HPV és  P3 citológia lelet

 

„3 éve állapították meg a HPV-t nálam. A legutolsó leletem eredménye: HPV fertőzés morfológiai jelei, sejtelváltozást okozó gyulladás, atipusos laphámsejt meg nem határozott jelentőség, P3. Kaptam Klion kúpot, antibiotikumot. 3 hónap múlva kéne csak visszamennem kontrollra, de én ettől nem nyugodtam meg.

Tehetnék még valamit? Szeretnék kisbabát is, de HPV-vel nem kezdek bele. Van rá esély, hogy elmúlik valaha? Lassan 4. évnél járok, és 30 éves vagyok.

Előre is köszönöm válaszát:”

 

Válasz:

 

Hallgasson orvosára, a HPV fertőzést hasonlóan más vírusfertőzésekhez (mumpsz, rubeola, stb)  –de azoknál jóval lassabban- leküzdi a szervezet, s utána maradandó védettség alakul ki.

A vírustörzs egyes tipusai nagyon hosszú idő múlva esetleg méhnyakrákot okozhatnak. (Erről hátrább lesz szó) A vírustörzs fajtája laborvizsgálattal tisztázható, ez kimutatja, hogy fennáll-e veszély, vagy se.

A vírusfertőzésre nincs gyógyszer, de kevés kivételtől eltekintve általában 3-6 hó alatt magától gyógyul. Az esetleges méhnyakrák időben felfedezve (rákszűrés) tökéletesen gyógyítható. Egyébként a méhnyakrák eseteknek csak kis részét okozza a HPV fertőzöttség.

Remélhetőleg a 3 hónapos a P3 P2-re módosul. Ez esetben, ha fertőzöttség fenn is marad, szüljön mielőbb, egyrészt, mert a vírus a babát nem bántja, másrészt a méhnyakrák kezelése a kiterjedtség szerint teljes méheltávolítás is lehet. Ha már van 2-3 gyereke, akkor ez nem tragikus, de így?

Tehát összefoglalva: ismételtesse meg a citológiát, a vírus típus meghatározását, s ha van alkalmas kispapa jelölt, szüljön mielőbb.

 

HPV GYANÚ A CITOLÓGIÁBAN

 

Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy a P2 (HPV gyanú) cytológia lelet miatt van okom az aggodalomra?

Most január 14.-én voltam cytológián, ennek lett ez az eredménye.

Nőgyógy vizsg. eredménye: ép külső. genit., neg. tap. lelet TKP: sec.ép hám,

Jövő csütörtökön (febr 06) kellene mennem cytológiára, de ezúttal szövettani mintát is vesznek.

Elnézét hogy kérdésemmel zavartam.

Andrea

 

Válasz:

 

A  TANKÖNYV  SZERINT az Ön kivizsgálása a következő kell legyen:

1./ HPV tipizálás (=a citológiai gyanú nem egyenlő a fertőzöttséggel) A P2-es lelet mellett felesleges a februári ismételt vizsgálat!

2./ Ha a HPV tipizálás magas kockázatú fertőzöttséget mutat, akkor azt 3 és 6 hó múlva ismételni kell. A HPV fertőzöttség magától gyógyul! (Akár az influenza vagy a kanyaró.)

3./ A P2 mellett felelesleges  bármiféle rákkizáró műtétes eljárás!

Viszont a HPV gyakran a hüvely fertőzöttsége talaján támad. Tenyésztés+kenet vizsgálat szükséges, de jó lenne más vírus-szerű fertözöttségek (Chlamydia, Mycoplasma, stb) kizárása is.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

ÉRDEMES-E RÁKSZŰRÉSRE JÁRNI?

 

Tisztelt Szakértő!


Kérdésem az lenne, hogy rendszeres rákszűréssel megelőzhető-e az, hogy olyan stádiumba jusson el a daganat mikor mindent beleértve a hüvelyt is ki kell venni. Egyik ismerősömnek volt ilyen drasztikus műtéte mikor végbélt, hüvelyt is ki kellett venni és azóta semmi sex.

Nekem elment a kedvem a rákszűréstől…..

