MIT (NE) TEGYÜNK A FOLYÁS MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN?

 

Sok nő panaszkodik visszatérő folyásra. Az okok kutatása közben kiderül, van néhány hajlamosító tényező. Célszerű bizonyos szabályokat betartani a folyás megelőzése érdekében. Íme:

1./ ne használjunk havi vérzéskor tampont (a véres tampon nagyon jó baktérium és gomba táptalaj, ráadásul fertőzési kapuként szolgáló mikrosérüléseket okoz kihúzáskor). Folyással küszködő nők szinte kivétel nélkül tampont használnak.

Az Egyesült Államokban az 1980-as években kapott nagy nyilvánosságot a menstruációkor tampont használó nők körében előforduló toxikus shock szindróma, melynél a beteg élete csak az azonnal elkezdett kezeléssel menthető meg. (Bővebben lásd kicsit lejebb).

2./ alsóneműnket, törölközőnket legalább 60 fokon mossuk (30-40 fokon nem pusztulnak el a baktériumok és gombák). Célszerű a pamut alsónemű használata.

3./ ne fürödjük kádban, inkább zuhanyozzunk (a kád a szabadon kapható mosószerektől csak fehér lesz, de nem pusztulnak el a baktériumok és gombák – ehhez engedélyhez kötött fertőtlenítőszer kellene)

4./ nemi élet előtt is, és után is zuhanyozzunk le. (A partner is természetesen.) Célszerű vizelni is a húgycső átmosására. Az orális, de főleg az anális szex nagyon meggondolandó a fertőzésveszély miatt. Ne kockáztassanak!

Előbbinél a nyál Streptococcus baktériumai, utóbbinál a széklet Coli és Klebsiella törzsei által okozott hüvelyfertőzésekkel kell számolni.

Az anális szexről még annyit, hogy ez a homoszexuális férfiak közötti érintkezési mód a végbél záró izomzat tönkremenetelével jár. Előbb csak a szelek, legvégül már a darabos széklet tartása is lehetetlenné válik, oda lesz a szobatisztaság, pelenkát kell használni.

5./ székletürítés után zuhanyozzunk le. Az emberi bélsár rengeteg kórokozót és ártalmas gombát tartalmaz. A székürítést lehetőleg olyankor végezzük, amikor zuhany közelben vagyunk. (=Reggel). 

6./ ne végezzünk hüvelyöblítést!

Egészséges nőnek erre nincs szüksége, sőt nagyon ártalmas, mert károsítja a Döderlein flórát. (=Tejsavbaktérium fajta.) 

Beteg, hüvelygyulladásos nőnél pedig átmenetileg eltünteti a folyást, de nem gyógyítja meg, sőt, nehezíti a gyógyszerek hatását.

Az intim mosakodó szerek is feleslegesek.

7./ strandolni csak nagy tavakban (Balaton, Velencei tó, Fertő tó, Tisza tó) szabad. A hideg vizű, vízforgatós strandmedencék is veszélytelenek.

8./ veszélyes a fekvő szolárium is. Nem tudják fertőtleníteni alkalmas vegyszer hiányában. Mellesleg bőrrákot okoz. (Az álló is.)

9./ ne viseljünk tanga bugyit. Betegeim megfigyelése alapján nagyon megnehezíti a gyógyulást.

 

TOXIKUS SHOCK SZINDRÓMA (TSS)

 

A TSS-t 1978-ban írták le először és a nyolcvanas évek elején drámai hirtelenséggel robbant be a köztudatba, miután a nem megfelelő tamponhasználat nyomán sok, főként tizenéves lánynál tapasztaltak szepszisre (vérmérgezésre) jellemző tüneteket. Ritka, de súlyos betegség. Lényege a bakteriális méreganyagok felszaporodása a szervezetben.

 

Előfordulás

Először a női havi ciklus kapcsán vált ismertté a betegség. Fogamzóképes korú nőknél, jellemzően a havivérzés alatt vagy közvetlenül utána jelentkezik. Gyakoriságáról hazai adatok nem állnak rendelkezésünkre. A világ különböző pontjain 100 000 fogamzóképes korú nő között 3-14 esetet észlelnek évente. A hüvelyi fogamzásgátló eszközök - a pesszárium, fogamzásgátló szivacsok - nyolcszorosra emelik a szindróma kialakulásának kockázatát.
A hormonális fogamzásgátlók ezzel szemben csökkentik a TSS gyakoriságát.
Fiatal korban (15-24 évesen) gyakoribb, és előfordulása ekkor főként - az esetek 99%-ában - a tampon használatára vezethető vissza.

