Első levél

 

„Tisztelt Doktor Úr!

 

27 éves vagyok, gyermekem nincs. A minap estem át laparoszkópiás vizsgálaton, melynek zárójelenté-sében a következő áll: „A Douglasban, és a hólyagalapon számos gombostűfejnyi endometriózisos plaque látható.”

Az orvos egy gyógyszert írt fel. Tudva, hogy a készítmény hormontartalmú szer, tartok az esetleges mellékhatásoktól, vagy hogy esetleg később nem eshetek teherbe. Ön szerint jogosak-e az aggodalmaim, vagy esetleg van e más lehetőség a hormon gyógyszereken kívül?”

 

Válasz:

 

Tisztelt Levélíró!

 

Ha nem követi orvosa utasításait esélye sincs a terhességre!  A hormonkezelés nélkül az endometriózis tönkreteszi belső nemiszerveit, sőt a beleit és a hólyagját is megtámadhatja!  Az egyik fajta kezelésnek kétségkívül vannak mellékhatásai (klimaxhoz hasonló tüneteket okozhat), de a tudomány mai állása szerint ennél a betegségnél nincs más lehetőség, mint a ciklus leállítása és a rendellenes helyen lévő méhnyálkahártya-szigetek elsorvasztása.

 

MAGYARÁZAT:

Bocskai

Az endometriózis nevű kórkép azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya (endometrium) nem csak a méhen belül, annak belső burkolataként helyezkedik el, hanem méhnyálkahártya szigetek kerülnek a méhizomzatba, a méhen kívülre, a méhkürtökre, a petefészkekre, a belekre és a hasi belső szervek hashártya borítékára, de akár a hüvelybe és a gátra is.

Miért veszélyes ez?  Azért, mert az így elvándorolt méhnyálkahártya szigetek engedelmeskednek a havi ciklust irányító hormonparancsoknak, ugyanúgy működnek, mintha a rendes helyükön, a méhen belül volnának.  Tehát a ciklus alatt megvastagodnak, a menzesz alatt pedig véreznek, és erős fájdalmat okoznak.

A petefészkeken és a méhkürtökön  un. csokoládé tömlők alakulhatnak ki.

A beteg esetleg rejtélyes, ismeretlen eredetű fájdalmakat érez, (főleg menzesz alatt), de véres lehet a vizelete, vagy akár a széklete is.

Amikor aztán például meddőség miatt laparoszkópiát végeznek, kiderül az igazság.

A kezelés mindenképen szükséges, (tehát kezdődő elváltozás esetén is). Hormonálisan  legalább 6 hónapra le kell állítani a ciklust, ezalatt elsorvadnak, elpusztulnak a rendellenes helyen lévő méhnyálkahártya szigetek. 

Erre két módszer van:

1./ Folyamatos, tartós sárgatest hormon analóg adásával álterhességet szimulálnak, erre leáll a petefészekben a peteérés és a hormontermelés. (Az injekciós- és tablettás egykomponensű –etenilösztradiolt nem tartalmazó- fogamzásgátlókat használják erre a célra. Azok erre is jók.)

2./ u.n. gonadotróp analóg kezelésnél az agyalapi mirigy petefészket vezérlő hormonjait iktatják ki átmenetileg. Ez nagyon hatásos, de menopauzához hasonló tüneteket okoz. (Hőhullámok, stb.)

A kezelés után szerencsés esetben eltűnnek az endometriózisos szigetek.  A méhen belül lévő sejtek viszont nem pusztulnak el, és visszaáll a ciklus. A beteg gyógyulását ismételt laparoszkópiával szokás ellenőrizni.

Összefoglalva: nincs más lehetőség, mint amit a levélíró orvosa választott, s azt haladéktalanul el kell kezdeni.

 

Megjegyzés:

 

Ha egy nő az endometriózis fent leírt 6 hónapos kezelése után semmiképpen sem nem akar babát, akkor célszerű a hatás tartóssága érdekében, a sárgatest hormon analóg gyógyszert most már csak védekezési célból tovább folytatnia, mert így tartósan nincs havivérzés, s ez is javítja a gyógyulás esélyét.

 

 

Második levél

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

27 éves nő vagyok.