 

Válasz:

 

De hát nem a rákszűrés miatt alakult ki ismerősénél ez a folyamat! Ha ő járt volna évente, akkor időben felfedezték volna a roncsoló betegséget!

A RÁKSZŰRÉS CÉLJA, HOGY A RÁK NAGYON KORAI STÁDIUMBAN FELFEDEZÉSRE KERÜLJÖN. 

Így kis beavatkozással tökéletes gyógyulás érhető el, míg az elmondott heroikus műtét, az a végső próbálkozás, hogy megmentsék egy ember életét, (és sajnos sokszor sikertelen.)

A rák egy gyakori betegség, ami kezelés nélkül, vagy késői felismerés mellett sokszor halállal végződik. Ez az összes rákfajtára (tüdőrák, emlőrák, prosztatarák, stb.) igaz. Élni akarunk? Akkor muszáj rákszűrésre járnunk! Sok gyógyíthatatlan betegségünk van, legalább amit időben felfedezve gyógyítani tudnak, arra adjuk meg magunknak az esélyt. Hisz élni szép, nem igaz?

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

Tisztelt Főorvos Úr!

 

Nőgyógyásznál voltam rákszűrő vizsgálaton az eredmény P2, de félév múlva kontrollra hívnak. 49 éves vagyok, évente járok szűrésre. Mi lehet a problémám?

 

Válasz:

 

Ha a vizsgáló orvos nem talált elváltozást, akkor semmi!

Sajnos vannak laborok, melyek -óvatosságból- minden lapra ráírják ezt. A citológus döntse el, van eltérés, vagy nincs. Ha nincs, akkor meg ne ijesztesse a beteget. Ha talál valamit, akkor írjon P3-at, s majd a nőgyógyász kideríti, mi okozza.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

A HPV TIPIZÁLÁS EREDMÉNYE: POZITÍV, AZONBAN A VIZSGÁLT ALACSONY (LR) ÉS MAGAS ( HR) KOCKÁZATÚ HPV TÍPUSOKAT NEM TARTALMAZZA.

 

Tisztelt Főorvos Úr!

 

Tavaly szeptemberben műtöttek, HPV 16-os miatt. Ép szélben történt a kimetszés, így azt mondták, hogy minden rendben.

Ezután 3 hónap múlva citológia: P2, Hpv tipizálás: negatív. A mostani cytológiai eredményem: P2, gyull. - erre kaptam Floragynt, ill. a hpv tipizálás eredménye: pozitív, azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas ( HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza.

Akkor mitől pozitív?

Legyen szíves nekem ezt a leletet elmagyarázni!

Tisztelettel!

 

Válasz:

 

A HPV-nek száznál több típusa van ezek közül kevés veszélyes az emberre. (Ezek a kis és nagy kockázatú típusok. A többi jelenlegi tudásunk szerint veszélytelen. Önnél ezek adják a pozitív leletet. )

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

Egy cikk

 

Michael Douglas sokat játszott a nyelvével, ezért lett rákos

Borsonline

celeb HPV Michael Douglas orális szex

A színész szerint azért lett torokrákja, mert nem vette meg az orális szexet, sőt.

Michael Douglas azt állítja: az orális szex miatt lett torokrákja - írja a The Guardian. A színész ezt akkor nyögte be, mikor a vele interjút készítő riporter azt kérdezte: megbánta-e a mértéktelen alkoholfogyasztást és dohányzást miután rákos lett.

Douglas szerint nem kérdés, hogy HPV vírus tehet mindenről, ráadásul állítása szerint, 2010-ben nem is volt topon, hiszen fia miatt iszonyú sokat stresszelt - ekkor került börtönbe a gyerek. 

 

 

A színész elmélete nem ördögtől való, hiszen a New England Journal of Medicine című szaklap 2007-ben publikált egy tanulmányt, amely arról szólt, hogy a humán papillomavírus (HPV) tehet számos daganatféle, pl. a méhnyakrák kialakulásáról is.

A kutatók több száz egészséges és beteg ember kórtörténetét vették fel, illetve vizsgálatok végeztek a jelentkezőkön, így kiderült, akik életük során hat vagy több emberrel létesítettek szexuális kontaktust orálisan, 3,4-szer nagyobb eséllyel betegedtek meg száj- és garatrákban. 