 

Okok

A ciklussal összefüggő TSS oka a hüvely Staphylococcus aureus fertőzése. A baktérium, mely egyébként sokszor megtalálható a hüvelyben és az orrnyálkahártyán is, a hüvelyben felszaporodik, de nem terjed fel a méh üregébe. A helyi szaporodását a huzamos ideig fenntartott hüvelyi ún. barrier fogamzásgátlók (=pesszárium) és főleg  a tampon használata segíti elő. A Staphylococcus számos mérget termel, mely a véráramba felszívódva szepszises, vérmérgezéses tüneteket okoz.
A szervezet toxikus shock-ká súlyosbodó Staphylococcus fertőzése bekövetkezhet a bőrön keletkező sebek, égési sérülések, rovarcsípés, műtétek útján is.

 

Tünetek, kórlefolyás

A betegség magas, 39-40 C fok körüli lázzal, elesettséggel, rosszulléttel hirtelen kezdődik. A vérnyomás gyorsan leesik, szédülés, ájulás fenyeget.
Súlyos esetben az állapot gyorsan vezet a keringés összeomlásához, a tulajdonképpeni shock-hoz. A betegség halálozási aránya 1980 előtt 10% körül volt, a betegség természetének megismerésével ez ma már 2,5% körülire mérséklődött.
A hirtelen jelentkező tüneteket lassabban kifejlődő kötőhártya gyulladás, torokgyulladás, elesettség, hányás, hasmenés kísérheti.

Jellemző még, hogy a bőr kipirosodik, kiütések jelennek meg, majd 1-2 hét elteltével napégés utáni állapothoz hasonlóan hámlani kezd különösen a tenyér és a talp bőrén.

Diagnózis

Mikrobiológiai tenyésztés és a jellegzetes tünetek alapján lehet felállítani a diagnózist, bár a sok enyhébb eset miatt az esetek jelentős része valójában nem jut az orvosok tudomására, és így nem is kezelik.

 

Kezelés

A kezelés általában kórházi ellátást igényel. Az első teendő mindenképpen erélyes antibiotikus kezelés alkalmazása. Toxikus shock szindróma gyanújakor nincs idő arra, hogy megvárják a kórokozók kitenyésztését és a laboratóriumi eredményt, így olyan antibiotikumot kell választani, ami Staphylococcusokkal szemben is hatékony.
Súlyos, a keringés összeomlásának veszélyével járó esetekben
intenzívosztályon történő kezeléssel lehet csak helyreállítani a felborult keringést és a nő életét megmenteni.

 

Megelőzés

A betegség barrier fogamzásgátló eszközökre, tamponhasználatra vezethető vissza. Lényeges tudnivaló, hogy a TSS ismétlődhet. Havivérzés kapcsán ismétlődő lázas periódusok esetén elsőként erre kell gondolni.
A megelőzéshez
nagyon fontos a hüvelyöblítések kerülése is, mert ezzel felborítjuk a hüvely természetes mikrobiológiai egyensúlyát, védekező rendszerét. Fontos, hogy magas láz esetén azonnal forduljon orvoshoz, különösen, ha a láz menstruáció alatt lép fel, ezt mindenképp közölni kell az orvossal.
A tapasztalatok szerint a
nagy nedvszívó-képességű tamponok különösen veszélyesek. Tampon helyett betétet használjunk, az veszélytelen!

 

 

TRAGÉDIA EGY ANGOL CSALÁDBAN: A NŐVÉ VÁLÁSBA HALT BELE AZ ÁRTATLAN TINILÁNY

 

Felfoghatatlan tragédiát kell feldolgoznia a gyászoló szülőknek: tizennégy éves, életvidám lányuk, aki tele volt tervekkel és álmokkal, ostoba és értelmetlen halált halt egy extrém ritka, súlyos fertőzés miatt. Pedig csak annyi történt, hogy menstruálni kezdett.

A csinos, jókedvű tinilány arról álmodozott, hogy egyszer majd a West Enden lesz színésznő. De a brit Natasha Scott-Falber álma már soha nem válhat valóra, miután belehalt egy olyan teljesen hétköznapi dologba, ami egyébként nők millióit érinti nap mint nap.

