TERHESSÉGI VÉSZES HÁNYÁS

 

Első levél

 

Tisztelt Doktor Úr!


Én egy 15 hetes, második babámat váró kismama vagyok. A 8. héttől kezdve erős hányingerrel, hányással küzködök.

Már kétszer voltam kórházban. Kaptam tápvizet es Klometolt. Az  orvos irt otthonra napi 2x 1 Klometolt. Kérdesem a következő: mennyire biztonságos a gyógyszer szedése? A babára káros lehet-e a hatása?.

Első babámmal 9 hónapig hánytam. Ami még lényeges: a mostani terhességem alatt már 12 kg-mal kevesebb vagyok.  Az erős hányinger miatt keveset eszem és gyengének érzem magam. Tablettákat nem tudok bevenni mert nem maradnak meg a gyomromban.
Első babámmal sem tudtam szedni semmit.
Segítségét előre is köszönöm!

Válasz:

A Klometolt itt Magyarországon nem forgalmazzák, nem ismerem az összetételét, de minden bizonnyal ártalmatlan, különben egész biztos, hogy nem adnák kismamának.  Nyugodtan szedje.

Az én feleségem még 6 hónaposan is hányt. Neki a Daedalon végbélkúp nagyon bevált. Ezt, ha átjön a határon, bármelyik patikában olcsón megkapja, recept nélkül. Amit Önnek adtak, az azért nem használ, mert még felszívódás előtt kihányja. A végbélkúp biztosan felszívódik, az valóban hatásos. Javaslom, vetessen valakivel, meg lesz elégedve.  A kismamáknak általában reggel és délben van hányingerük, az este jobb.

Mindig keveset egyen, s szénsavas vizet igyon, a büfögés is jótékony hatású.

Még valami: minden nap menjen wc-re, ha székrekedéses, rendszeresen szedjen hashajtót,

Nem árt hetente vizelet acetont nézni, ha aceton jelenik meg a vizeletében, akkor ki van száradva, infúziót kell kapnia.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Második levél

 

Tisztelt Főorvos Úr!

 

Lányom 26 éves, 12 hetes terhes, jelenleg kórházi ápolás alatt áll, mivel nagyon sokat hány, állandó hányingere van, enni-inni nem tud, jelen állapot immár 4 napja áll fenn.

Meddig lehet egy Gilbert-kóros kismamát infúzióval táplálni? A baba nem károsodhat? Nincs szükség további eszközös vizsgálatokra (mondjuk hasi-ultrahangra)?

Köszönettel, egy aggódó édesanya - leendő nagyi.

 

Válasz:

 

A terhességi vészes hányás nevű (latinul hyperemesis gravidarum) betegség alapkezelése az infúzió! Valahogy be kell vinni a folyadékot a kiszáradás megelőzésére.

Ez régi kezelés, segít mind a mamának, mind a babának. A Gilbert kórnak ehhez a betegséghez semmi köze, nincs is jelentősége ennél a betegségnél. Ha megszűnik a hányás, nem kell tovább az infúzió sem. Erre jó esély van, mert ez a panasz a 12. hét után jelentősen enyhülni szokott, megszűnik.

A Gilbert kór egy enzim rendellenesség. A vérben az oxigént a vérfesték, a hemoglobin szállítja. Ennek lebomlásakor bilirubin (epefesték) képződik, mely tovább bomlik. Az ezt végrehajtó egyik enzim alacsony szintje miatt lelassul a bilirubin bomlása, a vérszint mérsékelten megemelkedik. Ez az emelkedés nem okoz panaszokat, s kezelése sem szükséges.

A hányásnak ehhez semmi köze, ez a kórkép jellegzetesen első babások betegsége, a második babánál ritkán fordul elő.

A legtöbb kismama küzd a hányingerrel az első időben. Önnek nem volt ilyen panasza?

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

EPH-GESTÓZIS (TOXÉMIA)

 

első levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Jelenleg 31. hetes terhes vagyok, a 29. héten 180/115-ös vérnyomással, tejszerű vizelettel továbbá lábszár-, arc- és kéz vizenyővel kórházba kerültem vérnyomás beállításra. Dopegyt 3x1,Cordaflex 4x1,Pipolphen 2x1 mellett jelenleg 130/90 a vérnyomásom, de bent kaptam egyszer Amilorid comp.-ot is. Miért adták, ha árt a babának? Ha ismét vizesedem, mit tehetnék?

 

válasz:

 

Az EPH Gestózis (terhességi toxémia) nevű betegség súlyos rángógörccsel akár az anya és a magzat halálát okozhatja. Önnél mindhárom tünete jelen van, ami súlyossá teszi az állapotot.

Az orvosai időnyerésre játszanak, hogy minél tovább maradhasson a baba a méhében, a várható koraszülés minél később következzen be. (Ez a baba jövője szempontjából létfontosságú!)

A saját és gyermeke érdekében nagyon fogadjon szót orvosainak, a legjobb kezelést kapja, s mindent megtesznek –remélhetőleg sikerrel-  az Ön és babája érdekében, de ez sokban a szerencsétől is függ….

Vigasztalásul: (☺) sajnos van rosszabb is!

A HELLP szindróma (Wenstein 1982) rendkivül ritka betegség, a terhességi toxémia legsúlyosabb formája. Neve angol betűszó (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count -magyarul hemolízis, emelkedett májenzimek, alacsony trombocita szám).

A várandósság végén jelentkezhet és kismama szervezetének túlterheltségét jelzi. Életveszélyes állapotot idéz elő: hatására a vese és a máj is leállhat. Kimutatására csak labor és ultrahangos vizsgálattal van lehetőség. A betegséget kezelni sem lehet Az egyetlen megoldás, ha császármetszéssel azonnal kiveszik a magzatot.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

második levél:

 

Nemrég vesztettem el 40 hetes magzatom. Magas vérnyomással (160/120 majd 150/100) és masszív alszárödémával kezelt az orvosom. Magas vérnyomásra Dopegytet írt fel.

Nem lehet, hogy a Dopegyttől elaludt, mert azelőtt nap voltam NST-n és akkor még minden rendben volt?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Válasz:

 

Sajnos, ezek a szomorú esetek napjainkban is sokszor kivédhetetlenek. A szervezete tiltakozott a baba ellen, majd hogy ne legyen túlterhelve, leállt a lepényműködés, s meghalt a szegény baba. Ezt a betegséget EPH Gestózisnak nevezik. Pontos okát nem ismerjük, kezelése tüneti.

Nem írja életkorát, s hogy hányadik babája lett volna. Ha jól sejtem ez volt az első várandóssága. Annál szokott ez a tragédia előfordulni. A szövettan nem fog magyarázatot adni. Van egy még rosszabb változata is, (l. fent), Önnél szerencsére nem az fejlődött ki.

Előre kell nézni, hat hó után próbálkozzanak újra, s 45 éves gyakorlatom alapján nyugodtan igérhetem, az simán fog menni. (S akkor megnyugszik a lelke.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

harmadik levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

Környezetemben senkitől nem kapok érdemi választ, így az internethez fordultam. Itt találtam meg a tanácsadó rovatát. Legyen szíves nekem is segíteni:

Magasvérnyomással küzdök, túlsúlyos, 33 éves nő vagyok. Két gyermekem van.

A nagyobbik szülésekor felment a vérnyomásom, azóta szedek gyógyszert, előtte ilyen gondom nem volt. A nagy most 4 éves.

A kicsi másfél éves, vele végig szedtem gyógyszert a terhesség alatt, sikerült viszonylag rendben tartani a vérnyomást, a szülés előtt két héttel ugrott fel, akkor befektettek.

Szeretnék még gyereket, de nagyon félek a magas vérnyomás miatti szövődményektől, magyarán mondva nem szeretnék elpatkolni a terhesség felénél, mert a gyerekeimnek szüksége van rám.

A vérnyomásom most nem jó, 137-145/85-86, általában, napi 1 szem Covercard tabletta mellett. Mostanában észrevettem a bokámnál, és a kéz ujjainál vizesedést.

Nem mondom, hogy mostanában nem voltam kicsit hanyag, sokszor kimarad egy-egy nap, de igyekszem rendesen szedni.