Ráadásul, akiknek a HPV már jelen volt a szervezetükben és dohányoztak, illetve alkoholt fogyasztottak nem váltak ettől kiemelten veszélyeztetté.

 

 

 

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁSRÓL

Érvek ütköztetése………Ön dönt, kinek hisz!

 

1./ ÉRVEK AZ OLTÁS MELLETT

 

A HPV jelentősége

 

Az utóbbi 20 év kutatási eredményei sorra bizonyították, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV - azaz a Humán Papillóma Vírus - az egyik leggyakoribb STI (sexually transmitted infection)-,azaz szexuális úton terjedő fertőzés, mely szintén ebbe a csoportba tartozik. Meggyőző epidemiológiai és sejtbiológiai bizonyítékok alapján gyakorlatilag elfogadott, hogy bizonyos vírustípusok etiológiai tényezőként szerepelnek a méhnyakrák és más jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásában.

 

Mi is tulajdonképpen a HPV?

 

A humán papillómavírusok a Papillomaviridae családba tartozó DNS vírusok. In vitro nem tenyészthetőek.

A HPV voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem több, kissé különböző szerotípusú vírus gyűjtőneve. Eddig több mint 130 típusát azonosították. Mindre jellemző, hogy csak hámszövettel boritott szerveket támadnak meg.

Onkogenitásuk alapján magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokra osztottak. A leggyakor-ibbakból néhány példa:

• alacsony rizikójú: 6, 11*, 40, 42, 43,

• magas rizikójú:      16, 18**, 31, 35, 45, 58.

(* A humán papillómavírus 6-os és 11-es típusa a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért felelős.

** * A humán papillómavírus 16-os és 18-as típusa a méhnyakrák és a CIN 2/3-as esetek több, mint 70%-áért felelős.)

 

Milyen gyakran okoz fertőzést a HPV?

 

A humán papillómavírus fertőzések nagyon gyakran fordulnak elő, a világon körül-belül 630 millió HPV fertőzött ember él. A különféle genitális HPV törzsek elterjedése jelentős földrajzi és etnikai különb­ségeket mutat. Például egyes változatok gyakorlatilag csak Észak­ Amerikában, mások főleg Afrikában találhatóak.

Egyes becslések szerint a szexuálisan aktív fiatal nők fertőzöttségi aránya 20-40%, de az aktiv szexuális életet élők 80%-a legalább egyszer átesik a fertőzésen az élete folyamán, és közülük 5-10%-ban hosszantartó HPV fertőzés alakul ki.

A férfiakat és a nőket egyaránt megbetegitheti, és ami a szakemberek prevenciós munkáját nagyon fontossá tevő adat: az összes új fer­tőzés 75%-a a 15-24 évesek között fordul elő. Becslések szerint a HPV-t az aktív szexuális élet első 2-3 éve alatt szerzik az emberek.

A HPV fertőzések jó része immunválaszunk segítségével maximum 2 év alatt meggyógyul. (Általában 3-6 hónap alatt eltűnik.) Követéses vizsgálatokban, a különböző ídőpontokban vett minták eredményeit összehasonlítva, a fertőzöttek csupán 6%‑ában volt kimutatható a HPV két egymást követő mintavételkor, ami a kiváló spontán remissziós hajlam mellett tanúskodik.

Azonban a fertőzöttek 5-10%-ánál tartós fertőzés alakul ki, amelynek következtében olyan betegségek jönnek létre, mint például a genitális szemölcs, amely azon túl, hogy nagyon kellemetlen, időnként fájdal­mas elváltozás, még lelkileg is rendkívül megterheli az egyént. A méh­nyak hámsejtjeinek abnormális növekedése, de még nem rosszindulatú elváltozása is létrejöhet.

A tartós fertőzés, több év alatt, rosszindulatú daganatok kialakulásá­hoz vezethet. Így a humán papillómavírus a világon évente kb. 550 000 méhnyak- és más rák kialakulásáért felelős, ami az összes daganatos megbetegedések 6,I%-a.