Csupán annyi történt, hogy a 14 éves lánynak megjött az első havi vérzése, és életében először tampont használt - írja a Daily Mail.

Az életvidám tinilány imádott énekelni, táncolni, gitározni, és színésznőnek készült

Sajnos először nem jöttek rá, mitől betegedett meg a lány meglehetősen általános tünetekkel, ám miután öt nappal később váratlanul meghalt, kiderült, hogy a tampon okozott súlyos toxikus sokk-szindrómát Natashánál.

Ha időben rájönnek, hogy mi okozza a lány rosszullétét, talán nem kellett volna meghalnia, mert a baj jelentkezése után rövid idővel megkezdett intenzív terápiával gyógyítható az extrém ritka, csak nagyon kevés embert érintő állapot. Sajnos a tünetek nem egyértelműek: hasmenés, láz, hányás, fejfájás, torokfájás, bőrkipirosodás jelentkezhet, amit mind okozhat más betegség is.

A lány szülei azért is álltak tragikus történetükkel a nyilvánosság elé, hogy felhívják rá a figyelmet: egy ilyen hétköznapi, teljesen ártalmatlannak tűnő dolog, mint a tamponhasználat, milyen végzetes következményekkel járhat.

 

„Természetesen mindnyájan hallottunk arról, hogy a tampont nem szabad túl sokáig bent hagyni, mert fertőzést okozhat. Natasha azonban teljesen előírásszerűen használta, már csak azért is nagyon odafigyelt, hiszen ez volt az első vérzése - idézte vissza a történteket a vigasztalhatatlan anya. - Egyszerűen a tampon teljesen normális használatától kapott toxikus sokk-szindrómát, ami extrém ritka reakció, ám neki az életébe került. Elmondhatatlan, mennyire hiányzik mindnyájunknak a mi gyönyörű kislányunk."

A lány halála után az orvosok először azt hitték, vérmérgezés végzett a tinivel, aztán derült ki, mi volt a valódi ok.

 

 

 

KÓMÁBA KERÜLT A TAMPON MIATT

TOXIKUS SOKK-SZINDRÓMÁT KAPOTT JOANNA CARTWRIGHT, AKI MOST NEM EMLÉKSZIK A GYERMEKEIRE.

 

 

Tampontól kapott toxikus sokk-szindrómát Joanna Cartwright. A Doncasterben élő, háromgyermekes nő egyik pillanatról a másikra lett rosszul, ám először arra gondolt, hogy csak megfázott, de három nappal később már többször elájult, és végül kórházba került.

Cartwright orvosai elmondták, hogy a páciensüket csak pár óra választotta el a haláltól, ugyanis kezdett összeomlani a szervezete, elvesztette a körmeit, a haja felét, feldagadtak a kezei, és borzalmasan hámlott a bőre.

Az orvosok mesterséges kómába helyezték a nőt, akinek a vérkeringését teljesen megszállta a baktérium. Miután a nő felébredt, újabb rémület fogadta, hiszen nem ismerte fel a gyermekeit, és a járástól kezdve mindent újra kellett tanulnia.

Cartwright elmondta, hogy az utolsó dolog, amire emlékezett az, hogy az autóban ül, és a kórházba siet. Amikor valaki fényképeket mutatott neki a gyermekeiről, akkor nem ismerte fel őket, nem jutott eszébe a nevük, és az életük különböző mérföldköveit sem képes felidézni.

A nőt ez elszomorítja, és furcsának érzi, hogy tudja, átélte a múltbéli pillanatokat, de mégsem emlékszik azokra. Cartwright tisztában van vele, hogy már nem lesz olyan, mint volt, de az vigasztalja, hogy a kislányainak életben maradt az anyukájuk.

(Forrás: neon.hu)

 

 

ÉRDEMES NEGYVEN FOKON EGYÁLTALÁN KIMOSNI A RUHÁKAT?

