ilyen esetet láttam.)

Tehát az erősítő gyógyszert csak a 16. hét után célszerű abbahagyni. Ezeknek kellene utánanézni az újabb -remélhetőleg teljes sikerrel járó- babavállalás előtt.

Legközelebb biztos sikerül!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

második levél:

 

Jó napot kívánok Doktor Úr!

Ismét meg kell hogy keressem egy kérdéssel de sajnos megint nem jó dologról van szó!

Biztosan emlékszik rám írtam Önnek a magas HbA1c-vel kapcsolatban! Eddig nem volt semmi baj de a mai nap mindent tönkretett! Múlthéten voltam vissza az orvosnál azt mondta minden rendben van jó a pajzsmirigy eredményem a vércukrom tartom a diétát így hazamehettem, és majd holnap kellett volna mennem genetikai ultrahangra.

Tegnap óta ilyen barna folyásom volt, ma reggelre pedig mintha megjött volna véreztem, de nagyon minimálisan! Bementünk az ügyeletre, ott megvizsgált a Doktor Úr megultrahangozott, és azt mondta, hogy a burokban halott a magzat!

Így holnap mennem kell abortuszra, hogy befejezzék a terhességet! Nem értem ha egy hete minden jó volt, és most kétszer akkora a baba, mint volt,(mert 7 mm volt 7 hetesen és most 16 mm 12 hetesen), akkor mi volt a probléma?

Mindent betartottam szedtem a gyógyszereket, jártam az orvosokat a kórházat minden rendben volt, és most meg közli hogy nem él a baba!, De ne legyek elcsüggedve, mert lehet még babánk!,Igen de ez engem nem vigasztal, én szerettem volna ezt a babát, és mindent megtettem érte!,Doktor Úr szerint biztos ez a diagnózis biztos hogy halott a baba!?

Várom a válaszát és szeretném megköszönni ismét a lehetőséget hogy meghallgatott és időt fordított rám!

Egy teljesen megtört, "volt" kismama! Köszönöm!!!

 

válasz:

 

Sajnos, a baba minden előjel nélkül hirtelen meghalhat.

Én bánatomra több ilyen esetet láttam már. Ezt előre megjósolni nem lehet, és a baba teljes jóléte alatt hirtelen bekövetkezhet.

Egyébként -csak ezt a laikusok nem tudják-  a megtermékenyült peték 30 %-a korai szakban úgy lökődik ki, hogy a mama nem is tud róla, nem tudja meg, hogy várandós volt.

A magas HbA1c értéket 6 hét múlva ellenőrízni kellene, sőt jó lenne egy terheléses cukor + inzulin vizsgálatot végezni.

Nagyon sajnálom Önöket.!  Egy vigasz van: ez a szörnyű esemény nem ismétlődik, a következő biztos sikerülni fog, s ez a siker segíti Önöknek ezt a szörnyű érzést feldolgozni. Nézzen előre, a következő sikerül!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Utóírat: hogy értsék a szegény asszony levelét, írok néhány szót a HbA1C-ről. A vérfesték (a hemoglobin) egy része megköti a vérben lévő cukrot.

A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve) a cukorháztartás egyik fontos mutatója.  Hónapokra visszamenőleg jelzi az illető átlagos vércukorszintjét.

Emelkedett értéke a cukorháztartás zavarára, cukorbetegségre utal. Jól beállított cukorbetegenél normál értéket mutat.

Sok kismamánál a baba felboríthatja a cukorháztartást, s ez mindkettejüknek rossz. A mamánál cukorbaj alakulhat ki, a baba is megsinyli ezt. Talán ez okozta a vetélést.

 

harmadik levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

2010. szeptember 12-n elvesztettem 22. hetesen ikerbabáimat (spontán ikerterhesség). Nem volt megállapítható a babák elvesztésének oka.

A babák fejlődése rendben volt, szépen fej-fej mellett nőttek nem maradva el a koruktól, nálam is csak émelygés volt, de a 16. hétig. A 18. héttől kezdve haskeményedéseim voltak, de erre valamennyi orvos azt mondta, hogy nem kell miatta aggódnom, a privát orvosom pedig direkt rákérdezés után sem szorgalmazta a magnézium folyamatos szedését, csupán akkor, ha erősödnek ezek a tünetek. Így magnéziumot (Magnosolv granulátum, orvos javasolta) csak hébe-hóba szedtem.

Panelban, egy lift nélküli, 4. emeleti lakásban lakunk, és egészen a babák elvesztéséig dolgoztam (mérnöki munkaköröm van).

Az egyik pénteki napon délben nagyon apró barnás pecsétet találtam a fehérneműmön, ezt követően rögtön hívtam az orvost, aki megvizsgált és nem látott semmi vérzésre utaló jelet a méhszájat zártnak találta. A vizsgálat végén mégis azt mondta, hogy csak a megnyugtatás miatt jobb lenne, ha a kórházban tölteném a hétvégét. Szombat korán reggel be is mentem a kórházba ahol már 2 ujjnyi tágulást detektáltak. Ezt követően este 11 órakor elment a magzatvíz és hajnalban mind a két babát meg kellett szülnöm, akiket rögtön el is vesztettem.

Azóta lassan 5 hónap telt el..... A 10. heti ellenőrző vizsgálat során nem találtak gyulladás v. más rendellenességet nálam, 1 hónapnyi vastablettát azonban felírtak.

Kérdésem hogy mennyi időt kell Ön szerint várnunk az újabb baba⁄babák vállalásával, mivel erről több orvost megkérdezve igen eltérő véleményeket kaptam (1, 3, 6 hónap).

