KÉSIK A HAVIVÉRZÉS..... TERHESSÉG? MÉHENKÍVÜLI TERHESSÉG? HORMONZAVAR?


Első levél: 

 

3 napja késik a vérzésem, a teszt negatív. Lehetek terhes?

 

Válasz:

 

A vérzés kimaradásának a klimax előtt 3 oka lehet:

1./ terhesség

2./ méhenkivüli terhesség és

3./ hormonzavar.

Hogy az adott esetben melyik a vérzés elmaradásának oka, azt orvos tudja eldönteni. A kimaradás utáni 10. napon a normál terhességet általában ki lehet mutatni. Ez a leggyakoribb magyarázat.

 

Második levél:

 

Tisztelt dr. Úr!

Szeretném kérdezni Öntől, hogy mik a méhenkívüli terhesség jelei?

 

Harmadik levél:

 

Tisztelt Dr. Úr!

A méhenkívüli terhesség betegségnek számít? Hogyan távolítható el?

A méhen kívüli terhesség esetében, ha az embrió nem vándorol a méhbe, akkor hogyan tudják eltávolítani orvosok? Mindenképp műteni kell, ugye?

 

Válasz:

 

A méhenkívüli terhességnél az embrió nem normál helyén, hanem, mint neve is mutatja, a méhkürtben, a petefészken, vagy a hashártyán indul fejlődésnek.

Itt nincsenek meg a növekedés feltételei, ezért kerül nagy veszélybe a beteg.

A méhenkívüli terhesség enyhébb-erősebb görcsökkel, továbbá közvetlen életveszélyt okozó hasűri vérzéssel jár, és sokszor csak, az életmentő hasműtétnél derül ki az igazság.

Ez a legalattomosabb nőgyógyászati betegség. Amikor már világos tünetek vannak, nagyon nagy baj van!

Ha egy nő nem szed tablettát, vagy visel spirált, mindig előfordulhat, és ismétlem: ennek a kórképnek sokszor egyáltalán nincsenek tünetei, csak amikor a hasűri vérzés elkezdődik.

Ezért vérzés kimaradáskor vagy rendszertelen vérzésnél mindig gondolni kell rá!

A tesztek nem megbízhatóak, még az orvos is nehezen tudja felismerni ezt a kórképet.

A méhenkívüli terhesség legtöbbször előzőleg abortuszon átesett nőkön alakul ki.

Kezelés: a műtétnél nem csak az embriót, hanem leggyakrabban az egyik méhkürtöt is (amiben az embrió megtapadt) eltávolítják, ami a termékenység drasztikus csökkenésével jár.

Sajnos, csak a műtét az életveszély elhárításának egyetlen módja!

 

Negyedik levél:

 

Üdvözlöm! A lányom miatt írok önnek elég fejlett és elég hamar lett nagylány. 9 éves múlt mikor először menzeszelt, de 32 és 35 napra jön meg neki. Most 14 éves, azt mondja a védőnő ez normális, de magamból kiindulva nem. Szeretném, ha valaki adna elfogadható választ, mert itt nincs gyermeknőgyógyász.

Előre is köszönöm: egy aggódó anya

 

Válasz:

 

A havi vérzés 21-42 nap között van, leggyakrabban a 28. nap körül. Végleges időpontja a serdülés befejezésekor, 18 évesen áll be.

Amíg a lányka nem akar szülni, nincs igazi jelentősége. Akkor a peteérést ellenőrizzük, ha azzal gond van, kezeljük.

Önmagában nem kóros. Én számtalan 35 nap körüli havibajú mamának vezettem a szülését, akiknél minden kezelés nélkül jött a baba.

A lánykának se okozzon ez kisebbségi érzést, betegségtudatot, ismétlem: ennek önmagában nincs  jelentősége!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Ötödik levél:

 

Tisztelt Doktor úr,

 

Szeretnék elnézést kérni, hogy csak így ismeretlenül írok Önnek!

Szeretném a segítségét kérni egy számomra vérzészavar miatt felírt fogamzásgátlóval kapcsolatban!

Az elmúlt hónapokban, (mely egy meglehetősen stresszes periódus volt) rendszeresen előfordult, hogy nem a megszokott időben érkezett a havi "áldásom". Volt, hogy 16, majd 31, majd ismét 14 napokra kezdtem el vérezni.

Ezt a nőgyógyászommal megbeszélve a Symicia nevű fogamzásgátlót kaptam, mely majd segít ismét beállítani ciklusom rendszerességét. A betegtájékoztatót elolvastam, és néhány fórumon is próbáltam informálódni a kockázatokról és a várható mellékhatásokról. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy biztos ez lenne nekem a megfelelő.  Mélyvénás trombózis, depresszió, idegesség...  ilyeneket írtak.

Ami számomra a legnagyobb problémát az okozza, hogy 3 éve volt egy nagyon komoly balesetem, melyben súlyosan megsérült a lábam. (Családi nyaralásunk  alatt lecsúsztam egy városnéző autóvonatról és beestem alá, s két kocsi átment a lábamon.  Emiatt 8 hónapig ágyhoz voltam kötve.

Amiatt aggódom, hogy ilyen baleset után a trombózis kockázata emelkedett-e? Az orvosom szerint nem lehet gond ezzel, de....

32 éves vagyok és van már egy 9 éves gyönyörű kisfiam és szeretnénk majd még egy gyermeket, de előtte nagyon jó lenne, ha helyreállna a ciklusom, mivel így esélytelen a babatervezés:(

Sajnos hízásra igen csak hajlamos vagyok, így tartok a magas hormon szintű gyógyszerektől.

Olvastam a Lindynette gyógyszerről, melynél kevesebb rossz  van leírva a mellékhatásokról.

Szeretném a tanácsát kérni, hogy Ön szerint a két gyógyszer közül, melyik hordoz kisebb kockázatot az én esetemben és melyik lenne a legmegfelelőbb?

Segítségét és türelmét ezúton is nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel

Barbara

 

Válasz:

 

Az Ön ciklusa a petefészekmüködés zavara miatt szabálytalan. Megoldási lehetőségek:

 1./ a peteérés helyreállítása. Ez  az oki kezelés gyógyszeresen megoldott, -de ekkor egyben visszatér a fogamzókészség  is!- ciklusa ismét a régi lesz. Ezt javaslom.

 2./ Ha most nem akar babát, akkor szedjen fogamzásgátlót. Ez nem gyógyítja meg, de szabályossá teszi a vérzést. (=Szőnyeg alá sepri a problémát.) Az említett készitmények közül bármelyiket szedheti. Hatásuk és hormontartalmúk egyforma. Ha ezt választja, tanulmányozza végig honlapom tablettáról írott cikkében a pro- és kontra érveket.

Ne fórumokon tájékozódjon! Ott 8 elemis, orvosi végzettséggel nem rendelkező, de feltünési viszketegségben szenvedő nagyokosok ál-jólértesültséggel riogatják azokat a csacska nőket, akik vevők erre. (Igazi „vak vezet világtalant” megnyilvánulás.)

Életkora miatt  jobb lenne az első utat követnie, egyre nehezebb lesz visszaállítani a kifogástalan peteérést!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

vissza