 


A legújabb kutatás szerint a negyven fokon való mosás jót tesz ugyan a környezetnek és a ruháknak, de a kórokozók nagy részét életben hagyja.
A kísérletet végző mikrobiológusok kimutatták, hogy a negyven fokon mosott ruhák csupán 14 százalékkal kevesebb kórokozót tartalmaznak, mint a mosatlan ruhák. A vizsgálatból ráadásul az is kiderült, hogy a negyven fokon kimosott ruhák negyede olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek a széklettel állnak összefüggésben.
A szakértők 100 gyermekruháról és ágyneműről vettek mintát. A ruhák felét negyven fokon kimosták, a másik felét pedig egyáltalán nem mosták ki, egyenesen a családi szennyestartókból került a laboratórium asztalára. Az eredmények azt mutatták, hogy a kimosott plüss állatok tartalmazzák a legtöbb székletből származó baktériumot, általánosságban pedig a kisgyermekek alsóneműin található a legtöbb baktérium.
Dr. Lisa Ackerley közegészségügyi szakértő szerint az eredmények egyáltalán nem meglepőek, mert az utóbbi években számtalan kutatás mutatta ki, hogy a modern mosási gyakorlat ideális táptalajt biztosít a kórokozók szaporodásához.
„Az emberek azt hiszik, hogy ha egyszerűen beteszik a szennyest a mosógépbe, azzal elpusztítják az összes kórokozót, pedig egyáltalán nem így van. Csak azért, mert valami tisztának látszik, és jó illatú, még nem feltétlenül higiénikus” – állítja a szakértő. „Az alacsony hőfokon végzett mosás a ruháknak és a környezetnek ugyan jót tesz, az egészségünknek azonban nem feltétlenül.”
Dr. Pixie McKenna családorvos a következőképpen vélekedik a kérdésről: „Az alacsony hőfokon végzett mosás valóságos baktériumlevest hoz létre a mosógépben, így a mikroorganizmusok könnyedén átkerülhetnek a fertőzött ruhákról a nem fertőzöttekre. A baktériumok és vírusok, például az influenza vírusok és az E. coli baktériumok, 60 Celsius fok alatt túlélik a mosást, ami növeli a fertőződés kockázatát. A téli hónapokban különösen fontos, hogy megelőzzük a leggyakoribb kórokozók terjedését.”

forrás: viragcenter.hu

 

AZ ANÁLIS SZEXRŐL – A FERTŐZÉSI LEHETŐSÉGEN KÍVÜL MÁS KÖVETKEZMÉNYE IS LESZ…

 

A végbél izomzata egy kétszintű izom, aminek a felső izomgyűrűjét reflexek nyitják-zárják, az alsó harántcsíkolt izomrostokból álló izomgyűrűt pedig mi magunk vagyunk képesek irányítani. Amikor a széklet a végbélbe érkezik, akkor nyomást gyakorol a felső izomgyűrűre, ami reflexszerűen kinyílik. Ekkor székletürítési ingert érzünk, és a külső izomgyűrűvel tudjuk szabályozni az ürítést vagy székletvisszatartást. A folyamat egyszerű székletürítés estén, hiszen a végbél izomzata a belülről kifelé történő ürítésre van „megszerkesztve", minden rendeltetésszerűen működik!

Más a helyzet anális szeretkezéskor, amikor a hímvessző ellentétes irányból, azaz kívülről halad befelé: először is egy hímvessző - még a kisebb méretűek is - vastagabb, mint egy formázott széklet. A nő szex közben csak a végbélzáró izom alsó izomgyűrűjét tudja elengedni, a felső izomgyűrűt nem.

Amikor a férfi hímvesszőjével behatol, akkor az alsó izomgyűrű ugyan beengedi a péniszt, de a felső izomgyűrű nem nyílik akaratlagosan, ezért muszáj áttörnie - és itt van a probléma, mert ez a felső izomgyűrű sérül. Ha egy nő rendszeresen él szexuális életet análisan, akkor a felső izomgyűrű oly mértékben károsodik, hogy képtelen lesz az összehúzódásra. Ilyenkor a székletmegtartás már csakis a külső izomgyűrűvel történik, a felső izomgyűrű nem tud részt venni benne, hiszen nem képes az összehúzódásra. Ekkor tapasztalható, hogy a szexi fehérnemű barna foltos lesz, a hígabb székletet pedig képtelenek megtartani az anális szexet élő nők. Ha a belső izomgyűrű károsodott, már nem lehet regenerálni.

 

 

OLVASÓIM LEVELEIBŐL

 

 

ORVOSHOZ MENETEL HELYETT CANESTEN…

 

Első levél:

 

HÜVELYGOMBA(?) KEZELÉSE TERHESSÉG ALATT

Terhességem 17. hetében vagyok, és néhány hete égő, viszkető érzés kísér, kevés fehér színű váladék távozik vizeletürítéskor.

