A HÓLYAGSÉRV OKOZTA INKONTINENCIA

 

 

Első levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

Fél év óta nem tudom vizeletem visszatartani, ha tüsszögök, köhögök, vagy busz után futok, elcsöppen a vizeletem. Megpróbáltam keveset inni, és sűrűn menni wc-re, de nem javult a helyzet. Mit tegyek, hogy ne kelljen pelenkázni magam?.......

 

Válasz:

 

Életkoruk előrehaladtával egyre több nő küzd hasonló gonddal, kisebb-nagyobb fokú vizelettartási képtelenséggel (= inkontinenciával). Ennek leggyakoribb oka a medencefenék izmainak és a húgyhólyagnak anatómiai helyzetváltozása, az úgynevezett hólyagsérv kialakulása.

A változó korban a petefészkek beszüntetik a hormontermelést, a nők szövetei veszítenek rugalmasságukból, ilyenkor alakul ki leggyakrabban  ez a bevizeléssel járó kórkép. Ezt a húgyhólyag helyzetváltozásával járó vizelettartási zavart stressz inkontinenciának nevezik.

Létezik sürgősségi, vagy késztetéses inkontinencia is. Az ebben szenvedők érzik, hogy vizelniük kell, de már későn, nincs idejük a wc-hez odamenni sem, már folyik is. Ilyenkor nem anatómiai eltérés az ok, gyógyszerrel próbálnak segíteni.

Előfordul a két betegség keveréke is, a kevert inkontinencia.

Visszatérve a hólyagsérv okozta bevizelésre, ezt műtéttel gyógyítják, méghozzá kiváló eredménnyel. Ha a kiváltó okot megszüntetjük, az anatómiát helyreállítjuk, a beteg ismét tökéletesen uralja a hólyagját, valósággal újjászületik.

Elmarad a pelenkázás, az elcsöppenő vizelet ammónia szaga miatti szégyenkezés, sőt  általában a házasélet is javul. Vizelettartási panaszokkal legtöbbször a nők nőgyógyászukat keresik fel, az említett mellső plasztikát nőgyógyászati osztályokon végzik.

Amikor a pályám kezdtem, ritkán végeztek szüléskor gátmetszést, 20-30 év múlva  minden második-harmadik nőt meg kellett operálni hólyagsérv miatt. Utána jött a szülés gátmetszéssel, s a szám jelentősen csökkent.

Ma a gátmetszés nélküli szülést sokan akarják, 30 év múlva megint a mellső plasztika lesz a leggyakoribb nőgyógyászati műtét.

 

Második levél:

Kedves Doktor Úr!

Szeretnék Öntől tanácsot kérni, hogy valamilyen lehetőség van-e hozzátartozóm fájdalmán, komfort érzetén segíteni.

Közeli hozzátartozóm 91 éves, úgy érzi a méhe ki akar csúszni, állni kis ideig tud, ülni is rövid ideig általában csak féloldalasan.Leginkább fekszik, éjszaka is fájdalmai vannak.Vizelet székletürítési problémákkal küszködik.Öt szülése volt ebből kettő császármetszéssel, ikerterhesség miatt.

Háziorvosa beutalná a nőgyógyászati szakrendelésre, de úgy gondolja, hogy az idős kora miatt, vele már úgy sem tudnak mit csinálni.Fájdalomcsillapítót, vérnyomás és szívgyógyszereket szed.

 Köszönettel várom válaszát: Kné

 

Válasz:

 

Van ilyen betegség! Kicsúszhat a hüvelyből a méh is és a húgyhólyag is. 

Van rá megoldás: ha a nő már nem él nemi életet, akkor bevarrjuk a hüvelyt (ez ártalmatlan, nem megterhelő beavatkozás, helyi érzéstelenítésben), és a panaszok megszűnnek. Ha műtét se járható, akkor egy mozdulattal egy pesszáriumot lehet felhelyezni, az még kisebb beavatkozás, s sokszor az is megoldja a gondot.

Tehát: vigye bátran hozzátartozóját nőgyógyászhoz, ez megoldható!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

 

 

vissza