Az életem elég stresszes, a gyerekek, háztartás mellett egyetemen tanulok, nehéz, sok, idegileg is, mindenhogy, nyilván ez sem tesz jót a vérnyomásnak, meg a súlyom sem, (amitől nem tudok szabadulni) 100 kg körül vagyok, mindkét  terhességemet 102 kg-mal kezdtem, 3-4 kg-t híztam.

Azt szeretném kérdezni, hogy mik az esélyeim, bevállalhatom-e így jó szívvel, biztonságban a terhességet? Lesz-e lehetőség olyan gyógyszerekre, amivel meg lehet előzni a vérnyomás okozta tragédiákat (Dopegytet szedtem terhesség alatt 6 db-ot naponta, a végén emellé még 5 tabletta Cordaflexet, vagy Corinfart).

Nálam a szülés maximum korhatára 35 év, gyógypedagógus tudománnyal felvértezve különösen félek a fejlődési rendellenességektől, és a vérnyomásom is csak egyre rosszabb lesz a korral, úgy gondolom, ha a háziorvosom nem talál ki nekem valamit sürgősen.

Tulajdonképpen, ha akarok még babát, akkor arra mostanában kell sor kerüljön. Fogyást terveztem, de nem tudom hogyan fogjak hozzá, és az sem két nap alatt van meg, ezért a feltételek nagyjából változatlanok lennének, mint eddig.

A terhességeimet végig idegeskedtem, több okból (első 14 hétben vérzések, alacsony AFP, simára felszedődött méhnyak 28. héten, Rh- összeférhetetlenség) de a vérnyomás miatt sem lenne egy nyugodt percem sem, ha nem tudom előre, hogy vigyáznak majd rám.

A védőnői szolgálattól nem vagyok elájulva, 4 hónap szünet után nekem kellett szólni, hogy esetleg nem kellene-e már vért venni, az Rh miatt? A vérnyomásomat tudom otthon mérni, ha kell, veszek fehérjét kimutató tesztcsíkot is itthonra, bármit megteszek, hogy biztonságosabban érezzem magam, tud nekem valami megnyugtatót írni, vagy kerüljem el jó messzire a szülészetet saját magam érdekében?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Bernadett

 

 

Válasz:

 

Kedves Bernadett!

 

Nagyon megértem Önt, és pártolom törekvését.

Szülészeti szempontból nyugodtan szülhet. De: Önnél belgyógyászati gond van. Önnél nem az un.  terhességi magasvérnyomás a probléma, hanem a várandósságtól független magasvérnyomás betegség. (Ilyen fiatalon.)

A túlsúly valahogy megoldható, receptre kapható a XENICAL 120 mg tabletta, ami a zsírfelszívódás gátlásával hatásosan fogyaszt. Persze diétázni is kell. Hátránya, hogy az első hónapban gyakran hasmenést csinál. Megmondom őszintén, én nem hiszek a „minden baj oka az elhízás” szlogenben. Ez egy genetikai adottság. Én számtalan 140-150 kilós mamának hoztam világra a babáját, soha sem volt emiatt gond. Akiknek a genetika kóros soványságot adott, azok akarnak mindenkit lefogyasztani. Az arab világban csak az erősen gömbölyű nő a szép. (És ott is ugyan olyan a várandósság és szülés, mint Európában.)

A lábdagadás nem jó jel, de ez számos vérnyomáscsökkentő gyógyszer mellékhatása is. Egy jó kardiológus specialistához  kellene elmennie, ahol a szívét is megnézik, nemcsak a vérnyomását. Folyamatos vérnyomásmérést (ABPM) és folyamatos EKG-t (Holter monitor) is kellene végezni. Esetleg további vizsgálatok is szükségesek (labor kivizsgálás), ha találnak valamit. Ha a szive-keringése bírja a terhelést, akkor jöhet a baba.

Majd írja meg, mit végzett.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

negyedik levél

 

Kedves Doktor úr!

 

Mária vagyok, Erdélybõl, 37 éves, 36 hetes kismama.

Pár napja elkezdett dagadni a bokám, lábfejem, a kezeim, eddig is rendszeresen ellenõriztem a vérnyomásomat (elsõ terhességemnél a 24. héttõl volt terhességi vérnyomásom) de minden rendben volt. A tegnap (most elõször) felment 130-ra (az alsó értéket nem értettem jól, mikor mondta az asszisztensnõ). Ma is mértük, 120/75 volt, az orvos is megnézte a kicsit ultrahanggal, azt mondta minden rendben van. De a biztonság kedvéért szedjek napi 2x1 tb. Dopegyt-et. Ebben szeretném kikérni tanácsát: tényleg szükségem van a vérnyomás csökkentésére, ha még nincs vérnyomásom? (lehet hogy ennek a 130-as értéknek is a kimerültség, fáradtság volt az oka, és valamilyen szinten a lábdagadásnak is.)

Ha nem húzom ki magam, nem ülök egyenesen nyomást érzek bal oldalt, a mellem alatt, pihenni, aludni sem tudok  bal oldalt, mert nyomja a szívem alatt

Mit tehetek a vizesedés ellen a diétán és a pihenésen kivül? Végeztessek egy vizelet vizsgálatot is?

 Elõre is megköszönöm válaszát, üdvözlettel Mária

 

Válasz:

 

A 130-as felső értéknél még felesleges a a Dopegyt. Azt 140 felett szokás adni. Vitás esetben egy ABPM nevű vizsgálatot (=24 órás vérnyomásmérés, ezalatt az automata 30 percenként méri a páciens vérnyomását, s a végén kinyomtatják a görbét) szokás végezni. Ilyen berendezés nemcsak a szülészeteken, belgyógyászatokon, hanem a körzeti orvosoknál is van.

A dagadás ellen a vízívás csökkentésével tud védekezni.  napi 1 liter folyadékot fogyaszthat, az legjobb, ha tej. Vízhajtó szedése tilos kismamáknál. Vizelet vizsgálat+vérlemezke szám és májenzim vizsgálat feltétlen javasolt. Nem ártana egy EKG se.

A nagy pocakja elnyomja a szívét, ez minden mamánál így van. Valószínű ez a nyomásnak az oka. 2-3 hét múlva leszáll a baba buksija, s egy csapásra sokkal könnyebb lesz, kisebb lesz a pocak.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Ötödik levél

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

34 éves nő vagyok 7. hetes terhes magasvérnyomással. Van egy 2 éves kislányom és párom unszolására hajlandó voltam még egy babát vállalni. Magas vérnyomásom az első babavárás végén jött ki, akkor Dopegyt-et szedtem az utolsó hónapban és még a szoptatás első néhány hónapjában, utána abbahagytam. Vérképet nem néztek akkor. Viszont idén tavasszal hirtelen egyik napról a másikra 180/100 körüli vérnyomásom lett amire Perineva (ACE gátló) gyógyszert szedtem, de a tervezett babavállalás előtt visszatértem a Dopegyt-re és napi 3X1 tabletta szépen lent is tarja a vérnyomásomat.

A gond ott kezdődött, hogy most terhesen készült egy vérvétel ahol a májfunkcióim nagyon elszálltak (GPT 115 normál tartomány 3-33 helyett és GOT 67 normál tartomány 3-33 helyett). Mivel pont a Dopegyt szedése előtt is volt vérkép ahol minden teljesen rendben volt, ezért mindenki arra gyanakszik, hogy a Dopegyt mellékhatásaként emelkedtek meg a májenzim értékek. Olvastam, hogy ez ritkán előfordul.

Kérdésem: van-e a Dopegyt helyett más hasonlóan „terhesbiztos” vérnyomáscsökkentő májenzim emelkedés nélküli vagy inkább szakítsam meg a terhességet. Ha várok a 12. hétig és utána sem javul akkor már nem tudom, hogy mit lehet tenni. Ha már eleve ilyen rossz értékekkel megyek bele a terhességbe mi lesz később? Nagyon félek a koraszülés kockázatától valamint a HELLP szindrómától, stb.

Válaszát előre is köszönöm.

Mária.

 

Válasz:

 

A 46 év alatt számos ilyen mamát láttam. A Dopegyt szerepében erősen kételkedem. Valószínűleg attól független az enzim változás.

1./ Máj uh történt? Sok májenzim van, ebből Önnél kettő emelkedett. A háromszoros emelkedés a kóros, a kétszeres gyakori kismamáknál.