Májusban volt egy laparoszkópos nőgyógyászati petefészek-ciszta műtétem, ahol kiderült, hogy endometriózisom van és mindkét petevezetékem teljesen zárt. Tehát csak lombikkal vállalhatok gyereket. Ez derült égből villámcsapásként ért bennünket, bár egyenlőre a párommal nem tervezünk babát vállalni.

6 hónapos injekció-kúrára kell járnom, most kaptam meg a 2. injekciómat. Az orvos szerint, a 3. után mindenképpen lombik klinikára kellene, hogy menjünk, mert kell 3 hónap, hogy előkészíthessék ott a szervezetemet a gyermekvállalásra.

Igen ám, de én még nem szeretnék egyenlőre gyereket vállalni 1-2 éven belül. Doktor Úr szerint is mindenképpen, most azonnal már bele kell vágni a lombikba? Vagy egyáltalán később már esélyem sem lesz, hogy babát vállaljunk?

Ha megkapom a 6. injekciót, utána nem lehet valahogy kordában tartani az endometriózis-t anélkül, hogy mindenképpen szülnöm kellene? Ha válaszol azt nagyon megköszönöm, mert az utóbbi időben nagyon el vagyok keseredve és azt érzem, hogy rá vagyok kényszerítve a gyermekvállalásra. Az orvos nagyon kedves, de mindenképpen csak azt hajtogatja, hogy a terhesség a gyógymód erre a betegségre. Ön mit gondol erről?

Tisztelettel: K.

 

Válasz:

 

Elvileg a fogamzásgátló injekcióval lehet időt nyerni. De: 30 körül rohamosan csökken a terhesség lehetősége az egyébként egészséges nőknél is.

Ha akkor már nem sikerül szülnie, mit gondol majd?

Mi lesz, ha a barátnői/környezete kérdezni fogja, hogy: "Neked nincs babád?"

Mit fog válaszolni? Öregkorában nem lesz támasza, nem lesz aki a sírjához kimenjen. Mi lesz, ha a párja is otthagyja?

Sajnos az élet Önnel igazságtalan, de sajnos még az is elképzelhető, hogy lombikkal se lesz gyereke.

Mielőbb menjen lombik klinikára megbeszélni, mert hosszú előjegyzés van!

Sajnálom Önt, de döntenie kell, s egész életére kiható döntést kell hoznia.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Harmadik levél

 

Tisztelt Doktor úr!


 
Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni Öntől:
Hosszú évekig (12 év) rengeteget szenvedtem erős, darabos vérzéstől,  fájdalmas menstruációtól.
Az orvosom több gyógykaparást, ill. punkciót végzett rajtam, de a panaszaim mindig csak ideiglenesen  szűntek meg. 15 kisebb-nagyobb műtéten vagyok már túl.  Tavalyi (2007) év végére már olyan állapotba voltam, hogy az utolsó három menstruációmmal kórházba kerültem.  Rettenetes kínjaim voltak, de nagyon erős alkat vagyok.

Rettenetes kínjaim voltak, de nagyon erős alkat vagyok, ezért orvosom  csak kényeskedésnek vélte a panaszokat. Gyógypedagógusként és  könyvelőként is dolgozom (2 munkahely). Tehát nem is engedhetem meg  magamnak, hogy kényeskedjek. A sebek "nyalogatására" nincs is időm!