Ezen belül a legfontosabb, hogy feltételezhetően a cervix 99,7%át a HPV okozza, továbbá a pénisz daganatok 50%-át, a vagina daganatok 40%-át, a vulva- és Környékén lévő daganatok 40°/v-át, az anus daga­natok 90%-át, az oropharingeális daganatok 12%-át, egyéb társfaktorok jelenlétében.

 

Hogyan lehet elkapni?

 

Kontaktusok útján terjed, leginkább szexuális úton, ráadásul a sex minden formájával. (Orális szexszel is, ahol a száj- és garatüregben hozhat létre daganatot.)

Napjaink leggyakoribb vírusos eredetű szexuális uton terjedő betegségének tekinthető. Az óvszer használata ugyan csökkenti a kockázatot, de nem ad teljes védelmet és biztonságot, mivel a vírus bármilyen fertőzött bőrfelületről átkerülhet a partner bőrére!

Szexuális életet nem élt nők vizsgálata megerősíti, hogy a HPV elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, ugyanis ebben a populációban nem, vagy nagyon ritkán találtak pozitív mintákat.

A terjedés, a diagnosztika és a terápia szempontjából is fontos kiemelni, hogy a HPV-vel fertőzött férfiak egy részénél nem okoz látható tüneteket a nemiszerven, és nem alakít ki betegséget. (De náluk is kialakulhat, igaz ritkán péniszrák.)

A nőknél ugyanis a vírus sokkal könnyebben hatol be a méhnyak felszínét borító hámszövet legalsó sejtrétegébe, ami szükséges számára ahhoz, hogy hosszú távon is életben maradjon és szaporodjon.

Nagyon fontos tudni azonban, hogy fennáll a visszafertőzés veszélye a férfiak részéről, azaz egy vírushordozó férfi újra megfertőzheti a betegségéből kigyógyult partnerét,  akár hüvelyi-, akár orális szex útján. Ezért javasolt, hogy az a férfi, akinek partnerét méhnyakrákkal, vagy rákmegelőző állapottal kezelték, végeztessen el egy olyan vizsgálatot, amelynek során megállapítják, hogy ő maga fertőzött-e HPV-vel.

 

(Az ismertetés a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság Hírlevele alapján íródott)

 

 

A védőoltásról...

 

„A HPV vakcina legalább 5 évig terjedő védelmet nyújt” címmel a British Journal of Cancer egyik 2006-os számában brazil kutatók a humán papillómavírus ( HPV ) vakcina hatékonyságát elemző- ezeddig leghosszabb időtartamú - vizsgálat eredményeit teszik közzé.

A cikkírók arra az eredményre jutottak, hogy a quadrivalens HPV vakcina hatékony védelmet biztosít a négy vírustörzs által okozott krónikus fertőzés, daganatképződés, illetve genitális szemölcsök kialakulásával szemben.

A tanulmányban 552 ( 16-23 éves életkorú ) nő kapott a quadrivalens HPV 6/11/16/18 vakcinát, vagy placebo-t ( =hatóanyag nélküli oltást ), s azt találták, hogy 5 évvel az oltás után vakcináció esetén a HPV 6/11/16/18 által okozott perzisztáló fertőzés vagy megbetegedés kockázata 96%-al alacsonyabb mint a kontrol csoportban.

Mi több, a kezelési csoportba tartozóknál nem volt egyetlen HPV 6/11/16/18-hoz köthető prekancerózus cervikális diszplázia (=sejtelváltozás), vagy genitális szemölcs sem, míg a placebo-val oltottaknál 6 pozitív esetet regisztráltak.

Végül, a vakcináció után 5 évvel az anti-HPV ellenanyagtiter középértéke még elérte, illetőleg meghaladta a természetes úton átvészelt fertőzés utáni állapotra jellemző vérszintet- jegyezték meg a szerzők.

 

2./ ÉRVEK AZ OLTÁS ELLEN.  AZ OLTÁS ELTITKOLT VESZÉLYEI

 

Első cikk

Kinek kell a humán papilloma vírus elleni oltás?
A Merck gyógyszergyárnak…..