A háziorvosom javaslatára Canesten krémmel kezeltem, de nem múlt el tartósan. Ma vásároltam hüvelykúpot és krémet (szintén Canesten), valamint Femibion intima hüvelygélt, de ez utóbbi esetében a tájékoztatón azt találtam, hogy terhesség alatt nem ajánlják a használatát. A gyógyszerész szerint azonban szükséges a hüvelyflóra visszaépítése, mert úgy nagyobb esély van arra, hogy nem tér vissza a fertőzés.

Kérem tanácsát a hüvelygél alkalmazásával kapcsolatban!

Köszönettel!

 

Válasz:

 

Ön nagyon merész nő, hogy várandósként  öngyógyít, ahelyett, hogy szülészorvoshoz menne! Nem félti a babáját? Mielőbb menjen szakemberhez! (A családorvosnak nem ez a szakmája, ő belgyógyász.) Tenyésztést kell végezni, s KIZÁRÓLAG A SZÜLÉSZORVOS ELŐÍRÁSA SZERINT kell a folyást megszüntetni. (Kismamáknak gyakran van folyása egyébként, de a gombán kívül 30 féle baktériumra, továbbá vírusszerű lényekre is gondolni kell okozóként.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Második levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!
a hónap elejétől (két hete) Lyndinette 20 tablettát szedek.
Úgy tűnik, hogy gombás fertőzésem van, amit kezelek Canestennel (nem a kombival, hanem az erősebb formájával, és ehhez vettem krémet), most második napja.
Lehetséges-e, hogy gyógyszert kell váltanom? Korábban is szedtem ezt a tablettát, és miután abbahagytam, nem volt problémám.
Mit tegyek? Szeretnénk ilyen fogamzásgátlást használni, mert jobb, mint az óvszer.
Tudna tanácsot adni?
Köszönettel:
P. A.

 

Válasz:

 

Honnan tudja, hogy a hüvelygyulladását gomba okozza? 

Mellesleg csak gombából 3 féle, baktériumból és vírusszerű szervezetből 20-nál többféle okozhat fertőzést!  Ezek más-más kezelést igényelnek. Történt kivizsgálás?

A canestenes ostoba tv reklámot be kellene tiltani, mert a nőket az orvoshoz menetel helyett egy 30 éves elavult gyógyszer használatára, öngyógyításra biztatják.

Mellesleg az elhanyagolt folyás méhszájsebet okozhat, ami már a méhnyakrák előszobája. A hüvelygyulladás kórokozói megbetegíthetik a húgyhólyagot, sőt akár a vesét is.

Tehát nem lehet félvállról venni!

Mielőbb menjen orvoshoz a szakszerű kezelés érdekében!

Nagyon vigyázzon a higiénére!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

 

CSAK A FELESÉGEM SZEDJE A MÁJ-, VAGY VESEKÁROSÍTÓ GYÓGYSZEREKET, NEKEM ÁRT

 

Tisztelt Doktor Úr!

Feleségemnek hüvelyváladékában Enterobacter aerogenes baktériumokat mutattak ki. A gomba negatív volt. A nőgyógyász Suprax 2x1 írt fel mindkettőnknek azonos adagolással.

Szükséges mindkettőnket kezelni? Nem szívesen szednék máj-, vagy vesekárosító gyógyszereket! Természetesen szeretném, ha feleségem mielőbb megszabadulna ettől a kórokozótól, ezért várom válaszát!

 

Válasz:

 

A pár kezelése ping-pong fertőzés elkerülése érdekében szükséges. (Akkor is, ha a férfinek nincs panasza.)

Önt is kezelni kell, mert Ön is fertőzött! Lehet, hogy Öntől kapta a fertőzést szegény felesége! Férfiaknak egyébként a kellemetlen és veszélyes tünetekkel prosztata gyulladás megelőzésére is adjuk a kezelést.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

COELIÁKIA ÉS FOLYÁS

 

Tisztelt Doktor úr!