Orvosom végül rászánta magát egy laparoszkópos műtétre. S ekkor jött a döbbenet!!
Olyan mértékű endometriózist talált, hogy a méhet és mindkét petefészket is azonnal el kellett távolítani. A műtét 2008-01-08-án történt. Nem éltem meg veszteségként. Teljesen pozitívan álltam a dologhoz. Úgy véltem, hogy a rossztól szabadítottak meg, s ezután minden rendben lesz.
Műtét után 3 héttel felírták a Livialt. Szedtem. Műtét után 8 héttel teljes erőbedobással dolgoztam. Nem volt semmi gond. Aztán újra jöttek a rosszullétek! Pecsételő vérzésem volt.
Amikor már alig tudtam lábra állni, akkor újra felkerestük a férjemmel. Az orvos újra elnézést kért, hogy nem hitt nekem, de én olyan jól bírom a fájdalmat, hogy nem gondolta, hogy megint ekkora a baj. Újra meg akart műteni, mert elég nagymértékű un. vadhúsokat vélt felfedezni a csonkon.
Ekkor betelt a pohár: elmentem egy másik orvoshoz.
Ő ecseteléssel, lézeres kezeléssel próbálkozott. Sikerült! A Livial mellé felírta a Danovalt. Közölte, hogy min. 6 hónapig szednem kell, mert azért vannak újra fájdalmaim és azért csomós a hasam, mert az endometriózis kiújult.
Szedtem a gyógyszereket. Híztam 10 kilót. Viszont egyre rosszabbul voltam.
A férjem unszolására felkerestünk egy harmadik orvost. 12 évig jártam előtte mindig ugyanahhoz az orvoshoz, és megvetem azokat, akik egyik orvostól futnak a másikig, de olyannyira elvesztettem a bizalmat első kezelőorvosom miatt, hogy szót fogadtam páromnak.
És ekkor jött az újabb pofon! Ez az orvos azonnal leállította mindkét szer szedését. Állítja, hogy a Livial teljesen ellentétes mechanizmust vált ki, mind a Danoval. Szerinte több kárt tettek bennem, mint hasznot!
Az ecsetelés teljesen kimarta a hüvelyfalam, ami olyan, mintha valami fertőzést kaptam volna. Kellemetlenül fáj. A hormonok abbahagyása után vérzett a végbelem úgy 4-5 napig, gennyes és véres a vizeletem is (4 + -es), és fáj a hasam. Nem tetszik, ami történik velem! Természetesen dolgozom mindkét munkahelyen, nevelem a két kamasz gyermekem (17-14 évesek) , de már nagyon fáradt vagyok. Igyekszem tartani magam, de fogy a türelmem.
 Nem tudom, mit tegyek! Nem tudom, kinek higgyek!
 Végső elkeseredésemben fordulok Önhöz! Elhatároztam, hogy keresek magamnak egy specialistát, akinek a szava szent lesz számomra és teljesen rábízom magam a döntésére.
 Most kicsit nyugodtabb vagyok, hogy nem kell szednem semmit. Nem szeretem feleslegesen "mérgezni" magam, de nagyon nyugtalanítanak az ellentmondásos orvosi szakvélemények!
Nagyon szépen kérem, segítsen nekem!
Amennyiben tud szánni rám egy kis időt, úgy kérem, adjon egy időpontot, hogy felkereshessem Önt! De nagyon hálás lennék egy válaszért is!
Köszönöm, hogy végig olvasta levelem!
Tisztelettel:K.T.E.

 

Válasz:

 

A történtek megértéséhez  olvassa el az endometriózisról írottak mellett, honlapomon a menopauzáról írottakat is.
Önnek kezelésre van szüksége, mert az endometriózis továbbra is aktív!
Elképzelhető, hogy a beleire és a hólyagjára is ráterjedt. Hatásos kezelés szükséges.

Jelen pillanatban nem bölcs dolog a női hormon adása, mert az csak elősegíti az endometriózist. Bár szükséges lenne, de ezzel előbb meg kell várni a teljes gyógyulást. A csontjait viszont védeni kellene! (Oszteoporózisa lesz.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Negyedik levél

 

Kedves Doktor Úr!


Elnézést kérek, hogy így látatlanban írok Önnek, de a fórumon annyit áradoztak önről, hogy rendkívül segítőkész, hogy bátorkodtam írni a problémámmal.
Okt. 19-én műtöttek Debrecenben. A zárójelentésem elküldöm mellékletként.

A dilemmám az, hogy kaptam egy gyógyszert, s azt kell szednem. Igazából nem nagyon értem, hogy szükséges-e, mert az orvosom a méhnyálkahártya szigetek elsorvasztása miatt írta. De máshol azt olvastam, elsorvad az magától is. Ezért kérek szépen öntől tanácsot: Ön szerint is kell ezt a gyógyszert szedni?
Köszönöm szépen előre is.

Hálásan köszönöm, ha segít, üdvözlettel egy aggódó "frissen műtött" beteg:
Csilla

 

Válasz:

 

A zárójelentés szerint Önnek a méhét és az egyik petefészkét kivették, a másikat visszahagyták. A rendellenes helyen (a hasüregi szerveken) megtapadt, műtétileg el nem távolítható méhnyálkahártya "szigeteket" valóban el kell sorvasztani.