 

 

A Merck gyógyszergyár, amely nemrégiben botrányosan nagyot bukott a szív- és érbetegséget okozó Vioxx nevű fájdalomcsillapítójával, most a humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyaggal akar kimászni a pénzügyi csődből.

Az USA-ban úgy nevezték el a Merck erőszakos kampányát, amit a HPV oltás kötelezővé tételéért folytatott, hogy "Help Pay for Vioxx" (Segítsetek fizetni a Vioxxért)...

A gyógyszergyár azért marketing-kampányolt, hogy a 11-12 éves gyereklányok számára kötelezővé tegyék a humán papillomavírus elleni, a méhnyakrák megelőzését ígérő oltást (Gardasil a vakcina neve).

A szülők ellenérzésekkel fogadták a kampányt. Értelmetlennek és ízléstelennek tűnt a szemükben ilyen korai életkorban beoltatni a gyermeküket egy kifejezetten szexuális úton terjedő fertőzés ellen.

(Mellékesen, a háromszori oltás 400 - 600 dollárt "kóstál", és a magánbiztosítók többsége nem finanszírozza.)

Amikor pedig híre kelt, hogy a beoltottak körében több tucatnyi esetben ájulást, szédülést figyeltek meg, akkor Merck leállt a kampánnyal...

A Merck vakcina-ügyekért felelős igazgatója az USA Today újságírójának arra kérdésére, hogy miért állította le a gyógyszercég a HPV oltás kötelezővé tételéért folyó lobbihadjáratát, azt a választ kapta: "Mi a méhnyakrákot akarjuk megelőzni. Az, hogy a Merck belesodródott ebbe az iskolába járás feltételéül szabott HPV oltás vitába - eltereli a figyelmet erről." Arra a kérdésre pedig nem kapott választ, hogy mennyit költöttek a kampányra...

Hatalmas üzletről van szó, és a Merck megtépázott presztizsének mentéséről...

Az USA családorvosi egyesületének elnöke és a gyermekorvosok egyesületének elnöke korainak tartja a tömeges oltás bevezetését, hosszú távú vizsgálatot tart szükségesnek.

Ami a legerősebb érv a HPV oltás ellen:

A Gardasilt úgy reklámozzák, mint a méhnyakrák elleni biztos védelmet.

Ez azonban nem igaz.

Az oltóanyag csak négyféle, a 6-os, 11-es, 16-os, és a 18-as típusú humán papilloma vírus ellen véd.

A többi, közöttük szintén nagy kockázatot jelentő HPV típusok ellen nem véd.

Ezzel szemben az óvszer valamennyi humán papilloma vírus ellen legalább 70 %-os védettséget nyújt.

Egyébként a humán papilloma vírus a leggyakoribb szexuálisan terjedő betegség. Az USA-ban több, mint 6 millió nő fertőződik meg ezzel évente. De az immunrendszerük elegendően erős ahhoz, hogy megbirkózzanak vele. Kitetszik abból, ha szembeállítjuk a hatmillióval az évente előforduló 3700 méhnyakrák halálesetet.

Az igazi védelmet nem a féligse védő oltás hozza meg, hanem az óvatos szexuális magatartás, amibe az óvszer is beletartozik, és az egészséges életmód, amivel az immunrendszer erősödik (megfelelő táplálkozás, testedzés, elegendő alvás és a stressz rendszeres oldása).

Forrás: USA Today

New England Journal of Medicine

Alliance for Human Research Protection

 

Második cikk

Szendi Gábor:
Áttörés vagy átverés méhnyakrák ügyben?