Az összeset meg kellene nézetni!

2./ A Corinfar-t  30 éve adjuk, az is teljesen ártalmatlan. (Bár a leírásban, mint mindenütt szerepel ellenjavallatként a terhesség, minden kórházban ezt adják második választásként. Önnek is ezt javaslom lehetőségként.)

12 hét után a gyógyszerek (a sejtosztódást gátló rákgyógyszerek kivételével) már nem okoznak fejlődési rendellenességet, ettől nem kell félnie a vérnyomáscsökkentőknél. (Ezt Czeizel dr.-tól személyesen hallottam tanfolyamon.)

Összefoglalva: A májenzimeket többször teljes körűen meg kell vizsgálni, hogy emelkednek-e? (Egy vizsgálat nem vizsgálat.) UH is kell, szintén ismételve. Szükség esetén Corinfar-ra kell váltani, de végszükségben számos más gyógyszer is adható. A többi szövődmény (ödéma, fehérjevizelés, stb.) szinte kizárólag első szülőknél fordul elő, második babánál nem.

Tehát: válasszon jó, tapasztalt orvost és háttér kórházat és bátran tartsa meg a babát, nem lesz semmi baj, lesz még egy szép gyermeke.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

 

RH-NEGATÍV VÉRCSOPORT

 

Kedves Doktor Úr!

 

Az lenne a kérdésem, hogy ha Rh-negatív vércsoportú vagyok, szükséges-e valami kezelés a terhesség előtt, vagy nyugodtan lehetek terhes, mert a kezelések csak azután következnek? És ha én negatív vagyok és a férjem pozitív, lehet-e gyerekünk?

Előre is nagyon köszönöm:

E.

 

Válasz:

 

A választ kissé messzebbről kezdem.

Már az ókortól misztikus jelentőséget tulajdonítottak a vérnek.

A középkortól végeztek vérátömlesztést emberi és (néha állati) vérrel.  Az emberi vértől számos esetben megmentették a beteg életét, de volt, amikor belehalt a vérátömlesztésbe.

Az ok 1900-ban derült ki. Landsteiner emberek vérét keverte össze, s rájött, hogy ha egyik ember vérét a másikéval tárgylemezen összekeveri, akkor az esetek egy részében az addig folyékony vér összecsomósodik (kicsapódik). Tehát az emberek vére között különbség van, ez a vérátömlesztési szövődmények magyarázata.

Landsteiner összesen 4 vércsoportot talált, ezek a vörösvértestekhez kötött un. antigének határozzák meg. Két antigén, ezek kombinációja illetve hiánya fordul elő. (A, B, AB, és O).

Kiderült, hogy minden ember vérsavójában emellett un. antitestek vannak, amelyek a nem csoportazonos vörösvértesteket megsemmisítik, kicsapják, a saját vércsoporthoz tartozókat nem bántják. Ezért vérátömlesztés ma csak csoportazonos vérrel végezhető!

 

Ez táblázatban összefoglalva:

 

vércsoport:

A

B

AB

0

vörösvértest antigénje(i)

A

B

A,B

nincs

vérsavó antitestje(i)

anti-B

anti-A

nincs

anti-A és Anti-B

 

A vér kutatása közben 1940-ben Landsteiner és Wiener a Rhesus majmokban egy újabb, az emberben is előforduló vércsoport rendszert fedezett fel. Ezzel magyarázatot adott a ritkán, de még mindig előforduló vérátömlesztési szövődmények leggyakoribb okára.

Ez a csoportrendszer 6 antigénből áll, melyeket C,D,E,c,d,e betűkkel jelölnek. Közülük a legfontosabb a legelőször felfedezett D tulajdonság, ma ezt nevezzük RH- faktornak. Ez az európai emberek 85%-ának vérében előfordul (=RH- pozitívak) és 15%-ából hiányzik (=RH- negatívak) Egyébként minden ember a hat tulajdonságból hármat hordoz, de a D birtoklásának van a legnagyobb jelentősége.

Ami a szérum antitestet illeti, az veleszületten nincs az RH-negatívokban. (Tehát a D tulajdonság hiánya esetén az ilyen emberek széruma automatikusan nem védekezik a D pozitív vörösvértestek ellen, nem úgy, mint az A-B-0 csoportnál.)

Antitest csak akkor alakul ki, ha RH-negatív ember RH-pozitív vérátömlesztést kap, vagy ha várandósságban a magzat RH-pozitív tulajdonságú. (A baba mindkét szülő tulajdonságát örökölheti, de az RH-pozitív papa gyereke 75%-os valószínűséggel szintén RH-pozitív lesz.)

A szülésnél a magzat véréből egy kevés átjut az anya vérkeringésébe - ez az 1-2 ml ugyanolyan hatással van az anya szervezetére, mint egy Rh--faktor szempontjából hibás vérátömlesztés. Ekkor az anya szervezetében ellenanyagok termelődnek a bejutott magzati vörösvértestek ellen. Az anya immunrendszere "megtanulja a feladatot". A következő Rh-pozitív magzat jelenlétére már gyorsabban és hevesebben reagál, az ellenanyagképzés a terhesség alatt felgyorsul. Az anyai ellenanyagok megtámadják a magzati vörösvértesteket, azok így szétesnek, elpusztulnak. Az anya ellenanyag-termelő képessége várandósságról-várandósságra fokozódik, és az újszülöttek egyre betegebbek lesznek. (A papa A-B-0 tulajdonsága érdekes módon csak nagyon ritkán okoz bajt a kicsinek.)

RH-negatív baba nincs veszélyben!

Az Rh-összeférhetetlenségből adódó magzati ártalom ma már megelőzhető! Az Rh-negatív nőknek   összeférhetetlenség esetén a szülés után, terhesség megszakítás illetve spontán vetélés után, végül genetikai vizsgálat után (=magzatvíz vagy magzatboholy mintavétel) az anyának ellenanyag termelést kivédő injekciót adunk az esemény után 1-2 nappal, még mielőtt a saját ellenanyag termelése megindulna.

Ez kitörli az immunmemóriából az antitest termelést megindító ingert, a rendszert visszaállítja kiinduló állapotába. Így a későbbi terhességekkel sem lesz gond. Korlátlan számú RH- pozitív baba születhet.

RH-negatív anya terhessége során 3 esetben kell ellenanyag vizsgálatot is kell végezni (többször csak akkor, ha a vizsgálatok eltérést mutatnak). A fentiek biztosítása esetén minden további nélkül egészséges babák  születnek.

A kisebb-nagyobb fokú sárgaság elég gyakori a babák között. Ennek azonban általában nem a főcsoport, vagy RH- összeféRh-etetlenség az oka, hanem az, hogy a méhen belüli életben a baba olyan oxigén ellátottságú, mintha a Himalája tetején lenne. Amikor megszületik a kinti „sűrű” levegőre, hirtelen feleslegessé válik az ehhez szükséges sok-sok vörösvértest, és szétesik. Emiatt ugrásszerűen megnő a vérben a vérfesték mennyisége. Ennek a további lebontása viszont akadozik, s ezért a szervezet a kisbaba bőrét használja raktárként. (=Sárgaság). Ezt kékfényezéssel, súlyos esetben részleges vércserével szüntetik meg. Rh összeférhetetlenség miatti besárgulásnál ugyanez az eljárás.

Ritkán előfordul, hogy a várandós mama vérében ellenanyagot találnak, ami emelkedhet. Ha ez a várandósság végén van, nincs teendő, ha az elején, akkor magas ellenanyagszint esetén a mamáknál  plazmaferezissel (=a vérsavó átszűrése) kiszűrik a vérből a baba vörösvértesteit  károsító ellenanyagot, illetve ultrahang készülék segítségével a baba gyomrába-, vagy a magzati köldökzsinórba fecskendezve vért tudnak adni a babának. Ezt a szülés megindulása előtt általában többször is elvégzik. Ezekkel a transzfúziókkal sokat javítanak az Rh-s babák esélyein.

A fentiek után egymondatos válasz az Ön levelére: korlátlanszámú gyerekük lehet, mivel a férje RH-pozitivitását öröklő baba születése után Önnek védőoltást adnak, ami a szervezet immunmemóriájából kitörli a szülés tényét, Rh- negatív babánál ez felesleges.

