A legolcsóbb védelem! 5 évre számítva havi 80 forintért!

A méhen belüli fogamzásgátló eszközökről...


A méhen belüli fogamzásgátló eszközök IUE-k (=intrauterin eszközök) története mintegy 3000 évre nyúlik vissza. Az első eszközök a tevék méhébe helyezett kövek voltak, melyeket a karavánok hosszú vándorlásai során alkalmaztak.

A legkezdetlegesebb eszközök a csirke villa alakú mellcsontjából készültek. Később fémből, sőt aranyból "barkácsoltak" hasonló alakú eszközöket.

A Távol-keleten, így Kínában és Japánban is alkalmaztak különböző eszközöket, elsősorban különböző golyókat, amelyet a méhbe helyezve a terhesség létrejöttének megelőzésére használtak.

A módszer reneszánsza a XX. század legelejére tehető.

A XX. század elején vezetik be az első méhbe helyezett hurkokat. 1905-ben alkalmazzák elsőként a cat-gut hurkot a méhben a terhesség megelőzésére. Lifenbach és Liferberg ezüsből, aranyból és selyemhúrból készült gyűrűket próbál használni a terhesség megakadályozása céljából

1934-ben az un. Ota féle gyűrű vált ismertté

Tulajdonképpen az 50-es évek végén, a 60-as évek elején a megfelelő műanyagok kifejlesztése után, indulnak az intrauterin eszközök széleskörű fejlődésnek, amelyek során nemcsak a már említett intrauterin hurkokat használják, hanem különböző alakú spirálokat. Ezek a méhbe helyezve a terhesség megakadályozására szolgálnak. Ezután a rézzel illetve arannyal bevont "méhen-belüli eszközök" megjelenése hoz jelentős változást. Az említett fémeknek azon túlmenően, hogy fogamzásgátló hatásuk van, lehetővé teszik az eszköz méretének jelentős csökkentését.  Létezik hormon tartalmú eszköz is.

A legenda szerint a XX század közepén bekövetkezett széleskörű elterjedés annak köszönhető, hogy egy amerikai orvos megkérdezett egy tevehajcsárt, hogy mivel akadályozzák meg a tevék terhességét. (A nőstény teve ugyanis terhesen sokat iszik, ami a sivatagban lehetetlen, és elpusztul.) A hajcsár megmutatta, hogy helyezi be a teve méhébe a követ. Az amerikai haza utazott, kipróbálta a módszert majmokon, de kő helyett jól sterilizálható műanyag hurkot használt. Ezután futótűzszerűen terjedt a módszer.

A korszerű méhenbelüli eszközök tartósan fenntarthatók, a felhelyezést követően öt éven keresztül biztosítják a terhesség megelőzését. 

Az IUE-k több kivitelben, több különböző nagyságban készülnek. Nagy előnyük, hogy egyszeri kiadást jelentenek, s feledékenyek számára külön ajánlottak.

Hatásuk alapja, hogy  a megtermékenyült pete megtapadását igyekeznek megakadályozni, másrészt a különböző fémeknek (ezüst és arany ) spermaölő hatását használják ki.


vissza