Ezek a visszamaradt "szigetek"  a beleken, hashártyán, húgyhólyagon továbbra is ott vannak, s kérdés, mit fognak csinálni, mivel sejtjeik rosszindulatú daganat módjára szaporodnak, s tönkretehetik az említett szerveket, perforációt (=kilukadás) okozhatnak.

Ha a másik petefészket is kivették volna, jobb lenne a helyzet, de mindenképp a javasolt kezelés, ezeknek a renitens sejteknek a gyógyszeres elsorvasztása a biztonságos. Ez az elsorvasztás női hormon termelést gátló gyógyszerrel történik. Hatása mesterséges klimaxot hoz létre, annak minden tünetével. 6 hónapig szokás adni. Ennyi idő alatt az endometriózisos sejtek elpusztulnak. Utána a petefészek müködése visszatér, s a panaszok elmúlnak.

Fogadjon szót orvosának!

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Ötödik levél:

Csomó a hüvelyfalban

 

 

Eddig kétszer operáltak endometriózis miatt.

Augusztus óta állandó fájdalmat érzek a hüvelyfal két oldalán, ami besugárzik a lágyékhajlatba is. Ideggyulladáshoz, izomlázhoz hasonló fájdalom. A tünet jelentkezése előtt intenzíven intim tornáztam és futottam három hétig. Nagyon sok orvosnál jártam. A diagnózis medencefenék izomkötegek fájdalmas spasztikus állapota.

Most másfél hétig pecsételő vérzésem volt. Pénteken elmentem a nőgyógyászhoz. Kitapintott egy csomót jobb oldalon a hüvelyfalban, ultrahangon is látta, és azt mondta, hogy szerinte ez egy hematóma. Beleszúrt egy vékonyabb injekciós tűt a csomóba, és leszívta a híg vért belőle. Nem jött ki az összes vér.

Nem tudta megmondani, hogy mitől lehet ott hematóma, és, hogy miért fáj a hüvelyfal két oldala.

Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi okozhatja a fájdalmat, és a hematómát, és hogyan lehetne kezelni?

Köszönöm a válaszát.

 

Válasz:

 

Az endometriózis a nő hasában számos helyen adhat gócokat. Leggyakrabban a petefészket sújtja, de gyakran a hólyagra, belekre is ráterjed.

Önnél a hüvelyre terjedt rá....  (Azért jött a vér a csomóból.)

Erre van megfelelő gyógyszer, a kezelés megoldott. Speciális gyógyszer van az endometriózisra.

Legalább 6 hónapig kell szedni. Én is láttam beteget, aki 2 évig szedte és teljesen meggyógyult..

Önnek is ezt kellene szednie.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Hatodik levél:

Endometriózis kezelése Azalia-ával 

 

Tisztelt Petróczi Doktor Úr!


Elnézést hogy kérdésemmel itt zavarom!
Csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy az Azalia nevű fogamzásgátlót hány éves korig lehet szedni?
1996 óta endometriózis petefészek cisztám van. Kétszer műtöttek vele. Kb. 2000 óta szedem a Cerazette nevű majd most az Azalia nevű gyógyszert.2014.márciusában leszek 50 éves. Rendszeresen járok Ultrahang vizsgálatra. A gyógyszer mellett semmi bajom nincs,még mellékhatás sem. Csak hát 50 éves leszek.
Kérném írja meg meddig alkalmazhatom,mert eddig ez a gyógyszer bevált,viszont nem tudom meddig ártalmatlan.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Lámi Gyöngyi

 

Válasz:

 

Pár évig nyugodtan szedheti tovább!  Kikapcsolja a petefészkeket, s sorvassza az endometriotikus gócokat.

De: ha leáll a petefészke, menopauzába jut, az endometriotikus gócok maguktól elpusztulnak, s a betegség meggyógyul. (Ez a meglévő cisztán, mint zsugorodás észlelhető.)

Menopauzában tehát feleslegessé válik ez a kezelés, a természet megoldja. Tehát ugyan szedheti, mert ártalmatlan, trombózis veszélyt nem okoz, de felesleges szedni. Egy alapos hormonvizsgálat megmondja, működik-e a petefészke, vagy se. Ha nem müködik, felesleges szedni.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

 

 

vissza