 

 

RH ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG?

 

Tiszteletem!

 

Én Kárpátalján élek, és szeretnék kérdezni pár dolgot.
December 29-én, Ungváron megszültem első gyerekemet kislány 3050 gramm 53 cm a szülés komplikációmentes volt. Az én vérem „A” „Rh „neg”,  a kislányomé pedig „Rh poz” lett.

Január elsején e kislány elkezdett sárgulni és aztán meg bágyadt lett. Bevitték a megfigyelő szobára, a bilirubin szintje 250 volt. Másnapra súlyosbodott, esett a hemoglobinja reggel volt 162, este pedig már csak 97, Tegnap pedig súlyos állapotban szállították át Munkácsra a megyei gyermekklinika intenzív osztályára annyit mond az orvos, hogy súlyos az állapota ma azt mondta telefonon, hogy nincs jobban, de rosszabbul se. Szeretném kérdezni Önt, hogy Ön szerint mik az esélyek?
A baj az, hogy itt minálunk nem adják be minden esetben az Anti D-t így persze én se kaptam meg. A jövőben mit tegyek, merjek e gyereket vállalni?
Várom a válaszát tisztelettel Cs.A.

 

Válasz:

 

Nem írja, hogy volt-e abortusza. (Az is RH problémát okozhat.)

Első babánál nem szokott gond lenni az RH összeférhetetlenséggel.

A várandósság alatt háromszor meghatározzák a mama vérében az RH ellenanyagszintet.

Ha ez végig negatív, nincs gond. Ha a baba RH pozitív lesz, akkor a mamának kötelező az ANTI D IGG nevű védőoltás beadása.

Javaslom, menjen be a kórház igazgatójához és csináljon balhét, követelje az oltás beadását. (Ezzel a következő baba esélyei nagyot javulnak.) Egyébként, lehet, hogy a következő baba RH negatív lesz, s akkor egyáltalán nincs veszély.

A  kisbabája meg fog gyógyulni, esetleg vércserét kell végezni, ezt a picik nagyon jól tűrik, s utána teljesen rendbe jönnek, el lehet felejteni az egészet.

Legyen nyugodt, meggyógyul a babája!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Viszontválasz:

 

Nem, nem volt abortuszom se vérátömlesztésem 2-szer volt antitest vizsgálat, de mind a kettő negatív lett.

Nekem azt mondta az orvosom, hogy már késő beadnia az oltást, mert már letelt a 72 óra.

Kérném, hogy mihamarabb válaszoljon.

Köszönöm szépen előre is.

 

Válasz:

 

Akkor pláne nincs félnivalója! Nem lesz semmi baja a babának!

A be nem adás viszont ORVOSI MŰHIBA!

Ezt a céget meg nagy ívben kerülje. De ezzel együtt a következő babát ne féltse, ez a mostani sárgaság nem az RH miatt van. (Az csak ismételt terhességeknél fordul elő, de reméljük, a második is egészséges lesz.)

Az anya méhében a baba olyan oxigén ellátást kap, mint a Himalája tetején lenne. (Az oxigént szállító vörösvértestek száma ennek megfelelően a normális duplája.) 

Megszületik, kijut a kinti sűrű levegőre, feleslegessé válik a sok vörösvértest és lecsökken a normál számra. A széteső vörösvértestek festékanyagát a máj bontja le. Ha ez nem megy –gyakran előfordul- elég gyorsan, akkor a festékanyaguk a bőrben raktározódik, s a baba besárgul. Az Ön babájánál erről van szó, helyre jön minden.

Követelje az oltást!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

HALOTT BABA RH ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG MIATT

 

Tisztelt doktor Ur!

 

Az interneten találtam elérhetőségét.

Nekünk Rh összeférhetetlenség miatt meghalt a babánk. (Én Rh negatív, a férjem Rh pozitív  faktorú. Erdélyben lakunk.) Olyan súlyosan ödemás volt, hogy 4 napot élt. A veséje nem indult el es a szíve feladta.

A történetünk ott kezdődött hogy az első szüles után (2010.) nem kaptam meg időben az Anti D-t. Csak szülés után 82 órával. Szeretnénk még babát most 32 eves vagyok. De rengeteg utánajárás során sem látjuk a megoldást ennek a kivédésére. Én havonta jártam vérvételre, de ez nem volt elég.  A 33.heten szültem decemberben. Most idoben megkaptam az Anti D-t.

Van arra lehetöség, hogy biztosan negatív faktorú babánk szülessen? (Pl  lombik- vagy inszemináció esetén? Mi külföldre is elmennénk, csak nem tudjuk hova. Tudna segíteni nekünk?

Köszönettel:

G.

 

Válasz:

 

Őszintén sajnálom várva várt babája elvesztése miatt. Az ellenanyag termelődést -tudtommal- nem lehet megakadályozni.

DE: ha a következő baba Rh negatív, azt -mintha mi sem történt volna- zavartalanul ki tudja viselni. Ez elvileg akkor lehetséges, ha a papa Rh tulajdonságra heterozigóta.

Véradó állomáson megtudják vizsgálni, hogy a férjének lehet-e Rh negatív gyereke. Eldöntik, férje homozigóta (=mindkét Rh-t meghatározó génje tartalmazza a tulajdonságot), vagy heterozigóta (= csak az egyik gén tartalmazza a tulajdonságot.) Utóbbi esetben lehet a baba nagy valószínűséggel Rh negatív is. Ekkor egészséges lesz a baba.

Csakhogy a természetes megtermékenyülésnél nincs beleszólás a baba vércsoportjába......

Tehát lombik intézetben kellene a babát összehozni, hogy Rh negatív legyen. Külföldön hallottam ilyenről, hogy itt Magyarországon ezt meg tudják-e csinálni, azt nem tudom. Ha sikerülne az Rh negatív babát beültetni, akkor gond és kockázat nélkül egészséges gyereket szülhet. 

Szerintem próbálják meg! Nagyon érdekel a családjuk sorsa, kérem írja meg, mit tudtak intézni.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

LISS I, II,III,IV VÉRCSOPORT POZÍTIVITÁS

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy egymás után már kétszer hívtak vissza vérvételre liss I II III IV. ellenanyag pozitivitásom miatt. Ez mit jelent?

8 hetes terhes vagyok. Saját-  és a férjem vércsoportja is 0 pozitív.

Köszönöm a válaszát.

 

Válasz:

 

Az emberek vére különbözik egymástól a vérben lévő különleges fehérjék jelenléte/hiánya alapján. Egyre több ilyen "vércsoportra" derül fény.

A legfontosabbak a II világháború előtt felfedezett A-B-0 és a D vércsoportok. (Utóbbit  a rhesus majmokról, akikben először észlelték- Rh-nak is nevezik, 6 tagja van.)

Azóta lassan az abc minden tagjára jut vércsoport, annyit találtak. Egy részük lehet laboratóriumi műtermék is, gyulladás, stb. miatt.

Komoly szülészeti jelentősége a D csoportnak van, a baba-mama kapcsolat miatt. (Ezért itt szükség esetén védőoltást is adunk.)

A többi vércsoport kevés vizet zavar, védekezni ellene nem tudunk, ha valami erre visszavezethető gond lenne, pl. a baba erősen besárgul, bilirubin szintje (=széteső vörösvértestekből képződő folyamatosan termelődő festékanyag) a fokozott vörösvértest szétesés miatt nagyon megemelkedne, az un. vércserével meggyógyítjuk . Amit Önnél néztek, az is egy frissen felfedezett vércsoport anyag. Egyelőre tudományos érdekesség, szülészeti jelentősége nincs, de kiválóan alkalmas a mamák bepánikol-tatására.

Arra gondoljon, hogy a vércsoportok felfedezése előtt is szültek a nők. Hitte volna? Nahát!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

A „CUKROS HÖLGYEK” GONDJAI

 

Első levél

 

Jó napot kívánok Doktor Úr!

 

B. Á. vagyok, szeretném megköszönni, hogy időt szakít levelemre. 27 éves vagyok és 22 éve inzulinnal kezelt cukorbeteg! Nemrég derült ki, hogy terhes vagyok most a 10. hétben járok!