 

"Ha nem oltatod be ma lányodat, holnap majd méhnyakrákban hal meg!" Ma sommásan ez az üzenete a médiának, amely a áttörésről harsog a rákmegelőzésben. A csendes, de aggódó hangok alig hallatszanak. A média világszerte akarva-akaratlan felült a gyógyszeripar propagandának: a média hírt akar, a gyógyszeripar pedig forgalmat. Az érdekek tehát találkoznak.
Az Amerikai Orvosok és Sebészek Szövetsége (Association of American Physicians and Surgeons) honlapján "
Cselekednünk kell! Leveleket kell küldeni a szerkesztőknek, hogy helyretegyük az új HPV fertőzöttséggel kapcsolatos állításokat" címmel közölt felhívást a tagokhoz. Ebből megtudható, hogy a Merck, bár felhagyott a HPV vakcina, a Gardasillal kapcsolatos lobbytevékenységével, a propaganda gépezet azonban teljes gőzzel dolgozik. A Merck azt sugallja, hogy a nő negyedében időzített bombaként ketyeg a HPV fertőzöttség és így méhnyakrák veszélye. Valójában a nők mindössze 2%-a fertőzött a legveszélyesebbnek mondott 16-os és 18-as HPV vírussal, és a fertőzöttség a legtöbb nőben két év alatt megszűnik, írja a felhívás, amely azzal végződik, hogy felszólítja az olvasókat, levelekben tiltakozzanak a szerkesztőknél, ha a HPV vírussal és oltással kapcsolatban félrevezető cikket olvasnak, továbbá világosítsák fel képviselőiket, ha az államukban be akarják vezetni a kötelező HPV oltást.
Szintén az
AAPS szájtján olvasható a negatív mellékhatásokról is. Ezek szerint az oltással kapcsolatban már három halálesetről tudnak, ebből két lány 12-19 közötti volt. A Merck és az amerikai gyógyszerhatóság szerint a halálesetek nem függnek össze az oltással. Egyéb súlyos mellékhatásokat is leírtak, mint bénulás, epilepsziás rohamok, Guillain Barré szindróma (életveszélyes neurológiai betegség). A "nem súlyos reakciónak" minősített esetek közt olyanok szerepelnek, hogy "a lány légzése leállt, de később újraélesztették", egy másik pedig: "allergiás bőrreakciók, hazaküldték, otthon anyja hiába szólongatta, a lányt később újraélesztették". 42 terhes nőből az oltás után 18 tapasztalt negatív mellékhatásokat, amely a spontán vetéléstől a magzati abnormalitásokig terjedt.
Az AAPS által hivatkozott Dunne EF és mtsi. 2007-es vizsgálata azt igazolja, hogy a Gardasillal kivédhető két magas kockázatú HPV típus (16-os és 18-as) összességében nagyon alacsony százalékban fordul elő. Ez önmagában megkérdőjelezi a teljes körű oltás szükségességét. Mivel a fertőzöttség nem azonos a rák kialakulásával, hiszen sok nőben a fertőzés két év után spontán megszűnik (az immunrendszer elbánik a vírusokkal), a valódi rákkockázatnak kitett nők száma még alacsonyabb. Ráadásul a rák-kockázattal kapcsolatba hozható HPV vírusokból legalább 15 ismert, és a fertőzöttség gyakorisága a rákkockázatot jelentő HPV vírusokból 18%-28%. Ebből "fed le" 3.4%-ot a Gardasil, de csak akkor, ha a beoltott személy még nem fertőzött a 16-os és 18-as HPV által. Mivel a HPV vírusok nem csak szexuális úton, hanem bőr-bőr érintkezésen át is terjednek, a fiatal kor, a nemi élet hiánya nem feltétlen jelent fertőzöttség mentességet. A fiatal kori beoltás értelmetlenségéről szól
Cindy Bevington: A kutató a HPV piac ellen című cikke. Hogy az oltás nem is oly veszélytelen, arra figyelmeztet még Dr. Sherri Tenpenny: A Gardasil veszélyessége kezd kibontakozni c írása is.
George F. Sawaya és mtsi.: HPV oltás - több válasz, több kérdés című szerkesztői írásukban a neves New England Journal of Medicine hasábjain két vizsgálatot elemeznek, amelyek a Gardasil hatékonyságát próbálták mérni szelektálatlan népességen. Ezen azt kell érteni, hogy nem vizsgálják, vajon a nő fertőzött-e a célba vett HPV vírussal, hanem egyszerűen beoltják próba-szerencse alapon. Végülis ez az oltási gyakorlat! Az eredmények lesújtóak, 100-130 nőt kell beoltani egy "találatért". És ez az egy találat csak a 16-os és 18-as HPV vírus ellen véd, nem tudni mennyi ideig, nem tudni milyen mellékhatásokkal. Az oltás kivédi a rákot okozó HPV vírusok 10%-át, de nem véd a rákot okozó fertőzések 90%-ával szemben. Az elemzés óvatosan, de burkoltan megkérdőjelezi azt a hurrá optimizmust, ami ma az oltóanyag terjesztését és a kötelező oltottság előírását szorgalmazza.

