AZ ÉLET KEZDETÉNEK CSODÁI

 

Jókai írta, hogy zavarja a „terhesség” kifejezés. Ez a latin graviditas szó tükörfordítása, amit a nagy világnyelvek is átvettek, ezzel szemben a csodálatos magyar nyelvben egy csomó kifejező, szó van rá: másállapot, várandósság, állapotosság, áldott állapot, viselősség.

A magyar édesanyának nem teher a szíve alatt hordott baba!

 

 

A CSODÁK A MEGTERMÉKENYÜLÉSNÉL KEZDŐDNEK

 

A méhnyakban egy nyákcsap van, ami nem engedi át a baktériumokat, gombákat, vírusokat. Megvédi a belső női nemi szerveket a fertőzéstől. Igen, de a spermiumok is egysejtűek! Így nem lenne baba! 

Nos, a megoldás: a spermiumok egy enzimet termelnek, ami oldja a nyákot és megnyitja az utat a méhűrön és a petevezetőn át a petesejt felé, a megtermékenyítéshez.

A megtermékenyülésnél a nő petesejtjének 23 kromoszómája kiegészül a hímivarsejt 23 kromoszómájával, s összeáll az emberre jellemző 46 kromoszóma, ami a kisbaba teljes „tervrajzát” tartalmazza. A megtermékenyülés pillanatában eldőlnek a baba tulajdonságai. Igen, de ebből az következik, hogy a baba félig az apuka szöveti tulajdonságait örökli, vagyis, idegen test az anyai szervezetben. Gondoljunk a szervátültetésre: milyen nehéz megfelelő donort találni, mennyi vizsgálat kell a hasonló tulajdonságok vizsgálatához, s utána hosszú éveken át kilökődés elleni gyógyszert kell szedni, ami tönkreteheti a befogadó szervezetét. Ezzel szemben bármely nő bármely férfitől megfoganhat széles e világon! Nincs immunprobléma, nincs kilökődési reakció! (Képzeljük el, mi lenne, ha a párválasztásnál még ilyen vizsgálatokat is kellene végezni…)

A magzat biztonságban van a mama méhében. Oxigént, táplálékot a köldökzsinóron át kap. Ezért tüdeje nem működik, a testéből visszafolyó vénás vér nem megy az úgynevezett kisvérkörön át a tüdőbe, hanem két rövidzáron át egyből a nagyvérkörbe kerül, s onnan vissza a testbe. A megszületés pillanatában drámai változás történik: a köldökkeringés leáll, a tüdő megtellik vérrel, az újszülött lélegezni kezd, s hangosan felsír. S mindez a hihetetlenül bonyolult változás teljesen magától, egy szemvillanás alatt!

S mi van a táplálkozással? Nos, a szülés után 3-5 nappal az anyuka mellei megduzzadnak (=tejbelövellés) és elkezdik termelni a baba számára az egy éves korig ideális táplálékot: az anyatejet, ami összetételben, mennyiségben pontosan követi a kicsi igényeit.

Az újszülött génjeiben hordozza a tudást, ő tudja a dolgát, a szoptatást megtanulni csak az anyukájának kell.

Az anyatej tele van fertőzések ellen védő anyagokkal, ezért az anyatejes babák nem kapnak el fertőzéseket, a mamájuk átadja a tejjel a védőanyagokat, s az a gyomrukból egy éves korig lebomlás nélkül  felszívódik!

Később a csodák folytatódnak. A babák megtanulnak járni, ami óriási teljesítmény. Képzeljük el egy nagyon rossz, folyton változó súlypont eloszlású rendszer (az emberi test) mozgatása mekkora feladat! Márpedig ez kell ahhoz, hogy a két kezünket szabadon használhassuk, értelmes munkát végezhessünk, egyedül az élőlények közül. Ezt tudatosan nem tudnánk megvalósítani, de megy magától minden további nélkül.

És a beszéd? Gondoljuk el, a babák megtanulnak beszélni (akár egyszerre több nyelven is) szótár és nyelvtankönyv nélkül! Semmi igeragozás! Később meg mit kell küzdeni egy nyelv elsajátításával….

 

 

A VILÁG LEGKÜLÖNLEGESEBB FOTÓJA…….

  

Ez az egyik legfantasztikusabb fénykép, amit valaha is készítettek. Egy  méhen belüli gerincműtét alatt készült.

Egy amerikai fényképész fotózta egy operáció alatt, amin egy súlyos gerinc-rendellenességet próbáltak helyrehozni egy magzaton, az anyaméhen belül a terhesség 23. hetében. A fényképész fényképeket készített a műtét folyamatáról, s megörökítette azt a pillanatot is, amikor a baba az anyai méhből kiemelte a kis kezét, és az őt operáló orvos ujját megfogta. Ez a hihetetlen fénykép a világ rengeteg újságjában megjelent, s Írországban az egyik "legerősebb zászlója" lett az abortusz legalizációja ellen küzdőknek. Az ici-pici kéz, ami meghódította a világot, Samuel Alexanderé, aki tavaly december 28-án megszületett (amikor a fénykép készült, alig több, mint 5 hónapja volt a mama hasában). Ha komolyabban elgondolkodunk, megértjük, hogy az élet tényleg csak egy hajszálon múlik. Az orvosok biztosak voltak benne, hogy nem tudták volna életben tartani a kisfiút a méhen kívül, így a méhen belül műtéttel kellett megoldani azt a rendellenességet, amit nem tudott volna túlélni. A méhet bevarrták, és a baba normálisan fejlődött tovább. Samuel a legfiatalabb paciens, aki ilyen operáción túlesett. Valószínű, hogy megszoríthatja majd egyszer Dr. Brunner sebészprofesszor kezét - most már az anyai méhen kívül. Képtelenség nem elérzékenyülni a pici kéz hatalmas erejét látva amint egy operáló sebész ujját szorítja, lehetetlenség nem elgondolkodni azon, hogyan tud egy kéz életet menteni...

 

 

 

 

VÉGEZETÜL FIGYELMÜKBE AJÁNLUNK EGY WEBOLDALT. KIT NE ÉRDEKELNE, HOGY NÉZ MAJD KI SZÜLETENDŐ BABÁJA?

ITT A MEGOLDÁS:  http://www.makemebabies.com/#page/1  (a két szülő képét kell megadni)

 

Vissza