Sajnos nem mentem el hamarabb a cukorgondozóba és ennek most itt van a következménye! Most voltam vérvételen melynek az eredménye nem igazán a legjobb lett, a HbA1C-m 12-es lett! A Doktornő javasolta a terhesség megszakítást, de én nem szeretném, mindent elkövetek, hogy megtarthassam a babát, mert ez lenne az első babánk a párommal. Annyi rosszat hallottam már az abortuszról, de most nem is ez a lényeg, hanem hogy a baba egészséges legyen!

Rengeteget olvastam már a következményekről, de azt írják, hogy diétával és odafigyeléssel elkerülhető a baj! A Doktornő kiírt 2 újfajta inzulint, szigorú diétára fogott szoros vércukormérésre, ami nem lehet, csak 3-7 között ezt tartom is! 1 hét múlva kell visszamennem kontrollra.

Nagyon el vagyok keseredve, mert mindenhonnan csak a negatívokat kapom sehonnan egy biztatást! Biztos, hogy nem én vagyok az első és az utolsó ilyen eset, sőt a Doktornő mondta, hogy volt olyan cukros kismamája, aki 9 hónap alatt nem is látta a rendelőt és hála Istennek egészséges babának adott életet!

Tudom ez 50%-50% esély, de tényleg annyira odafigyelek mindenre, és mindent meg is teszek, hogy ne legyen semmi baj!

Kérem, segítsen, hogyan tudnám még jobbá tenni a helyzetemet a baba érdekében! Nincsen nekem semmi bajom. Nincs hányingerem, nem vagyok fáradékony, nem vagyok lusta. Pedig táppénzre is kiírtak, hogy pihenjek, és csak magunkra figyeljek!

Nagyon szépen kérem, hogy segítsen. Ön mit javasol? Kérem az utolsó esélyt is adja meg, mert már nem bírom, teljesen bele vagyok őrülve abba, hogy nem lehet babánk! Nagyon szépen köszönöm segítségét és válaszát!

Egy kétségbeesett Kismama

 

Válasz:

 

Eszébe ne jusson az abortusz! A diabetes nem emeli a fejlődési rendellenesség kockázatot, akkor se, ha nincs rendesen gondozva. A kolléganő csacskaságot tanácsolt. Egyébként a magas cukorszint nem okoz fejlődési rendellenességet, miért kellene elvetetni?

Ha elveteti, ki tudja, lesz-e még babája!

A cukorbeteg kismamának se rosszabb, mit az egészségesnek. 43 év alatt sok ilyen esetet láttam, higgye el, nem lesz baj. Jól kidolgozott, világszerte bevált stratégiája van a cukros kismamák gondozásának. Ön ideális korban van a szülésre.

A lényeg egy nagy gyakorlatú diabetológus és a szülész szoros együttműködése az egész várandósság alatt. A szülés ma császárral történik, gyerekosztállyal rendelkező kórházban, gyerekorvos jelenlétében.

Nem kell félnie, egész várandósság alatt biztonságban lesznek. Időben válasszon kórházat.  Táppénzben sem kell feltétlen lennie, (ha nem nehéz a munkája, s jó a munkahelye), mert talán így gyorsabban megy az idő.

Ne hallgasson az ijesztgetőkre, minden simán fog menni! Jó babázást!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Második levél

 

Cukros néni a kismama…

 

Tisztelt Doktor Úr!

22 éves vagyok. A terhességem 8. hetében a Hba1c értékem 10,5% volt. A cukrom is igen magas volt, rögtön inzulinra fogtak. Ennek az eredménynek köszönhetően mindenhol csak negatívumokat mondtak. Felvilágosítottak, hogy ilyenkor nagyon magas a rendellenességek kockázata, 25-30% is lehet.

De ennek ellenére megtartottuk a babát, pedig javasolták az abortuszt.

Jelenleg a 15. hétben járok és a mostani Hba1c eredményem 6,5%. Azt mondta a diabetológus, hogy szépek az eredmények.

Hozzáteszem, eddig hála  Istennek az ultrahang vizsgálatok szerint rendben van minden. Én nagyon pozitív vagyok, és tudom, minden rendben lesz, de azért aggódom kicsit, mert sehol sem kapok megnyugtató szavakat.

A kérdésem az lenne, hogy van miért aggódnom? Beteg lehet a gyerekem? Tényleg befolyásolja az anyagcserezavar a magzat kockázatát?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Niki

 

 

Válasz:

 

Ön nyilván nem Magyarországon lakik.

Az itteni álláspont a következő: a kezeletlen cukorbetegség (= a szervezet legfőbb tápanyagforrásának feldolgozási zavara) meddőséget okozhat, vetélést és koraszülést. A sikeresen kihordott babák között pedig gyakori a magas születési súly.(=4500 g felett.)

Fejlődési rendellenességet viszont nem okoz!!!

A megfelelően beállított és sűrűn ellenőrzött anyukák anyagcseréje olyan, mint az egészséges nőké, nincs különbség.

Tehát: aggodalma teljesen alaptalan, élvezze nyugodtan a boldog babavárást! Ok nélküli  a fejlődési rendellenességtől való félelme.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Ide kivánkozik…….

Növeli a császármetszés a diabétesz kockázatát

A császármetszéssel született gyermekeknél kétszer nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata, mint a természetes úton világra jövő babáknál.  A müncheni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a környezeti hatások miként befolyásolják a betegség alakulását. A vizsgálatba 1650 olyan gyermeket vontak be, akik esetében magas volt a cukorbetegség kockázata. A gyerekeket születésüktől fogva átlagosan 11 éves korukig kísérték figyelemmel. A kutatás szerint azoknak a császármetszéssel született gyermekeknek, akiknek szülei egyes típusú diabéteszben szenvednek, 4,8 százaléka betegszik meg tizenkét éves koráig diabéteszben. A hasonló családi terheltségű, de természetes úton született gyermekeknek csupán 2,2 százaléka lesz cukorbeteg.


KÖHÖGŐS KISMAMA

 

Tisztelt Dr. Úr!

 

26 hetes kismama vagyok, már több mint 2 hónapja kínoz hurutos köhögés. Ez alatt folyamatosan járok a háziorvosomhoz, aki szerint nem szedhetek semmilyen köhögés csillapítót. Néhány hétig az orrom is folyt nagyon erősen, de ez már elmúlt és 1-3 hétig a köhögés is minimális volt. Most viszont egyik napról a másikra megint felerősödött. A sok köhögéstől bordaközi izomgyulladásom is volt, amire szintén nem kaptam semmit, de most mire a fájdalom elmúlt volna, most megint erőlködnöm kell. Egy napja már ez is újra erősebben fáj. A védőnőmet is kérdeztem, aki szintén csak hársfateát, Stodal szirupot ajánlott. Ezek nem segítettek.

A nőgyógyászom azt mondta kérjek a gyógyszertárban valamit, de amikor meghallják, hogy babát várok, senki nem tud ajánlani semmit. Lándzsásútifű szirupot szedtem, még ami szintén nem hozott eredményt. Próbáltam hagymateát, mézet-citrommal, gőzöltem, zsírt kentem a mellkasomra mindent kipróbáltam, amit olvastam a neten, de semmi. Már nagyon kimerültem, és mint mondtam már minden csontom és izmom fáj az erőlködéstől. Kérem, tud e ajánlani valamit, ami nem árt a babámnak sem és segít a köhögésen.

Üdv: Ágnes

 

Válasz:

 

A Fagifor szirup nagyon hatásos és veszélytelen, de tekintettel, hogy ilyen régóta tart a hasát összerázó köhögés, javaslom, menjen el gégészhez és a tüdőgondozóba. Utóbbiban van tüdőgyógyász, hallgassa meg a tüdejét. Akár (ólomköténnyel fedve a pocakját) egy felvételt is készíthetnek, az minimális sugárzást jelent, s a babát az Ön betegeskedése jobban megviseli, mint a felvétel.) 

Utána valami hatásos antibiotikus kezelés kellene, mert látja, a ráolvasástól nem tud meggyógyulni. Nagyon sajnálom Önt, s remélem tanácsaimat követve visszanyeri egészségét, s élvezi a kismamaságot!

Jobbulást!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

ORRDUGULÁS

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

A következő problémával fordulok önhöz.