Cöliákiás vagyok immár 38 éve. 2 éve regisztráltak. Gyakori nőgyógyászati fertőzések jelentkeztek az utóbbi időben, amit ugyan kezeltek, de rosszul. Gombára és stafilococcus aureus-ra is... A létező hüvelykúpok nagy részéhez volt \"szerencsém\". A jódtartalmú kezelés után már méhszájsebem is lett, amit kezeltek. Mindenki figyelmen kívül hagyta, hogy immunbeteg vagyok. Sajnos azt tapasztaltam, hogy az orvosok többsége nincs tisztában a betegség és a fertőzések kapcsolatával. Tisztelet a kivételnek. Belara tablettát szedek, a betegségem kapcsán tartom a diétát és vasat szedek folyamatosan. Gyenge a hüvelyflórám. Most úgy tűnik közel egy éves össze-vissza kezelések, kísérletezések után stagnál a nőgyógyászati állapotom. Hogy a kúpok segítettek, vagy a természetgyógyász által ajánlott diófaleveles ill. cickafarkas irrigálás (elkeseredésemben fordultam hozzá), nem tudom. De szeretném tartani a tünetmentes állapotot...  A legutóbb, a kezelőorvosom Vagilact hüvelytablettát ajánlott a flóra erősítésére. Meg is vásároltam és el is használtam a 3/4-ét, mikoris észrevettem, hogy keményítőt tartalmaz. Az összetevők felsorolásánál csak annyi áll, hogy tejsav...+\"magvak\"... De ezek a magvak, milyen magvak vajon? Az OGYI listán hiába kerestem ezt a terméket. Ha tud erről valamit, kérem, ossza meg! :) Ezen kívül, szeretném megtudni, hogy hüvely erősítés céljából, használhatok-e ezek helyett a vény nélküli készítmények helyett gyógyszertári higított tejsavat irrigálásra. Ha igen, milyen mértékben kell, hogy hígítsam még és milyen időközönként célszerű alkalmazni? Esetleg mit ajánlana még erősítés okán, ami használ, nem tartalmaz glutént és nem kerül súlyos ezrekbe... Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: A.

 

Válasz:

 

Betegsége izoláltan beleire vonatkozik, ha nem eszik lisztet tartalmazó ételt, olyan, mint a többi ember. Számos hasonló érzékenység létezik, a leggyakoribb a tejcukor érzékenység. De ez csak a beleire korlátozódik. Hüvelykrém, arckrém, stb lehet tömény lisztből, az nem okoz panaszt. Ez a belek betegsége.

Tudom, hogy mérges lesz, de az irrigálás teljesen elavult, ma már nem használják. A hüvely fertőzés okát ma tenyésztéssel/vírus DNS kimutatással  tisztázzák és antibiotikummal/gomba- /vagy vírus ellenes szerrel kezelik.

Ön fiatal, s fiatal nőnél -akinek megfelelő a női hormonszintje- a fertőzés megszűnte után magától visszaáll a tejsavbaktérium flóra. Az irrigálás (a panaszt ugyan elkendőzi), de ezt a folyamatot csak zavarja. Ezért külföldön se használják.

Hogy akik ennek előállításából élnek, nem ezt mondják, az érthető.....

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

HA VALAMI BETEGSÉGRE ANTIBIOTIKUMOT ÍRNAK, AKKOR MINDIG IRRIGÁLNI KELL?

 

Kedves Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy minden antibiotikum szedése esetén kell-e a tejsavas irrigálás? Mert
a bőrömre kaptam Klacid nevű antibiotikumot, és nem tudom, hogy kell-e emiatt irrigálni?

Még egy kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy a tejsavas irrigálás hatására megduzzadnak a szeméremajkaim, eléggé fáj, és ég... Megfigyelésem szerint csak akkor jönnek elő ezek a tünetek, ha tejsavas irrigálást csinálok, mit tehetnék ellene, mert eléggé kellemetlen ez a dolog?

Az irrigálást az antibiotikumok szedése miatt írta elő az orvos, és mivel ilyen kellemetlen érzések társulnak hozzá, ezért ha lehet, nem szeretném alkalmazni.
Köszönöm segítségét!
Üdv:

 

Válasz:

 

A kolléga álláspontja 20 évvel ezelőtti.

Akkor főleg az ilyen irrigáló szereket gyártók mindent elöntő reklámkampányára egyes kollégák is elhitték ezt a csacskaságot.

Mára ez hál' Istennek kiment a divatból.

Irrigálni (bármivel) veszélyes és tilos. Az antibiotikum szedés ezt egyáltalán nem indokolja!

Ön se irrigáljon!