Illetve azt kérdezném még, hogy hogyan lehetne a szervezetemet úgy megerősíteni addig, ill. a következő terhesség alatt hogy részemről a lehető legkisebbre csökkentsem az ismételt babavesztés valószínűségét, mivel valószínűleg én voltam az oka ezen veszteségnek.

A terhesvitamint a babák elvesztése óta is szedem folyamatosan.

Előre is köszönve válaszát,

B. Éva

 

válasz:

 

Ne hibáztassa magát! Nem Ön tehet erről a sajnálatos eseményről!

Sajnos, embernél az ikerszülésnek jóval nagyobb a kockázata, mert a méh a 2 baba miatt jóval nagyobb feszítés alatt van, mint az egyes várandósságnál. A túltágulás miatt sokszor korábban beindulnak a méhösszehúzódások. A méhszájával is pechje volt, ritka, hogy így kinyílik.

A magnézium lehet, hogy kevés lett volna.

Azt javaslom, a következő baba előtt menjen el alapos kivizsgálásra (vércukor, pajzsmirigy, stb.)

A várandósság alatt mérlegelném a méhszájzáró beavatkozást a kinyilás megelőzésére, s végig erőteljes fájásellenes kezelést javaslok.

Elfelejteni egy ilyen tragikus eseményt nyilván nem lehet, de ha lesz pár egészséges babája, meglátja, megkönnyebbül a lelke.

Fel a fejjel, sikerülni fog!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

negyedik levél:

TERHESSÉG – TÚL KORÁN

 

24 éves vagyok, van 2 lányom. Az egyik 2 éves, a másik 10 hónapos. Kismama vagyok ismét, de sajnos úgy döntöttünk, hogy nem tartjuk meg, mivel nagyon hamar van.

Ön szerint, ha mégis meggondolnám magam, mert ez nagyon nehéz lesz nekem, akkor mi az esélye annak, hogy mindenféle komplikáció nélkül megszülessen a baba? Mert már a 2. lányomnál is hamar kinyílt a méhszáj a kevés idő miatt. 2 héttel hamarabb is született.

Előre is köszönöm a válaszát!

 

válasz:

 

A szülések között ennyi idő elég, emiatt nem fog kinyílni a méhszáj. (Amin egyébként nagyon könnyű segíteni.)

Bátran tartsa meg a babát, együtt szépen fel fognak nőni, eszébe ne jusson az abortusz. A harmadik várandósság és szülés nagyon könnyen szokott lezajlani.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

ötödik levél:

IDŐELŐTTI BUROKREPEDÉS

 

23 hetes ikerterhes vagyok, lassan 2 hete szivárog a magzatvizem az „A” magzatnál. Ez ellen nem lehetne valamit tenni?

Az lenne a kérdésem, hogy visszafejlődhet-e a magzat a kevesebb magzatvíz miatt?
Válaszát előre is köszönöm!

 

válasz:

 

A sok fekvésen, a szex- és fürdő tilalmon kívül nem sokat lehet tenni. Méhlazító gyógyszereket szoktunk rendelni.

Viszont: Önnél valószínűleg szerencsére a jóindulatú u.n. magas burokrepedés történt (=a burok nem a méhszáj vetületében repedt meg), ami általában le szokott tapadni, s a babáknak nem lesz semmi baja. A sógornőmnél is ez történt, s 4 hónap múlva szép, egészséges fiút szültünk.

Tehát ne idegeskedjen, nem lesz baj!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

hatodik levél:

VETÉLÉS 45 ÉVESEN

 

Tisztelt Doktor Úr!

Novemberben leszek 45 éves. 4 gyermek édesanyja vagyok. Az életem úgy alakult, hogy ismét férjhez mentem. Férjem 39 éves, neki nincs gyermeke. Úgy döntöttünk tavaly augusztusban, hogy adunk magunknak fél évet és megpróbálkozunk a gyermekvállalással. Ez márciusban sikerült is nagyon-nagy örömünkre, de ez az öröm csak május 25.-ig tartott.

Ugyanis ezen a napon derült ki, hogy sajnos, elhalt a babánk ezért a 11. héten befejezték a terhességet. Ráadásul a rákszűrésem is P3 lett ezért ezt 3 hónap múlva meg kell ismételni. Tudom, hogy már nem vagyok fiatal, de nagyon szeretnénk babát! Ön szerint a fent leírtakat figyelembe véve még mennyi időt kell ahhoz várnunk, hogy ismét próbálkozzunk? Kérdés, hogy azt is meddig! Vajon mit tehetünk? Vállalható még baba?

Válaszát, tanácsát előre is köszönöm: Ilona

 

válasz:

 

Én számos 49 éves anyukának segítettem világra a babáját. Az Ön szervezete jól működik! Nyugodtan vállalja a babát!

Szerintem, ha ilyen fiatal, ez minden további nélkül sikerülni fog. Javaslom, menjen el egy kivizsgálásra, (részletes labor, cukor és inzulinterhelés, pajzsmirigyműködés, stb.), hátha a vetélést valami kezelést igénylő elváltozás okozta.

Ha összejön az új baba, azt (és talán a létrejöttét is) gyógyszeresen támogatni kell!

A P3 miatt tenyésztést és folyáskezelést kell végezni, utána azonnal megismételni a rákszűrést. Általában gyulladás van a P3 mögött. (Felesleges 3 hónapot várni.) Utána jöhet a baba!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

 

vissza