28. hetes gravida vagyok, és az orrdugulás miatt éjjel nem tudok jól aludni. Nem kapok levegőt. Sajnos mivel a tengervizes orrspray nem segített, Allenasal vagy Rhinospray plus orrsprayt javasoltak. Nagyon kellemetlen, hogy csak ezzel tudom elérni a kívánt hatást, s mindemellett még félelem is van bennem, hogy kárt okozok a magzat egészségében.

Szeretném az ön véleményét kérdezni ezzel kapcsolatban, nem árt a babának az orrspray?

Válaszát előre is hálásan köszönöm!

 

Válasz:

 

A menyemnél ugyanez volt.

Ő nyugodtan használta az orrspray-t, s 3 egészséges unokát szült.

Sajnos nincs választás, éjjel fuldokolva (mert mindenáron az orrán át akar levegőt venni), nem lehet babát kihordani...

Önnek is ezt az utat ajánlom.

Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

ASZTMÁS KISMAMA FÉL A SZÜLÉSTŐL

 

Tisztelt Főorvos Úr!

 

Szeretném megkérdezni, hogy mivel terhes vagyok, és asztmás, nekem milyen szülésmódot ajánl?

Igazából nagyon félek a szüléstől.

Kérem mihamarabb válaszát

Elöre is köszönöm!

Timi

 

 

Válasz:

 

Az asztma az egyik olyan betegség, aminek jót tesz a terhesség.

Ahogy a baba nől, az Ön panaszai rohamosan csökkenni fognak, végül teljesen megszűnnek. A hüvelyi szülés/műtét is teljesen zavartalan lesz. A panaszai csak a szülés után pár hónappal  térhetnek vissza.

Magyarázat: a várandós mamáknál nagyon magas gyulladásgátló mellékvesekéreg hormonszint alakul ki, s ez elsöpri az asztmát. (A természet így védi a babát.)

Emiatt felesleges a császár. (Az elcsúfítja a hasát, s nem akármilyen fürdőruhát vehet csak fel.)
 A szüléstől meg ne féljen! Az egy ugyanolyan életműködés, mint az evés vagy az alvás. A végén lesz egy gyönyörű babája. Én nagyon sokat láttam, sok mamával beszélgettem, elhiheti, az a női lét csúcsa, az anyaság csodája. Ez nem betegség!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

ELÖLFEKVŐ LEPÉNY

 

Szeretném a segítségét kérni. 20. hetes kismama vagyok, tegnap voltam a genetikai Uh-n. Minden a legnagyobb rendben az orvos szerint, a baba nagyon szépen fejlődik, egy dolog viszont aggaszt, ami a leletemben van.

Placenta tapadása: hátsó fal

Kontroll: Placenta praevia partialis. Kontroll kezelő orvosnál.

Nem egészen tudom ez mit jelent. Az UH-n, a doktor úr nem mondott rá semmit, csak kérdezte ki a kezelőorvosom,ennyi. A 12 hetes UH-n a placenta tapadási helye: mellső fali

Kérném szépen Doktor Úr, hogy segítsen nekem ebben, hogy mit jelent a kontrollnál leírt, mert nem egészen értem. Úgy tudtam, ha a placenta hátsó falon van az jó, de amennyire tudom, a többi azt jelenti, hogy részben fedi a méhszájat, de az eddigi vizsgálatoknál soha nem mondták, hogy gond lenne vele, igazából most sem csak ráírták a papírra a kontrollt.

Panaszaim nincsenek, minden rendben. Viszont, ha hátsó falon tapad, és részben fedi a méhszájat a 20. héten, akkor van esély arra, hogy ez feljebb kerül?

Mi a teendőm?

Köszönettel: Mara

 

Válasz:

 

Önben egy nőgyógyász veszett el!

Pontosan látja a helyzetet. A megoldás: ez nagyon gyakori, és mindenkinél megoldódik. A méh nől, a lepény feljebb kerül, eltávolodik a méhszájtól.

Egyébként a 33 hét körül mindenképp lesz vizsgálat, ott már nem lesz gond.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

FAROS A BABA

 

Kedves Dr. Úr, január 7.-re vagyok kiírva, az orvosom december 29.-re császárral tervezett szülést javasol.

A baba még nem fordult meg és a 26. héten agykamratágulatot állapítottak meg, akkor a BPD 69.5mm volt, az oldalkamrák 17mm tágak és közöttük 21mm tág az összeköttetés. A kéregállomány azóta sem vékonyodott, a jobb oldalkamra 23mm, a bal 19mm, a BPD 94mm, babamozgás élénk.

A kislányomat 8 éve hagyományosan szültem komplikációk nélkül. Amennyiben megfordulna a baba, és kitágulnék, szeretném őt is hüvelyi úton megszülni. Ezért és más okból kifolyólag is a tervezett időpontot kihagynám (Gyereksebésszel konzultált az orvosom és én is, szerinte kivárható a 40. hét vége).

Kivárnám a szülés magától való megindulását, még ha császár is lesz. Hetente járok kontrollra, fertőzésem nincs, egyéb eredmények rendben vannak mindkettőnknél. Veszélyes-e, vállalható-e, hogy akkor legyen a császár, amikor elkezdődnek a fájások vagy elmegy a magzatvíz, illetve mindenképp kerülendő a hagyományos szülés?

A kórháztól 40 percre vagyunk, Ön szerint kérjem-e a felvételemet? Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel, Andrea

 

Válasz:

 

Nehéz kérdést tett fel!

Ha faros a baba, akkor ma -a sok feljelentés miatt-mindenképpen felvágják a hasát.  (Az én nemzedékem még tudott faros szülést vezetni, sőt a harántfekvésű babákat lábra fordítva megszültük természetes uton. A császár a legnagyobb ritkaság, az édesanya életét mentő beavatkozás volt. Dolgoztam olyan osztályon, hogy 2 (kettő) évig nem volt császár, mindenki megszült természetes uton.  Ma 30-50% a császárgyakoríság.

Viszont: a nők húszévesen szültek, fizikailag aktívak voltak (nem volt, hogy wc-re is autóval megyünk), ÉS: elfogadták, hogy a szülés veszélyes üzem, sajnos 1-1 babát elvesztünk. Egy év múlva ismét szültek, s a szövődmények nem szoktak ismétlődni.

A természetes szüléstől (ami időt igényel) a babák egészségesebbek, stapabíróbbak lettek és a mamáknak gyorsan és sok teje lett. (Tápszer nem is nagyon volt.)

Az elmondottakból láthatja, hogy én a természetes szülés híve vagyok.  Az Ön esetében 2014-14 fordulóján, viszont főleg a baba esetleges agykamratágulata miatt jobb lenne a programozott császár nappal, amikor, ha valami gond lenne emiatt, könnyebb a megfelelő szakértőkkel a kapcsolatot felvenni. Ráadásul  érzésem szerint a baba nem fog megfordulni, popsival marad.

Tehát: jobb, ha orvosára hallgat.......

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

VÉREZGETÉS A VÁRANDÓSSÁG ALATT

 

Tisztelt Doktor úr!

 

Az alábbi problémám lenne, amiben a segítségét szeretném kérni.

A terhességem nem a szokványos módon kezdődött, mivel az első UH felvételen szabálytalan volt a petezsák alakja, aztán a következőn vér volt mellette, majd vérezgetni kezdtem. Már van két gyermekem, gondolom, hogy ezek nem igazán jót jelentenek. A két gyerkőc között volt egy spontán vetélésem, tehát már ebben is volt részem. A pénteki Uh vizsgálatra felkészültem, hogy itt a "vége" és irány a kórház, mivel egyre erősebb lett a vérzésem. Erre szívcső pulzáció látható. Most már teljesen kétségbe vagyok esve, mivel most is olyan mintha rendesen menstruálnék csak már 2 hete folyamatosan. A véleményére lennék kíváncsi, hogy milyen esélyek vannak, hogy egészséges babám legyen? Az utolsó menstruációm dec.16. az Uh szerint (méretek alapján) 6 hetes terhes vagyok.

Várom válaszát, amit előre is köszönök!

További szép napot!

Egy kétségbeesett anyuka

 

Válasz:

 

Nem a baba vérzik, hanem csak a méhlepény! A baba -ettől függetlenül- jól érzi magát és növekszik. És ez a lényeg, nemde?