Ide tartozik, hogy ha egy nőnek folyása (hüvelygyulladása) van, akkor tenyésztést kell végezni, s a labor vélemény alapján a konkrét kórokozót kell elpusztítani. Ilyen esetben az irrigálás csak kimossa a váladékot, de az okot nem szünteti meg, sőt elősegíti a fertőzés elhatalmasodását.

Ha nincs is fertőzés, hanem csak más célú antibiotikum kezelés miatt megelőzésként irrigáltatják a pacienst, azt inkább nem minősítem.

 

SZÁJPANASZOK ORÁLIS SZEX UTÁN

 

Tisztelt Doktor Úr!

Válófélben vagyok.

Több héttel ezelőtt együtt voltam egy ismeretlen férfival orálisan is, óvszer nélkül. 2-3 nap után kiderült, hogy gombás fertőzésem lett, valamint a szám belseje is egyre jobban fájt. Elmentem a nőgyógyászhoz, kaptam Canesten kúpot és Mycosist tablettát. A szám fájdalmát szégyelltem elmondani, főleg az asszisztensnő ottléte miatt. 

A gombás tünetek elmúltak, de a számban változatlanul fájdalmat érzek, sőt egyéb tüneteim, mint egyre erősödő állandó fejfájás, néha belső láz érzése, stb. vannak. Mivel már az elején megijedtem, elmentem anonim AIDS vizsgálatra is, ahol negatív eredmény jött ki. Az eredmény kézhezvételéig nem mertem orvoshoz menni a szám miatt.

Nem tudom, hogy nőgyógyászhoz, bőrgyógyászhoz, vagy a körzeti orvoshoz menjek ezzel a panaszommal.

Igaz, bőrgyógyásznál voltam, aki értetlenül állt a szájfájásom előtt, mivel nem mondtam el teljesen az előzményeket.  Tudom, nehezítem a helyzetemet, mert szégyellem elmondani azok előtt az emberek előtt akik, ismernek, hogy mi válthatta ki szerintem ezt a fájdalmat. Pedig mindenképpen el kell mennem valahova, mert nem múlik, sőt!

Kérem, adjon tanácsot minél hamarabb, hova menjek!

Köszönettel:

Eszter

 

Válasz:

 

Vannak szexuálisan terjedő vírusfertőzések, melyek nem csak nemi úton fertőznek, hanem orálisan is, s mindkét helyen daganatot okoznak.

Saját érdekében legyen őszinte s mindent mondjon el, amíg nem késő.

Bőrgyógyász mellett gégészt is keressen fel.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

MA DIVAT A SZŐRTELENÍTÉS: DE HOGYAN?

 

Tisztelt Doktor Úr!

Külső női nemiszerv irritáció a panaszom.

2 hónapja figyeltem fel rá, hogy a külső nemiszervemen 1-2 apró vágásnak tűnő heg és kipirosodás van.

Nem foglalkoztam vele különösebben - gondoltam megvágtam magam a borotvával. kamilla-teával borogattam és Neogranormon kenőccsel kentem, ami segített is, átmenetileg. A 2 hónap alatt teljesen nem múlt el, csak hol enyhült, hol fellángolt a dolog, viszont 3 napja rosszabbodott a helyzet: dagadtak (különösen a baloldalon), pirosak a kisajkak, ill. szintén pirosak és mintha apró, eleven sebek, felmaródások volnának a nagyajkakon. Nem tudom, mi okozhatja az irritációt. (4 éve állandó párkapcsolatban élek, a páromnál nincsenek tünetek.)

Előre is köszönöm válaszát!

 

Válasz:

 

Sürgősen hagyja abba a borotvával történő szőrtelenítést, amíg nagyobb bajt nem csinál!

Én már láttam cseresznyényi tályogot emiatt!

Ez nagyon durva eljárás ezen a kényes területen! Ráadásul utána nem fertőtlenítik a megnyúzott bőrt. (Ha megfigyeli a párját, mikor az arcát borotválja, ő utána arcszesszel bedörzsöli magát, különben ö is kipattog.)

Javaslom szőrtelenítésre a Veet krémet használja. A zöld a leghumánusabb. Ki kell próbálni, mennyi idő kell a szőrtelenítéshez. 3-4 perccel kezdje, s csak fokozatosan emelje. Hónaljra és lábra is jó.

Ha megfogadja tanácsomat, nem lesznek panaszai.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

vissza