Összességében úgy tűnik, megint működik a megszokott szcenárió: találj ki egy gyógyszert vagy oltást, ijessz rá az emberekre, hogy halálos veszély fenyegeti őket, győzd meg a politikusokat, hogy most megmenthetik a nemzetet, és sózd rá mindenkire gátlástalanul a ki tudja milyen veszélyeket is rejtő gyógyszeredet vagy oltásodat. A többit meg majd meglátjuk.

 

Harmadik cikk

Mi árt jobban: a HPV oltás vagy a vírus?Ez év márciusában megírtuk, hogy nem véd megfelelően a Merck gyógyszergyár brutális reklámhadjárattal piacra vitt humán papilloma vírus elleni oltóanyaga. (Kinek kell a humán papilloma vírus elleni oltás?)

A kötelező közérdekű információszolgáltatási törvény alapján egy Washington államban bejegyzett civil érdekvédő szervezet, a Judicial Watch (Igazságszolgáltatás Figyelő) kikérte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságtól (FDA - Food and Drog Administration) a HPV - humán papilloma vírus elleni - oltásokkal (Gardasil az oltóanyag márkaneve) kapcsolatos, bejelentett mellékhatásokat.

2007. május 11-ig 1637 HPV-oltáshoz köthető mellékhatást jelentettek be a hivatalos rendszeren keresztül.

Ebből 371 súlyos reakció volt, és 3 haláleset.

42 terhes nő kapta meg az oltást, közülük 18 esetében súlyos komplikációk jelentkeztek: a spontán abortusztól a magzati rendellenességig.

A három haláleset szívprobléma, illetve trombózis miatt következett be, miután a páciensek megkapták a Gardasil oltást.

A CDC Betegségmegelőző Központ tanácsadó bizottsága ajánlása szerint a vakcinával már 9 éves korú kislányokat is be lehet oltani, de főként 11-től 26 éves korig szól a bizottság ajánlása.

Bár a megkérdezett amerikai közegészségügyi szakember (Alexandra Stewart, Washington Egyetem Közegészségtani Intézet Egészségpolitikai tanszék oktatója) szerint a 3 haláleset elfogadható kockázat, ami a tömeges oltási politikán nem fog változtatni.

Hiszen - úgymond - minden gyógyszernek van kockázata.

(Ez nem lehet érv egy védőoltás esetében: mert a gyógyszerrel járó kockázatot egy beteg ember önként vállalja a saját rossz egészségi állapotának javítására - egy egészséges gyermekre rákényszerítjük a kockázatot olyan betegség esetleges kivédésére, amit oltás és kockázat nélkül is elkerülhetne - lásd előző, témával kapcsolatos írásunkat - Kinek kell a humán papilloma vírus elleni oltás? - Független)

Ugyanakkor a New England Journal of Medicine amerikai orvosi folyóirat szerkesztőségi írása az oltóanyag hatékonyságát is megkérdőjelezi.

A humán papillomavírusnak két törzse, amely ellen véd az oltóanyag, nem minden méhnyakrákért felelős - tehát a méhnyakrák ellen az oltás nem nyújt kellő biztonságot.

A védettségnek az is feltétele, hogy az oltást a vírussal való megfertőződést megelőzően kell megkapnia a fiatal lánynak.

És végül nem látja megoldottnak a New England Journal of Medicine szerkesztősége az oltás biztonságosságának kérdéseit, beleértve azt, hogy milyen következményekkel jár az oltás, ha a méhnyakon már fennáll egy rákot megelőző állapot.

Forrás: Health Care News August 2007

 

ISMÉTLEM: ÖN DÖNT!

 

 

vissza