Én sok mamát láttam, aki végig vérezgetett, utána a szokásos módon szépen megszülte egészséges babáját, s nem tudtuk kitalálni, hogy miért volt a vérezgetés.

Ön is legyen nyugodt, feküdjön, a szexet kerülje, s csak megszűnik a vérzés, letapad a lepény az idő múltával. Gondolom, felírtak Önnek egy a várandósságot támogató sárgatest készítményt.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

PAJZSMIRIGY GONDOK

 

Tisztelt Doktor úr!

 

30 hetes kismama vagyok, 26 éves.  A laboreredményemben a szupersensitiv TSH értékben eltérés van. Az első laboreredménynél 6,1 volt, akkor azt mondták, hogy nem kell vele foglakozni, most pedig 7,720 lett az érték. Most sem foglalkoznak vele érdemben. Engem viszont nyugtalanít. Kérdésem az lenne, hogy tényleg nem lényeges, vagy keressek egy endokrinológus szakorvost? Illetve okoz ez valami problémát a babámnál?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Válasz:

 

Menjen el endokrinológushoz, hogy van-e teendő.

Nagy baj nem lehet, mert akkor nem fejlődne szépen a babája, de jobb az óvatosság.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

SÖVÉNY VAN A MÉHBEN

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

A következő problémával fordulok Önhöz.

31 éves vagyok, tavaly októberben 8 hetesen volt egy spontán vetélésem (ami az első terhességem lett volna), aminek missed ab lett a vége.

Kivártunk türelmesen fél évet, most ismét terhes vagyok,12 hetes.

Tegnap voltam ultrahangon a nyaki redő rendben,1 mm.

CRL: 47 mm. Ép gerinc, követhető végtagok.

Az uterusban egy 26x14 mm-es behúzódás,(méhsövény?)  látható.

Az orvosom azt mondta, hogy ez a választófal a méhem aljáról indul, de nem éri el a tetejét, tehát részleges.

Jelenleg nem akadályozza a babát a mozgásban, de később lehet, hogy nem fog elférni a baba, vagy ha lent tapad meg a méhlepény a sövény miatt az sem lesz jó helyen.

Szerinte majd 5 hónaposan fog eldőlni, hogy megmarad-e a baba.

A Doktor Úr szerint van esély arra, hogy ahogy növekszik, majd a méhem a sövény eltűnik? Vagy előfordul, hogy nőni kezd? Mennyi esélyt lát rá, hogy ki tudom majd hordani ezt a babát?

Az előző vetélésem miatt Utrogestat szedek 2x2-t hüvelyen át, fokozatosan elhagyhatom most már? Vérzésem nincs.

Köszönöm válaszát.

Anna

 

Válasz:

 

Kedves Anna!

 

A gyógyszert még minimum 4 hétig szednie kell!

A sövényt (latinul: septum uteri) ne vegye tragikusan, a baba növekedését nem akadályozza, az egy puha, elnyomható hártyaszerű valami, a méh egyre nagyobb lesz és  a sövényt észre se lehet majd venni. (Az nem fog nőni.)

Fel a fejjel, ne aggódjon, nem lesz semmi baj. Én a 43 év alatt számos ilyen esetet láttam, előre nem is tudtunk róla (az ultrahang előtt ez volt a helyzet), meglepetésként észleltük.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

ZÖLDHÁLYOG – TERHESSÉG

 

Első levél:

A nyáron zöldhályogot diagnosztizáltak nálam, ezért szemcseppet kell használnom napi rendszerességgel, életem végéig. A szemcseppet nem ajánlja terhesség alatt. Akkor már nem vállalhatunk gyermeket, vagy van valami megoldás?
Köszönöm válaszát!

 

Válasz:

Nyugodtan használja, eszébe ne jusson abbahagyni!  Látnia kell a baba fejlődését, szépülését!

Nem lesz gond, nyugodtan használja. Ezt a figyelmeztetést mindenre ráírják.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Második levél:

 

10 hetes kismama vagyok, és 3 éve zöldhályogot diagnosztizáltak mindkét szememen. Azóta Travatan szemcseppet kell használnom, napi egy alkalommal, minden este lefekvés előtt. 
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e valami káros hatása a kisbabámra, vagy nyugodtan alkalmazható tovább ez a szemcsepp. 
A nőgyógyászom nem tudott segíteni a kérdés megválaszolásában, a szemorvosom pedig két hét múlva tud csak fogadni. 
Előre is köszönöm válaszát, és további kellemes estét kívánok:
egy aggódó kismama

 

Válasz:

 

Nekem volt már több zöldhályogos mamám, ők használták a szemgyógyszert. Ön is nyugodtan használja, nem fokozza a magzati fejlődési rendellenesség kockázatot.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

 

VITAMINSZEDÉS ÉS REFLUX

 

Tisztelt Doktor Úr!


Néha áramütésszerű érzést érzek a 2 mellkasomban, és sokat görcsöl a nyakam. Magne B6 vitamint szednék rá, de nem tudom terhesen szabad-e Gravidát szednem, amiben B6 vitamin 2,6 mg és magnézium 125 mg van. Szedhető mellette a Magne B6? Ha igen hosszú távon is (9 hónapig)?
Elég ideges típus vagyok, refluxom is van, B1 10mg vitamint szedtem rá, de most a Gravidával azt még szedhetem (1,5 mg B1 van a Gravidában)? És folyamatosan (9 hónapig)?
Nem lenne sok a Gravida mellett, ha szedném a B1 (10 mg) és Magne B6-ot?
Ami problémám még, hogy refluxos vagyok, sok a savam. Most nem szedek semmit, vizsgálaton azt tanácsolták, de a Tiszacid is csak a 3. hónap után szedhető. Salvus vizet iszok este, de jön a savam nagyon, szedhető-e valami rá az első 3 hónapban is, ami nem árt a babának?
Előre is köszönöm szépen a segítségét!
Tisztelettel: Anita

 

VÁLASZ:

A mellkasi panasz miatt SÜRGŐSEN menjen el kardiológushoz, s kérjen 24 órás EKG vizsgálatot.

A szívét jól meg kell nézni, mert gyakran várandósság alatt jönnek ki a bajok. (Nem állítom, hogy ez a baja, de ez is egy lehetséges magyarázat.)

Ami az említett vitaminokat illeti, ezek vízoldékony vitaminok, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem raktározza őket, az optimális szintnél több nem marad meg, hanem a vizelettel kiürül. (Ezeknél ezért nincs túladagolás, mérgezés.)

A Tisacidet is nyugodtan szedje, a babának nem árt, egy egyszerű savközömbösítő, a reflux miatt akár komolyabb nyelőcső elváltozás is kialakulhat, ha nem szünteti ezt meg.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

COLITIS ULCEROSA

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

32 éves colitis ulcerosában szenvedő nő vagyok. Sajnos a gyulladás kiújulásakor Medrol szedésére kényszerülök. A közeljövőben babát szeretnénk, és ezzel kapcsolatosan szeretném megkérdezni, hogy a korábban szedett szteroid hatással van-e a leendő babára, illetve, hogy mennyi a szteroid kiürülésének ideje a szervezetből? Jelenleg éppen a betegségem aktív szakaszában vagyok és 16 mg Medrolt szedek 5 naponkénti 4 mg csökkentésével. A gasztroenterológus véleménye szerint nyugalmi szakaszban nyugodtan vállalhatok terhességet.

Mielőbbi szíves válaszát várva.

Köszönettel:

M.

 

Válasz:

 

A várandósság alatt a nő szervezete hatalmas mennyiségű mellékvesekéreg hormont termel, (olyat, mint a Medrol), a mama és a baba közötti immunproblémák miatt. (Hogy a mama teste ne védekezzen a baba ellen). Ezért a hasonló mamáknak jót tesz a várandósság, s amíg az tart általában panaszmentesek.

Szüljön nyugodtan!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Kismama látogathat-e övsömörben szenvedőt?

 

Jelenleg 22 hetes kismama vagyok. A héten tervezünk egy látogatást édesanyámékhoz, aki a mai napon felhívott, hogy kiújult rajta az övsömör. Már nem először fordul ez elő nála.

Én gyerekkoromban átestem a bárányhimlőn.

Ez a betegség veszélyt jelent rám, a magzatra, illetve 2 lányunkra (a nagyobbik kapott bárányhimlő elleni védőoltást)? Vagy esetleg most halasszuk el a látogatást?

Válaszát előre is megköszönve!

 

 

Válasz:

 

Ön és a férje menjenek el bátran, a gyerekeket ne vigyék. (Hisz a kisebb még nem kapta meg a védőoltást, és nagyon bánatos lenne, ha csak őt hagynák otthon.)

Önre nézve semminemű veszély sincs! Az oltás miatt Ön védett.

Magyarázat: az övsömör (más néven: Herpes zoster)  a bárányhimlő kórokozója által okozott ideg- és bőrgyulladás. A bárányhimlőt követően a vírus élve maradhat a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben. Az idegsejtek szétesése és/vagy az immunrendszer gyengülése során a vírus kilép a gerincvelői fő érző idegtörzsek ("ideggyökök") mentén és az emberi szervezetre is jellemző ősi szelvényezettségnek megfelelően egy szelvényben, vagyis a mellső felszín középvonalában véget érő övszerű alakzatban ideg- és bőrgyulladást okoz. Az övsömör és a bárányhimlő közötti összefüggést ifj. Bókay János (1858-1937) magyar gyermekorvos fedezte fel.

Az övsömör bárányhimlőn átesett, de immunhiányos állapotban szenvedő betegeknél jelentkezik. Az egyébként életre szóló immunológiai védettség gyengülésével (pl. rosszindulatú daganatok, immungyengítő gyógyszeres kezelés) a vírusok reaktiválódhatnak és a bárányhimlőtől eltérő fertőző betegséget váltanak ki. Az esetek többségében a vírusok újraéledésének oka nem mutatható ki.

A betegség nem előzhető meg. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy az övsömörös beteg fertőz, az arra fogékony egyéneknél bárányhimlőt okoz. A bárányhimlőn már átesett betegekre viszont az övsömörös beteg nem jelent veszélyt.

Az övsömörben szenvedő beteg a bárányhimlőn még át nem esett, vagy az ellen nem oltott gyermekekre és fiatal felnőttekre veszélyes, mert náluk bárányhimlőt válthat ki. Övsömör esetében a vírusok, a védett személyeken a vérben keringő ellenanyagok miatt nem kerülhetnek kapcsolatba a magzattal.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

HPV fertőzés és ismételt P3 kismamánál

 

Tisztelt Doktor Úr!

A véleményét szeretném kikérni..... A mostoha lányom 31 éves, nemrég derült ki, hogy HPV vírussal fertőzött, továbbá kétszeri vizsgálat is P3 rákszűrés eredményt mutatott.

A napokban végeztek vizeletvizsgálatot is nála melynek eredménye béta-HCG 1127 érték a vizeletben, vagyis terhes, kb. 5 hetes. A nőgyógyász orvosa azt mondta az előzmények figyelembevétele mellett, hogy nyugodtan megtarthatja a babát (ez már a 3. gyermeke lenne).

Nem lehet így baja a babának, nem lehet, hogy esetleg már Ő is fertőzötten születik? Mi történik akkor, ha pl. rák miatt a terhesség alatt sugárkezelést vagy tovább megyek, kemoterápiát kell kapjon a mostohalányom? Nincs rizikó a babára és mostohalányomra nézve ?

Én ilyen előzmények tudatában valószínű az abortusz mellett döntenék, bármennyire is fájna lelkileg....
Várom mielőbbi válaszát, üdvözlettel: Judit

 

Válasz:

 

Ön rosszul döntene, a szakirodalom a mostohalányának ad igazat.

A HPV:

1./ nem megy át a lepényen, és

2./ egy magától gyógyuló fertőzés, amivel az oltás profitja miatt ijesztetik a nőket a gyártók és a haszonból részesülő politikusok.
Örüljön a születendő unokának, a HPV fertőzés teljesen veszélytelen a számára, nem fog fertőződni se.
A mamának se kell félnie, a P3 nem jelent rákot! A HPV- fertőzésen kívül nagyon sok oka lehet, például folyás is. Ezt majd meggyógyítják, s időnként a citológiát megismétlik.

Ne idegeskedjen, s főleg a mostoha lányát ne idegesítse, mert az viszont nagyon árt a születendő babának.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

Köldözsinórvér tárolás

 

Tisztelt Főorvos Úr!

20 hetes vagyok, s párommal azon gondolkozunk, hogy tároltassunk-e születendő babánktól köldökvért.

A környezetünkben megoszlanak a véklemények, és elég sokba is kerül. Önnek mi a véleménye?

Üdvözlettel: T. Zs.

 

Válasz:

Kedves Levélíró! Saját véleményem megegyezik az alábbi újságcikkel.

A nagy köldökzsinórvér-blöff – itt a leleplezés

 

HETI VÁLASZ (cikk)

É. A.

 

Magyarországon legalább ötvenezer adag saját köldökzsinórvért tárolnak, ám gyógyító eljárás keretében még egyet sem kapott meg az a gyerek, akitől levették. Sokmilliárdos üzletről van tehát szó, ám miközben már öt ország ellátására elegendő vér van itthon, a beteg gyermekek számára külföldről hozunk be köldökzsinórvért. Exkluzív összeállításunk a friss Heti Válaszban.  

„Ne legyen lelkiismeret-furdalása senkinek, aki nem tároltatta el gyermeke köldökzsinórvérét. Vegyen neki biztonságos gyermekülést az autóba, nagyobb a valószínűsége annak, hogy balesetet szenved, mint az, hogy súlyos beteg lesz, és azt éppen az ő köldökzsinórvérével lehet meggyógyítani – hökkent meg Kriván Gergely, a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának főorvosa, annak a részlegnek a vezetője, ahol a legtöbb gyermekőssejt-átültetés történik az országban.

A Heti Válasz összeállításában rajta kívül két akadémikus és a Magyar Őssejtdonor Regiszter vezetője is megerősíti: saját célra Magyarországon még sosem történt köldökvérből származó őssejt beültetése gyógyító eljárásban. A világon is tíznél kevesebb esetben adtak vissza saját köldökvért igazolt, gyógyító eljárásban, és ennek több oka is van. (Írásunkban a klinikai szakban tartó vizsgálatokat nem tartjuk igazolt és gyógyító eljárásnak.)

Sarkadi Balázs akadémikus szerint szó sincs arról, hogy ma gyógyító célra olyan széles körben lehetne alkalmazni az őssejteket. Noha a magánbankok honlapjából erre lehet következtetni, a köldökvér mindössze vérképzőszervi, egyes immunológiai és anyagcsere betegségek kezelésére használható. Ám a ritka kórok közül jó néhány genetikai eredetű, ezért a beteg nem gyógyítható a saját köldökzsinórjának vérével. Ráadásul kevés szülő tudja, hogy 250-450 ezer forintért tároltatott köldökvér mennyisége csak egy kis súlyú, pár hónapos csecsemő részére lenne elegendő. Hiába tárolják a sejteket 20-25 évig, a gyermek legtöbbször néhány év alatt „kinövi" a mennyiséget.

A 13 éve jelenlevő honi magánbankok több mint 50 ezer esetben kértek el olyan szolgáltatásért pénzt a szülőktől, amely eddig semmilyen gyakorlati gyógyító haszonnal nem járt. Volt ugyan Magyarországon három sikeres magánbanki felhasználás, ám ez kivétel nélkül nem a beteg, hanem az időközben megszületett kistestvérének köldökvéréből történt. Ehhez persze felesleges tízezer számra tárolni a mintákat, a Szent László kórház „testvérbankjából" ugyancsak három sikeres beültetés történt, ám ott alig több mint húsz beteg gyermek kishúgának vagy öccsének vérét tárolják – némiképpen jobb tehát a „találati arány". A legtöbb beteg gyermeknek eközben külföldről kell behozni a köldökvért, egyszerűen azért, mert a magánbankit más nem tudja felhasználni.

Nem humbugról van szó, a köldökvér nagyon is hasznos dolog, csak nem a magánbanki, hanem a közösségi tárolási formája. Még az Egyesült Államok is zömmel közösségi bankkal biztosítja saját szükségletét. S a magánbank és a közösségi között nagyjából annyi a különbség, mintha egy balesetre készülve saját vérünket fagyasztatnánk le és nem egy országos vérellátó szervezethez fordulnánk.

 

 

vissza